icon

Rodičia nám dali pozemok, sestrám nič nedali

lena0071
24. nov 2024

Dobrý deň,
Cítim sa veľmi zle lebo mám dve sestry. Obidve šli po strednej škole pracovať a nechceli ísť ďalej študovať lebo ich to nebavilo. Čo sa mňa týka bola som snaziva a snažila som sa stále niečo dokázať a šla som študovať na vysokú školu. Školu a internát mi financovali rodičia. Po vysokej som sa vydala a keďže sme čakali bábätko tak sme bývali u rodičov. S manželom sme hľadali pozemok ale nedarilo sa nám tak nám rodičia ponúkli že ak chceme tak majú jeden pekný pozemok že sa tam môžme budovať a pozemok sa nám páčil tak sme ho vzali. Postavili sme si domček a byvame v ňom s dvomi deťmi. No a prešlo 7 rokov a ďalej som ostala ako taká chudera že o mňa sa museli rodičia postarať ...aj školu platiť aj pozemok dať atď a sestrám nebolo treba nič lebo sa po strednej vydali, osamostatnili a usporiadali si život samé zo svojho .... Mamka im nedala zatiaľ nič ...majú veľký dom s veľkým pozemkom a tvária sa že im to je jedno.... Keď som to ešte na začiatku mamke povedala že tak keďže som ja dostala pozemok tak si mohla rozdeliť ďalší pozemok a dom aj sestrám nech majú aj ony
Tak mi odvrkla že ty si svoje dostala ty sa nestaraj.... Pri tom ja vlastne ani nič nechcem len som chcela dobre mozno ak aby som sa necítila blbo že ja mám a ony nie.... Teraz keby som vedela vrátiť čas tak si žiadny pozemok
od mamky nevezmem....ale tak už tu máme postavený domček a v ňom bývame... Vrátiť to neviem.... Aj manžel má z toho blbý pocit a keďže sa nám .....

huxy
24. nov 2024

@mamamasama však samozrejme, že rodič si za života môže s majetkom urobiť, čo uzná za vhodné. Len píšem, že nie všade sa spravodlivo "rozdelí". Ak jednému dajú, ostatným nie, tak chápem že sa to tým neobdarovaným nemusí páčiť.

ivik4
24. nov 2024

Tak sme z tvojho komentára zistili ze si sklamala aj mamu . Reálne s tým niečo sprav ak máš výčitky, lebo rozprávať je ľahko. Ak skutočne chceš,lebo tu nevidím ani štipku toho ze naozaj niečo doprajes sestrám a zmeníš túto situáciu

ahhola
24. nov 2024

A teda segrry sa spojili proti tebe, oni si vychadzaju,(ako ste si vychadzali dovtedy, ako prijali tvojho muza) ty si sama, oni dve spolu? Ved sa rodinkuj s muzovou rodinou. Uz nikdy dobre nebude, ani keby matka dala zarovno teba rovnocenny pozemok tym dvom. Lebo lukrativnejsi, sirsi, o stvorec vacsi... Mamka mala predvidat a roky ich na to chystat... Elenka dostane baziny a vam dam dom/zahradu/nic... 😅.

katica06
24. nov 2024

@huxy ale jeden z detí sa môže napr. zaviazať na doživotnú starostlivosť o rodiča/ov, tým pádom mu podľa mňa právom prináleží o niečo viac , ako tomu čo sem tam príde na návštevu

kitycat
24. nov 2024

@lena0071 mna celkom zaujima, ze co to znamena
" hľadali pozemok ale nedarilo sa nám tak nám rodičia ponúkli že ak chceme tak majú jeden pekný pozemok že sa tam môžme budovať a pozemok sa nám páčil tak sme ho vzali."
Mate ho aj papierovo ten pozemok? A ako tri dospele sestry by ste sa mohli normalne porozpravat, ze spravis vsetko pre to, aby necitili krivdy. Nestaraj sa mame do majetkov.

Inak ak ste mali teda peniaze nazvys, tak chapem kupu pozemku ked sa nasiel, ale naco stavat? Bude to stat niekolko rokov neobyvane, peniaze to bude zrat a vy ste v nedokoncenom, ozaj divne

maminkadeticiek
24. nov 2024

Mne to od teba pride take strasne falosne a farizejske.Kym sestry cusali tak ti nevadilo prijimat od rodicov.Vedela si velmi dobre ze nic nedostali ale hrala si mrtveho chrobaka.Vdaka tomu co ste dostali ste si dokazali nahonobit majetky.A az teraz,ked sa sestry opodstatnene ozvali,tak zrazu sa tvaris akoze ty si sa v tom ocitla ani nevies ako ty s tym nic nemas.Pride mi to hrozne pokrytecke a falosne od teba.Sestry maju pravdu,je to nefer ze vas takto odstartovali rodicia donzivota a ony nic.

