icon

Robí toho môj muž dosť?

13. jan 2023

Minule som sa tak sťažovala kamarátke že by som chcela aby môj muž trochu viac doma pracoval. A ona mi na to povedala že mám byť rada. Máme to podelené tak že ja umývam riad a on odkladá, ale niekedy odložím aj ja, ja periem on vešia ja potom žehlím a skladám, on utrie prach, vyleští zrkadlá a povysava a ja umývam podlahy a kúpeľňu. Ďalšie nevymenovane veci ako okna, veľké upratovanie skriniek, špajze atď robím ja. Ono takto napísané sa to nezdá, ale tie moje úkony su väčšinou časovo náročnejšie keď sa nad tým tak zamyslite a do všetkého ho treba tlačiť musím mu rázne hovoriť čo kedy má urobiť aj niekoľko krát za deň aby sa rozhýbal. Myslite že ja som tá zlá zlá ženská, alebo mám oprávnene pocit že toho robí malo? Varenie máme podelené na polovicu, ale aj tak to robím častejšie ja.

janage
14. jan 2023

@zuzka102 a ešte zaujímavejšia by bola úvaha ak by býval sám a chodil do práce. To by tiež neopral, neuvaril, neupratal, neumyl záchod a sprchu lebo on pracuje?

autor
14. jan 2023

@nicegirl369 keď budem mať rodinu dávno nebudem bývať v byte kde je kuchynska linka na jeden meter a budem mať pekne krásne umývačku. To koľko riadu niekto minie je sakramensky individuálne a nechápem pointu toho prečo to kto rieši. Áno, odmietam to umývať priebežne takže večer sa to nakopi, hlavne keď som doma s chystám jedlo na dni v práci. 5 krabičiek na osobu plus nejaké veci v ktorých tie jedla pripravujem, hrnčeky z rána káva čaj voda to je 6, nejaká forma z koláča atď atď, myslím si že to zvládam umyť ešte celkom rýchlo.

autor
14. jan 2023

@mamkalentedkova áno robím to všetko naraz. Pokiaľ náhodou nevarím večer ale na obed tak to urobím po obede. Nenávidím tu činnosť a predstava že by som to mala robiť priebežne je strašne frustrujúca

lenka.25
14. jan 2023

@mirkava tak ale určite má aj nejaké kladne stránky keďže si s ním a vychovavate spolu dieťa .
Lebo tu je veľa žien , čo si tu virtuálne honi ego , ako ona a muž majú všetko pekne rozdelené a ten kto to nemá , ma doma asi poloretarda a neviem koho 😄 . Ja určite doma robím viac ako môj muž , inak doteraz som sa nad tým vlastne ani nezamýšľala , ale je to tak a mne to absolútne nevadi . Som s mojim mužom pre úplne milión iných veci ako to , že mi behá s hajzlovou kefou po dome 😂 .

autor
14. jan 2023

@mon29 vieš čo, presne tento prístup ja nemám a ak sa chlap nemieni podieľať na spolocnej domácnosti a výchove detí (keď už budeme obaja pracovať) rovnakým dielom tak radšej budem slobodná mamička. Nie som od neho finančne závislá a ani to nie je posledný chlap na svete aby som mu skákala okolo rite.

siska53
14. jan 2023

Keby moj robil tolko, co tvoj, tak by som bola maxi spokojna.

mirkava
14. jan 2023

@lenka.25 jasne ma aj kladené stránky, ale momentálne som na neho naštvaná tak si na ne nespomeniem 😊. Len mohol by viac pomáhať, hádame sa pre to

aurora33
14. jan 2023

@lenka.25 zo že tvoj zarobi trikrát viac znamená že doma ani nemusí pohnúť prstom? Keď tak rátam, môj zarobi oveľa viac ako ja, ale doma mi nieže pomáha, sám od seba sa podieľa na chode domácnosti. Tak ja som potom asi vyhrala muža v lotérii. Lebo keď citam tie komentáre tak je to strašne.

lenka.25
14. jan 2023

@aurora33 áno , vyhrala . Som rada , že si spokojná , veď hlavne o to v živote ide .

