Riešili by ste problém s rodičmi súdnou cestou?
Dobrý večer, na úvod chcem trošku ozrejmiť moju situáciu. Som študentka denného štúdia VŠ. Rodičov mám rozvedených, prispievajú mi na štúdium a iné výdavky podľa ich uváženia. Snažím sa rodičov čo najmenej zaťažovať finančne. Pri dennom štúdiu je ale náročné zarobiť si brigádami dostatok na to, aby som utiahla všetky výdavky čo mám ( ubytovanie, strava, hygiena) proste základ. Rodičia mi prispievajú ako im príde. Raz mi dá jeden 200€, druhý 250€, inokedy mi obaja pošlú len 100€, potom bez upozornenia další mesiac mi jeden nepošle nič s tým, že zabudol na mňa alebo že mu to nevyšlo. Obaja pracujú, majú plat nad 1000€. Majú vlastné bývanie, partnerov, rodiny. Odmalička ma tlačili nech idme študovať za čo som aj rada. Keď od nich pýtam peniaze mávajú blbé poznámky typu: keď sa nevieš uživiť sama prečo neprídeš bývať ku mne a do školy môžeš dochádzať a blablabla…… Nechcem bývať s rodičmi, rada ich navštívim, ale nevyhovuje mi bývať s nimi a ich partnermi. Od 18 som nepodávala žiadosť na súd o výživné, lebo mi platili sami od seba, no neviem takto dlhodobo fungovať. Uvažujem, že od oboch oficiálne súdnou cestou požiadam o výživné, jedinou zábranou mi je, že nechcem si pokaziť už tak krehké vzťahy ktoré máme. No nemám už na toto silu ani energiu.
@kvetinka75 predpokladám, že to bude tá paneurópska univerzita, alebo niečo z toho súdka. Apropo dievčatá,kedy reálne začali VŠ chodiť reálne do škôl? Veď ešte nedávno, mávali len online výučbu 🤔.
@subartic ja si nerobím štatistiku a nevieme či autorka dochádza 150km. Pretože uviedla iba údaje, ktoré ona považovala za potrebné. Všetko ostatné je v rovine úvah. Neuviedla nič konkrétne. Takto si to môže vymyslieť hocikto len aby vyzeral v lepšom svetle. Tým pádom táto diskusia stráca zmysel. Končím. Pravdepodobne tiež patríš k tým čo hľadajú čo sa ako nedá, miesto riešenia. Pekný deň
@triss83 dcéra mala už celý rok prezenčne. Konečne
@subartic ak chces studovat, budes chodit aj tak. Ja som takto chodila 2 mesiace na vs, ked som nedostala intrak a ani najom nezohnala. Rodicia mi davali 2000sk-ked dostali vyplatu (vtedy bol trend na sk, ze vyplata chodila, ked prisla😖a nie pravidelne kazdy mesiac, ako teraz).1400sk stal intrak, podnajom od 2200-3000sk. Na brigade som zarobila 16sk/hodinu v pekarni-ak som musela otrocit. Ako tlmocnicka okolo 40/50Sk na hodinu. 3 mesacna brigada v nemecku a mala som 3000e na ruke. Vtedy bol kurz 35-45Sk= 1 Euro. A takto fungovala drviva vacsina mojich spoluziakov- uz v septembri sme nahanali brigady a viza v zahranici, aby sme mali na pohodlny zivot- lebo s tymto si si mohla dovolit aj privat, aj skripta nerobili problem a ani posedenie v krcme. Takyto standard ako ma slecna-privat bez zarabania si, si mohli dovolit ti, ktorych rodicia dotovali plne a mali na to. Zvysok jednoducho makal-vsak preboha je dospela a ked studovat chce, nech sa o svoje pohodlie (a ten zvyseny standard) aj postara. Rodicia jej prispievaju tolko, kolko vedia a spolu ma okolo 300-500e od oboch rodicov podla jej vyjadreni. A ked viem, ze nepravidelne, tak si "naskreckujem", aby ma dalsi mesiac neprekvapil, ze nemam z coho zaplatit ten najom a jedlo....
@kvetinka75 no a o to ide, tiež sa mi zdá, že reálne začali chodiť do školy, až v školskom roku 2022/2023 čiže prvý rok, keď bol covid a online výučba,tak bola slečna kde?
@triss83 hm......? Veľa vecí tu nesedí.
ked mas rozvedenych rodicov, otec ma hadam sudom urcene vyzivne...alebo sa rozviedli ked uz si bola dospela?
@kvetinka75 boze tohto ja dufam, ze sa nedozijem od svojej dcery. Peniaze na to mame, ale povazujem za samozrejme, ze si bude cast vydavkov na VS riesit brigadami.
