icon

Rodičia a ich opatrnosť vo vzťahu s mojím priateľom.

bambi410
11. mar 2020

Dobrý deň mám 20 rokov. Navštevujem vysokú školu, keďže som celý týždeň odcestovaná, cez víkendy chcem tráviť čas s priateľom. Problém je v tom, že v tomto veku ako mám ja je bežné prespávanie u priateľa, ale moji rodičia to nechápu, nechcú ma púšťať ku nemu spať. Nikdy, nie je to potom jednoduché. Ďakujem za názory

aadkaa
Autor odpoveď zmazal
janinah
11. mar 2020

Si síce dospelá,ale bývaš u rodičov a platia ich pravidlá.

leeo
11. mar 2020

@bambi410 Nie v kazdej rodine je to bezne a ja uplne chapem tvojich rodicov.
@janinah to napisala vystizne

miriam11
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
11. mar 2020

@bambi410 my ti v tom asi nepomozeme, toto je zalezitost vasej rodiny. Prespavaju aj mladsi, mnohi rodicia su v tomto tolerantni, mnohym to vadi. Si jedinacik?
Jedine sa definitivne odstahovat od rodicov a osamostatnit...

maminuska
11. mar 2020

@bambi410 osobne by som to ani ja dcére 20 ročnej nedovolila a nie , nie je to bežné . Si síce dospelá , ale stále ťa živia. Okrem toho prídeš domov zo školy a je potrebné aj doma pomôcť.

smejko25
11. mar 2020

Aj moja mama dudrala ked sme sa s priatelom striedali jeden vikend u nich jeden u nas 🙂 ale castejsie som chodila knemu 😁 doteraz si pamätam ako mi povedala ze ztoho nic dobre nebude 😁uz sme svoji 2 roky a nedavno sa nam narodilo babätko 😁😁😁 stale si na jej slova spomeniem

hettinka
12. mar 2020

@bambi410 jasom mala tiež od 19 rokov priateľa (dnes môjho manžela), ja na VS, on doma - teda podobná situácia.
Moji rodičia boli tiež prísni, žiadne prespavanie jeden u druhého nehrozilo. Občas sme spolu boli aj v noci - na dovolenke, alebo keď boli moji rodičia preč. Skôr vzácne dni, ako bežná vec. Brali sme sa 2 mesiace po štátniciach (5,5 roka vzťahu) a až vtedy sme spolu začali bývat a tráviť spolu noci, budiť sa spolu ráno.
S odstupom času som rodičom vďačná. Dobre to bolo tak, viac sme si vážili vás spolu, muža som nemusela hnať k svadbe, nebola som aspoň v situácii “som 10 rokov zasnúbena, mame dieťa, bývame spolu a nechce si má vziať...”.
Dcere by som tiež žiadne prespavanie u frajera nedovolila, ani on u nás. Nech spolu bývajú až vtedy, keď si kupia byt a prevezmú zodpovednosť za seba.

andyh20
12. mar 2020

Tiež si myslím,že to nie je až tak bežné.

maminuska
12. mar 2020

Ja si osobne ani u syna neviem prestaviť a ani nechcem aby u nás prespávala jeho frajerka každý druhý týždeň . Pre mňa by to bolo obťažujúce a je to cudzí element v rodine , ktorý tam jednoducho nepatrí . Strata súkromia , obmedzenie počas víkendov ... teda nič pre mňa. Neviem čo je to teraz za " módu " , natrepať sa jeden k druhému do rodiny.

lenka2710
12. mar 2020

@bambi410 ja mam 29,takze nie som o moc staršia od teba 😂 s terajšim mužom som od 18 rokov! Prvé dva roky sme spolu len chodili, potom som odcestovala do zahraničia na pol roka zarobiť si niečo! Potom sa k nám nasťahoval a tri roky sme spolu bývali z našich! Už sme spolu zobrati 6apol roka, čakáme druhé babo a sme stále záľubeni ako na začiatku! Ale ty si vysokoskolacka, rodičia možno majú obavy, že školu nedokončís! Otehotnies, predpokladám, že si prvacka, ešte ta čakajú 4 roky výšky a tiež predpokladám, že ti ju rodičia aj platia, takže áno! Pokiaľ žiješ s nimi, platia ich pravidlá, s tým nespravíš nič

