icon

Riešili by ste problém s rodičmi súdnou cestou?

15. aug 2023

Dobrý večer, na úvod chcem trošku ozrejmiť moju situáciu. Som študentka denného štúdia VŠ. Rodičov mám rozvedených, prispievajú mi na štúdium a iné výdavky podľa ich uváženia. Snažím sa rodičov čo najmenej zaťažovať finančne. Pri dennom štúdiu je ale náročné zarobiť si brigádami dostatok na to, aby som utiahla všetky výdavky čo mám ( ubytovanie, strava, hygiena) proste základ. Rodičia mi prispievajú ako im príde. Raz mi dá jeden 200€, druhý 250€, inokedy mi obaja pošlú len 100€, potom bez upozornenia další mesiac mi jeden nepošle nič s tým, že zabudol na mňa alebo že mu to nevyšlo. Obaja pracujú, majú plat nad 1000€. Majú vlastné bývanie, partnerov, rodiny. Odmalička ma tlačili nech idme študovať za čo som aj rada. Keď od nich pýtam peniaze mávajú blbé poznámky typu: keď sa nevieš uživiť sama prečo neprídeš bývať ku mne a do školy môžeš dochádzať a blablabla…… Nechcem bývať s rodičmi, rada ich navštívim, ale nevyhovuje mi bývať s nimi a ich partnermi. Od 18 som nepodávala žiadosť na súd o výživné, lebo mi platili sami od seba, no neviem takto dlhodobo fungovať. Uvažujem, že od oboch oficiálne súdnou cestou požiadam o výživné, jedinou zábranou mi je, že nechcem si pokaziť už tak krehké vzťahy ktoré máme. No nemám už na toto silu ani energiu.

subartic
16. aug 2023

normálne sme úžívali študenský život , učili sa , chodili na prednášky , zabávali sa, mali krúžkovice atď.

subartic
16. aug 2023

@kvetinka75 mam toľko súdnych sporov za sebou že viem že obstojí bez väčšej námahy.

akvi
16. aug 2023

@subartic no vidíš, to sme zhruba rovnaký ročník a ako vravím, brigadovala väčšina, niekto musel, niekto chcel.

subartic
16. aug 2023

@autorka dnešná generácia husákových detí zabúda na mnoho vecí a hrdí sa tým akí boli samostatní , niektorí boli ale to je mizivé percento . Ostatní boli plne podporovaní rodičmi , nebolo toĺko brigád k dispozícii ako je dne sa ani nebolo tak v móde brigádovať .

subartic
16. aug 2023

@akvi neviem aká äčšina ale ak u nás zo 100 ľudí brigádvalo 15 , ta to bolo veľa. Nebrigádoval an imôj muž , ani môj brat , ani moje okolie . Boli nejaké nároazovky ako okopanie záhrady alebo postráženie detí , brigádnické dohody študentov takmer neexistovali

0kristina0
16. aug 2023

@subartic sud jej odklepne ale nie sumu aku si ona predstavuje

subartic
16. aug 2023

@0kristina0 odklepne jej 200 eur bez najmenších problémov. Každému jednému .

0kristina0
16. aug 2023

@subartic to si ako dovolujes tvrdit s takou istotou? Ty poznas financnu situaciu jej matky alebo otca?

subartic
16. aug 2023

Mnohí mladí ľudia sú dnes ďaleko šikovnejší a samostatnejší ako sme boli my v 90 tych rokoch , my sme boli ešte také teliatka, málo sme cestovali , málo vedeli , ešte sa len rozbiehali projekty ...

subartic
16. aug 2023

@0kristina0 normálne , doovoľujem . Jej rodičia majú príjem nad 1000 eur , jeden rodič žiadnu vyživovaciu povinnost , druhý ešte plus jednu , sú zdraví , nemajú hypotéky. 200 eur je úplne normálna suma čo dostane.

0kristina0
16. aug 2023

@subartic kde mas istotu, ze slecna tu pise pravdive info, ona vobec nemusi vediet o nejakych poziciach, co jej rodicia maju.

subartic
16. aug 2023

@0kristina0 výživné má prednost pred výdavkami rodiča. Jednoducho takto to je .

la_dolce_vita
16. aug 2023

Rodicia maju vyziv.povinnost pocas studia a dokonca aj po nej, ak nebude pracovat alebo sa nevyda. Takze na sude uspeje.