@ropucha6 myslím, že tak robí väčšina normálnych vysokoškolákov. Moja dcéra tiež nie je odkázaná na brigádu ale chce si kupovať kvalitnú kozmetiku, chodiť na výlety, cestovať, tak si na to zarába. Snáď ma tu nikto neodsúdi, za to, že jej neprispievam na tento ,,štandard,, , lebo som povinná keďže je študentka. Ona sa aj chcela osamostatniť, že pôjde do podnájmu. Tak som jej povedala, že keď si ho dokáže zaplatiť, nech ide, ale takýto nadštandard nech od nás nečaká. Tak si to rozmyslela. Ak si bude chcieť raz vlastné niečo kúpiť, prispejem.
@vevesh
Súhlasím s tým že by jej rodičia mali platiť nevyhnutný základ a čo chce na viac nech si platí.Aj som jej to napísala.
Ale nie že ešte škrečkovať z minima lebo nevie či dostane aj ďalší mesiac.
Ona písala že rodičia ju na výšku posielali a chceli aby študovala.Práve tá nepravidelnosť je problém.
Hoci minimum ale mali by jej to dať pravidelne.
A ak na to nemajú mali si to zrátať a povedať jej hneď na začiatku že na to nemajú.Mohla by sa zariadiť ináč.
@lussyl5 lenze ona sa vie aj teraz zariadit inac, ale nechce. A to je jej tu vycitane- pretoze, ked nemam, hladam sposoby akoby som na to mala a zaciname od prace- preco nie je v zahranici, ak chce taky standard? Alebo preco nejde na intrak teda, ked na ten privat nema. A ese tu mihne rukou, co je to 50e- no ocividne pre nu a jej zivotne naklady velmi vela! A 250e od kazdeho rodica je tiez nic, vsak zarabajuu po 1000cke- cize ona rata minimalne 25-30% z ich prijmu, dokopy 60% oboch potrebuje ona na svoje zivobytie🤔🤔🤔a rodicia musia dat len z titulu, lebo ona chce a oni nech si z toho zvysku ziju, vsak to je vela -no pre nu ano, na sk pomery je to dost bieda, co obaja zarabaju...
Áno,si vychcana. Ja som na VŠ chodila v BA a cesta do centrami trvala asi hodinu (takže dve dokopy cestovaním). Brigádovala som. Ty ani brigády poriadne, ani nič, sama bývať, tak potom sa nesťažuj. Nemyslím si, že suma, ktorú ti dávajú je nízka....
Takže k téme - na súde podľa mňa neuspejes. V tomto prípade by som sa hanbila ako pes dať rodičov na súd.
@subartic denne som chodila do prace 150 km, popri tom si robila velky doktorat a dokončolava aj menši...denne som vstavala rano o 03.00 lebo uz o 04.05 hod som mala autobus co som cestovala so ineho mesta kde som sadala na vlak a tak do prace...a domov tiez...takze toto na mna nezatbera...slecinka nevie prekusnut, ze rodicia maju inych partnerov, ine deti a ona uz ni eje stredobodom ako kedysi. Hold ma smolu, ich domacnosti platia ich pravidla a nie jej..pokial bude mat svoju domacnost tak nech si hoci hadze kabelku aj na stred izby a vari v takych hrncoch akych len cche a nozik hoci aj obojmo ruko nech pouziva....takze za mna, slecinka cche vytrestat len rodicov...no vsak ked ma taku guraz tak nech poda navrh na sud...
@vevesh Veď píšem že minimum nie že všetky požiadavky.Ale pravidelne,nie raz dostane 500 a ďalší mesiac iba 100 a vlastne nikdy nevie koľko.
Chápem že majú rodičia aj iné náklady ale nemali ju posielať na výšku keď na to nemajú.
Práve to píše že ju sami na výšku poslali.Keby jej hneď povedali že na to nemajú tak by mohla ísť práve do zahraničia zarobiť si.A to bývanie u rodiča by tiež nemuselo byť neviem ako lacné.Veď to je strava a energie pre ďalšiu osobu plus cestovné,aj keď lacnejšie,ale tiež nie zadarmo.Keď zrátame že dochádzaním by prišla o možnosť pracovať popri škole zas až také výhodné by to byť nemuselo.
Ale to aj rodičia musia chcieť riešiť a dohodnúť sa nie že pošlem kedy koľko chcem.
@triss83 táto zdravá mladá žena je v prvom rade denná študentka, ak si čítala všetko, tak by si vedela, že brigaduje. Ani nema na výber, keďže niekedy dostane od svojich podarených rodičov len 100 eur.
@veronicka1901 ako študentka VŠ má toľko voľného času, že si kľudne môže nájsť stabilnú prácu, má prázdniny, štátne sviatky, víkendy.
