icon

Robí toho môj muž dosť?

13. jan 2023

Minule som sa tak sťažovala kamarátke že by som chcela aby môj muž trochu viac doma pracoval. A ona mi na to povedala že mám byť rada. Máme to podelené tak že ja umývam riad a on odkladá, ale niekedy odložím aj ja, ja periem on vešia ja potom žehlím a skladám, on utrie prach, vyleští zrkadlá a povysava a ja umývam podlahy a kúpeľňu. Ďalšie nevymenovane veci ako okna, veľké upratovanie skriniek, špajze atď robím ja. Ono takto napísané sa to nezdá, ale tie moje úkony su väčšinou časovo náročnejšie keď sa nad tým tak zamyslite a do všetkého ho treba tlačiť musím mu rázne hovoriť čo kedy má urobiť aj niekoľko krát za deň aby sa rozhýbal. Myslite že ja som tá zlá zlá ženská, alebo mám oprávnene pocit že toho robí malo? Varenie máme podelené na polovicu, ale aj tak to robím častejšie ja.

andrea_82
13. jan 2023

@lujza123 @malasandrika jaaaj, zase ste sa chytili jednej veci. No mne teda tankovanie trva dlhsie ako danie veci do pracky. 🤷‍♀️

malasandrika
13. jan 2023

@andrea_82 ok, tak ešte raz špeciálne pre Teba - tankovanie nie je významnou aktivitou. Výmenu gúm snáď robia v servise, aj činnosti spojené so servisovaním vozidla, osoba tam nemusí sedieť/stáť celý čas a dozerať či pomáhať. Ja auto ráno hodím ho servisu, vedia čo majú spraviť, poobede si po neho prídem, žiadny problém, žiadna významná aktivita, ktorá sa opakuje každý mesiac.

sima234
13. jan 2023

A vieš prečo sa nezdvihne a nespraví tie veci sám? Lebo ho to nebaví a robí to iba preto, lebo ty to chceš a aby mal od teba "pokoj". Chlap, ktorý pomáha v domácnosti, pretože to sám chce, urobí veci sám, nemusíš mu to hovoriť, ani sa s ním dohadovať na spravodlivom delení domácich prác.

andrea_82
13. jan 2023

@malasandrika ok, tak este raz specialne pre teba - ked tie vsetky cinnosti zratas dokopy, tak sa ani trochu nedaju porovnat s tym, ze doma dam prat 2x do tyzdna? Iba strcit do pracky a vybrat, lebo vesia to uz muz.

babulkomale
13. jan 2023

Na "prevadzkovych problemoch" bezdetnych ludi v bytoch sa uz len rehocem 🤣🤣🤣
To sa inak ani neda brat toto...

zuzka102
13. jan 2023

Mňa by ohromne zaujímalo (teda obrazne, v skutočnosti ma to nezaujíma) co by robili ti muži, ktorých ženy (takmer) všetko okolo domacnosti ci detí robia same, keby ženy náhle mali úraz, chorobu, a pod., proste ze by nejaky čas (dlhší ci kratší) boli napríklad v nemocnici. Tak potom zrazu muž by zo dňa na deň už všetko doma dokázal spravit..?? 🤷‍♀️ Ci by nastúpila "do služby" mamicka/svokra a ta by sa o všetko starala..? 🤦‍♀️ Lebo pre mňa je napríklad dôležitý pocit istoty, že keby sa mi čokoľvek stalo a bola som 'mimo', muž by bez problemov zvládol sám chod domácnosti aj starostlivosť o deti.

