Riešili by ste problém s rodičmi súdnou cestou?
Dobrý večer, na úvod chcem trošku ozrejmiť moju situáciu. Som študentka denného štúdia VŠ. Rodičov mám rozvedených, prispievajú mi na štúdium a iné výdavky podľa ich uváženia. Snažím sa rodičov čo najmenej zaťažovať finančne. Pri dennom štúdiu je ale náročné zarobiť si brigádami dostatok na to, aby som utiahla všetky výdavky čo mám ( ubytovanie, strava, hygiena) proste základ. Rodičia mi prispievajú ako im príde. Raz mi dá jeden 200€, druhý 250€, inokedy mi obaja pošlú len 100€, potom bez upozornenia další mesiac mi jeden nepošle nič s tým, že zabudol na mňa alebo že mu to nevyšlo. Obaja pracujú, majú plat nad 1000€. Majú vlastné bývanie, partnerov, rodiny. Odmalička ma tlačili nech idme študovať za čo som aj rada. Keď od nich pýtam peniaze mávajú blbé poznámky typu: keď sa nevieš uživiť sama prečo neprídeš bývať ku mne a do školy môžeš dochádzať a blablabla…… Nechcem bývať s rodičmi, rada ich navštívim, ale nevyhovuje mi bývať s nimi a ich partnermi. Od 18 som nepodávala žiadosť na súd o výživné, lebo mi platili sami od seba, no neviem takto dlhodobo fungovať. Uvažujem, že od oboch oficiálne súdnou cestou požiadam o výživné, jedinou zábranou mi je, že nechcem si pokaziť už tak krehké vzťahy ktoré máme. No nemám už na toto silu ani energiu.
@mamutka a to je zlé ? Uvedom si že by musela dochádzať a hlavne - nie je vítaná a plne akceptovaná novými partnermi rodičov,
Veckto by chcel vo svojom byte / novom živote cudzie dieťa, síce dospelé. , Len tak, .
Prečo potom útočíte na autorku že sa chce osamostatniť, mali by ste spucovat nových partnerov, prečo neakceptujú prvé dieťa, veď vedeli že ho majú a išli aj tak do toho vzťahu. Inokedy to tu vyťahuje 12 z 10 žien - akceptuj, vedela si ....
@subartic asi mi niečo ušlo, to som naozaj nevidela, že ma dochádzať 150km. Napísala ako dlho by dochadzala denne a to som mala aj ja. Nie, do práce by som toľko nedochádzala, mám inú robotu, keďže mám rodinu. Mám prácu desať minút od domu max. Ver tomu, že v buse sa študent nenudí, ale môže sa učiť. Ešte mi asi ušlo kde teda býva, či jej majú prispievať na zdieľanú izbu na privátne alebo si platí svoj byt.
Este mi napadlo.. ked je dieta samostatne a studuje vš, tiez sud rozhodol tak, ze mu bude vyplacana ista suma statom, skolou?, uz neviem detaily, mozno niekto vie? To sa casto zneuzivalo a poznam pripad, kedy movity rodic si to takto vybavil cez pravnika prisun vreckoveho pre dceru.
@la_dolce_vita u nas to bolo mimoriadne stipendium- presne pre taketo pripady ako polo-siroty resp. ludi v mimoriadnej situacii, ktori si nemohli dovolit utiahnut financne skolu uz z akehokolvek dovodu (napr. poziar, osobny bankrot rodicov, atd...). A tito mali zaruceny aj intrak vzhladom na ich situaciu a odpustene poplatky zan+ stravne dostali. Brigadovali akurat tak na vyssie vreckove, aby mohli ist sem tam aj do kina ci krcmy...
@cacianka píšem, že sú to dohady, lebo to neozrejmila. Keby napísala že nový muž jej matky ju obťažuje, preto tam nechce žiť, vychádzam z tej info. Nenapísali nič, ale dohadujeme sa ako by sa tam mala zle. Keď popíšem ako som cestovala ja, môžeš alebo nemusíš veriť, mne je jedno, ale nie sú to dohady, sú to moje spomienky.
@vevesh ty asi myslis socialne stipendium? Ja ale hovorim o tom, ze sa to da, ak vies ako na to/ pravnik poradi, ale dieta musi v podstate fungovat samostatne, tzn adresa a tak.