0kristina0
16. aug 2023

@la_dolce_vita a kto pise, ze neuspeje, otazka je kolko jej odklepnu

la_dolce_vita
16. aug 2023

No tu zaznelo, ze ju poslu zarabat si na seba 🙂. Netusim kolko, ale budu to iste peniaze, s ktorymi moze ratat. Takych 200 e tipujem. Len tipujem.

akvi
16. aug 2023

@subartic no vieš, v prvaku som ani ja nebrigadovala, v druhaku som nedostala intrak a povedali nám to na zápise, takže som mala asi tak dva dni na to, aby som si našla podnájom a keďže intrak nedostal celý druhý ročník, tak zohnať čokoľvek bolo nadľudské usilie, takže zrazu som miesto 120 korún mesačne platila 800 korún. Kde by som ich asi tak nabrala, že. Rodičia mne pomohli, ako vedeli, ale predtým mi 800 korún mesačne stačilo bohate na všetko, potom zrazu takáto situácia. No a následne šli hore aj intraky, v tretiaku sa platilo 450 korún. A brigády boli, len slabo platené, nočná v pekárni za 18 korún na hodinu, no neber to. Môj muž mal dlhodobú brigádu, v škole bol 4 dni a dva dni na cestách, rozvazal tovar. Niekedy sa ulial aj zo školy, keď potreboval prachy. Jemu rodičia nedavali skoro nič. Mal aj študentskú pôžičku 600 korún mesačne. Tú potom splacal, keď nastúpil do práce. Takže neviem, v akom svete si ty študovala, ale ja teda v pomerne chudobnom bohužiaľ. Občas som bola celý deň na dvoch rozkoch a jogurtovom mlieku. Prachy na autobus som radšej usetrila a chodila stopom. A ako vravím, moji rodičia mi dávali všetko, čo mohli. Boli na tom ľudia aj oveľa horšie. A tým nechcem povedať, že schvalujem, aby aj dnes deti jedli suché rožky a chodili stopom. Z toho mám skôr hrôzu, ale dnes už je pomaly hanba bývať na intraku a pozri sa na parkovisko pred školou, za mojich čias bolo úplne prazdne. Dnes nemáš kde zaparkovať. Pritom vlaky sú zdarma, že. Takže o čom to svedčí?

la_dolce_vita
16. aug 2023

A brigadovalo sa vzdy. Kto chcel samozrejme. Ale kedysi bolo financne lahsie vystudovat, narocnejsie to bolo inak. Dnes ma vysku takmer kazdy, ale je to drahy spas a to vlastne ide.

subartic
16. aug 2023

Ja už mám druhé dieťa na vysokej škole , prvé mám doštudované a plne som ho podporovala , celé leto dcéra brigádovala ,ale v žiadnom prípade to nepoužila na financovanie si svojich základných potrieb. Peniaze čo si odbrigádovala mala na svoje ženské veci - šminky , kozmetika a tvorila si rezervu . Dnes má 28 rokov , je samostatná , schopná a darí sa jej . Syn je štvrták , študuje ťažký odbor , celé leto brigáduje ako animátor a zas a znova ho plne podporujem . Mne to za to stojí aby moje deti si ten študentský život užili obzvlášť ak môžem a chcem. U mňa nekončí pocit zodpovednosti za ich život maturitou a adios , staraj sa o seba. Syn je zodpovedný a s obidvoma deťmi mám veľmi dobré vzťahy.

mamutka
16. aug 2023

@subartic Husákove deti bývali na zavšivených intrákoch, alebo u rodičov a dochádzali. Ona ponuku na bývanie u rodičov odmieta, chce si vysúdiť slobodný nezávislý život bez ich prítomnosti

la_dolce_vita
16. aug 2023

@subartic suhlasim s tebou.. tiez mi studuje uz druhe dieta a su to zodpovedne typy. Mne by bolo luto ich nepodporovat, ked maju na to schopnosti. Toto je najviac, co mozeme detom dat, kvalitne vzdelanie.. a nechcem si predstavit, ze by riesili problemy ako autorka. Netreba ju preto hned odsudzovat..

domkakvet
16. aug 2023

Sudit vlastnych rodicov, poznam ludi, ktori maju vacsie problemy, ale rodicov by k sudu nedali a tak isto poznam ludi co by k sudu nevedeli dat cudzieho cloveka a nie este rodica a za dalsie ano maju vyzivovaciu povinnost, ale poznam tak isto vela studentiek, ktore si zarabaju, aby uz rodicov nezatazovali. No a neviem aku povahu maju tvoji rodicia ale keby sa toto co i len dozvedeli, ze nad tym vobec uvazujes odporucila by som im nedat ti ani jedno euro a pozor na to ze ty mas vyzivovaciu povinnost voci rodicom do konca zivota.

ibrunova
16. aug 2023

Napríklad moja dcéra je na výške, v 4. ročníku zo 6. Brigáduje, ale má tak obsiahly rozvrh, že môže pracovať max dva dni v týždni po 3 hodiny, viac nie, v piatok má rozvrh do 17, potom cestuje domov, v nedeľu poobede zase nazad. Snaží sa, uvedomuje si, že je to pre rodičov záťaž financovať školu, ale viac to bohužiaľ nejde. Poznám študentov, čo sú v škole tri dni a zvyšok robia, ale nie každý študuje takú školu.

