icon

Riešenie problémov v manželstve: Ako na to?

g4bick4
20. jan 2025

Sme manzelia 8 rokov mame dcerku 6 rocnu.Ja pracujem 40 h tyzdenne na smeny ranne od 4:00 niektore ranne trvaju aj 10:30 az 11:00 h a poobedne od 15:30 manzel Po-pia od 7:00 do 16:30 pri rannych berie aj donesie malu zo skolky ma to po ceste autom.Pri poobednych ja nosim a on vezme domov.Teraz k teme domacnost robim ja 90% varenie pranie upratovanie a obcas male nakupy cez tyzden.Ved spravim ked mam cez tyzden volno a on je v praci.On velky nakup v sobotu a vypere si veci so roboty.Avsak koli comu sa neustale hadame je rozhadzany byt typu naje sa a necha tanier na stole s tym ze este bude jest alebo kavovy pohar ze rano si da kavu z toho a jasne ze to tam stoji lebo zabudne a vyberie novy a mohla by som inym pokracovat.Proste nic neda na miesto.Ja som to uz velakrat hovorila ze mi to vadi a priznam sa ked pridem z poobednej a toto vidim tak uz mam tlak na 100 vybuchujem.A toto mu vadi ze som stale nervozna a zjapem.Ze som perfekcionistka.On to vidi ako kritiku ze mi nic nie je dobre.Sam od seba nic nespravi.Vraj mu mam napisat na listok co ma spravit.Skusila som a boli to malickosti ako vycistit sprchovy kut a vanu odlozit vyprate.No polku spravil ostatne ze potom.Nic sa nekonalo…Ale malej sa venuje to nemozem povedat aj ju okupe aj da spat a tym ja na nu nemam skoro vobec cas.Ako ked mam poobedne je s nou on ale vela robit nemusi….Venujem sa sportu 4x tyzdenne ale vacsinou cez tyzden ked nie su este doma alebo cez volno, vikendy chcem byt doma s nimi obcas sa stane ze zajdem aj v sobotu cvicit ked som to koli smenam nestihla cez tyzden.Nas milostny zivot tiez nie je bohvie co to je zase mojou chybou ze nemam chut kedze skoro musim ist spat koli rannym ked vstavam o 2:30.Aj ho chapem kto by chcel taku zenu😟Ale nevieme to uz ako riesit on sa chce odstahovat ze snad sa zacneme viac vazit a uvazovat kto co robi zle.Ja si myslim ze je to uz cesta smerom k rozvodu.Ako by ste to riesili vy?Je tazko takto vsetko napisat.Nie je zly manzel ale ja tiez nemam silu ako robot obskakovat ich.

Strana
z2
cacianka
20. jan 2025

vadí ti neodložený tanier a pohár ? tvoj prístup hraničí už z obsedantno-kompulzívnou poruchou. ani sa mužovi nečudujem, že je z teba frustrovaný a nedokáže splniť tvoje úlohy. A to naozaj nie som zástanca mužov aby prstom nepohli doma.

melanta
20. jan 2025

@cacianka nesúhlasím s tebou. Píše, že 90% vecí v domácnosti robí ona. A on nie je schopný ani len tanier a pohár po jedle si odpratať? Ona robí 90% a on je frustrovaný z toho, že robí 10%? WTF?

deti95060810
20. jan 2025

nie si slúžka by si po manž. odkladala riad... nepoviem že raz za čas, ale podchvíľou?
ak sa chce odsťahovať tak to asi vážne speje k rozvodu..

gejb
20. jan 2025

@g4bick4 jemu by možno naozaj prospelo sa odsťahovať. Potom by zistil, ze vsetky tie veci sa neupratuju samé nejakým zázrakom.

aniele
20. jan 2025

@cacianka Žiadna porucha. Odpratať po sebe veci považujem za súčasť samoobslužných činností. U mňa, u detí, u muža. Jasné, keď pijeme obaja kávu, odnesiem obe šálky. Alebo ich obe odnesie muž. Takisto vtedy, keď spolu jeme. Ale inak... V domácnosti by predsa mala fungovať spolupráca. Nie vzťah pán (ktorý nabordelí) a slúžka (ktorá uprace).
Mimochodom, toto na nás vytiahol pred súdom otec našich pestúnskych detí. Že týrame jeho syna, lebo si musí po sebe odložiť hrnček. On ho totiž naučil, že je to povinnosť jeho sestry, dvojčaťa (alebo inej ženy v domácnosti).