adya
14. jan 2023

Autorka - len ta podporujem v tom,co robis. A rob to prave a uz teraz,kym nemate deti. V tej domacnosti zijete obaja,starate sa obaja. Takto to treba nastavovat a trvat na tom od uplneho zaciatku. Ta neplatena praca zien je strasna a nerozumiem,preco to zeny tak pasivne prijimaju a este kopu do tych,co sa snazia mat to inak. Zaroven treba povedat,ze zeny robia obrovske mnozstvo neviditelnej prace v rodinach - od pamatania si,kto ma kedy v rodine narodeniny, ze treba ist na preventivku, treba dokupit toaletny papier a predlzit predplatne. Moj muz urobi vsetko z toho,ale myslim na to ja a ja mu to pripominam..

filipka250
14. jan 2023

Pri vete- deti nemame, mi ako prve napadla myslienka: daj si pozor, aby nezutekal k zenskej, co si ho bude vazit.
Apropo: ked budete mat dieta, aj kojit ho budete,,na polovicu"?

hylary
14. jan 2023

@filipka250 🤣🤣🤣 si zabila.. ale dobre sa pýtaš.. toto delenie všetkého na polovicu je dobre odveci 😁

tiezjedna
14. jan 2023

Zakladateľka, máš to dobre nastavené. Ale čo si po všetkých tvojich príspevkoch myslím je, že absolútne nemáte dobrý východzí bod pre spoločnú budúcnosť. S týmto mužom by si ju mala prehodnotiť, hlavne deti, pretože v opačnom prípade budeš večne frustrovaná a nasraná a aj tak to pojde do hája. Bude to pre teba také to "stokrát nič, ktoré umorilo vola"... On sa nezmení. Predpokladám, že si mladá, tak nestrácaj čas s tým "deckom", ktoré si si zavesila na krk a poohliadni sa inde. Život beží strašne rýchlo😉

autor
14. jan 2023

@filipka250 ja fakt nerozumiem tomuto nárazaniu na kojenie. Muž nemá fyzickú výbavu na kojenie, ale má ruky do ktorých zvládne zobrať hajzlovu kefu alebo vechettod riadu a neubudne z mého. Ved ako píšem vyššie keď by mu prekážalo podieľať sa na chode domácnosti, nech sa páči, dvere má otvorené môže si kľudne zdupkat k nejakej puťke ktorá mu bude skákat okolo zadku a za dvadsať rokov bude vzdychať že je chudina na všetko sama

autor
14. jan 2023

@filipka250 apropo, deťom sa treba venovať aj inak že len nakŕmiť prebaliť s uspat, takže verím tomu že vezme rodičovskú na polovicu aby mal šancu budovať si vzťah, že dieťa vezme na ihrisko a bude sa mu venovať a že bude rodič a nie len donor spermií.

autor
14. jan 2023

@tiezjedna zas rozchádzať sa za každú cenu mi nepríde ako riešenie, na každom sa nájde niečo čo ma bude vytáčať, je to podľa mňa o tom vedieť s tým pracovať a snažiť sa ten vzťah každý deň vylepšovať. Čo myslím, že obaja robíme. Áno, možno to u nás ide pomalšie, ale stojí mi to za to. Viem, že raz bude dobrý otec a keď by aj náhodou nebol, mám to šťastie, že mám možnosť kedykoľvek sa zobrať a odísť.

tiezjedna
14. jan 2023

To je tvoja voľba, teraz to vidíš inak, pretože tie deti nemáte. Dokonalý chlap neexistuje, ani my nie sme dokonalé. Ale toto sú elementárne veci, ktoré by mali fungovať bez postrkovania. Za mňa lepšie dať zbohom ako slobodná bez detí, než potom s deťmi. To je obvykle prúser hlavne pre tie deti.

mnau123
14. jan 2023

Autorka, tu sa strhla sutaz kto umyje vacsie mnozstvo riadu za kratsi cas :D

Ked citam niektore komentare, tak nechapem naco my zeny vlastne studujeme a pracujeme. Vratme sa teda do starych "dobrych" cias a budme len zienky domace. Aspon nam teda odbudne praca, domacnost bude 100%, od chlapa nebudeme nic chciet a tym mu preukazeme ako si ho velmi vazime a on nam nikam nezdrhne.

