Rodičia mi vytkli výšku môjho príspevku na ich dôchodok
Ahojte rodicom prislo rozhodnutie kolko budu dostavat prispevok od deti na dochodok. Odomna je najnizsi prispevok a z nicoho nic som sa stala najhorsou dcerou ktora prispieva iba 9,9 eur/mesacne , normalne ma to rozhodilo, ked ma konfrontovali. Podotykam som najmladsia a som na rodicovskej dovolenke, celkovo ma prekvapilo ze odomna vobec maju, kedze mam rodicak. Ako by ste reagovali? Este teraz iba cumim dopredu a neviem co povedat 😄
@opica_skorica ano dakujem uz som pozrela 🙂
Takze aj pre ostatnych davam screen.
@opica_skorica takže 1500 a vyššie nebudú uvádzať plat a nižšie si môžme pískať, čo si to dovoľujú?
Povedz, ze im zvysok doplatis na ruku 😅
No aj moji tolko dostali lebo som bola na materskej ...za brata trochu viac lebo bol ten rok PN . Ale neriesili to.
Moja mama je nastastie v tomto uplne super. Ona vie, ze odomna to teraz vela nebude, lebo som v 2021 bola 2 mesiace nezamestnana a potom 3 mesiace mala uplne smiesnu vyplatu bez premii... A to chceme v najblizsich rokoch mat babo, tak to chvilu budu mat prispevok, potom opat nie... A od sestry zas nedostane nic, lebo sestra je v cechach...
Autorka, je mi strasne luto, akych mas rodicov... Ale Ty si si ich nevybrala, neries ich reci, ak zhorsia spravanie, a nedaju si ani vysvetlit, tak sa skus odstrihnut. Aspon ciastocne. Lebo to nevysvetlis...
@hrabovo ak máš v pracovnej zmluve ustanovenie o povinnosti mlčanlivosti o mzde, tak to je v rozpore s paragrafom 13 ods. 5 Zákonníka práce, t.j. nie si takouto povinnosťou viazaná. To len tak btw 🙂
@adaluc338 Je to smutné celé, to ako sa zachovali ale aj to, že im napíšu koľko im ktoré dieťa prispelo z akej sumy. Zase niečo úžasne premyslené vymyslela táto vláda, čím ľudí len rozháda.
Inak keď je maximálna suma 21,80€ tak to je že úplne smiešny rozdiel pri dnešných cenách, či už dostanú 9,90 alebo 21,80€ kvôli smiešnym 11,90 € vytýkať niečo na vlastnému dieťa 🤔
Mne to skôr príde že to vôbec nepochopili a myslia si, že si každé dieťa samé zvolí koľko dá.
uff asi by som povedela co ste pocali a vychovali, podporovali v studiu to mate... (sorry tiez nezarabam ako ucitel vela...)
@zuzanaete moja je taká istá, a keď som povedala, nech si ich užije, tak že čo už ona potrebuje tak dá vnúčatám na Vianoce😊😊😊 proste mama
Akurát som to minule spomínala známej, že jej dcéra môže požiadať, aby jej otcovi nič nedávali. On od nich odišiel, dieťa nevidel 30 rokov, každý pol roka sa s ním súdila kvôli výživnému. On bol podnikateľ a vždy to uhral, že nič poriadne nezarába, sotva jej dal minimum a koľkokrát ani to. Vždy to musela súdne vymáhať. Ani nevie čo je s ním, či je už na dôchodku. A teraz si neviem predstaviť, že on dostane rozhodnutie zo sociálnej poisťovne zo všetkými sumami koľko mu jeho dieťa prispieva.
Jasné, že ja by som to zrušila aby nedostal nič.
Divne, moji rodičia ešte pracujú na dochodku, nemajú sa zle a síce sa nerozdavaju, ale sami mi povedali, že mi tie peniaze daju.
@adaluc338 toto je úplne choré.....kto dal komu právo, aby moji rodičia vedeli o výške môjho príjmu? Ako keby nebolo lepšie zdvihnúť kazdemu o "po..." 20€ dochodok
@anetkaadamko Bolo.
@anetkaadamko Vôbec to nedomysleli. Nie každý chce aby to rodičia vedeli.
A ešte keď to niekto nezrušil a pritom sa jeho otec vôbec celé roky nezaujímal tak to musí byť už úplne odveci.
Ja som to tej mojej známej hovorila už pred pol rokom. Vraj ešte nie je na dôchodku, tak ak to potom zabudnú zrušiť, tak on si bude vedieť vypočítať, koľko jeho dieťa zarába. Pritom on sotva niečo platil jej.
Ja som tiež dosť prekvapená kolko rodičov nevie kolko im deti zarábajú.Našťastie ja mám s našimi super vzťah.Nemáme nijaké tajnosti medzi sebou.Ani o plate, ani o ničom inom
@anetka34 nevieš náhodou ako to je, keď niekto poberá opatrovateľský príspevok? Vtedy rodičia dostanú niečo či nič?
@janickacrazy obdobne by malo platit aj pre opatrovatelov
Fyzická osoba, ktorá sa stará o dieťa do šiestich rokov jeho veku, aj fyzická osoba, ktorá sa stará o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, je povinne dôchodkovo poistená osoba a vymeriavací základ, z ktorého štát platí poistné na dôchodkové poistenie týmto fyzickým osobám za rok 2021 je 665,20 eura mesačne. Suma rodičovského dôchodku je určená ako 1,5 % jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacieho základu. Suma rodičovského dôchodku sa bude určovať každý rok
@adaluc338 a veia o tom ze bez ohladu aky prispevok das ty tak im sa dochodok nenavysi akurat stat bude o to menej platit na ich dochodok? Cize ak maju dochodok napr 500 eur a ty budes prispievat 200 tak ich dochodok bude ajtak 500 akurat od statu budu dostavat o 200 menej ktore budes platit ty??
Trochu divný prístup od rodičov. Moja mama tie peniaze už aj stihla minúť. Na ,,veľkáčsky" bicykel pre môjho syna!
Matka 70, dcera 50,pracuje 30 rokov, teraz PN s rakovinou💦bude sa matke niečo posielať?

Rodicia by sa mali hanbit.