icon

Rodičia mi vytkli výšku môjho príspevku na ich dôchodok

adaluc338
5. máj 2023

Ahojte rodicom prislo rozhodnutie kolko budu dostavat prispevok od deti na dochodok. Odomna je najnizsi prispevok a z nicoho nic som sa stala najhorsou dcerou ktora prispieva iba 9,9 eur/mesacne , normalne ma to rozhodilo, ked ma konfrontovali. Podotykam som najmladsia a som na rodicovskej dovolenke, celkovo ma prekvapilo ze odomna vobec maju, kedze mam rodicak. Ako by ste reagovali? Este teraz iba cumim dopredu a neviem co povedat 😄

oblecenie99
5. máj 2023

@evamarek77 Je to veľmi individuálne... Jednak plno ľudí nevie byť ticho a začnú to roztrubovať po okolí a uz to nebudú len rodičia, čo to vedia. Alebo vzťahy sú proste zle, nerozprávajú sa, nekomunikujú, alebo koľko rodičov neplatilo vyzivne na svoje deti a zdrhli... Prečo by takýto mali vedieť, koľko zarába ich dieta?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
andreakotesova
6. máj 2023

@evamarek77 možno podaktorí rodicia to vidia ako príležitosť ešte viac "pumpnúť" svoje dieťa a nariekať, ako nemá peniaze na to a na toto.... ktovie...

katka700
6. máj 2023

@evamarek77 Možno preto lebo na Slovensku si ľudia závidia aj rakovinu a poniektorí majú tak utaranych rodičov že nevykvakaju len to čo nevedia

dada0902
6. máj 2023

@mamina7070 môže zrusit ale až za 5r

oblecenie99
6. máj 2023

@evamarek77 Môj manžel má biologického otca, ktorý ich opustil ešte keď bol taký malý, že sa na neho ani nepamätá. Nikdy sa o nich nezaujímal, iba na súde, kedy urobil všetko preto, aby nemusel nič na deti platiť a ani nikdy reálne nezaplatil a vykrikoval, že on tie decká UŽ nechce. Vyslovene si vyprosime, aby nás (lebo napr. mužov príjem je v BSM) niekto takto priamo prinútil prispievať niekomu, kto je nám prakticky neznáma osoba, ktorý svoje vlastné dieťa zavrhol a vymenil za iné. Ale aj keby to malo byť tých trápnych cca 20 eur, tak aj nech... Ale aby vedel, koľko zarába môj manžel? A čo ho do toho? Nevešiame to na nos ani susedom, či random neznámym ľuďom.

jana_eyre_2
6. máj 2023

Túto tému by si mala prečítať každá, ktorá si myslí že rodičia sú vzdy len ti dobrí a prajni a inak to nejde.. veľmi by ma ich reakcia sklamala.. mama môjho muža úprimne poďakovala a to jedna jej dcéra zrejme môže dať podobnú sumu..

bettie
6. máj 2023

@lubmar gdpr v praxi 🤣

evaachesa
6. máj 2023

@kamatopo ach, aj moja zlatá mamka tak zhíkla že to čo mi teraz budú strhávať z výplaty? Že to nechce. 😱😅
Akože takúto reakciu ako dostala autorka si ani neviem predstaviť... otrasné niečo..🤨

akvi
6. máj 2023

No teda, ja čumim. A som tiež riadne mimo. A teda absolútne sa mi nepáči, že rodičia budú vidieť, koľko ktoré dieťa zarába. Máme tiež v rodine rovných a rovnejsich už aj bez tejto info. No fakt paráda.

bessie12
6. máj 2023

Moja mamina dostane sumu presne 00,00€. Co sa tyka vyplaty, tak vždy vedela koľko som zarábala. Každý týždeň som jej povedala presnú sumu na výplatnej páske.

leskovael
Autor odpoveď zmazal
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
akvi
6. máj 2023

@evamarek77 tak vieš, nie v každej rodine sa nažíva s láskou a rešpektom. Bohužiaľ. A toto môže byť ďalšia téma, ktorá rodinu rozhada. By si sa divila, na čom všetkom sa niektorí ľudia dokážu pohádať, resp. u nás konkrétne z mužovej strany je domýšľanie si ako šport. Oni nekomunikuju medzi sebou o dôležitých veciach vôbec. Zato domýšľať vedia úplne super a potom "naznačovať". Ja sa občas riadne bavím na tom, lebo tak, ako si oni domýšľaju, tak očakávajú, že aj ja si domyslim 😅😂 No a ja sa radšej pýtam priamo, ako taká "blbka". A to im nepasuje. Takže vravím, ďalšia "téma" 😅

luscious
Autor odpoveď zmazal
duunlo
6. máj 2023

Udivuje ma kolko ludi sa pohorsuje na tom, ze ich rodicia budu vediet kolko penazi zarabaju ich deti 🥴 Chapem to len v pripade, kedy sa rodic o nich nestaral, vtedy ano nezasluzi si tento “prispevok”. Ale aby som sa isiel posr… z toho, ze moja mamina a ocino uvidia kolko ich dieta zarobilo pred 2 rokmi, mi pride ako riadny ulet. Ved ked zarabate tazke tisice aj tak to nebudu vediet (max asi 21,8€) a ked menej tak co si myslite, ze Vam polka “dediny” bude zavidiet tie tazke “miliony”? 🤦🏻‍♂️ Mat tak vase problemy …A to este ani nepisem, ze vy ked to odmietnete tak to ostane “statu” a pri tych ulievackach co sa stale deju, tak si peniaze neuziju Vasi rodicia ale nejaky Ferko so zlatou lyzickou v zadku. Bravoooo

zic
6. máj 2023

@simca06022011 samozrejme, ze ubera... z 2. piliera, ktory pozastavili a predlzili navysenie odvodov...

