Robí toho môj muž dosť?
Minule som sa tak sťažovala kamarátke že by som chcela aby môj muž trochu viac doma pracoval. A ona mi na to povedala že mám byť rada. Máme to podelené tak že ja umývam riad a on odkladá, ale niekedy odložím aj ja, ja periem on vešia ja potom žehlím a skladám, on utrie prach, vyleští zrkadlá a povysava a ja umývam podlahy a kúpeľňu. Ďalšie nevymenovane veci ako okna, veľké upratovanie skriniek, špajze atď robím ja. Ono takto napísané sa to nezdá, ale tie moje úkony su väčšinou časovo náročnejšie keď sa nad tým tak zamyslite a do všetkého ho treba tlačiť musím mu rázne hovoriť čo kedy má urobiť aj niekoľko krát za deň aby sa rozhýbal. Myslite že ja som tá zlá zlá ženská, alebo mám oprávnene pocit že toho robí malo? Varenie máme podelené na polovicu, ale aj tak to robím častejšie ja.
@jamacka to nejde o to že by som si to nestihla sama ale o to, že čo má potom robiť on keď žijeme v byte a klasické mužské práce robiť nemusi? Máme spoločnú domácnosť, platíme za ňu obaja, tak si myslím že by sme ju mali aj obaja udržiavať.
Tento systém Ti vydrží iba pokým nebudes mať dieťa a nezostaneš doma veď snáď nebudeš čakat, pokým príde z prace, aby vyložil práčku či utrel riad..Neviem si predstaviť ako teraz fungujete ty vždy peries a umyvas, keď je doma?pracujes na 12 tky tak asi niekedy tie riady komplet spraví on nie?nečaká, kým prídeš domov.
Neviem mne je smiešne Vaše rozdelenie raz padne koša na kamen.Moj muž nevarí, neumyje okná, ale keď chytí chuť umyje chladničku, rozmrazi mraziak, nemáme úplne podelené kto poleje kvety a máme ich požehnane či umyje dlážku.Pracka ide u nas skoro denne.Ale k veci
..myslím, že tvoj muž robí toho dosť, keď aj vari.Myslim, že raz budeš dosť frustrovaná, keď prídu deti domácnosť a povinnosti sa nedaju presne rozdelit na polovicu.
Dievča zlaté, poradím ti. V 21.storočí sú prosim Ta kúp umyvacku riadu, ja sama ju mám cca 13 rokov), dušičku na prádlo, tiež vlastním skoro 10 rokov, roboticky vysávač a máš pokoj. Zbytočne drezurujes partnera a seba. A to ešte nemáte deti. Keď Ti vadí, že muž neutrie riad (mimochodom, to som nerobila nikdy v živote. Moja mama to nikdy nechcela od nás, riad vysvchol na odkvapkavaci a hotovo, neumreli sme), tak pri dieťati alebo dvoch Ta odvezú na psychiatriu. Skúste si najprv uľahčiť život vydobytkami 21.storočia, a radšej strávite voľný čas spolu a nie hašterením, kto povesia prádlo. Moje nervy 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@aceris mňa ide poraziť z takýchto žien...
Môj ex bol takto vychovaný, to boli ťažké začiatky spolocneho byvania kým sa začal správať ako normálny samostatny človek.
Tam som to trochu aj chápala, mamička staršia generácia, jednoduchá pani z dediny....
Ale keď ma takéto názory teraz mladá baba, ach boze🤦♀️
... Ze odíde za inou ak bude nútený do domacich prác..... No nech si ide, o taky hnily exemplár sa niektoré aj pobijú
@akvi my máme hranicu poriadku podobnú lenže on miesto toho aby to urobil tak mi povie že "hm bolo by už aj povysávať" tak ja mu na to že hej, že neviem prečo si to neurobil. Proste raz si chcel nastaviť kto čo bude robiť tak nech to aj robí a nie čakať či náhodou to neurobím ja
no neviem, asi by som dieta zvazila ked si doma vykrikujete taketo malichernosti a musite mat stritkne podelene co kto urobi .... v zivote som manzelovi nevykrikovala ze ja sa venujem domacnosti viac ako on . Ked som od neho nieco chcela, pekne som ho poprosila ci mi moze pomoct lebo nestiham, a vzdy to s radostou spravil . Inak, vsetko co stihnem si spravim sama. Ked pride dieta , bude to este horsie .....
