Riešili by ste problém s rodičmi súdnou cestou?
Dobrý večer, na úvod chcem trošku ozrejmiť moju situáciu. Som študentka denného štúdia VŠ. Rodičov mám rozvedených, prispievajú mi na štúdium a iné výdavky podľa ich uváženia. Snažím sa rodičov čo najmenej zaťažovať finančne. Pri dennom štúdiu je ale náročné zarobiť si brigádami dostatok na to, aby som utiahla všetky výdavky čo mám ( ubytovanie, strava, hygiena) proste základ. Rodičia mi prispievajú ako im príde. Raz mi dá jeden 200€, druhý 250€, inokedy mi obaja pošlú len 100€, potom bez upozornenia další mesiac mi jeden nepošle nič s tým, že zabudol na mňa alebo že mu to nevyšlo. Obaja pracujú, majú plat nad 1000€. Majú vlastné bývanie, partnerov, rodiny. Odmalička ma tlačili nech idme študovať za čo som aj rada. Keď od nich pýtam peniaze mávajú blbé poznámky typu: keď sa nevieš uživiť sama prečo neprídeš bývať ku mne a do školy môžeš dochádzať a blablabla…… Nechcem bývať s rodičmi, rada ich navštívim, ale nevyhovuje mi bývať s nimi a ich partnermi. Od 18 som nepodávala žiadosť na súd o výživné, lebo mi platili sami od seba, no neviem takto dlhodobo fungovať. Uvažujem, že od oboch oficiálne súdnou cestou požiadam o výživné, jedinou zábranou mi je, že nechcem si pokaziť už tak krehké vzťahy ktoré máme. No nemám už na toto silu ani energiu.
@katkami123 konečne niekto, kto chápe, čo tu celý čas píšem. Niektorí študenti jednoducho študujú náročnejšie školy a fakt nemajú čas si poriadne privyrábať.
@veronicka1901 len stale sme sa nedozvedeli co studuje autorka. Ci to.je ta narocnejsia skola.
Myslím, že možno autorka nemá záujem ísť cez leto do zahraničia, pekne by si tým vykryla minimálne pol roka.
@kvetinka75 napr architektúra, stavbárina,... Nie všetko je sociálna práca.
@atikab moji rodičia financovali len a len moju školu . platili mi internát , stravu , kozmetiku, skriptá , akokeby som nebola vydatá a študovala. S mužom som bývala na internáte pre manželské páry, brali sme sa v druhom ročníku , rovnako ako ja bol študent , jemu zas financovali štúdium jeho rodičia
Fuuuu davat vlastnych rodicov na sud. Uz by si moja dcera nebola. Je x studentov denneho studia, ktori od rodicov nedostavaju ani cent ba studium. Tvojim rodicia prispievaju, ked nepravidelne, ale slusne sumy...Dost zle vztahy musite mat. Za mna je toto cervena ciara
Fuha, vlastnych rodicov na sud? 😒 no na to clovek musi mat iny zaludok teda, zvlast v tvojom pripade a okolnostiach, nuz ale...
Mozno len taky podobny pripad - my prenajimame jeden byt aktualne 2 VS studentom, mlademu paru z vychodu. Studuju na tych narocnejsich univerzitach - denne studium, obaja vsak brigaduju v McDonald's, chalan ma dokonca nejaku manazersku poziciu uz. Obom rodicia financne pomahaju tak, ze im prispievaju na podnajom v sume, kolko by ich stal aj internat (neviem presne po com teraz su internaty v BA, hovoril mi to ale zabudla som). Zvysok si podnajmu si platia z toho, co si zarobia.
O sebe a mojom VS studiu a zarabani si na seba od 15 rokov ti ani pisat nejdem, to sme ako z 2 vesmirov. Kazdopadne, skusila by som to riesit uprimnym rozhovorom s rodicmi a zvysenim vlastnej iniciativy a zodpovednosti za seba.
