Riešili by ste problém s rodičmi súdnou cestou?
Dobrý večer, na úvod chcem trošku ozrejmiť moju situáciu. Som študentka denného štúdia VŠ. Rodičov mám rozvedených, prispievajú mi na štúdium a iné výdavky podľa ich uváženia. Snažím sa rodičov čo najmenej zaťažovať finančne. Pri dennom štúdiu je ale náročné zarobiť si brigádami dostatok na to, aby som utiahla všetky výdavky čo mám ( ubytovanie, strava, hygiena) proste základ. Rodičia mi prispievajú ako im príde. Raz mi dá jeden 200€, druhý 250€, inokedy mi obaja pošlú len 100€, potom bez upozornenia další mesiac mi jeden nepošle nič s tým, že zabudol na mňa alebo že mu to nevyšlo. Obaja pracujú, majú plat nad 1000€. Majú vlastné bývanie, partnerov, rodiny. Odmalička ma tlačili nech idme študovať za čo som aj rada. Keď od nich pýtam peniaze mávajú blbé poznámky typu: keď sa nevieš uživiť sama prečo neprídeš bývať ku mne a do školy môžeš dochádzať a blablabla…… Nechcem bývať s rodičmi, rada ich navštívim, ale nevyhovuje mi bývať s nimi a ich partnermi. Od 18 som nepodávala žiadosť na súd o výživné, lebo mi platili sami od seba, no neviem takto dlhodobo fungovať. Uvažujem, že od oboch oficiálne súdnou cestou požiadam o výživné, jedinou zábranou mi je, že nechcem si pokaziť už tak krehké vzťahy ktoré máme. No nemám už na toto silu ani energiu.
@kvetinka75 aké príjmy, keď je denná študentka? Brigády? To je aký príjem? Však asi rodičia dobre vedia, že keď stále študuje, tak majú povinnosť ju finančné podporovať
Prečo to upravuje zákon? Pretože to asi tak ma byť a my tu môžeme donekonečna riešiť čo a ako a prečo. Jednoducho je to ich zákonná povinnosť a bodka.
@kvetinka75 ona sa nemá postarať sama o seba, ona má študovať. A jej rodičia na to majú , posudzujme tento prípad, nie Zuzu ovedľa , ktorej otec je na plnom invalidnom a mama je ťažko chorá . Vysoká škola nie je povinná , ale ani stredná škola . 10 ročná povinná dochádzka by aj stačila nie ?
@kvetinka75 a ďalšia vec, asi na poberajú aj PnD, aj daňový bonus uplatňujú. Takže ma stále status nezaopatreného dieťaťa.
@subartic a ako si prišla na to, že je povinná študovať. Pokiaľ viem, povinnú šk.dochádzku ukončila. Ostatné štúdium je dobrovoľné a záleží na podmienkach danej osoby, kde a čo bude ďalej študovať
@veronicka1901 to ešte neznamená, že musia uspokojovať nadštandardné podmienky dcéry
@veronicka1901 ale v rámci svojich možností. A keď na to nemajú, tak sa má autorka zariadiť podľa seba. Nech preruší štúdium, nebudú na ňu nič uplatňovať, rok môže pracovať, našetrí si a môže doštudovať.
@kvetinka75 a kde som napísala že je povinná študovať, ona CHCE študovať, rodičia sú povinní ju podporovať, či sa im to páči alebo nie.
@subartic tak neviem akuý máš ty príjem a kde žiješ ale tak pri príjme cca 1000eur, keď jej pošlú 250 a majú ešte svoju domácnosť + ešte jedno dieťa, tak asi je to dosť nie?
@kvetinka75 veď od nich nechce tisíce, nechápem. Dieťa, ktoré má jej matka s druhým partnerom a býva s ňou jednej domácnosti ju isto stojí viac ako tých 200 eur mesačne.
Menila by si s autorkou? Život jej rozdal takéto karty a musí s nimi hrať. Chce len,.aby jej pravidelne mesačne prispievali, nikde nevidím nadštandardné požiadavky. Žiadne dovolenky, atď. Chce len slušne žiť a študovať
@kvetinka75 a prečo by to robila ? prečo by mala prerušiť štúdium ? Nech s nimi pohovorí , no a ked to nepôjde tak na súd.
@subartic veď nech ich dá na súd. Len aby nebola prekvapená, keď nedostane ani tých 250 ktoré jej posielajú. A potom čo spraví?
@kvetinka75 ja mám dobrý príjem , ale ako som písala a asi si nečítala to dieta má aj otca, a ten má voči nemu vyživovaciu povinnosť..
@kvetinka75 200-250 eur dostane určite .
@subartic tak nech to skúsi. Držím jej palce. Ale sudcovia tiež nie sú blbí. Rodičia jej núkajú bývanie a v tom majú pravdu, keď nie je schopná sa uživiť, má bývať s nimi. Ty fakt nevidíš ten rozdiel?
@kvetinka75 áno chvalabohu sudcovia nie su hlúpi a cestovať denne 300 km asi by nikto nechcel . To je normálny argment prečo nebývať. doma.
