Riešenie ťažkej rodinnej situácie s chorým otcom
Ahojte ani neviem či chcem povzbudenie, názor radu, vyrozprávať sa, asi všetko z týchto. Začnem na začiatku, mám už rodinu muža a deti. Môj otec bol vždy ako cudzí, strašne veľa pil (a pije ešte stále) bil nás, neustále hádky, krik. Ja som sa v 18tich odsťahovala, mama s bratom ešte stále žili s ním. Pred troma rokmi sa mama s bratom odsťahovala od neho. Odvtedy sa to s ním iba zhoršilo, každý deň opitý na mol, neumyval sa a podobné, vyhodili ho z podnájmu, tak aby nešiel na ulicu prichýlila ho moja krstná (jeho švagriná) v časti ktorú pristavili nedávno predtým. Včera mi volala krstná že otcovi je zle, ona po slovensky dobre neviem tak som letela s mužom k ním, volala záchranku, výsledok že má porážku, keďže jemu už bolo zle aj predošlý deň a nikomu nič nepovedal, liečba sa začala až neskôr má ochrnutu ľavú stranu a pravdepodobne oveľa lepšie to už nebude. Ja teraz lietam za ním do nemocnice, nesiem mu veci, komunikujem s lekárom lebo mama vôbec nič, všetko je na mne. Ja mám 2 malé deti +prácu +domácnosť a som už teraz v koncoch. Ani nevieme čo bude s ním ďalej, lebo ak fakt sa nebude hýbať a chodiť ku krstnej nemôže, ja si ho zobrať neviem a mama že tak mu mám vybaviť DSS, pravdaže zase len ja. Fakt nechápem že iba vtedy vedia že ma majú keď niečo treba vybaviť /urobiť. Som nešťastná z celej situácie. Za hocijaký postreh, názor, radu budem vďačná. Ďakujem
Aj, keď je teraz ochrnutý nemusí taký zostať záleží ako ho to zasiahlo.Ale disciplína cvičenia či liečby od alkoholika asi nebude nič moc Od mamy asi čakať pomoc nemôžeš, takže záleží od tvojho svedomia.Popytaj sa lekárov aké sú možnosti umiestnenía, ale nečakaj, že to bude hneď a kto to bude platiť.S bratom si volala aký má postoj?
@natalienka12 ľahko sa to napíše jedného dňa jej zavolajú, že príďte poňho nikto nepríde?
Ahoj, ak by ti to pomohlo pred časom som. Počula jeden pod časť kde hovorili ze je dobre sa skontaktovať s nejakou organizáciou napr De Paul, vagus alebo inými co pomáhajú ľuďom bez domova ešte pred tým ako.sa na tu ulicu dostanú. Vedia pomôcť s vyriešení dlhov, dočasným ubytovaním.soc pomocou vybavovackami okolo invalidného dôchodku. Aj zdravotnou starostlivosťou.
Minimálne to môžeš skúsiť v zmysle ze nebudeš na všetko taka sama oni majú veľa skúseností aj soc pracovníkov aj poradcov.
Hovorili ze je lepšie keď sa ľudia ozvu trochu skôr ako keď na tej ulici už skončia.
@luccija No tak nepríde, keď ho ony ako deti potrebovali, tak ich tĺkol, nedal im, čo potrebovali len aby na alkohol bolo. Vtedy to koho zaujímalo?
@natalienka12 a čo nastane v takej situácii, keď preňho nikto nepríde? čo urobí nemocnica? sú nejaké 'útulky', či ho vysadia na lavičku pred nemocnicu?
@nikaeli A preco by ho nemocnica mala niekde vysadit? Ak jeho zdravotny stav uz nevyzaduje hospitalizaciu, urobia prepustaciu spravu a chod si kam chces, nemocnicu to nezaujima kam pojde a kde bude.
@luccija Nie. Nie su povinne sa o rodicov osobne postarat. Do uvahy prichadza vyzivovacia povinnost, avsak tento muz je zenaty a vyzivovaciu povinnost ma len manzelka.
@cookie29 odpíšem takto naraz, áno brat je dospelý onedlho bude mať 20, žije s mamou. Zaujíma sa tak že mi zavolá čo je s ním. Ja som sa už nejak preniesla cez to čo nám robil, ale brat nie.
Ďakujem pekne všetkým za rady a názory fakt ste mi veľmi pomohli.
@natalienka12 vyživovaciu povinnosť má len manželka, ale tá by tiež nemala odporovať dobrým mravom nie ? Vyživovať človeka ktorý sa takto ku mne choval .Osobne by som sa na jej mieste rozviedla.