Vieš čo, najskor som ti rozumela, že nepravidelne prispievanie je nanič, nevieš si nič naplánovať.. Ale môj názor som zmenila po komentári, kde odpisuješ, aké "strašne" a ťažké veci od teba rodiča chceli, postražiť brata, no to ako sa opovazili! Ako prepáč, ale to, že ty študuješ, neznamená, že sa bude okolo teba točiť celá planéta a ľudia budú chodiť po špičkách, lebo ty sa musíš učiť. Na komentáre od druh ch partnerov rodičov, ako držíš nožík, treba byť asertívna, nedať si skákať po hlave, ale keď raz niekto ma rad poriadok a ty si necháš kabelku uprostred chodby, tiež to nie je príjemné. Treba sa naučiť fungovať aj s inými členmi domácnosti. Je to niekedy na nervy, niekedy treba aj brata po strážiť, aj to je na nervy, ale o tom je rodina, pomáhať si, ubrať z vlastného pohodlia. Ja si myslím, že keď si sa odmietla prispôsobiť domácemu fungovaniu a "musela" si mat kľud, rodiča si povedali - ok, chceš bývať sama, mat kľud, fajn, ale zadarmo to nebude.
Možno som na teba ostrá, a možno neprávom, ale nie tak dávno som aj ja študovala, bývalá v lacných podnajmoch, lebo intrak sa neušiel, aj brigádu som mala.. Pretlkala sa, aj mi bolo ľúto, že niekedy som si ani kino nemohla dovoliť, ale ani by mi nenapadlo sa súdiť s rodičmi.
Je smutné, že na teba niekedy po zabudnú s peniazmi, to áno, ale je to úmyselne? Skus sa dohodnúť na konkrétnom dátume, nech si dajú trvalý príkaz, ukaz im výdavky... Ale tiež si nemyslím, že po zabudnú na teba každý druhý mesiac alebo ze máš často len 100 eur..
@ukulela napr. ale mňa by zaujímalo konkrétne čoštuduje. Ale odpovede sa tu asi nedočkáme. prečo asi?
@kvetinka75 lebo nie sme povinní zverejňovať súkromné údaje. Vo firme máme kolegu, študuje vs, zarába u nás v obore, no viac, ako 4 - 500 nevytoci. Môže robiť 1-2 dní do týždňa, ak sa mu podarí zhustiť rozvrh. Ona píše, že zarába na brigáde. Lenže si uvedomme, že popri štúdiu sa top s plným uvazkom nedá zvládnuť. Niekedy je vyučovanie ozaj každý deň. Áno, mladá si podľa mňa má zarobiť na podnájom. No rodičia by jej mali stále prispievať.
@ukulela veď jej prispievajú. A to, že tu ohovára rodičov nie je súkromné? Čo je takého súkromného na škole? Aký je to už len súkromný údaj. Ale myslím, že asi vie, prečo niektoré údaje tají. A my nevieme ako často má vyučovanie. To kľudne mohla napísať. Pretože poskytla iba také informácie, ktoré majú vyznieť v jej prospech. Inak by s tým problém nemala. A teraz cez prázdniny mohla ísť kľudne do zahraničia. Veľa študentov tak robí. A keď sme už pri príjmoch . Tvoj kolega zarobí 400 - ona nevieme koľko. Ak jej pošlú rodičia dajme tomu 200x 2 - to je 400 plus jej príjem, to jej nestačí? A to len preto, že si dupla, že chce byť v byte a nie na intráku. rodičia by ju mali podporovať, ale nie sú povinní financovať jej domácnosť. Tak keď nemám na podnájom, idem na intrák.
PROSÍM KÝM NIEČO ZAS NIKETO NAPÍŠETE - PREČÍTAJTE SI DOPODROBNA ČO PÍŠEM, NIE PRVE 3 VETY A UŽ SÚDITE.
Nečítala som všetko po 7 strane, lebo nemám už čas ani chuť. Ale rozhodla som sa ešte napísať, keď som zbadala, že táto diskusia má už 10 strán.
Neskutočne žasnem zas a znova. Už som skončila diskusiu na 7 strane, dnes pozriem a je tam skoro 300 príspevkov. Ženy nechápem ako môžete takéto hlúposti písať. A porovnávate ma s kadečím, čo ani neni môj prípad. Tu píšete že nezarábam, pritom som písala že brigádujem. Potom že prečo v lete si nezarobim. Kde som písala, že si nezarábam v lete? Ďalej že rodičia majú plat 1000€ - písala som NAD 1000€, že mám brata a že dieťa má mama. Nepísala som kto ma dieťa a je to sestra keď už. Tiež padol príspevok, že očierňujem rodičov a nadávam na nich - kde? Kde píšem niečo škaredé o mojich rodičoch? Jedine čo som napísala o nich, bolo, že neprispievajú mi pravidelne, nemáme najlepšie vzťahy (lebo som si moc nesadla s novými partnermi) a že sa nevieme dohodnúť na pravidelnom výživnom. To bolo aj dôvodom prečo som založila diskusiu, (tak som to spomenúť asi musela.) Nechcem detailne rozpisovať všetko ohľadom môjho života, pretože je to ANONYMNÝ PRÍSPEVOK, teda to znamená, že nechem aby ma niekto podľa neho spoznal 🤷🏼♀️. Tak nebudem predsa písať kde brigádujem, v ktorom som ročníku, čo študujem a ani nič iné konkretizovať. Dokonca som písala, že mám rezervu, z ktorej si platím výdavky v prípade, že zarobím menej alebo nepošlú mi rodičia peniaze. ( toto úplne niektoré prehliadli alebo čo) Ako ja beriem aj kritiku, no ale vyjadrovať sa k niečomu čo si ani nedáte námahu poriadne prečítať a ešte ma tu urážať, alebo aj mojich rodičov urážať mi nepríde na mieste.