Jzs, milujem slová, "bolo by už to či hento". 😁😂 Na to sa odpovedá jedine, miláčik, si fakt skvelý, že to spravíš. 🤷😁
@lujza123 ja som napísala niečo podobné, že buď odíde alebo rezignuje. ale nenarážala som na to, že tak urobí preto, lebo žena od neho niečo požaduje spraviť. narážala som na to, že akým spôsobom ona s ním komunikuje. príkazy, rozkazy, zákazy.... z prečítaného mi vyplýva, že on je totálne nepohodlný a lenivý tvor (asi ako 80% súčasných mladých mužov, ktorým do neskorých rokov mamičky nosili kakauko do postele). a ona sa ho teraz snaží pretvoriť na svoj obraz. ona chce, aby on sám od seba vyskočil a čo treba (alebo čo má nadelené) urobil raz-dva-tri. ale takto to fungovať nebude. ona ho buď bude akceptovať lenivého a pomalými krokmi a pokojnou komunikáciou z neho urobí aspoň čo-to, alebo on sa raz naserie a odíde. pretože on to chápe tak, že načo? veď to netreba. alebo to netreba hneď. ani zajtra. stačí o týždeň... a lebedí si. ja to vidím tak. keby bol životaschopný, tak mu ona nemusí nič plánovať, ani dávať zoznamy, ale ak by videl, že teraz by bolo fajn urobiť to či ono, tak by to proste urobil bez príkazu...
autorka - ovláda aspoň "mužské" práce? opraviť svetlo, riešiť žiarovky, pokazené wc, urobiť omietku, položiť podlahu? ak nie, tak si si na krk zavesila fakt exemplár 🙂
@simona1306 inak presne, podľa mňa väčšina chlapov vôbec nemá problém spraviť to, či hento, len to stačí slušne komunikovať. Ešte sa mi asi nestalo, že keď poprosím muža o pomoc, že by mi ju odmietol. Akurát že neurobí všetko hneď, keď si ja zamyslím. Ani ja to nerobím predsa, že skacem na povel.
Ufff tak mne toto pride divne, casovo zistovat koho aktivity zabera viac minut... zda sa, ze napriek vsetkemu ze vnimas ze pracujes viac ty, tvoj muz pomaha aj ked nie podla tvojich predstav. Ale ste len dvaja, nemate deti a len s tymi prichadzaju starosti ktore neviem ako budes casovo merat. Vztah je o kompromisoch aked niekoho lubis tak ti na nom zalezi viac ako na samom sebe,.. A toto su napr. V mojom zivote single matky s dvoma detmi, take neuveritelne malichernosti, ktore vsak ked budes v sebe zivit (tie pocity, ze ty robis viac a ze je to strasne nespravodlive a ze ty sa obetujes) ti rozbiju aj to co momentalne mas...a materstvo to by bolo asi utrpenim, lebo sakra sa nadries a obetujes lebo to matky robia, bez naroku na spravodlivost....niektore veci chcu iny uhol pohladu....
Ked som mala manzela-pracoval casovo viac, s. Casu na cas pomahal s domacimi pracami, ale riesil opravy v byte, riesil auto, technicke, emisne, poistky a podobne, tiez to stalo cas...
@panelacikova nikdy ich nemusel v našej domácnosti robiť tak neviem, a vyrastal bez mužského vzoru tak možno ani nebude ale zas nikto učený z neba nespadol a v dnešnej dobe keď sa dá všetko za chvíľu dohľadať asi nebude problém sa to v čase potreby naučiť.
Mne sa osvedčilo spočítať, koľko venujem času domácim prácam (varím, periem, žehlím, priebežne upratujem), normálne natvrdo som si písala aj len 15 min. vešanie prádla. Prišla som na to, že venujem obrovské množstvo času tzv. neplatenej práci v domácnosti, pritom pracujem a máme jedno dieťa, ktoré sa snažíme obaja uprednostniť pred domácimi prácami. Vo finále som mala argument na to, že muž platí zo svojho rozpočtu pani na upratovanie 1x v týždni, ktorá nám dá do poriadku celý byt, striedame sa v starostlivosti o dcéru, striedame sa pri varení a kompletne nakupuje.
@akvi tiez sa mi nikdy nestalo ze by mi manzel nepomohol. A od kedy mame aj dietatko , tiez nema problem, ci uz malu prebalit, okupat, vstavat k nek v noci , nikdy v zivote mi nepovedal nie. A ja jemu tak isto, nech ma poprosil o cokolvek. Ja mam pocit, ze cim dalej, tym viac parov nedokaze spolu komunikovat o normalnych veciach, ale ani za svet neviem dovod. My sme tiez mlady par, do 30mame este par rokov, ale teda nikdy sme si nevyhadzovali na oci financie, domace prace, robotu , no proste nic. Ked som citala tento prispevok , tak mi stal rozum.