@subartic Ona zrejme kalkuluje s vdovskym dochodkom, na ktory by po rozvode uz narok nemala.
@natalienka12 normálne som sa opýtala. Keďže je pán imobilný, asi z tej nemocnice neodíde sám. Zaujíma ma, aký je postup, keď preňho nik nepríde a on sám odísť nevie.
@nikaeli Ja ti normalne odpovedam. Nikto nie je povinny sa starat o druheho v chorobe a starobe. Takuto povinnost ziadny zakon neuklada. Povinnost sa starat osobne o druheho je ulozena len rodicom vo vztahu k detom. Ak ide o dospele svojoravne osoby, ktore su nevladne a nesposobile sa o seba postarat, a rodina ich nechce, povinnost potom prechadza na obce a mesta takychto ludi niekam umiestnit na naklady obce, mesta. Je vela osamelych ludi a bude ich casom pribudat, ktori zomieraju opusteni. Za to, ako sa spraval ku svojej pokrvnej rodine si moze sam. Ak autorka pise pravdu, mne ho vobec nie je luto.
@nikaeli To mas to iste ako s pohrebom. Ak zomrie takyto clovek, ktoreho rodina nechce, z nemocnice zavolaju a nikto nepride. Co ho nechaju na vrchu? Tak obec musi zaplatit nejaky lacny pohreb.
@natalienka12 bohužiaľ je to pravda. Pravdu povediac vôbec nič k nemu necítim, berem ho ako cudzieho človeka, ale aj napriek tomu v tejto situácii mi nejak svedomie nedovolí vykašľať sa naňho, ani tak že on na mňa kašľal celý môj život.
Ešte mu skúsim vybaviť nejaký domov a týmto pre mňa skončilo. Občas ho navštívim ale viac už nie som ochotná mu pomáhať.
Je to velmi slachetne gesto od teba, ale nerob to prosim na ukor svojej rodiny- tvoj manzel a deti su na prvom mieste.
@autorka toto tu dosť velmi ukazuje aj na to aká egoistka je tvoja mama, v detstve vás nechala otĺkať alkoholikom, a teraz ťa nechá v takýchto sračk…ch úplne samu.. si úžasný človek napriek tomu akých máš rodičov a aké si mala detstvo.. moja rada znie , povedz mame aký zákon sa na ňu vzťahuje , tak ako ti tu baby dobre radia a trvaj na príspevku od nej pre neho na DSS, lebo s jeho dlhmi a bez prijmu to ostane celé na tebe, a on umre a ona bude poberať este za neho vdovské..
@natalienka12 ďakujem, našťastie manžel ma podporuje vo všetkom bez neho by som to nezvládla, samozrejme on a deti sú na prvom mieste.
@alexnina777 ďakujem, jasné že jej to poviem a budem trvať na tom aby sa zapojila aj ona do všetkého okolo toho.
Ešte raz ďakujem všetkým za rady a názory, veľmi ste mi pomohli ❤️
@alexnina777 ja si nemyslím že je egoistka, jednoducho sa odstrihla a nikto nenúti autorku aby sa o otca starala , robí to dobrovoľne . Vyživovacia povinnosť je síce zákonná ale tiež podlieha určitým normám , a má reflektovať na dobré mravy. Ona ju nedonúti nič platiť , môže to dostať len ariadením súdu a tam som presvedčená že ten bude prihliadať na okolnosti ktoré sa diali predtým . Jednoducho otec žne len to čo zasial .
@subartic V zasade suhlasim, ale zabudla si na vyzivovaciu povinnost medzi manzelmi! Ta podlieha inym pravidlam, ako prispevok na vyzivu rozvedeneho manzela alebo vyzivovacia povinnost deti voci rodicom. Proste v manzelstve su peniaze spolocne a vsetko v dobrom aj zlom, zdravi aj chorobe. Takze tu o ziadne dobre mravy nejde, vyzivne medzi manzelmi nemoze byt v rozpore s dobrymi mravmi!
Tazko poradit. Co s nim? Zoberies si ho k sebea 2 detom? Das ho niekde do ustavu a budes mu to platiť zo svojej materskej? Neviem aky mas k nemu citovy vztah ale ak by sa otec ku mne správal takto asi by som sa naňho vykašľala. Tazko poradit .

@pribinak to mi je jasné, že ju nikto nedonúti, ale 🤔 ako sa to odborne nazýva, ten "proces"?.. že manželka platí manželovi po porážke? Vôbec tomu nerozumiem...