marca12
13. jan 2023

Podla mna toho robi dost. Moj nema problem urobit cokolvek,ked mu poviem,ale napr.nenapadne ho nikdy povysavat alebo umyt podlahu sam od seba. Ale ak mu poviem,ci by nepovysaval,tak nema problem a spravi. Ale zase on robi vsetko okolo domu a dost aj v zahrade,takze by mi bolo trapne ziadat este aj pulirovat vnutri. Jedine,co vnutri sam od seba robi je ustielanie posteli a nakladanie riadu do umyvacky alebo dava prat,to sam od seba robi. Celkovo sme taki zohrati,ze nemam pocit,ze by jeden z nas robil menej ako druhy. Niekedy jeden spravi viacej,inokedy druhy. Nikdy sme si nevykrikovali,kto kolko toho robi

katka281
13. jan 2023

Ono najhorsie je, ze pises "do vsetkeho ho treba tlacit". Tlacenie niekoho do niecoho nikdy nic dobre neprinieslo. Urcite treba ist na tvojho muza inak ako tlacenim, chod nanho viac psychologicky. Kazda rodina si to nastavi tak, ako im vyhovuje. Darmo budes citat ako u koho to funguje...niektore zeny si rady popracu same, ine su rady ked muz frka az sa prasi. Musite najst nejaku rovnovahu, robit si vsetko priebezne a hlavne nerobit cinnosti s takou nechutou.

ericenka00700
Odpoveď bola odstránená
viestta
13. jan 2023

@lenka.25 ale okrem toho kojenia, starostlivost o dieta, akokolvek, male aj velke zvladne kazdy pricetny chlap. Nerobme zas zo starostlivosti o deti nuklearnu vedu. Tak isto z vysavania, varenia alebo umyvania okien. Zena nema fyzicke predpoklady aby kopala krompacom kanaly, ale ak treba zvladne aj to. Muz nema fyzicke predpoklady na dojcenie, ale tie ho neobmedzuju vykonavat akekolvek prace okolo domacnosti, a poskytovat servis vlastnym detom.

lenka.25
13. jan 2023

@viestta nikto z toho nukleárnu vedu nerobí . Ale keď som doma s deckom na materskej , je logické , že mu väčšinu dňa behám okolo zadku ja . A nie , konkrétne môj muž variť nevie a ja v tom problém nevidím . Ani nemáme rozpis co kto , kedy ma robiť a ani si nevyčítame , kto a koľko toho urobí . Takže nejaké fifty fifty deľby práce mne príde úplne smiešna . To je to iste, ako keď môj muž zarába cca 3x viac ako ja , takze vlastne by som si mala nájsť ešte dve práce , nech rovnako prispievame aj do spoločnej kasicky

viestta
13. jan 2023

@lenka.25 ale cez vikend hadam dieta prebali a nakrmi. Ci? Rozpocitavat 50/50 je blbost, ale zas robit z muzov chraneny druh len preto, ze zarabaju viac je chore.

lenka.25
13. jan 2023

@viestta a ja kde z neho robím chránenú zver . Prosim ta nepreháňaj . A už vôbec nie preto , že zarába viac , to bol len príklad , že keď už sa tu bavíme o deľbe 50/50 .
My už mame deti veľké , takze obidvaja chodíme do práce a aj napriek tomu nemáme žiadnu deľbu práce . A možno to bude aj tým , že pre pustiť gombík na práčke , hodiť veci do susicky , naplniť a vyprázdniť umývačku , alebo vyčistiť roboticky vysavac, vyniesť smeti po ceste do roboty nepovažujeme za prácu

zmrzlinka2021
13. jan 2023

@lenka.25

A teraz si predsatv, ze ty neumyjes ten zachod, kupelku...a budes zrkadlit svojho muza.

A to delenie, voci ktoremu tu vystupujes - no vies, domacnost je domacnost oboch, nie je skutocne jeden jediny dovod, preco by vacsina domacnosti mala byt na starosti zene.