Btw. v minulosti ked to tak fungovalo chlapi nemali milenky vsak? 😉

rol76
14. jan 2023

Moja exmanželka,boli sme spolu 11 rokov,bola zdravotná sestra.Viacej bola v práci,ako doma.Môžem kľudne povedať,že v dome a okolo domu na 95% všetko som robil ja,popri práce,čo nemám ľahké.No nemala aňi ona,to je svätá pravda.Dokonca sme sa snažili o dieťa za tých 11 rokov,ale nepodarilo sa nám.Potom som zisťil,prečo je toľko v práci.Podvádzala ma.Rozvod,hotovo.Terajšia partnerka doma u mňa robí takmer všetko.Je v menej v práci,ako ja.Teraz to mám opačne.Zostal som obarený,ked prídem domov,a ona kosí trávník...Urobí naozaj všetko,aj drevo rúbe do krbu ked treba.Nikdy sme neriešily kdo čo má robiť.Ani nebudeme.Zijeme len dvaja,a riad?Načo by som s riadom čakal do večera,ked si dám raňajky,umijem si ich po sebe.Na obed tak isto.A nikto nemusí stáť 45 minút večer,a umývať riad,ked už človek potrebuje pokoj.Ten kdo vstáva cez víkend skorej,ten si navarí.Teraz varím ja,na dvore nemám čo robiť,ešťe aj na diskusie mám času dosť.Aňi raz som nevičítal ex,že nerobí doma takmer nič.Bol som asi moc dobrý k mojej ex ,,podľa mojich známých,a rodiny,dokonca aj zo strany svokrovcov.Teraz sa trápý s nijakým alkoholikom v polorozpadnutom dome,a plače za mnou.Neskoro.Netlač na píľu,nemáme to radi...Len dobrá rada od skúseného muža.🙂

autor
14. jan 2023

@rol76 tvoja skúsenosť ma mrzí, ale nedá sa to takto paušalizovať a často to býva práve naopak. Žena mukluje v práci, doma druhá smena a po rokoch ju muž aj napriek tomu podvedie. Nevera je viac o charaktere ako o (ne)funkčnosti vztahu. Lebo keď sa mi niečo vo vzťahu nepáči, buď to vyriešim alebo odídem a ten druhý sice môže hľadať chybu v sebe a často ju aj nájde, ale vina je vždy na strane neverneho a pravdepodobne by to urobil aj v bezchybnom vzťahu

rol76
14. jan 2023

Ano,hladal som chybu v sebe dosť dlho po rozpade manželstva,ale žiadnú som nevedel nájsť,(dokonalý nemôžem byť,určiťe) dokonca som sa o tom radil aj viacerímy známímy,čo o mňe myslia,nikto nevedel povedať,že by som niečo ja pokazil.Snažil som sa byť dobrým človekom,a manželom,teraz partnerom,dúfám že teraz to bude ok.Už mám všetko,dom,prácu,žiadnú pôžičku,už len kľud chcem.Minulosť už nerieším,ale trápý ma život mojej ex,asi som ju nevedel pustiť ešťe úplňe aňi po piaťich rokoch.Svoju neveru vysvetlila tým,že nevie mi to vysvetliť.Celý svôj život mám jednu podmienky voči ženám,s ktorým práve som,(teraz mám tretiu) tolerancia na neveru u mňa je nulová.A keby chcela partnerka aby som jej pomáhal viacej,v pohode.Len aby sme nemuseli žiť pod napäťím.Ano,je pravda,treba všetky problémy vo vzťahu riešiť hňed.Nie len byť spolu,a mať ťichú domácnosť.Bývám na dedine,a poznám veru takých mužov,a je ich dosť,ktorý sa nepohnú aňi prstom doma po roboťe.A ešťe sa chvália s tým...Ja som iný.Aj tu čítám dosť o tom,ako sa ženy trápia kvôli partnerom,alebo manželom.Prajem vám,aby ste tento problém dokázaly čo najskôr vyriešiť,a aby sa vám darilo v živoťe.🙂

zmrzlinka2021
14. jan 2023

@filipka250
Ved nech chlapec zuteka - taki chlapi si radi najdu sluzticky, take "mamičky"...
Nemalo by byt za kazdu cenu cielom zivota vydat sa a mat deti bez ohladu na partnera. Ovela podstatnejsie je mat pri sebe partnera, ktoremu budem rovnocena a nebude ma zneuzivat. V nasej spolocnosti este stale zeny robia "mukle" a potom zavidia nemkam, francuzskam atd..ako su udrziavane... no hej.. tie nebudu obskakovat nikomu okolo riti 😉 od mala su vedene, aby vedeli o svojej hodnote.

