icon

Riešili by ste problém s rodičmi súdnou cestou?

15. aug 2023

Dobrý večer, na úvod chcem trošku ozrejmiť moju situáciu. Som študentka denného štúdia VŠ. Rodičov mám rozvedených, prispievajú mi na štúdium a iné výdavky podľa ich uváženia. Snažím sa rodičov čo najmenej zaťažovať finančne. Pri dennom štúdiu je ale náročné zarobiť si brigádami dostatok na to, aby som utiahla všetky výdavky čo mám ( ubytovanie, strava, hygiena) proste základ. Rodičia mi prispievajú ako im príde. Raz mi dá jeden 200€, druhý 250€, inokedy mi obaja pošlú len 100€, potom bez upozornenia další mesiac mi jeden nepošle nič s tým, že zabudol na mňa alebo že mu to nevyšlo. Obaja pracujú, majú plat nad 1000€. Majú vlastné bývanie, partnerov, rodiny. Odmalička ma tlačili nech idme študovať za čo som aj rada. Keď od nich pýtam peniaze mávajú blbé poznámky typu: keď sa nevieš uživiť sama prečo neprídeš bývať ku mne a do školy môžeš dochádzať a blablabla…… Nechcem bývať s rodičmi, rada ich navštívim, ale nevyhovuje mi bývať s nimi a ich partnermi. Od 18 som nepodávala žiadosť na súd o výživné, lebo mi platili sami od seba, no neviem takto dlhodobo fungovať. Uvažujem, že od oboch oficiálne súdnou cestou požiadam o výživné, jedinou zábranou mi je, že nechcem si pokaziť už tak krehké vzťahy ktoré máme. No nemám už na toto silu ani energiu.

0kristina0
17. aug 2023

Ja od teba nechcem rozpis prijmou ale iba to co si ty dokazes sama zarobit ked sa tu ohanas tym, ze brigadujes, je dost podstatne vediet kolko si zarobis. Ale ako som pisala, zrejme ani nic a preto sa ides sudit s rodicmi aby ta dotovali.

0kristina0
17. aug 2023

@veronicka1901 no predstav si, ze ja som VS studovala a predstav si, ze som aj popri skole brigadovala. Nie je to nieco co sa neda popri VS zvladnut len tam treba aj chciet a nie sa spoliehat na peniaze rodicov.

veronicka1901
17. aug 2023

@0kristina0 predstav si, že aj ja. Ale keď človek študuje napr. medicínu alebo iné ťažké odbory, tak tam je to oveľa ťažšie. A na to, že máš teda vyštudovanú VŠ, tak v gramatike máš trošku medzery (príjmov, nie prijmou). Keď už teda ideš stále do všetkých rýpať a chytať ľudí za slovíčka...

veronicka1901
17. aug 2023

@akvi ty si možno mala voľný čas, ja napr. nie

kvetinka75
17. aug 2023

@triss83 veiš len z pohľadu mnohých mladých je krivda už len to, že rodičia možno žiadajú dodržiavať určité pravidlá, ktoré by v rodine mali byť. Ale mnohí by chceli mať všetko a len práva a povinnosti žiadne. Tiež sa s dcérou veľakrát pochytíme za bežné veci -odkladanie vecí, upratovanie ale to je v každej rodine. Tak isto ako som sa aj ja pochytila v tomto veku s mojimi rodičmi. Lenže mi sme to nebrali ako tragédiu. Oni teraz áno. Hrozné niečo, keď chceš aby len niečo dodržiavali. Každý žije v nejakej rodine, komunite a nikde nie je všetko na 100% podľa niekoho. každý sa musí istým spôsobom prispôsobiť. Lenže niekomu to príde veľmi zaťažko.

kvetinka75
17. aug 2023

@veronicka1901 tak keď nemám na to, nebudem sa silou mocou držať osamostatnenia sa alebo nevýhodného nájmu. Lenže ona silou mocou chce a majú jej to dotovať rodičia. Oni jej niečo prispievajú. Oni nie sú povinní jej posielať mesačne 300 eur alebo koľko ona vlastne potrebuje na svoj život, pretože si dupla nohou a chce bývať sama.