A to koľko minie na cestovné za ten mesiac hore dole denne,1,5 hod.cestovania,... ....to jej kto zaplatí? to sa asi rovná úmere ubytovania, nie? či jako ušetrí na strave a pod? Keď sa budú v rodinách dvíhať výdavky na stravu, na vodu, na plyn a pod,...no ja neviem, si myslím, že aj rodičia by to mali trošku zvážiť že na tom neušetria. Alebo zle počítam? A aj podmienky na štúdium vysvecovať do noci,...no ja neviem,...
@la_dolce_vita nie socialne, ale mimoriadne. Existuje aj take. Moja znama o to poziadala, ked matku mala, ale vyhodila ju z domu uprostred semestra a otec nejavil cely zivot zaujem. Musela ist do jednoizboveho bytu, kedze skolu mala priamo v meste a hned aj do prace a popri tom toto stipko dostala. Neskor to poriesila individni planom v skole a klasickym tpp...
@vevesh áno bohužiaľ, ale to stále nezbavuje jej rodičov ich povinností voči nej . Ja osobne by som cez súd išla , ale predtým by som sa snažila dohodnúť normálne ľudsky, ukázať im svoje výdavky . Okrem toho jeden z rodičov na ňu berie prídavky a uplatňuje daňový bonus a on jej zabudne poslať ? Alebo mu nevyšlo ? Toto keď čítam tak ma dvíha zo stoličky.
rodinné prídavky na teba a daňový bonus poberá ktorý z rodičov?
@vevesh vazne? Tak to je potom dalsia moznost. Co pisem ja, to zneuzivali prave ti, co to nepotrebovali. Tusim sa to ale nejako osetrilo alebo sprisnilo.
Ja od 18 tich bývam s mužom, prispievali mi niečo rodičia, ale ty máš predsalen vyššie naroky akoby si mala mat, študuješ predsa kvôli sebe, nie kvôli ním. Tiež som si spravila dve výšky, ale na sud by som rodicov nikdy nedala, skôr som sa snažila postarat sama o seba. V lete majú studaci niekoľko mesiacov volno, prečo si nevycestovala do zahranicia a nezarobila si niekoľko tisic, z ktorých si potom mohla bacovat?
Tak to si teda na omyle. Nevidis si dalej od nosa. Len ty a ty a co le ty chces. Lenze ked chces tak sa postaraj . A nie ze rodicia zaplatte. To mi je uz len hrdinstvo. A nie nebudem jej davat peniaze na splacanie cudzieho bytu. Podporim ju v samostatnosti. Ale nie za kazdu cenu. A vvtom je ten rozdiel. Lahko sa osamostatnuje ked maju druhi financovat ze? Ked cche clovek byvat sam ma na to mat a nie vyhrazat sa rodicom.
Ty to mas dievca zlate dobre pomotane. Sama s nevies uzivit e za kazdu cenu potrebujes dokazovat ze to tak je a peniaze pytas od rodicov. A ziadny rodic nebude zbytocne vyhadzovat peniaze za podnajom pretoze dieta chce pocas studia same byvat. Ked budes mat rodinu a deti potom sa zbadas. Platenie podnajmu ktore dieta nepotrebuje nie je nepodporovanie v studiu. Si to trosku uprac v hlave
@mamutka Nikto ma neobťažuje ale vzťahy veru dobré nemáme. Často sa hádame aj keď prídem len na pár dní a veru kvôli banalitám ( prečo takto používam nožík a nie onak, na toto iný hrniec sa používa, zavadziam v kuchyni , v kúpeľni ešte aj keď si nechám kabelku pohodenú na chodbe to dokáže vyvolať pobúrenie. Na toto ja nervy nemám, ešte keby komentujú rodičia tak to prekusnem, ale že by cudzí ľudia riešili každý môj krok a čo ,kedy mám robiť a ako a prečo to robím tak na toto nemám kapacitu. A to sú len maličké konflikty ktoré by som každodenne riešila keby u nich bývam. Ako druhú možnosť mám bývať s dieťaťom, čo je samo o sebe veľmi obmedzujúce, aj keď sa chcem učiť a vystrája a vtrhne mi do izby, alebo huláka pred dverami že otvot, otvor a reakcia rodiča: však nebuď taká, veď len sa chce s tabou harť. (vianočné prázdniny) Čo je skutočne veľmi milé keď sa práve človek nepotrebuje učiť na 9 skúšok, lebo má konečne trošku voľna. Alebo postráž nám ju, prosím stíhaš ju dnes hodiť k lekárke, nemám teraz voľno, mohla by si ostať doma? A dochádzanie mi nevyhovuje aj keby sme mali veľmi dobré vzťahy.