hedviga2
20. jan 2025

@g4bick4 po rokoch sa budeš na neporiadok ináč pozerat

lili929
20. jan 2025

@g4bick4 zadel mu normalne prace, ktore bude robit len on a ked to neurobi, ty to nechaj tak. Pracujete obidvaja, preco by si mala ty potom makat aj v domacnosti? Domacnost pekne 50 : 50.
My sme mali s muzom tento problem, ked som sa po 3 rokoch na materskej vratila do prace. Kym som bola doma, domacnost som mala na starosti len ja, ale to bola pohodicka. Ked som sa vratila do prace, fungovali sme tak asi mesiac a povedala som dost, normalne som muzovi povedala, ze nech si uvedomi, ze uz pracujem aj ja a jeho pohodlie doma konci. Rozdelila som prace a hotovo, ty vylozis umyvacku, ja poskladam pradlo a takto. Nevylozil? Nechala som tak a spinave riady sa kopili na linke, v dreze. Potom si siel robit kavu, nemal cistu salku a doslo mu, ze aha, toto som neurobil a taketo to ma nasledky, naucil sa casom...

bystrozraky
20. jan 2025

Život je tragédia, keď ho vidíme zblízka, ale komédia, keď ho vidíme z diaľky (Charlie Chaplin). Podľa mňa na tom nie ste až tak zle. Skús mu naozaj písať, čo má robiť - začni s menšími úlohami a najlepšie skoro každý deň. Tie úlohy musia byť najprv veľmi ľahké a malé, také, čo určite zvládne. Vždy mu poďakuj (ja viem... kto poďakuje tebe?... ale neboj sa, to príde). Ako kolvek to znie blbo, aj ty aj tvoj manžel sa cítite nedocenení (ty ešte viac). Buď pripravená na to, že niektoré úlohy v prvých fázach občas nespraví. Vtedy mu bez robenia tlaku vysvetli, prečo je to dôležité, aby to bolo hotové čo najskôr... ďalšie úlohy prichádzajú atď. Keď sa počet splnených úloh stabilizuje, pridávaj ďalšie a postupne pridávaj dalej. Snaž sa mu dávať úlohy, ktoré sú pravidelné (ale aj tak mu ich napis kazdy den). Napr. povysávať v sobotu. Ja chápem, je to ako v škôlke... ale ver mi, je to takmer istá cesta von. To najdôležitejšie: namiesto nakričania na neho a robenia tlaku, zazerania, alebo podobne, mu vždy povedz, ako naozaj potrebuješ pomoc s láskavým hlasom a usmevom. Najlepšie sa daj do jeho náručia, hĺboký pohľad do očí a ešte raz mu vysvetli, s láskou, že veľmi potrebuješ, aby ti pomohol s tým a tým. Na začiatku bude stále zabúdať nejaké úlohy... to je normálne. Po nejakom čase budeš viac oddýchnutá a on bude tiež spokojnejší. Konečne sa prebudí a bude vidieť, akú má po svojom boku úžasnú ženu, a zvyšok sa napraví sám 🙂 Prajem pekny den, plny usmevov

lujza123
20. jan 2025

@g4bick4 podľa mňa dočasná (max 1-2 mesiace) odluka vie veľa vyriešiť. Ale mas pravdu, je to 50:50, možno zistite ze bez seba neviete žiť ale možno naopak, že vám je osamote lepšie ..
Ono ťažko povedať kto ma u vas pravdu, možno by ste sa mali trochu prispôsobiť obidvaja, on viac pomáhať a ty mať trosku väčšiu toleranciu k všeobecnému bordelu …
Možno si stanoviť jasne pravidla v celej domácnosti. Skús mu dať na zodpovednosť celu “oblasť “ domácich prác, napríklad komplet pranie pre všetkých. Nech to robí kedy uzná za vhodne.
Tie riady by hnevali aj mňa, ale napríklad ten pohár chapem, aj my to tak robime ze každý svoj pohar používa celý deň a až večer ide do myčky. Ale my mame našťastie každý ten svoj obľúbený a z iného nam káva nechuti takže nový nevytahujeme..

Co sa týka teba, nerob 90% prac v domácnosti. Skús sa ovládnuť, ono to tak dopadne vzdy ked je jeden hyperaktívny tak druhý spohodlnie. Radšej 1000 krát pripomen, ako to spraviť a iba v sebe hromadiť nervy, lebo potom presne ako píšeš vybuchnes.
Dcérka už je veľká, toto je presne vek kedy je vhodne aj ju zapájať do domácich prac, môže tatinovi pomôcť napríklad vyložiť/nalozit umývačku riadu ked mas poobednu, uložiť si oblečenie večer, pyžamko ráno, hračky popratat.