kvetinka75
17. aug 2023

@veronicka1901 myslím si, že keby študovala medicínu, tak by to tu napísala. Ktožvie aký odbor študuje, zaujímavé, stále len nadáva na rodičov ale bližšie informácie o sebe poskytnúť nechce - príjmy, čo študuje. Aj to je dosť podstatné. Či vôbec píše pravdu

triss83
17. aug 2023

@ahhola
@ivetz
@la_dolce_vita
Žiada nadštandardný prístup od rodičov, chce nadštandardné bývanie, no sama odmieta akékoľvek kompromisy. To je veľký problém žiť u rodičov a dochádzať do školy? To je taký problém, že ich chce dať na súd? Mala ísť brigádovať,od mája do októbra by si zarobila dostatok prostriedkov na jej nadštandardné výmysly. To, že opíše situáciu,ako jej mladší súrodenec klope na dvere je dôvod na to, aby sa nevedela vpratať do kože?
Musíte mať hrozné vzťahy doma, keď deti od vás utekajú 🤦.
@ivetz predstav si, že ten mail z Tesca je pravdivý, práve som to riešila telefonicky.
@ahhola o moje deti a nevesty sa nemusíš báť, máme výborne vzťahy, všetci sme študovali na VŠ a úspešne ukončili.

kvetinka75
17. aug 2023

@triss83 ak sa takto správa aj doma, tak sa nečudujem, že tie vzťahy sú také aké sú. Najlepšie by bolo, keby jej každý okolo riti lietal. Potom by bola možno spokojná.

triss83
17. aug 2023

@kvetinka75 moja nevesta je lekárka, prežili sme štúdium, atestácie, prax a nikdy sme nemali žiaden problém. Bývajú u nás a nikdy sme nemali žiaden problém.

kvetinka75
17. aug 2023

@akvi tiež ma zarazilo že 50 eur hore dole. Tak keď chce mať vyšší štandard, nech si na to zarobí. Rodičia jej toto nie sú povinní financovať. Ale to sa mnohým nepáči. Najskôr že intrák nedostala a potom že radšej zostane na byte. No, ktožvie ako to v skutočnosti aj je.

autor
17. aug 2023

@kvetinka75 , @0kristina0

Zaráža ma, ako dospelé ženy tu cez 7 strán idú bez prestávky, akože nemáte naozaj nič lepšie na práci ? Povedali ste si názor, v poriadku, ale cez 7 strán tu vypisovať blbosti? ako urazený škôlkar čo si musí za každú cenu dokázať, že on je najväčší gangster na pieskovisku 😂 Toto čo tu vy dve riešite ani nie je o mne, ani o mojom probléme. Tu riešite čisto seba ako vidím, ale nebudem rušiť diskusiu kvôli tomu. Okrem blbostí tu padli aj dobré rady a postrehy, nechám to tu, možno niekto bude hľadať tiež podobné informácie a pomôže mu čo si tu prečíta. Teda ďakujem každému, kto si dal námahu si prečítať tento príspevok a ešte aj prispel dobrou radou. ❤️

Milé panie,
kľudne sa tu doťahujte ďalej, povoľte uzdu svojej fantázie (ešte viac než ste to urobili doteraz) a vychutnávajte symfónie svojej vlastnej zloby a nevraživosti, ja už diskusiu nebudem čítať, prajem veľa lásky, trpezlivosti a pochopenia od vášho okolia, pretože zjavne ich potrebujete viac ako ja. A v neposlednom rade príjemnú zábavu želám aspoň tu na internete, keď už v živote ju asi nemáte 😘.

kvetinka75
17. aug 2023

autorka - no ty si sa predviedla, tak už si asi sama so sebou spokojná. Ako vidím, zoberieš si z celej diskusie iba to, čo vyhovuje tebe. Ale je to tvoj život. Doťahuj sa s kým chceš, o čo chceš. Ale človeku sa raz všetko vráti a snáď si raz uvedomíš, aké chyby si v živote robila a nebudeš všetko zvalovať iba na druhých. Pekný deň
Mimochodom, ja už mám na svoj život zarobené. Tebe chýbajú peniaze, tak miesto vypisovania, šup do nejakej práce

lubkavargova1
17. aug 2023

Zeny ja si myslim, ze asi by sme sacudovali keby tu napisali pohlad na tuto situaciu druhe strany...

kvetinka75
17. aug 2023

@lubkavargova1 veru, ktožvie čo by vyplávalo na povrch

subartic
17. aug 2023

@lubkavargova1 a aký pohľad ? Čo by mal napísať rodič ktorý na ňu poberá bonus, prídavky a " občas" zabudne alebo občas mu to nevyjde a nepošle mu nič a občas nepošle ani jeden a študujúce dieťa je úplne bez príjmu .