h2
12. mar 2020

Osobne by mi nevadilo, keby som mala dcéru a chcela by prespať u priateľa. Je naivné myslieť si, že ak Ti nedovolia tam spať, tak "to" nebudete robiť. Ale teda priznám sa, že ma prekvapilo, čo si napísala. Myslela som si, že druhá veta Tvojho príspevku bude končiť takto:
"Navštevujem vysokú školu, keďže som celý týždeň odcestovaná, cez víkendy chcem tráviť čas S RODINOU." Hm, cez týždeň si na intráku, cez víkend chceš byť s priateľom... s rodičmi kedy? Či stačí, keď Ti operú veci a nabalia jedlo na ďalší týždeň? Skús sa na to pozrieť ich očami.

simca06022011
12. mar 2020

No ja budem za divnu, podla toho co citam, ale pre mna je lepsie, ked sa "dotrepu" spolu domov, ci k jej alebo jeho rodicom (otazne je ci, jej rodicia ho vobec poznaju, aky maju na neho nazor atd), ako keby sa niekde mali zasivat a tulat a ja tak si na "to" najdu miesto. Vo vztahu ma toto spoznavanie pre mna nejaky vyznam, aj rodinu spoznaju atd. Keby sa ludia tolko neizolovali, neboli by vo vztahoch a manzelstvach problemy typu "nevedela si koho si beries? S partnerom si beries aj jeho rodinu atd atd...." Cize za mna je postup rodicov prisny, je to 20r baba, nevidim dovod robit v dnesnej dobe z mozneho tehotenstva nejaku hrozbu /tragediu a neviem co, mam okolo seba vzdelanych ludi a rodicov zaroven a nedrzia dcery doma priviazane... Ich pravidla treba respektovat, to ano, ale aby restrikcie z ich strany neviedli prave k opacnemu scenaru a to, ze dcera z domu odide a na rodicovske pravidla sa vykasle. To som urobila ja a toto rozhodnutie vobec nelutujem. Ptreba travit cas s rodicmi rokmi klesa, to je proste fakt, ale aj tu sa daju stanovit nejake hranice a pravidla a nemusi to byt prave zakaz prespavania mimo domu 🙂

0silvia0
12. mar 2020

@simca06022011 tiež si myslím, že dnes väčšinou ľudia vo veku 18+ dobre vedia ako sa chrániť a nikto dobrovoľne nepôjde v tomto veku do rodičovstva, takže tie obavy z neželaného tehotenstva sú akési zastaralé... jasné, stať sa môže, ale môže sa stať aj vtedy, keď "to" budú robiť rýchlo rýchlo v strese, lebo sú spolu raz za čas...

lucilaines
12. mar 2020

@simca06022011 uplne suhlasim. Tiez si myslim, ze zo strany rodicov je to prisne. Akurat je dcera na silu doma zduta cely vikend. Radsej by som volila kompromis, jednu noc s priatelom, druhu doma. 20 rokov je uz dospela zena, mnohe maju uz manzela, deti. Este si myslim, ze je mensia sanca, ze “to” budu robit v detskej izbe, ked su rodicia vedla v obyvacke, ako ked sa im bude zakazovat a budu sa stretavat niekde v aute na tmavom parkovisku. A akoze jasne, ze budu. Bohuzial ale to je len moj nazor, mila autorka, pre teba velmi radu nemam, lebo ak to tvoji rodicia vidia inak, budes ich musiet bud klamat, co teda v ziadnom pripade neodporucam, alebo respektovat, pokym byvas u nich.

simca06022011
12. mar 2020

@lucilaines
@0silvia0 a okrem ineho, naozaj sa spoznaju... inak sa ukaze spolocensky partner, co sa dokaze aj s mamou porozpravat, s otcom podiskutovat, ako taky co by sa len do tej detskej izby zavrel "kvoli tomu"... Moj dedko, to vzdy chcel mat takto pod dohladom, nech su len "mladi" pekne tu s nami :DDD