huxy
24. nov 2024

@katica06 nemyslím, že je to ale tento prípad napr.a mnohokrát sa prave tomu, kto sa staral viac, dostane oveľa menej alebo aj nič 🤷🏼‍♀️

betulinka1
24. nov 2024

@lena0071 sadla by som si zo sestrami, ze ta nebavi to zazeranie. Ze ok v case, kedy ti rodicia darovali pozemok mal hodnotu priklad 20 tisic, deleno 3, ze im das po 6600€ a hotovo. Urcite by som ich nevyplácala z hodnoty aku ma teraz. Na druhej strane si myslim, ze nejde len o pozemok. Aj keby si im dala kazdej milion, tak sa to nezmeni. Lebo sa mas proste lepsie ako sestri, mas šikovného muza, vzdelanie, rodicia maju k tebe blizsie. Cize to je v nich. Rozumiem ti, ze je to tazke (mame v rodine nieco podobne) a dokonca sa tety hnevajú aj na nas deti, lebo maju pocit, ze mama im malo vyplatila za pozemok rodicov. Pricom to bolo pred 30 rokmi a mama ich vyplácala podla znaleckého posudku v ktorom bola dokonca investícia, ktoru tam moji rodicia dali. Cize hodnota bola ovela vacsia v znaleckom vdaka investícii mojich rodicov ale nasi to neriesili. Ale ako mama zomrela, tak uz sme len počúvali, ze to bolo malo. Ale oni zabudli, ze ked ich vyplácala v roku 1991 ceny boli uplne inde ako 2015. Ja som to pomenovala ako hyeny sa zoskupili. Neviem ci cakali, ze ako my deti ich po mame este doplatime z hodnoty v roku 2015 alebo co. Aj sa na nich hnevam, lebo moja mama bola ta úspešnejšia, mala kariéru, dobreho muza, peniaze mali vzdy. Kolkokrat, ked niektora sestra nemala peniaze mama jej dala, nikdy nevrátili. To iste babka s detkom, furt im davali peniaze a nie male. Cele leta boli sesternice u nas a aj to nieco stalo. A ja za vrchol drzosti povazujem to, ze to riesili s nami ako detmi. Lebo vedeli, ze mama by im povedala svoje. Pisem ti to iba preto, za aj ked ich vyplatis, nikdy nebudu spokojne. Na druhej strane, by to mali doriesit tvoji rodicia. Proste zvolať nejaku rodinnu poradu a poriadne si to vydiskutovať. Ale neslubuj si od toho vela. Ale aspon to mozes pustit z hlavy.

lujza123
24. nov 2024

@lena0071 u vas v rodine je podľa mňa obrovský problem s komunikáciou, fakt nechápem ze ste sa doteraz vôbec nedokázali všetci porozprávať o tom pozemku, minimálne ze si sestrám nedokázala ani povedať ako to vnímaš, cítiš a ze ti to zatiaľ pride nespravodlivé ..Možno necítia žiadnu krivdu to iba ty riešiš co je zvyšku rodiny úplne u zadku

V niečom je to podobne aj u nás, tiez nam rodičia dali nejaké peniaze ktoré nam pomohli s bývaním, nie naraz, dostala jedna a po rokoch dostala aj druha. Tiez sa mohla jedna citit nespravodlivo tých pár rokov

Sestre platili VS, mne nie lebo ja som študovať nechcela, toto vôbec neberiem tak ze by niektorá bola uprednostnena

januska12323
24. nov 2024

Táto téma mi pripadá ako scifi 😁
Autorka je tak strašne snaživá, že vyštuduje školu, hneď sa vydá, porodí dieťa, celú rodinu nasťahuje k rodičom zadarmo, zadarmo dostane pozemok, porodí ďalšie dieťa, popritom stihne dostať hypotéku, ktorá pokryje náklady na dva domy a jeden pozemok a zrazu po 7 rokoch si povie jaj prečo na mňa zazerajú? 😁

maminkadeticiek
24. nov 2024

@januska12323 Ved hovorim ze je to cele od nej hrozne falosne o com sa tu snazi presvedcit nas aj sestry.

earlgrey
24. nov 2024

Ďakujem Bohu za moju rodinu, ktorá síce nie je ideálna ale neriešia sa blbé majetky, peniaze a kto komu čo zaplatil a dal 🙏 Amen.