Ako mne je to až trápne, ale napíšem to tu. Keďže mnohé riešite či vôbec mám nárok na výživné. Vysvetlím to, lebo mnohé asi nechápu ani čo je výživné:
“Výživné je PRAVIDELNE SA OPAKUJÚCA PLATBA, ktorou povinná osoba prispieva na výživu oprávnenej osobe, ak nie je schopná sa živiť sama. Platí sa vždy na mesiac dopredu.”
“Kým dieťa neukončí prípravu na budúce povolanie, pokiaľ teda plánuje ŠTÚDIUM NA VYSOKEJ ŠKOLE , má právo na to, aby mu ho rodič zafinancoval”
“Rodič by mal dieťaťu poskytovať výživné POČAS CELÉHO VŠ ŠTÚDIA, okamih jeho ukončenia súdna prax v zásade ohraničila absolvovaním 1. vysokej školy (získanie magisterského či inžinierskeho titulu)
“U vysokoškolákov sa v súvislosti s určovaním výživného pomerne často dostáva na pretras OTÁZKA ich ZÁROBKOV Z BRIGÁD. Z dostupnej judikatúry sa javí, že ak je odmena z brigád použitá na mimoriadny výdavok, príp. nejde o pravidelný príjem, nemala by mať na výšku výživného vplyv”
“Právo osobnej starostlivosti rodiča o dieťa určené rozsudkom súdu z doby, kedy bolo dieťa maloleté z a n i k á . Dieťa tak na jednej strane získava právo rozhodovať o sebe a na strane druhej stráca ochrannú ruku rodiča. AK SA DIEŤA ROZHODNE OSAMOSTATNIŤ a odíde z domácnosti rodiča je to jeho vec, rodič mu v tom nesmie brániť. “
“počnúc osemnástym rokom života dieťaťa je rodič povinný platiť výživné určené súdom k rukám samotného plnoletého dieťaťa”
“plnoletosťou dieťa nadobúda spôsobilosť na právne úkony a teda samé rozhoduje o tom kedy a s kým sa stretne alebo nestretne. Ak sa plnoleté dieťa rozhodne s rodičmi nestretávať je to opäť, jeho vec.”
OHĽADOM VÝŠKY VÝŽIVNÉHO:
“Pri určovaní výšky výživného sa zákon riadi určitými zásadami. Jednou je fakt, že dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov. To znamená, že ak rodič má určitú životnú úroveň, tak aj dieťa má právo na výživné v takej výške, aby malo rovnakú životnú úroveň ako rodič.
Dokonca existuje aj pojem právna povinnosť výživy - kto o takom nepočul, pokojne si načítajte.
Ak ste v mojom veku nepoznali svoje základne práva a povinnosti, hold no sami sebe ste uškodili, teraz už je to jedno. Ak ste rodičia a stále nepoznáte základne práva a povinnosti - no odporúčam naštudovať si. Lebo mňa až oči bolia z niektorých nezmyslov.
CHVÁLA BOHU, MATIČKA PRÍRODA MI DALA DOSŤ ROZUMU NA TO, ABY SOM VYSELEKTOVALA ÚPLNE HLÚPOSTI. KEĎŽE SOM SA ROZHODLA PONECHAŤ DISKUSIU, PRE PRÍPAD, ŽE BY NIEKTO V MOJEJ SITUÁCII HLADAL POMOC, NEDÁ MI TO A MUSÍM TU UVIESŤ NA SPRÁVNU MIERU ASPOŇ ZAKLDNÉ INFORMÁCIE.