@lussyl5 tak na toto nam chybaju informacie, ktore slecna nechce dat- kedze studuje uz 3 rokom magisterske studium - ako to bolo cez koronu a zatvorene skoly- byvala tiez na private? Od kedy vlastne byva na private, kolko ju to stoji - a s kym? Nas, ked sme mesiac nezaplatili, rovno sackovali von z privatu- ako to, ze este stale privat ma, ked na neho podla jej slov, niekedy nema....A z jej vyhybavych reci si ja domyslam, ze byva s priatelom, ktory to docasne zatiahne, ale potom pyta spat, kedze maju financie napoly. Cize nie nejaky zdielany privat s x ludmi, aby to vyslo lacnejsie. Preto ani nechce ist na intrak. Akoze toto by som svojmu dietatu ani nahodou nefinancovala, a asi ani rodicia s tym nie su v poho, preto jej posielaju peniaze tak, ako posielaju. A nech sa na mna nikto nehneva, vysokoskolak na intraku vyzije aj s 250e a ona dostava aj 2x tolko, ked je lepsi mesiac aj viac a ide sudit rodicov, aby dostavala 500e mesacne, lebo jej treba...
@triss83
Ty si nikdy VS nestudovala, že? Ono to je z niektorých komentarov dosť cítiť.
@triss83 to nemôžeš vedieť záleží čo študuje.
@katkami123 študovala, dokonca na dvoch VŠ
@triss83 lebo ja som teda stabilnú prácu nenašla… jedine, keby som fakt išla asi robiť tú prostitútku 😂. Zachránilo ma zahraničie cez leto. Ale zas ja som mala ťažšiu vš, cez všetky sviatky som bola v knihách, aj tak dom nestíhala, dostávali sme úlohy aj cez leto.
@katkami123 ja som v pohode mala aj tpp cez skolu- pre cestovky, tlmocenie, preklady, tabory, administrativa vo firmach, atd. Brigady boli dost slabo platene a tie som brala, ked som fakt ziadny job nemala a bolo to teda totalne zderstvo zvacsa. Vzdy som potom myslela a tajne zavidela byvalemu spoluziakovi, ktory robil v nemecku tajneho testera pre restiky za 10e/hodinu...🙈🙉🙊🙈🙈
@katkami123 teraz je možností pracovať neúrekom, kedysi sme si chodili zarobiť do zahraničia a žili sme z toho celý rok.
@triss83
Ja som študovala anglicku a Nemecku literatúru a napr. V 2-4 ročníku sme na každý týžden museli prečítať 3 knihy - 2 z anglickej a 1 z nemeckej literatúry a potom robiť ich rozbor na hodine. Do toho seminárky, eseje a bezne povinnosti, veľa krát som čítala aj do 3.-4. rána, aby som to stihla, ak som do toho niečo mala z iného predmetu. Takže netuším kde by som medzi to vtesnala prácu. Asi namiesto tých 2-3h spánku. 🤷🏻♀️ niekedy samozrejme, boli aj lepšie dni. Ale naučilo ma to aspoň čítať aj veci, ktoré som nemala rada a nechcela čítať a v reálnom živote ich nikdy nečitala, dobrovoľne.
@katkami123 prázdniny, študijné voľno, sviatky, víkendy možností je veľa, dôležité je správne si zorganizovať čas
@triss83
Alebo si vybrať ľahkú VŠ. Pri niektorých je to, žiaľ, fakt nemožné. Ja som si aj nadávala, veľa krát či mi to bolo treba, keď som videla žurovať ľudí z iných oborov a ruka hore celý čas.

Debata sa nám pekne natiahla🙃
Skúsim to zhrnúť.
Tvoji rodičia majú vyživovaciu povinnosť kým si študent denného štúdia.Síce nemajú povinnosť poslať ťa na výšku oni ťa však na tú výšku poslali a tak majú aj morálnu povinnosť podporovať ťa počas celého štúdia.Iné by bolo keby ti hneď povedali že ťa nepodporia lebo na to nemajú.Oni ťa však poslali študovať a tak majú morálnu povinnosť podporovať ťa.Nemajú však povinnosť platiť ti nadštandard.Aká bola vlastne dohoda na začiatku štúdia?
Súdiť sa je o ničom a môže to trvať dlho.Skús sa s rodičmi dohodnúť na pravidelnom príspevku.
Hoci menej ale nech to máš pravidelne.
Dobré by bolo skúsiť to cez mediátora.Možno by to bolo lepšie ako ťahať sa po súdoch.
Skús si ale s nimi sadnúť a zrátať koľko by ich stáli minimálne náklady,nech ti platia minimum a na nadštandard si plať z brigády.
Dobre by bolo porovnať cenovo variantu bývania u rodiča a na intráku.Ponúkajú ti to ako lacnejšiu možnosť,ale keď vezmeme do úvahy diaľku zas až také výhodné to byť nemusí.Veď cestovné aj keď máš lacnešie tiež to nebude zadarmo a keby si u niekoho bývala tak sa dvihnú náklady na energie a stravu.Čiže vo výsledku by to až také výhodne byť nemuselo.Skús to rozrátať a z toho vychádzať pri požiadavke na výživné.