Tak ako malej aj veľkému, trpezlivo pripomínať, časom to začnú robit sami od seba.

cacianka
20. jan 2025

@melanta
@aniele netvrdímže chlap nemá doma robiť málo, a že tých 10 % stačí, ale rúcať sa z 1 taniera alebo 1 pohára nie je riešenie. tu treba nastaviť iné pravidlá a nielen si brať na svoje plecia všetku robotu v domácnosti. a potom sa rúcať.

kp7333
20. jan 2025

@g4bick4 toto nie je na rozvod, ale na manzelsku poradnu. obaja musite pochopit, ze bez kompromisov a vzajomnych ustupkov to nepojde. a treba zacat od partnerskeho zivota, najst si cas sami pre seba, zdielat spolu to, co mate radi, nielen starosti a postel. vsetko ostatne je "peanuts" ako sa vravi.

g4bick4
autor
20. jan 2025

@bystrozraky dakujem za dobru radu,urcite skusim a skusim byt aj trpezliva🙂snad to este dame😬

biibiana
20. jan 2025

Podľa mňa sa manžel snaží viac aby fungoval vzťah, a nie poriadok v domácnosti. My mame 3 deti, sme spolu 17rokov a naozaj nejaký neodložený pohár je banalita, prepáč. Keď poviem aby povysaval alebo opravil tak urobí, je to o komunikacii. Sme pracujúci ľudia a vždy to bolo tak ze ta žena, matka má tú domácnosť na pleciach viac ako muž. On zase zoberie deti von, alebo urobí nákupy. Podľa mňa je frustrovaný, chyba mu jeho žena, láska a sex.

lenuska215215
Odpoveď bola odstránená
g4bick4
autor
20. jan 2025

@lujza123 Ako malu ucim uz k tomu aby pomahala ona si aj tu izbu uprace ked sa jej povie s nou nie je problem,mozno mate vsetci pravdu ze som prilis v tom iniciativna.Nechcem a neocakavam ze sa byt bude furt ligotat,pri dietati to nie je ani mozne ale ked kazdy prilozi trochu ruku teda obaja tak o to viac casu je pre nas.A to on nejak nevie pochopit alebo je uz prilis zpohodlneny.Nebolo to u nas stale tak ale posledne roky sa tocime v tom istom kruhu.

g4bick4
autor
20. jan 2025

@biibiana prosim vas asi by vas tiez omrzelo ked poprosite muza aby vam s niecim pomohol alebo urobil a dostanete stale odpoved o chvylu lebo je zaneprazdneny citanim textu v telefone.Z tej chvyle sa vacsinou nic nekona aj ked to poviete 2x lebo na to zabudne

sisska96
20. jan 2025

Mne sa zdá že to je príklad toho že nemáme problémy, tak si vyrobíme

alantroj
20. jan 2025

Vobec nemas poruchu. Mne tiez vadia rozhadzane veci. Mam rada pekny utulny priestor okolo seba. My to mame doma pre tych chlapov tak zonovo pridelene. Syn vie ze on ma na starosti napr stol a umyvacku. Muz podlahy a vacsinou vari. Ked napr odchadza od stola a su tam veci tak ho vratim otazkou ci nezabudol co ma on na starosti.
Poriadok v byte nie je ale hlavny nosic kvality vasho vztahu. Gro je komunikacia, pochopenie, spolocny pohlad na svet. Ak toto mate len je chlap bordelar nie je to koniec sveta. Len ho treba naucit urcite veci.

g4bick4
autor
20. jan 2025

@g4bick4 nie je tu rec o pohari a tanieri iba,su to aj papiere ktore prave riesi,jeho oblecenie kade tade nedojedene cipsy,pivova flaska,skrutkovac na kuchynskej linke… vseobecne co sa vyberie vsetko ostane tam stat a neodlozi sa kym to neodpracem.A verte mi ze som to skusala aj par dni tam nechat a neriesit.

janinah
20. jan 2025

Vsetok jeho bordel mu nos na jeho postel.a vytrvaj v tom...

gejb
20. jan 2025

@g4bick4 ja som také veci zahodili do kosa alebo schovala. 🤣 ...a špinavé oblecenie pekne na kopu na posteľ
Nevravím ze je to ideálne riešenie ale zabralo to

g4bick4
autor
20. jan 2025

Avsak dakujem kazdemu za nazor,znesiem aj kritiku,vsak preto som to sem napisala,ved mozno je chyba fakt vo mne.Nie som dokonala,uvedomujem si ze zjapanim sa nic nevyriesi.

kitycat
20. jan 2025

@g4bick4 tak mas chlapa bordelara.