Zena okrem tehotenstva, porodu, kojenia sa prakticky v nicom nelisi od chlapa (na male vynimky z fyzickeho pohladu

anetka34
13. jan 2023

@lujza123 Konečne normálny názor.
Autorka už ani neodpisuj na blbé komenty, nevysvetľuj, nemá to význam, niekto si to skrátka nevie doma zariadiť a tak si myslí, že tá ktorej muž niečo doma robí, je lenivá. A fakt len kopať a kopať. Smiešne ženy, nedržia spolu a chceli by mať rovnaké podmienky v živote. A len kopú jedna do druhej, smutné.
A ešte môj názor: Podľa mňa sa má sám dovtípiť, že niečo treba spraviť. Nech si zvyká práve kým ešte nie sú deti. Keď doma nič nemusel kým mu mama skákala okolo zadku, nie je zvyknutý niečo doma robiť Ja nikdy nemusím nič mužovi povedať, kto má čas a chuť, spraví čo treba. A ja si ho za to vážim a aj on mňa.

nicegirl369
13. jan 2023

Ako prepac, ale min 45minut stat pri dreze kazdy den v domacnosti o dvoch ludoch? To keby si mala rodinu, tak umyvas hodinu a pol? Niekde bude zjavne problem.

letfenixa
14. jan 2023

@autorka existujú stolové umyvacky

juliet86
14. jan 2023

podla.mna ti skor vadi to se to nerobi automaticky sam od seba samozrejme a ze mu to musis pripomimqt nahanqt. moj uoratujr sam od seba niektore veci. niektore proste ja. podla.mna domacnost je este ovela viac cinnosti. kto nakupuje kto planuje a berie auto do servisu kto plati seky a poiatky kto ide na postu kto organozuje volny cas dovde a zivot kto gratuluje k narodeninam avybera darceky pre rodinu atd atd

777januska777
14. jan 2023

Ja to mam autorka podobne ako ty (manzel ale u nas umyva okna), len s tým, ze už máme aj deti. Ked sme boli bezdetni, tak som tiež robila viac. Zas u nás je to asi aj tým, ze manzel ma menší zmysel pre poriadok ako ja. Teraz ako mame deti je ta domácnosť a deti lepšie rozdelená aspoň teda z môjho pohľadu. Keďže manzel keď príde z prace dostane na starosť 3 deti a cinnosti s nimi spojene a ja si idem v kľude porobiť prádlo ci umyť riad ci porobiť iné činnosti co treba (teraz ma to aj bavi).😀 Ale s tým tlačenim je to u nás stale, keďže manzel je dosť lenivý, ale tak ja som vedela, ze taky je a akceptujem to, ono každý ma nejaké zle vlastnosti.

mamkalentedkova
14. jan 2023

Ako 45 minut pri dreze...preco si neumyvas riad priebezne ? Po ranajkach,po spominanon olovrante ? To nechavas ten riad cely den lezat v dreze any si hi vecer 45 minut unyvala ? Pre mna dost nepochopitelne .Unyvam riady po kazom jedle, kazdy druhy vikend je Nas v byte 6 ,varim kazdy den ,ale 45 minut som Este v zivote riady neumyvala .

mon29
14. jan 2023

Vzdy budes robit viac, toto nikdy nebude 50:50.. ked pridu deti uz vonkoncom nie..chlapi tolko nevladzu, bude po case frustrovany a bud si najde pritulnejsiu macicku alebo rovno odide.. nehnevaj sa,ale pride mi to cista buzeracia muza, celkom mi je ho luto, asi ta velmi lubi a chce ti vyhoviet.. len dokedy to vydrzi

erika237
14. jan 2023

Dojata a nasrata som skoncila citanie na 4. strane. Pri teme chlap nepomaha nestiham su rady zapriahni ho, nauc ho, povedz mu co ma urobit, rozdelte si to.
Ked sa objavi tema, mame to rozdele, mozno trosku striktne tak ju opusti lebo to nevydrzi dlhodobo, ona je leniva, lebo kolko roboty moze mat pri dvoch dospelych ludoch a co bude robit, ked budu mat deti, ze tie zeny kym nemali deti vsetko stihali a potom su to tie zeny, ktore uz maju deti, maju na krku aj domacnosti, deti, pracu a zrazu nestihaju lebo chlap bol zvyknuty, ze zena stihala…