Niekto sa pýtal ohľadom bývania , majú svoje vlastné bývanie. Ja bývam v byte ale nie sama. Delíme si náklady.
@vevesh o tomto si pohľadám informácie, ďakujem.
Hm, tak ked mozes byvat niekde, kam sa da dojst za 1,5h, tak to nie je taka katastrofa. V podstate som to tak robila ja 3 roky. 1h Ba-Vieden a ten zvysok do 1,5h vo Viedni. Jasne, bez pochyb by som uz vtedy mala radsej byvanie vo Viedni, ale tak som si trochu pockala, kym som si na to sama zarobila. Hodina cesty sa dala skvele vyuzit na ucenie - casto to bola jedina hodina pripravy na niektore skusky a dobre padla. A podla obsadenosti toho vlaku rano bolo takych pendlerov az az. Podla toho usudzujem, ze to nie je asi az taky mainstream sa ist sudit s rodicmi z tohto dovodu. Mne by to ani nenapadlo. Tie vztahy, aj ked su take ake su, sa ti mozu v buducnosti este trochu hodit - aj krehke vztahy lepsie nez ziadne vztahy
A ano, sem tam byvali aj vyluky na tej trase a potom to trvalo aj dlhsie 😉 alebo ked sa stalo, ze usiel vlak a +59 minut na stanici
Nuz da sa to, ako je to urcita cesta...poviem ti, mali sme taky pripad a veru mlada dala rodicov na sud. Dala oboch rodicov a veru ziskala 45% z ich prijmu na vyzivne. Celkom slusna suma z toho bola...avsak vypalilo to opacne oproti mlade, nakolko rodicia spravili cca o pol roka opatrenia, aby nic neziskala z majetku co nadobudli uz s novym partnerom v pripade umrtia a pani matka prepisala vsetok majetok na novych surodencov (predtym to mala vo vyhradnom vlastnictve ako byt a chatu a aj auto) a este aj vyplatu si nechavala posielat na ucet noveho pana manzela a otecko detto s novou manzelkou sa poistili...takze ano, aj taka je cesta, ale pozor, aby sa to neobratilo proti tebe...
Autorka, moja rada. Si rozumná baba, sadni si s mamou, ocom, že koľko sú ochotní ti mesačne dávať a nech si rovno dajú trvalý príkaz, lebo inak pôjdeš na súd požiadať o výživné. Držím ti palce.
@lubkavargova1 Ja nechcem po nich dediť, ja chcem doštudovať školu. Majetok čo nadobudli je len a len ich a môžu si s ním robiť čo chcú. Možno sa rozhodnú všetko predať na staré kolená a precestujú svet, a budú mať na to plné právo. Netuším a ani nejdem kalkulovať s nijakým dedičstvom. Ja rátam s tým, že v živote sa zariadim sama. Keď teraz mi takto horko-ťažko pomáhajú, tak po škole naozaj nečakám že niečo dostanem. Ani nechcem nič dostať. Budem mať školu a prácu ktorú si nebudem musieť vyberať podľa toho aby som do nej stíhala chodiť popri škole, a to je až až.
Viem, že sa dajú maskovať príjmy. S otcom mala mama takéto problémy keď som bola dieťa, a súd mu i tak nariadil platiť výživné, dokonca keď žiadal o zníženie lebo “prišiel o prácu” tak mu súd výživné ešte zvýšil. Takže verím, že súdy sa snažia aspoň v prípade výživného byť naozaj spravodlivé.

@vladinka je úplne bezpredmetné čo študujem. Napísala som, že externú formu môj odbor nemá a že som v polovici štúdia. Myslím že to úplne stačí vedieť každému. Nemá zmyslel aby sa tu do mňa ľudia navážali ešte aj kvôli tomu čo študujem 🙂. Napíšem len toľko, že keď skončím školu, prácu si v odbore nájdem v pohode.