zalka
6. máj 2023

@duunlo vieš ak ti tam napíšu že tvoj VZ bol 36000e a príspevok 21,80 tak tí ludia blbí nie sú aby si vedeli vyrátať, že tvoj mesačný príjem v hrubom je 3000e ...

duunlo
6. máj 2023

@zalka a ty si uz ten papier videla, ze tam take napisali alebo len tak si domyslal a zbytocne robis paniku? Pisu tam v podstate nieco take: “Maximálna výška rodičovského dôchodku na jedného rodiča v roku 2023 je 21,80 eura mesačne, čo predstavuje 1,5 % jednej dvanástiny 1,2-násobku všeobecného vymeriavacieho základu platného v kalendárnom roku 2021.
(1 211 eur x 1,2 = 1 453,20 eur, z toho 1,5 % je 21,79 eur, zaokrúhlené na 21,80 eur)”.
Podstatne je tam uvedene len to, ze ak zarabas viac ako je 1.2 nasobok vseobecneho vymeriavacieho zakladu pre rok 2021 tak je priznanych max 21.8€, to je vsetko.

zalka
6. máj 2023

@duunlo mojej mame prišiel včera takže áno videla som čítala som ... a chápem rozčúlenie poniektorích, lebo je tam úplne ale že úplne presný údaj, koľko zarobilo to ktoré dieťa. ALe máš pravdu nevidela som to maximum, videla som VZ z ktorého rátali , bolo jemne pod maximom.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
zalka
6. máj 2023

@evamarek77 netuším, neskúmam to ale ak sú na opatrovateľskom sú poistencami štátu presne ako sú mamičky na rodičáku tak mi vychádza, že by mali dostať.

zalka
6. máj 2023

@duunlo a ešte najsamúžasnejší je list od krajniaka , ktorý bol priložený k výmeru SP. Som nevedela či plakať alebo sa smiať. 🙂

duunlo
6. máj 2023

@zalka toho ani citat nemusim, toho staci vidiet a pocut v TV, posledneho kriziaka obleceneho v ceskych maskacoch pocas 2. SNP 😂 a s myslienkou na to ako dristal, ze on ziadnu verejnu funkciu nebude zastavat🧘🏻‍♂️

som_realistka
6. máj 2023

@duunlo vieš, ja sa ani nedivím, že niektorým to vadí, mojej kolegyni ešte teraz volava jej mama, že treba poslať peniaze na energie, lebo im to nevychádza. Kolegyňa býva vo vlastnom od 25, vtedy si brala hypo, s mamou býva jej sestra s mužom, ale keďže ONI MAJU DETI A ONA JE SLOBODNA, TAK NECH IM PRISPEJE - tento výlev počúva stále. Jasné že nechce aby vedeli koľko zarába

madeline1
6. máj 2023

@adaluc338 urcite ti nepovedali, ze si najhorsou dcerou. ak to slovo pouzili, tak najhorsou v rebricku na tom papiery, i tak si myslim, ze to takto povedane a myslene nebolo...

lila1988
7. máj 2023

@duunlo takze tam je uvedená len maximálna suma, z ktorej je možné priznat príplatok a nie realna mzda? Mužov brat zije s ich mamou a musíme mu prispievať na ňu mesačne nemalú sumu, pritom má aj jej dochodok a vraj mu to nevychadza, ale už v roku 2021 mal teda podľa tohto minimálne tu maximalnu mzdu, aj s frajerkou musia mať teda dosť vysoký príjem aj s tým dôchodkom a pýtajú si, ako keby žili z 1000 eur🙄

duunlo
7. máj 2023

@lila1988 ako som uz pisal vyssie, ak zaraba viac ako je ta maximalna suma 1.2 nasobok vseobecneho vymeriavaceho zakladu, tak jednoducho nemas uz podla coho zistit ci nezaraba aj 5000€ mesacne. Keby zarabal menej tak ti tam napisu rocny VZ a tam budes vidiet, lenze to tiez nie je extra nic vypovedacia suma nakolko to je rocny prijem, v nom su zaratane odmeny, premie, atd. Cize z toho tiez nebudes vediet kolko ma mesacny plat. Jedine, ze budes brat akoze priemerny mesacny plat v danom roku. Niekto, ked ma plat 1000€ a na konci roka dostane bonus 12000€ tak to neznamena, ze ma mesacny plat 2000€ nakolko na buduci rok dostane bonus 0€ a uz ma plat len tych 1000€, ale ty si budes mysliet ze zaraba cca 2000€ mesacne a pripadne aj viac, kvoli kazdorocnej valorizacii platov v niektorych firmach.

som_realistka
7. máj 2023

@lila1988 ona je odkázaná na ich opatrovanie, a má tak malý dôchodok, že im posielate?

lila1988
7. máj 2023

@som_realistka má maly dochodok, lebo bola zenou v domacnosti a roky rokuce nepracovala. Brat s nou zije v jednej domacnosti. Nechcem pisat podrobnosti, ale po právnej stranke nema nárok na vyzivne od môjho manzela, lebo sama na neho v detstve neprispievala. Prečo sa nechal zmotať bratom na to, aby jej mesačne prispieval (nie je to Zrovna symbolická čiastka, ale za rok by sa za to dala zaplatit napr týždenná rodinná dovolenka v Turecku), tak to netusim.