lenka.25
14. jan 2023

@zmrzlinka2021 jaaaj , nemusíš sa báť , kebyže ho neumyjem , tak to určite zvládne aj sám. Nie je retard . Tak isto ako ja som majiteľka už 20 rokov auta a ešte som si ani jedno nikdy nebola sama povysavat . Urobí to môj muž automaticky a ani sa ma nepýta . Na niektoré veci netreba mat rozpis na chladničke a vyškrtáva si to ako v pomocnej škole 😃

kristiii
14. jan 2023

Nechce sa mi čítať celú diskusiu, tak som prebehla len tvoje príspevky. Podľa mňa tie bežné činnosti máte podelené celkom fajn, len ty si zrejme väčší pedant a tebe tým pádom trvajú dlhšie a máš preto pocit, že robíš viac. Mňa by napríklad zabilo umývať riad 45 minút, to radšej 2-3krat po desať minút, ale teda toľko riadu my zas nenarobime, aby mi to toľko trvalo. Veď varte na dva dni a hneď bude menej riadu Zehlis všetko? Ak áno, načo? Zehli len veci, ktoré sú fakt pokrčené, mne sa tak nazbierajú možno raz za dva-tri týždne a to len toľko, že za pol hodinu mám hotovo. Mne nepríde, že by robil malo, len že ty si proste na ten poriadok viac potrpíš. A tie ostatné nárazové veci, veď ho popros, nech to upracete spolu, keď ti to vadí. Ja si takéto veci robím najradšej sama, lebo to mám rada podľa seba, ale napríklad také rozmrazovanie mrazničky neznášam, tak na to som zaucila syna 😅

mirkava
14. jan 2023

@lenka.25 môj sa na mojim iba vozí. Fakt závidím ženám co im chlap aspoň to auto povysáva bez reptania.

lenka.25
14. jan 2023

@mirkava Tak ten tvoj možno umyje ten záchod 😂, ja neviem . Naozaj sa nedajú porovnávať rôzne domácnosti jedným merítkom .

tiezjedna
14. jan 2023

@mirkava a prečo mu to toleruješ? Keď sa o to auto nestará, tak nech ho nepoužíva.

dkethe
14. jan 2023

Jeej, mentalita konika level milion v tejto diskusii.
Nepomaha ti? Donut ho. Pomaha ti? Sak si leniva bzdocha, ja aj police vrtam.
No hroza.

Len ho pekne zapajaj.

Prat davam ja, muz nevie. Susicku nalozi kto prvy ide okolo. Skladam ja, bo tiez on nevie. On vysava, ja zmyvam. Ja pracem roztrusene veci po byte, on drhne kupelne a zachody. Nakupuje prevazne on, urady i auto riesi on. O deti sa viac staram ja. Postele prezlieka on. Odkedy chodim do prace, varime 50:50. Mycku naklada vyklada kto ide prvy okolo.

Na chate robi prevazne on, ja sa staram o rodinu, pri vacsich pracach asistujem ako podrztaska alebo menezujem.

mirkava
14. jan 2023

Závidím vám v dobrom žienky ak vám muž doma pomôže pretože chce. Ja toho môjho man sai len na ozdobu. Ak musí umyje riad ale tak ze pohár ostane ocapkany a v sobotu nedeľu skôr ako o deviatej nevstane a keď mu to vytknúť že by mi teda mohol aj niečo pomôcť tak jeho odpoveď je ze ani ja jemu nepomaham 😁. Ja už fakt neviem, či mu nepomaham tým ze mu priem varim starsm sa o dieťa, ešte asi aj v robote by chcel aby som mu pomahala.. nekonečný príbeh anj vlastne neviem na co ho mam

mirkava
14. jan 2023

@lenka.25 záchod? Prosím ťa v živote ho neumyl