Som zvedav koľké z vás by vydržali 5-6 rokov cestovať denne 150-200 km tam a 150-200 km späť do práce . To je tak zabitý čas že až a to už nehvoorím o socializácii toho študenta. Vy sami by ste nemali žiadny život , anti toto dievča. Môj syn má niektoré dni vyučovanie od 7 ráno a končí 18-19 s jednou obednou prestávkou, nehovoriac o tom že má množstvo projektov ktoré chodí robit do laboratórii a technických miestností . Ak sa nedá odbor študovať denne , zrejme je riadne náročný .

Jej prioritou je doštudovať, nie dediť po rodičoch a jediné čo chce od nich je finačná podpora počas tohto štúdia. Všetky ste tu strašné hrdinky , všetky ste brigádovali , makali ste ako fretky , spali ste 4 hodiny denne, skončili ste školu s červeným diplomom a po škole ste hneď pomaly boli riaditeľky . Bola to pre vás škola života, ste na seba hrdé do nebies. Za mňa ste prišli o jedno z najkrajších období života ktoré už ako 45 + ženy nikdy nevrátite.

Ja som skončila školu v 90 rokoch ( 98 ) s červeným diplomom , nebrigádovala som vôbec a to ani cez leto . Nebola som ubehaná , vystresovaná ale v kľude som sa učila na skúšky a štátnice študovala som denne. Promócie mi zaplatili rodičia, hoci som sa už vydala a po škole som sa hneď zamestnala , postupne vypracovala , ale začínala som na najspodnejších priečkach. A nie, nevyciavala som rodičov , bola som ich dieťa , podporovali ma . Po škole mi financovanie ukončili a starala som sa sama o seba. 1000 krát som rodičom toto všetko vrátila a ešte budem vracať.

Tu je mladé dievča , ktoré nechce nič iné , len aby ju pravidelne rodičia podporovali , nechce nič iné len v kľude študovať a nechce denne cestovať 300 km, ráno vstávať o 4 vracať sa domov neskoro aby bola čo ? Za hrdinku v očiach koho ? Rodičia majú zo zákona voči nej povinnosti tak nech si ich v rozumnej miere plnia . Niekto tie zákony písal , sú tu desiatky rokov , sú overené tak asi nie sú až také zle - že sa podporujú a plnoleté dospelé deti počas štúdia .

0kristina0
17. aug 2023

@veronicka1901 boze ty si trapka, uz nevies ako by si do mna rypla tak mi ides kritizovat gramatiku pani dokonala sa asi nikdy nepomylila

marion09
17. aug 2023

@amonet presne tak

kvetinka75
17. aug 2023

@subartic aby to nebolo tak, že to zabudnutie bude také, že sú dohodnutí že jej budú posielať napr. 100 eur, tak jej pošle naraz 200eur na dva mesiace. Preto je dobré vypočuť si obe strany. Jedna môže kopu vecí zamlčať vo svoj prospech.
A ďalšia vec - ona môže chcieť. A čo keď reálne sa zmenila situácia a rodičia už na to toľko peňazí nemajú? Nie je povinnosťou mať vysokú. Poznám veľa ľudí, mojich rovesníkov, ktorých rodičia nemali na to, aby deti išli študovať. Hlavne vo viacpočetných rodinách. Mám priamo v rodine sesternicu, ktorá bola polosirota. Keď skončila strednú, tak išla do práce, pretože jej mama nemala peniaze aby jej dotovala školu. Tú si dorobila neskôr, keď si na to zarobila. A čo má jej to teraz vyhadzovať na oči? Autorka píše že rodičia majú asi 1000eur príjem. Vie to naisto? A vie koľko za čo platia?
A peniaze jej posielajú, tak sa neoháňaj bonusom a prídavkami. Nie je ich povinnosť večne dotovať dospelé dieťa. Dospelé dieťa, keď vidí, že rodia majú asi problém jej platiť viac, tak sa snaží odbremeniť ich čo najviac.