@vevesh , @veronicka1901 , @katkami123 , @atikab , @subartic , @mircalla , @atikab , @raffaella , @stevvvka , @kvetinka75
Prepáčte, že som označila aj tie, čo sa ich to netýka. Neselektovala som, dávala som zaradom.
ČO SA TÝKA ABSURDITY PRÍSPEVKOV NIEKTORÝCH ĽUDÍ, nedokážem si odpustiť tento komentár, uvediem teda tento krát príklad ja, pre možné lepšie pochopenie.
Matka by ostala sama s dieťaťom, nepožiadala by súd o výživné, lebo otec dieťaťa by prispieval dobrovoľne ( teda nedajú sa vymáhať exekútorom €, ak nepošle dohodnutú sumu). Otec by prispieval nepravidelne rôznou sumou, jeden mesiac by poslal 200€, další mesiac 100€, ten nasledujúci 250€, potom by neposlal nič. Matka by pýtala od vás radu, či riešiť prípad súdne.
PODĽA TOHO AKÉ ODPOVEDE STE MI PÍSALI, VAŠA RADA BY ZNELA:
Akým právom pýtaš penaize od otca svojho dieťaťa?
Veď si zdravá dospelá žena, vedela si, že dieťa niečo stojí, taaak si zarob sama. ( nebrali by ste vôbec ohľad na to, že starostlivosť o dieťa vyžaduje čas, ak je dieťa choré, treba s ním ostať doma, teda menej zarobí - čo je úplne porovnateľné s tým, ako keď ja mám školu a musím tomu venovať čas a tiež niekedy môžem byť aj chorá, alebo potrebovať viac času keď mám skúšky)
Ty si ale nevďačná, buď rada, že ti posiela vôbec nejaké peniaze na spoločné dieťa.
Je úplne nepodstatné, že pôvodne ti sľúbil, že ti bude pomáhať s dieťaťom, teraz zmenil názor, mala si s tým rátať, vedela si, že sa to môže stať.
Čo by si chcela od neho? Hádam nemyslíš vážne, že by si chcela aj nakúpiť tomu dieťaťu oblečenie, však môže nosiť staré, nevadí že sa poničilo, potrhalo, otec má predsa právo, ísť na dovolenku, veď si zarobil, nevadí že ty nemáš na dieťa pravidelne prispievané.
Hádam nebudeš ešte aj kŕmiť dieťa kvalitným jedlom. Nie si nejaká moc náročná? Však stačí aj rohlík, veď deti v Afrike majú jednu kašu denne a sa tešia že dostali jedlo.
Platiť si byt? A ešte chcieť nech ti prispieva otec dieťaťa 😮 Si normálna? Akože vidno že si strašne rozmaznaná. Môžeš ísť bývať aj do azylového centra, predsa nebudeš si nárokovať príspevok od otca dieťaťa.
Počuj ale ty keď to nezvládaš, tak daj to dieťa rovno do domova. Keď si tak strašne neschopná a nesnaživá osoba.
Tak v skratke podobne trápne odpovede ste mi niektoré v podtate písali.
Investuj energiu radsej do diskusie so svojimi rodicmi.
Je velmi smutne, ze mas s rodicmi katastrofalne vztahy. Po poslednom pripevku chapem preco.
anonym ja ti rozumiem . Ale jediná rada je aby si hodila vážnu reč so svojimi rodičmi , s každým jedným a jasne im povedala aké máš výdavky a teda nech ti prispievajú na bývanie aspoň do výšky internátu + ostatné ako strava a základná kozmetika ( rozumej šampón , mydlo , zubná pasta , deodorant , žiletka ) , oblečenie v plnej výške. Zo zákona na to máš právo aby ti prispievali na základe svojich možností a schopností . Obidvaja podľa situácie čo si popísala majú na to aby ti prispievali aspoň sumou mesačne 200 eur. Pokiaľ sú zdraví a pracujú neexistuje aby zabudli alebo mali iné výdavky . Pozeraj predovšetkým na seba a svoju budúcnosť. Ak by sa k prispievaniu nemali , ja osobne by som najprv dala na súd otca , to je štandardná vec,deti sa bežne súdia s rodičom ktorý ich nemal v osobnej starostlivosti. Myslím že po tomto sa mama k pravidelnému plateniu pridá
Také niečo ani nepočúvaj ako zarob si , postaraj sa o seba , si dospelá , ostatní ktorých rodičia nemajú , ako čo to je ostatní , koho zaujímajú ostatní , tvoji rodičia na to majú tak nech prispievajú . Tvoj čas kedy sa budeš starať sama o seba ešte len príde , zatiaľ si nezaopatrené dieťa a máš nárok na primeranú podporu . To že budeš žiadať podporu od rodičov nijako neznižuje tvoju hodnotu ani z teba nerobí neschopnú kravu ktorá vyciciava svojich rodičov . A presne si to popísala v tom svojom príspevku . Predstav si keby ti mama prispievala a otec nie a keby si napísala že požaduješ od otca výživné lebo študuješ , tak by tu ani zďaleka takýto povyk nebol . Keď nebude s nimi rozumná reč , prvého zažaluj otca a vymáhaj od neho výživné , s mamou sa snaž opakovane dohodnúť.