@veronicka1901 ale ona chce nadstandard. Sama pise, ze byva v podnajme. Neexistuje v mestach, kde su VS, ze podnajom je cenovo na urovni intraku. Ona intrak odmieta. V nasom meste stoji intrak 75 eur. Zdielany podnajom zacina na 150 eckach, skor sa to blizi k 200 e na mesiac. V takej BA to bude este drahsie urcite, pricom intrak v BA tiez stoji cca 75 eur. Nad 50 eurami "mavla rukou". Ved to je pre vacsinu VS, co ja poznam stvrtina ich prijmu. Pytala som sa kamaratov, kolko davaju detom na VS, tak cca 250 az 500 eur, podla okolnosti.. Tych 400 je najcastejsia suma, ktora zaznela.. a ona povie, ze 50 eur je nic??
@subartic písala 1,5 hod. od jedného rodiča. Má polku štúdia za sebou. veľa ľudí roky dochádza do práce 1,5 hod. A pochybujem že má školu každý deň. Takže toto sú také argumenty....
Rodičia si svoju vyživovaciu povinnosť plnia až nad rámec. Prispievajú jej dostatočne v reálnej možnosti ich rodinných financií.
Autorka má iné - nadštandardné predstavy o živote, toto je ten problém. Koľko krát tú píšete matkám, dokonca dôchodcom, ktorí majú skutočne mizerný dôchodok, aby išli pracovať. V prípade mladej zdravej ženy,to už neplatí? Nech si ide pekne, krásne zarobiť, na svoje nadštandardné požiadavky, keď sa jej nepáči,tak naspäť k matke a dochádzať do školy denne, tak ako ostatné deti, ktoré žijú so svojími rodičmi. Pre ňu je 50e nič? Tak nech dvihne svoju lenivú riť a ide si ich zarobiť!
@kvetinka75 1,5 hodiny je asi 150 km rýchlikom . pričom sa ešte musí dostavit na stanicu , ako pešo ? autobusom alebo tam priletí - možno 10, 20 alebo aj pol hodiny. Predtým musí vstať a pripraviť sa na odchod . Vlaky meškajú a chodia ako sa im zachce - vlastná skúsnosť so synom . Autobus je platený . Takéto dochádzanie jej znemožní akurát tak si privyrábať, vyčerpá ju a nič nebude mať z toho života.
@subartic toto sú len také dohady. A neviem prečo sa vždy prikláňaš horšej verzii a vytváraš ešte horšie situácie. Typické pre negativistov, ktorí vidia všetko iba negatívne a miesto toho, aby sa zamysleli nad tým, ako niečo zmeniť k lepšiemu, tak vytvárajú horšie scenáre. ja som cestovávala z NR do BA 1,5 hod. Keď si zarátam ešte cestu po BA. A nie je to 150 km a do autobusu sa dá kúpiť si lístok vopred. V tom problém nevidím. Mám dcéru študentku - majú študenstké zľavy a vlak zadarmo. A keď som išla vlakom, tak mne sa veru nestalo, tže by pravidelne meškával.
Ak by som to preklopila na môjho syna , tak na stanicu má 30 minut pešo , autobusom pri mizernej doprave môjho mesta 15 minúť, ak by vlak meškal iba hodinu príde do mesta VŠ o hodinu neskôr a jeho učebne sú na druhom konci mesta, takže pešo 35 minut chodze , alebo autobusom ktorý zas niečo stojí . Príde na vyučovanie o takmer hodinu a pol neskôr ,ak je to cviko má problém , cvika mu začínajú o 7 ráno. Kedy má vstávať ?
@subartic lenže mi netušíme, kde študuje autorka. Takže takéto úvahy sú zbytočné. Mňa by len zaujímalo, prečo to tak oduševnene tají. Asi to nebude úplne košer, čo tu všetko píše
@kvetinka75 nie to nie sú úvahy . To je realita iného študenta , mojho syna. A keď mešká vlak jemu , mešká aj tým ostatným čo sa v ňom vezú .
@subartic a k tomu meškaniu, kvantum ľudí cestuje vlakom, autobusom do práce dlhšie vzdialenosti a zaujímavé, že oni stíhajú a to cestujú každý deň.
@subartic lenže mi sa tu bavíme o autorke a o tej nevieme nič, kde študuje, čo študuje, takže tvoj príbeh je tu úplne zbytočný
Ktožvie aká je skutočnosť
@kvetinka75 ano 90 % ľudí chodí 150 km do práce
@subartic preboha ty čo konšpiruješ? Veľa ľudí dochádza.
@kvetinka75 150km ?

@veronicka1901 no myslím, že je tu veľa vecí možno zámerne zamlčaných, ale niektoré opantala dobre. Ani nenapísala na akú školu chodí a ani aké má príjmy. Prečo asi? A je veľa rodičov, ktorí nemajú na to, aby deťom posielali peniaze, tak tie deti, aby na to mali, si ich zarobia samé. A ptoom sú také, ktoré vypisujú na net, a chcú dať rodičov na súd, lebo nie sú schopné sa postarať samé o seba. Bavíme sa o dospelej osobe. Ale áno zlí, zlí rodičia, ktorí dcére, pre ktorú je 50 eur nič, nedoprajú bývanie v byte, nedoprajú jej štúdium na neviem akej škole. Schopný študent nevyplakáva na MK, že dá rodičov na súd ale sa k tomu postaví čelom a koná. Aj to veľa napovie o človeku.