autorka... to vážne? za chvíľu dohľadá a naučí sa napríklad položiť podlahu? alebo navŕtať nejakú dieru do steny a zavesiť poličku? 🙂 takže áno, máš doma lenivý exemplár a teba to vytáča do vývrtky. buď sa s tým zmier alebo choďte obaja z kratšej cesty, kým nemáte deti, lebo len potom začne cirkus
A ja sa autorky zastanem. Nebolo väčšej chyby, ako keď som už ako partnerka zvládala zosúladiť sama domácnosť, varenie, nákupy, svoje štúdium, prácu a svoj voľný čas. No čo sa stalo? Otehotnela som a k tomuto balíčku mi ešte pribudlo dieťa 😂 ďakujem, viac nie. Ak muž doma nie je ochotný sám od seba ani vyložiť myčku, či povysávať, keď sa prach kotúľa po zemi, či pri prázdnej chladničke nakúpiť BEZ môjho upozornenia, taký mi je len na príťaž a nepotrebujem ho.
Autorka, tu sa ženy rady predbiehajú, že si s neschopákmi narobili 2-3 deti, od rána behajú škôlka-škola- práca-krúžky, mužíček ani smeti nevyhodí, lebo veď chudáčik on si po práci musí oddýchnuť. A potom fňukajú v anonymne založených diskusiách a pod oficiálnym profilom ospevujú svojich top chlapov.
@autorka na moj vkus pomaha dost.. to, ze bez tvojho povelu nespravi, no proste je to taky typ.. my ked sme boli bezdetni sme nikdy nemali takto striktne podelene.. ked sa mi zdalo, ze je cas, tak som vzdy dala na vyber, ides vysavat ci umyvat kupelku.. nikdy som ale nepreratavala ci viac ci menej casu stravi jeden ci druhy nejakou cinnostou... kazdy sme mali aj ine prace aj zaluby... okrem spolocnych.. a teda u nas s autom je dost roboty, tak sa tu druhym necuduj.. treba ho umyt, prezut, dat prezimovat gumy, zaniest pneu na vyvazenie, mysliet na poistku, STK, dolievat vodu do ostrekovacov, ist a aj zajednat servis.. dalej ked ideme lyzovat, tak chlap vsetko chysta nakomplet, dokonca aj moje lyziarske oblecenie 😀 nikdy to nebude 50/50 a ak sa takto mienite vydelovat vo vsetkom, to je potom vo vztahu ubohe.. pozeras sa na to velmi uzko, domacnost nie je jedina povinnost aj ked byvate na byte a nemate deti.. ci ozaj okrem domacnosti a auta mimo pracu nic neriesite?
@alanko20
@ buberova
podle toho, co tady čtu, tak většina žen se tady spíš podivuje, jakým stylem to autorka má pořešené, a jak to s partnerem řeší. ono at je jakékoliv století nebo tisíciletí, tak chlap je opravdu jiný než ženská. nejen anatomicky ale i psychicky.
navíc při komunikaci s druhým člověkem je největši chybou, když předpokládáme, že je na stejné myšlenkové úrovni jako my a pochopí vše tak, jak si myslíme , že pochopit by to měl. a ona to většinou pravda není.
převážná většina tady proto píše, že když bude svého muže jen prudit, vyčítat mu a předhazovat, že ona dělá kolem domáctnosti víc než ona, tak že se ten chlap sebere a odejde. jako sorry, ale to bych odešla i já, a to jsem ženská.
takže autorka by si měla se svým partnerem sednout k jednomu stolu, s papírem a tužkou, říct si jasně a srozumitelně, co ona od něj očekává a opačně a napsat si to na papír. a vylepit někam na viditelné místo.
nechci obhajovat mužského před ženami, ale oni jsou opravdu z marsu a my z venuše.
musí se jim vše neustále vysvětlovat, připomínat!!!, a taky je chválit. čest výjimkám, ale většina chlapů funguje s menšími obměnami na jendo brdo.
nemyslím si, že by tady jen autorku uráželi nebo podobně.
pokud chce mít ale dokonalého chlapa, at si najde mořského koníka.
Tak áno udržiavať, on by nemal robiť bordel,aby si ty po ňom upratovala tak to nie.Moj je naučený vždy dať všetko na svoje miesto,aby som ja po ňom nemusela spratovat bordel.
No a čo ma robiť?Ja neviem niečo v garážové si väčšinou vedia chlapi nájsť na robote.A keď na byte toľko práce nie je,tak si treba nájsť nejakú spoločnú záľubu
@malasandrika Ja sa pridávam tiež: denne sa tu objavuje množstvo diskusií, ako si ženy s deťmi musia nájsť slabo platenú prácu od-do, lebo muž... No nie, mám zaujímavú prácu, ktorej sa nevzdám: môj muž chodí s dcérou ráno do škôlky a ja ju popoludní vyzdvihujem.