Nie je alkoholik, hazarder, narcista, cholericky nervak.
Ja neviem kolko ste spolu chodili nez ste sa vzali a mali dieta a ci si po nom dobedavna upratovala ozaj aj ten obal od cipsov, to si snad po sebe vie kqzdy spratat sam, ak ho teda neofukuju ako prejav nekonecnej lasky.
Neviem preco neoperie pradlo aj tebe, vqm spolocne, ked pracovne si oprat vie? Vsak to nie je ziadna veda.
Ale ak minimalne 8 rokov kmitas okolo neho, tak sa nedivim, ze ani tanier neodnesie, necha tak...

Inak hrncek od kavy si niekedy aj ja recyklujem, a moj si berie na kazdu kavu novy hrncek a potom su aj 3 neumyte kym to spravime

lujza123
20. jan 2025

@g4bick4 no a nepomohlo by vám si to presne rozdeliť kto co robí a ma to na zodpovednosť?

Ináč ja som tiez bordelar, bohužiaľ. Snažím sa ale nejde to moc zmeniť. Mám okolo seba čisto ale neporiadok. Čisto myslím tým ze povysavane, umyté to musí byt.
Ale na poriadok som ako tvoj muž, taká huba ktorá kade chodí zanecháva rôzne výtrusy, tam položené niečo, tam zas niečo, všade nejaké stopy mojej činnosti, proste chaos
Akoze ja sa to naozaj už roky rokuce snažím vedome zmeniť, ale ono to fakt nejde. Co s tým viem urobiť je ze sa to priebežne potom snažím spratať a už sa iba čudujem prečo je toho toľko zas navyťahovaneho🤷🏼‍♀️ To si proste taká nátura, aj si to hovoris ze odlož po sebe na miesto, ale nenapadne ta to v tom momente, jednoducho bezmyšlienkovito položíš co mas práve v ruke a ides robit niečo ine a večer sa už len čudujes co všetko je porozhadzované. Fakt to nerobím naschval a vôbec to nemám rada, ale deje sa to aj ked nechcem

g4bick4
autor
20. jan 2025

@kitycat My sme spolu 11 rokov z toho 8 manzelia a pozname sa od detstva v podstate prva laska ktora sa skoncila a neskor znovu ozila a teraz nam taha na 40🙈a predtym aj viac pomahal ked sme nemali este malu

barborachors
20. jan 2025

@cacianka ked ma mikro kuchynu alebo maly byt celkovo tak aj jeden nepodložený pohár je ako päsť na oko

cacianka
20. jan 2025

@barborachors ale nie na hysterický krik, ziapanie. no a teraz dopísala, že muž je bordelár, tak to úplne mení situáciu, úplne. vo všetkom.
ale nejdem písať viac

michal_dr
20. jan 2025

@bystrozraky

👌 👍

janickacrazy
20. jan 2025

@g4bick4 ty máš dosť šialenú pracovnú dobu, nemôžeš ísť na skrátený úväzok alebo nájsť niečo iné, s ako tak normálnou pracovnou dobou? Lebo takto ste spolu veľmi málo času.

oblecenie99
20. jan 2025

Máš chlapa bordelara. Môj bol podobný v tomto, najhoršie bolo, že mu to nevadilo. Ale ja som zaviedla dve pravidlá: poprosím presne dvakrát pekne a slušne, tretíkrát dviham hlas (nemusí dobre odpáliť u vás plus vyčerpáva to aj teba), druhé je účinnejšie: čo nájdem a nepatrí na miesto, vyhadzujem.. ak to bolo niečo, čo som vedela, že bude potrebovať a nedá sa len tak zohnať (viď srubky k skrinkam a pod., tak tie som skryla a nechala ho vyhniť v hľadaní, až potom mu dala. A toho sa aj držím. Toto bolo účinnejšie ako tisíc vysvetľovaní. Už išli preč skrutkovače, aj drahšia košeľa, špinavé prádlo zo zeme v kupelni, parfém, atď.. závisí to aj od môjho nastavenia v ten den.. ale riziko tam je, že to smarim do kosa. Pomohlo.

Čo ho totiž nenanucila.mamka, presnejšie na čo naučila mamka, to ty neprevychovás len tak.. ale opatrenia sa prijať dajú. Ale!! Na tvojho, keďže je nastavený už odísť, by som ale skúsila len ten racionálny rozhovor, aj viac kľudu, čo ti rádia vyssie, nie tak radikálne, ako píšem ja... akože JE to problém, aj ťa chápem, ale aby kvôli tomuto sa splachlo jedno ináč dobré manželstvo, a rodina.. bola by to škoda.

Strana
z2