Niektory mesiac dostanes 200+250, iny mesiac 100+100, kolko dostanes rocne? Na akych platbach ste sa dohodli? Ak dokazes dochadzat do skoly, potom nie su povinni ti prispievat na ubytovanie.
Tak ti ja napíšem k tomu, len toľko. Bola som poslušne dieťa nepila, neflakala sa, nefetovala v škole som sa dobre učila, no napriek tomu mojim rodičom jedného dňa preplo, lebo sa im môj priateľ nepozdávalo už terajší manžel. Vyrazili ma z domu tesne po 18. Zamestnala som sa skončila externé VŠ a nedostala od rodičov ani cent. Školu som si platila sama ako som sa sama aj živila a platila podnájom. Vyžierať rodičov do 25 je podľa mňa systém s ktorým ja nesúhlasím, nakoľko v takomto veku už sa vie o seba človek postarať sám. Život nestojí na tom, ci mam VŠ, alebo nie. Vš sa dá študovať aj v 40... Takže toľko nefrflaj, kopani sa do prdele a snaž sa. Nečakaj, že ťa budú rodičia stále dotovať. Všetko sa dá, len treba chcieť. Byť samostatný je na nezaplatenie. Neviem koľko máš rokov, no zjavne si už dospelá, tak sa tak aj správaj. V tvojom prípade vidím skôr pohodlnosť.
A ešte by ma zaujímalo ako ty pomáhaš rodičom.. Ci len čakáš s nastrcenymi rukami??? ... A 1000€ v dnešnej dobe nie je bohvie aký luxus, ak k tomu máš aj iných súrodencov.
Porovnavas neporovnatelne. Si sebecka zahladena ina do seba. Nic neexistuje iba ty a tvoje poziadavky. Uz sa necudujem ze mas vztahy s rodicmi ake mas. A to ze teba nebavi pocuvat ze si mas kabelku z chodby upratat? Fakt je to tvoje zmyslanie chore. Cim skor si to uvedomis tym lepsie pre tebe. Ale myslim ze tebe to vobec nedojde.
@portret7 moze ist aj na internat ale to nechce. Lebo pre nu je 50 eur nic a tak da radsej viac za byt. A potom dranka od rodicov.
@lubkavargova1.... 🌺Holt🌺píše sa holt, hold sa vzdáva niečomu, niekomu... Ty dvojdoktoratova🥀
...a domov tiez...takze toto na mna nezatbera...slecinka nevie prekusnut, ze rodicia maju inych partnerov, ine deti a ona uz ni eje stredobodom ako kedysi. Hold 🌺ma smolu, ich domacnosti platia ich pravidla a nie jej..pokial bude mat svoju domacnost tak nech si hoci hadze kabelku aj na stred izby a vari v takych hrncoch
Ak ich dáš na ten súd, dúfam, že ti to v budúcnosti oplatia... Existuje niečo ako VÝŽIVNÉ DETÍ VOČI rodičom.... Čiže nie len z tvojej strany čakať s nastrcenou rukou... Čiže nie len rodičia majú povinnosť, ale aj ty ako ich dieťa... Ale určite o tom vieš ako študent VŠ

@katkami123 mam obdobnu skolu ako ty plus tlmocnictvo a prekladatelstvo a v pohode som zvladala- aj extra skolu popri tom, aj pracu, aj brigady. Ked som chcela ist na erasmus, musela som spravit za 2 tyzdne 18 skusok a dozvedela som sa to 3 tyzne pred skuskami- ked clovek chce a musi, da sa. A nebola som jedina a aj pri takychto oboroch...