akvi
17. aug 2023

@subartic nikto tu predsa nespochybnil to, že rodičia ju majú podporovať, väčšina komentujucich tiež chápe, že problem je v nepravidelnosti príjmu. A toto má byť kľúčové pri komunikácii autorky s rodičmi.
Tiež nie som nadšená z tvrdosti niektorých vyjadrení tu, debata sa zvrhla, ja sama som sa v jednom komentári nezdržala a použila nemiestnu iróniu. Faktom ale je aj to, že autorka nepripúšťa to, že miesto extremneho riešenia súdnou cestou by sa mala zamyslieť nad svojím životným štýlom a ak nechce zažívať finančnú nepohodu, tak trochu pribrzdiť v nárokoch. Toto ona ani za svet nechce uznať. 50 eur je pre ňu "nič". Toto by mňa ako rodiča dosť nahnevalo. A preto aj tie komentáre tu sú aké sú.

kvetinka75
17. aug 2023

@akvi lenže toto niektorým nevysvetlíš. Idú si svoje - rodičia sú povinní a tam to končí

subartic
17. aug 2023

@kvetinka75 100 euro mesačne od jedného rodiča ? Na študujúceho vysokoškoláka ? Na stredoškoláčku dali viac ako 100 euro mesačne , 200 eur stojí dnes život mladého človeka ? 200 eur je nič , absolútne minimum čo má od nič dostať.

0kristina0
17. aug 2023

Ja uplne chapem, ze ked ta nejdem potlapkat po pleci , ze budes prskat. Nic si z toho nerob, zivot ta este nauci, skutocna skola zivota je este pred tebou. Rada by som vedela reakciu oboch rodicov ked im oznamis ze ich davas na sud. Ale to sa urcite nedozvieme lebo ty podavas info ktore sa ti hodia a su v tvoj prospech.

subartic
17. aug 2023

@kvetinka75 áno rodičia pokiaľ majú prácu a to majú , pokiaľ sú zdraví čo sú zdraví tak majú povinnosť. Prispievať dieťaťu na vysokú školu v rozsahu ich schopností a možností . A platiť 200 eu je v ich možnostiach .

kvetinka75
17. aug 2023

@subartic ja som to uvádzala ako príklad. Písala že raz dá 1 rodič 200 inokedy 250. Nevieme koľko dali spolu, či jej ešte niečo kupujú, oblečenie a pod. Ak majú príjem 1000, vyplatia účty - 200 - autorka -možno zostane necelá 500ka na mesiac na rodiča + druhé dieťa+ rôzne výdavky na domácnosť. Takže je na mieste autorky, aby sa trošku zamyslela nad sebou, nedupala nožičkami a žila primerane tomu, na čo si dokáže zarobiť.
Alebo ich bude celý život dávať na súd nechju živia, miesto toho aby sa dospelý človek postavil na vlastné nohy? Všetko išlo hore, tak sa evidentne zmenila aj situácia na druhej strane. Ale autorka si ide svoje, ja chcem ja chcem

veronicka1901
17. aug 2023

@0kristina0 len preto, aby si skúsila, aké je to príjemné súdiť druhého a potom si niekto zgustne na tebe.
Vypínam upozornenia na diskusiu, nemá to zmysel.

0kristina0
17. aug 2023

@veronicka1901 😘😘😘😘

subartic
17. aug 2023

@kvetinka75 rodič ktorý má druhé dieťa, tak ho nesplodil sám . To dieťa má aj otca, jeho otec žije v spoločnej domácnosti s jeho matkou . Otec tejto študentky má jedine JU, žiadne iné biologické dieťa, a taktiež žije v spoločnej domácnosti s družkou /manželkou . Takže náklady delit min dvoma . A nikto tu nevraví o večnom dotovaní dieťata , ale podpore počas vysokej školy. Ani mńa nedotovali večne , po škole ma pekne odstrihli .

kvetinka75
17. aug 2023

@subartic tak keď sa zmení situácia, tak asi sa treba tomu prispôsobiť. A nevieš to druhé dieťa či neplatia za lieky, dietnu stravu, nevieš aké majú výdavky.

veronicka1901
17. aug 2023

@subartic tu je to ako hrach na stenu hádzať. Narodila sa rodičom, ktorí odišli od seba. Celý život na to dopláca. Nech mi nikto netvrdí opak. A keď ide študovať, aby sa mala lepšie, tak ju majú na háku a nie sú schopní ani toľko pre teba urobiť. Keby to boli nejaké sociálne prípady nepoviem. No strašné, fakt chudák dievča. To nie sú len tie peniaze, ale je očividné, aký majú k dcére vzťah. Totálna ignorácia.