viestta
14. jan 2023

@filipka250 ty sa nazdavas, ze vazit si chlapa = obskakovat ho? Vazi si potom chlap taku zenu, ci ostava pri nej lebo ma zabezpecene pohodlicko? Vazit si chlapa je o inom ako o obskakovani a zena si uctu nezabezpeci full servisom. Skor je to tak, ze zeny, ktore chlapov obskakuju su povazovane za totalne nuly a nikto si ich pracu okolo deti a domacnosti nevazi. Ani muz ani deti.

zmrzlinka2021
14. jan 2023

Este pre upresnenie - robila som au pair vo francuzku, v dvoch rodinach, ako 20 rocna baba a prvykrat ked som tam prisla, bola som v soku z chodu domacnosti a vzdy som si hovorila - moja mama by uz napiekla, moj otec by toto nejedol, moja mama by takto nesedela pri tv, ked nie je niečo dorobene, moja mama by na nedelny obed pripravila toto a hento, moja mama cez leto zavara, moja mama robi domace kolace, moja mama....
... a zrazu svet, ked toto neexistovalo a nikto nemal drby na tu zenu. Zena spokojna, usmievava, varila jednoduche jedla, vela zeleniny, nemala problem vyuzivat sluzby au pair, ziadne "iba ja mozem poskytnut dietatu to najlepsie"...

... a tu ked som sa vratila, hlavne u starsich zien som to videla - vycerpane, zodrate, zostrnute, v nestastnych vztahoch, kazdy mal s prepacenim "u riti" jej obete, jej stranu vnutornej integrity, jej zivot...

autor
14. jan 2023

@zmrzlinka2021 bože toto si vystihla úplne presne a ešte keby náhodou dá žena dieťa do jaslí alebo nedajbože má pani na upratovanie tak to je konečná. To vlastne jej existencia nema už ani zmysel

mirco50
Odpoveď bola odstránená
mon29
14. jan 2023

@autor
Ja ti rozumiem, len je rozdiel akym sposobom sa dohodnete.. ja mam tiez muza,co urobi vsetko, postara sa o deti a bola som veru taka ista ako ty na zaciatku nasho spoluzitia. Mala som pocit,ze na mojich pleciach lezi proste viac, ale to bola moja chyba, aj ten pocit, ze nerobi viac bol moj pocit.. nebola som stastnejsia ked robil viac a vies co ani on.. casom bol frustrovany z toho, ze pride domov a bude musiet este robit. Ja z toho ze nerobi viac.. ved obaja sme dosli z prace,tak preco iba ja,ze?
Tak to nefunguje... je rozdiel dobrovolne sa podielat na tom spolocne a vynutit si to... zena bude robit vzdy viac, proste je to tak.. ale je dolezite skor sa doplnat, ked ty navaris,nech poupratuje to ano, ale rozdelovat kazdu cinnost na 50:50 vedie do zahuby..nie teraz, ale casom..

zmrzlinka2021
14. jan 2023

@autorka

A teraz si predstav ako na slovensku takejto zene ine zeny zavidia. A este nebodaj ma milujuceh manzela, ktory "ju nosi na rukach"... no nasrat 😀

Zial na slovensku este stale pretrvava blud, ze hodnota cloveka je v tom, co vsetko robi, ako sa zodere a obetuje.

janewithane
14. jan 2023

@adya suhlasim. Myslim ze aj autorka prioritne toto vnima ako problem. Nejde o to kto ma viac cinnosti ktore dlhsie trvaju a pod ale ze ona citi ze ten mentalny manažment-mysliet na to co vsetko treba spravit a pod riesi hlavne ona. Este aj tym, ze si cinnosti rozdrobili -pranie/ vesanie.. za mna je super ked viem ze celu zodpovednost za nieco ma muz ( u nas napr nakupy alebo konkretne dary, pustanie robotickeho vysavaca..)

autor
14. jan 2023

@zmrzlinka2021 potichu závidia a nahlas ohovárajú. Nedajbože si dovolí mať umelé nehty a chodit pravidelne na kozmetiku, či botox to už je úplne nemysliteľné. Žena musí mať minimálne kruhy pod očami radiátor na čele a zadrbane tričko aby bolo vidieť jej skutočnú hodnotu.