0silvia0
12. mar 2020

@simca06022011 dedko aký pokrokový😎
Inak moja mama mala v istom čase tiež také reči, mala som asi 24 rokov, bola som najstaršia, bývala ešte u rodičov a moja mama je zaťažená na malé deti ( s väčšími jej to už nejde). Tá mi hovorila, dones nám vnúčika, nemusíš sa vydávať, len nám dones vnúčika 😨 Čiže aj moja matka bola a je opak prototypu bežného opatrného rodiča, ale napriek našej liberálnej bezzákazovej výchove sme všetky tri vydaté v dlhoročných vzťahoch a všetky máme deti len s jedným mužom 😎

simca06022011
12. mar 2020

@0silvia0 no aj u nas to tak bolo, ja si pamatam, ked som mala frajera, cca 18r.. tak mama,ze .. ved nic by as nestalo.. jedno dieta hore-dole... :DDD a tiez to nejaky baby-boom v nasej domacnosti nesposobilo.

bambi410
autor
12. mar 2020

Vážim si každý Váš názor, a vyjadrenia ďakujem. Chodievam na výšku, v piatky ráno sa vraciam domov, kedy vždy stihnem pomôcť mame s upratovaním, respektíve upracem celý dom. Nie som jedináčik som stredná z troch sestier. Áno rodičia ma živia, živia ma tým štýlom, že mi platia internát. Od 15 rokov stále niekde brigadujem. Cez leto trávim všetko svoj čas v práci, lebo sa zúčastňujeme rôznych akcií. Nikdy nebola reč o tom, že by som otehnotnela, alebo, že by som nedokončila školu. Ciele mám v živote jasné a to doštudovať školu. To je prioritné. U nás doma bol problém v tom, že keď som už aj ako mladšia chcela ásť spať ku kamarátke nikdy mi to nebolo dovolené. Moja mama sa stala prvýkrát mamou v 21.rokov, nikto jej to nikdy nevytkol. Čo môžem pomáham doma, čo sa dá pomôžem doma. Len ja nechcem nič od nič, len to aby som niekedy mohla u neho prespať. Nikdy som s rodinou netrávila taký čas, napríklad že v nedeľu pôjdeme všetci na výlet, alebo si zahráme všetci spoločenskú hru. Len viete, nerozumiem tomu, že nemôžem spať pri osobe, ktorú poznajú. Ale keby som to robila cez týždeň, respektíve keď som internáte, nikomu to nevadí, ale ako náhle prídem domov, už je kontrola, kde idem, s kým som, ako trávim čas. Čas trávený na internáte- nikto ma nekontroluje. Čas trávený doma na dve noci, kontrolovaný ako sa len dá.

maminuska
12. mar 2020

@bambi410 a tvoj priateľ u vás prespáva ? Zrejme nie.
Ja osobne pre toto pochopenie nemám a ani mať u svojich detí nebudem . Moja domácnosť a moje pravidlá, neprespávala som ani ja a prežili sme to a aj sme si s bývalými frajermi užili. Ak chceš byť s priateľom , tak choďte do kina , do baru ale potom každý spať domov k svojej rodine. A j môj 20 ročný syn si chcel domov priviesť priateľku a aby tu prespávala, čo som zatrhla. Dnes už má inú . Koľko ich ešte u mňa podľa tohto scenára prespí ? Ja nie som ani hotel ani motel .
Ak ti teda rodičia platia iba internát, čo je nejakých 50-100 eur, tak to zvládneš byť aj samostatná . Tak sa dohodnite s priateľom na podnájme garsónky a budete mať pokoj a nebudeš sa nikomu spovedať. Ak chceš byť úplne samostatná a aby ťa nikto nekontroloval tak treba byť samostatná vo všetkých veciach .

taskataska
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
12. mar 2020

1.rodičia sú prísni
2.išla by som spať kdekoľvek, resp. by som proste domov prišla až v sobotu ráno (nie v piatok ráno) a z piatka na sobotu by som spala u priateľa - ak je to vôbec možné. on má vlastný byt?
3.NEEXISTUJE aby k nám prišiel (pravidelne) prespať "priateľ"

petulda333
13. mar 2020

No ja som prvykrat u frajera prespala v 23r a to nasi nevedeli, kryla ma babka 🙈 bezne to nie je.