"Jediná vec ktorá mi prekáža je to že sa nevie sám od seba zdvihnúť a niečo urobiť". Predpokladam, ze s nim nezijes mesiac ci dva. Toto nezmenis. Je skratka taky. Bud sa s nim budes hadat cely zivot alebo sa s tym zmieris. Zeny na MK Ti ho nezmenia. Ak sa s tym nevies zmierit, hladaj ineho. Akeho si si nasla, takeho mas.
Ja ta úplne chápem, o čo ti ide. 🙂 Keďže bývate v panelaku, čiže žiadna 'chlapska' práca "okolo domu" ci o hospodárske zvieratá, prečo by nemala byt práca v domácnosti rovnomerne rozdelená...? Lebo chlap ma penis..? A čo! Ma aj dve ruky a nohy rovnako ako žena. 🙃 Som za to, že fungovanie si treba nastaviť na začiatku, lebo potom sa to už vezie, muž si zvykne, že nemusí takmer nič a žena časom padne na hubu (hlavne keď prídu deti) alebo bude ticho trpieť... i keď vidím, že niektoré sa rady pochvália koooolko toho samé zvládnu, však prečo by chudáčikovi chlapovi prenechali časť domácich prác.. Asi by mu tie ruky aj s vtákom odpadli.. 😂 No, koniec irónie.. 😅
Co ti môžem poradiť z toho co si napísala - pranie + zehlenie: najzdlhavejsie je zehlenie, tak si to rozdeľte, každý zehlite svoje veci, a spoločné (posteľné prádlo, uteráky, atď) bud na polovicu alebo na striedacku (raz jeden, raz druhý). Pranie a vesanie/zvesavanie - podľa dohody (toto jediné u nás dobrovoľne robím len ja). Varenie a upratovanie - napoly/na striedačku, resp. podľa dohody, ale teda nie dohoda 10% muz, 90% žena. Najlepšie keď si sadnete a v kľude si to preberiete a jasne sa dohodnete. Ono pokiaľ máte "úroveň poriadku" podobnú (nieže jeden je Monk a druhy total bordelar), tak by ste mali vedieť spolu fungovať. 😉 A zas napríklad netreba robiť krik, ak utrie prach o deň dva tri neskôr než by si si predstavovala, zas svet sa nezruti..
Stále sú tu príspevky, ako chlap doma nepomáha a na to komentáre tipu - ako si ho naučila, tak máš. Keď nejaká chce naučiť,
zas je zle. Ťažko MK vyhovieť.
Podľa mňa toho robí dosť. Buď si to nastavte pravidelne alebo sa zmier s tým, že budeš stále pripomínať.
Môj kedysi pred deťmi raz do týždňa povysával, utrel prach a umyl kúpeľňu, teraz nemá vôbec čas, tak málokedy čosi spraví. Zas sa stará o záhradu a autá. A nakúpi ak treba. O varení alebo vešaní prádla môžem len snívať.
môj otec v domácnosti napríklad nespravil nikdy nič. a jedine jedlo ktoré vedel spraviť sú palacinky, aj to iba keď mu cesto spravila mama 😂
môj muž neupratuje doma, ale napríklad ked som varila večeru ja, tak odprace riad a sám od seba. a aj keby niektoré povedali že to je nič, tak nato čo som bola zvyknutá doma mi to príde až až a som zato vďačná lebo mi to veľakrát dobre padne

No veď tak nerob ani ty to, čo nechceš, alebo to, čo ste dohodnutí, že má robiť on. U nás prace ten, komu to vadí. To, že som to väčšinou ja, to je môj problém. Môj muž má hranicu poriadku niekde inde. Ale keď mu niečo vadí, tak to spraví. Mňa by neskutočne iritovalo mať podelené všetky povinnosti. Nevravím, že niečo podelené nemáme, ale určite nie spôsobom, že ak to ten druhy nespraví, tak sa tu budeme rozčuľovať a vykrikovať mu to, načo aj. Ja sa väčšinou opýtam, či to spraví a kedy. A ak mi povie, že nie, tak sa zariadim. On sa ma tiež opýta a zariadi sa tiež. Sú proste isté veci, ktoré ten druhý nepotrebuje riešiť. Napríklad mňa vôbec nezaujíma, či je poriadok v aute. Absolútne mi nevadí, ak nie je a nikdy by som auto neupratovala. Môjmu nevadí, že nie je umyta vaňa a ja viem, že on ju nikdy neuprace. Nikomu nám nevadí, že nemáme ozehlene a tak nik u nás nezehli. Chápeš? Proste chce to viac kľudu, komunikácie a istého salamizmu. 🤷