vevesh
16. aug 2023

@la_dolce_vita
@subartic ale nie pre kazdeho je priorita VS u vlastneho dietata. Nie kazdy bude svoje dieta podporovat do nekonecna. A niektorym to jednoducho nevychadza- sice rodicia neplatia hypoteku, ale nikde som nevidela informaciu, ze byvaju vo vlastnom (ak ano, tak sa da polemizovat, aky majetni su). A tiez si myslim, ak rodicia ponuknu ubytovanie, aj stravu (a cestovne je zadarmo) a dokazu, ze jej davaju aj vreckove, tak si nemyslim, ze sudca jej priklepne len tak 250e od kazdeho, ako by si to slecna na svoj nezavisly zivot predstavovala...

cacianka
16. aug 2023

@0kristina0 čítaš pozorne ?
Áno napísala že poslali aj 200+ 250, ale že sú mesiace keď poslali mozno 100 alebo ani to nie.
Okrem toho nikto, opakujem nikto nerobí z hej rodičov zrúdy, iba vysvetľujeme že má nárok na výživné, keď sa bohužiaľ nedá dohodnúť osobne, tak aj cestou súdu . Nerob zrudu z autorky ty, lebo ide ti to fest.

cacianka
16. aug 2023

@gabika128 presne veď všetko sa dá vydiskutovať a vopred. Naplánovať rozpočet, zistiť si platby , aké má kto náklady už vedia pár rokov.
Ale tlačiť dieťa do VŠ a potom mať takýto prístup ako na húsenkovej dráhe, je vizitka zlyhania rodičov. Nové rodiny/ partnerstva sú im presnejšie ako prvorodený dcéra. Tu ani nejde o horibilné sumy ale o dohodu a pravidelnosť.

autor
16. aug 2023

@kvetinka75 Nechápem ako toto môžete porovnávať s tým, že ste po SŠ išli pracovať (píšete od 18). A ako môžete rozprávať o ambicióznosti. Na VŠ nechodím preto, aby som sa mohla priživovať do 25 na rodičoch, ale kvôli tomu, aby som mala prácu, ktorú bez štúdia mať nemôžem. No a o tom vlastnom úsilí nejdem ani písať 🙈. Máte doma študenta ale nevidíte si ďalej od nosa. Sama píšete, že vaša dcéra sa chcela tiež odsťahovať. Nepodporili ste ju v tom, aby mohla bývať sama, tak zjavne je odkázaná bývať u vás kým dokončí školu bohužiaľ. Ak pokladáte za vrchol podporovania dcéry v štúdiu to, že jej dáte najesť a dovolíte jej aby bývala pod vašou strechou, a ešte sa za to hrdo bijete po hrudi, že aká som vzorná mama, tak potom by si možno vaša dcéra mala prečítať túto diskusiu a nie moji rodičia, možno by sa jej otvorili oči, že naozaj má aj iné možnosti. A teda ku tomu ako píšete že nie je taká blbá ako niekto, “kto si platí bývanie” teda zjavne JA . No neviem keď pracuje a nemá guráž vás požiadať o finančnú pomoc lebo vie, že by ste jej neprispeli nič, čo je ešte horšie než ako keď mne prispejú rodičia stále inou sumou v stále inom čase a sama by to neutiahla. Tak radšej žije u vás a neosamostatni sa a nepožiada o výživné tak neviem kto je blbší potom, či ja alebo ona.

cacianka
16. aug 2023

Múdro píšeš. Keby nemali, ok, povedia ti vopred, poradíte sa, dohodnete, zarobis si za 2-3 roky rezervu, oni tiež niečo posetria a mala by si základ.
Ale takto ?!
Máš môj palec . Môj chlap priznal dcére že nemá plat v tisícoch, sadli si, pokecali a mladá slečna reálne zvážila. Brigádovala cez SŠ, vedela si zistiť koľko zvládne zarobiť na brigáde, uvedomila si že vyskakovať nemôže, ale prežije.
Chlap jej -hlavne pravidelne posielať €, má už roky trvalý príkaz, občas jej dá niečo na prilepšenie, kúpi jedlo a na sviatky dá hotovosť aby si vedela poplatit čo treba. Teraz na leto má aj druhú brigádu , v obchode dls oblečením, a , robí si rezervu aj akcie naháňa ako divá. 😁Má ekonomickejsie myslenie ako jej rodičia 😉

vladinka
16. aug 2023

Stále si neodpovedala, čo študuješ.... viacerých to zaujíma... ak som to prehliadla, tak sa ospravedlňujem

cacianka
16. aug 2023

@ukulela halooo, veď písala. Sú rozvedení, majú nových partnerov, a ona má už vyše 18 tak nie je zverená nikomu. A TP je nanič

subartic
16. aug 2023

@mamutka na akých zavšivavených internátoch ? Ja som mala normálny internát. Ani ja by som nebývala doma u rodičov ak by som mala od nich školu 150 km, veď to je nerozum . Dochádzala by si denne do práce tam a naspäť 150 km , žila by v rodine s iným členom kde by bolo napätie ? A to že je mimo rodičov je len dobre aj pre ňu a nácvik do dospelosti . Môj syn má odo mňa školu 79 km a teda nechcem aby bol doma a denne dochádzal , platím mu internát a to má školu dostupnú perfektne vlakom .