betulinka1
24. nov 2024

@januska12323 no ved povie. Preco by mali zazerať. To, ze jej muz je sikovny a robi v stavebníctve, je len bonus. Najdrahšia na stavbe domu je praca. Ked si to vedeli poriesit, je to len jej vyhoda. Urcite to nebolo lahke, stavat si dom svojpomocne, chodit do prace a este pri detoch. Ale to uz nik nevidi. A ani vzdelanie nie je len tak, to su hodiny a hodiny strávené pri uceni, stres, neprespane noci. Ale to zase nik nevidi. Kazdy vidi iba co mas. Ale to ako si musel makat, to uz je zabudnuté. Preco by rodicia nepomohli, ak vedia a mozu aj keby to bolo iba byvanie zadarmo. Okrem toho, ze to nikdy nie je uplne zadarmo 😉. Smutne je to, ze na Slovensku ti závidia aj chorobu. Za kazdym úspechom je tvrdá praca.

zmrzlinka2021
24. nov 2024

@lena0071

Ja zas mám iný názor. To že sestry na teba zaberajú, je len ich problém. Tvoji rodičia sa slobodne rozhodli darovať ti pozemok. Nech sa u nich sťažujú. A ak sa sestry na teba vyseru kvôli majetku, tak aspoň vidíš, aké majú priority v živote.
Z mojej vlastnej skúsenosti, môj súrodenec dostal od rodičov aj peniaze z predaja pozemkov. Neposudzujem, rešpektujem. Ich majetky, ich voľba. Ja sa viem o seba postarať. Mám živote od Boha toľko požehnania, že nemusím byť závislá na mamone a nejakej vlastnej spravodlivosti.

januska12323
24. nov 2024

@betulinka1 ja som narážala na to ako o sebe píše, akoby sa extra snažila a pritom sestry na sebe museli určite viac makať keď išli hneď po škole robiť a dokázali si zohnať vlastné bývanie aj bez darov.

sasa1310
24. nov 2024

@zmrzlinka2021 no hej. Ale tu sa to nepáči ani mame, ktorá pozemok darovala

zmrzlinka2021
24. nov 2024

@sasa1310 nepáči sa jej čo? Že dobrovoľne jej darovala pozemok?

sasa1310
24. nov 2024

@zmrzlinka2021 že peniaze investovali do druhého domu a tam kde bývajú ešte nemajú dorobené. A že si neváži pozemok. A teda ja sa jej ani nedivím. Darovali im pozemok, aby nemuseli bývať u nich. Aby žili na poriadku a poriadne. A namiesto toho, aby si dokončili bývanie, tak kúpili ďalší pozemok a stavajú tam ďalší dom na investíciu. Tak to mohli rovno tak urobiť, kúpiť a stavať a nebrať pozemok od rodičov.

hendikep
24. nov 2024

nechapem co riesis… ved stale ked sa bude dedit, mozes sa vzdat svojej casti v prospech ich dvoch. Ved ked to nikomu nevadi, co tu zrazu po 7 rokoch pises ze si ako chudera? to Ti niekto povedal? pises dost chaoticky… akoze citit sa “cudne” po 7 rokoch na pozemku zadarmo je cudne.. chapala by som keby si sa tak citila hned ako si ho dostala 🤷‍♀️

veronka1996
24. nov 2024

Keď dávajú, ber, keď bijú, utekaj.

luccija
24. nov 2024

@sasa1310 môj pohľad je, že ma šikovného muža čo vie postaviť dom a tiež by som kúpila pozemok, postavila dom to skôr kole oči sestram, že keď ho raz predaju, prenajmu majú niečo viac.pozemok jej dali rodičia to oni majú sestrám povedať vy dostanete to a to, alebo aj nič.Mama je tá čo má niečo hovoriť nikto druhy

lienka.7
24. nov 2024

@lena0071 keď sa vám tak darí a ste takí šikovní a pracovití, tak nech sa paci, môžete rodičom za daný pozemok zaplatit a nielen si stavať dalsie domčeky... ci to ta nenapadlo? Podľa mňa si riadne falošná, robíš sa teraz sprostá a hráš na city... byt na mieste tvojich sestier, tak ti to pekne poviem aj do oči. fuj🤮

sasa1310
24. nov 2024

@luccija pozri sa, šikovný možno je. Ale aj na stavanie a kupovanie ďalšieho pozemku nestačí šikovnosť ale peniaze. A tie majú vďaka pozemku od rodičov, nakoľko naň majú hypotéku, ktorá sa zvýšila aj na kúpu a postavenie druhého domu. Aj materiál niečo stojí, všakže. Sestry neriešim ja absolútne, je to rozhodnutie rodičov, ktorým sa to tiež nepáči, že nemajú svoje hotové a stavajú druhý. Rodičia dali niečo zo svojho a možno sami si upierajú od úst len aby oni mali. Asi sa jej rodičom s nimi úžasne bývalo, tak radšej obetovali pozemok, len nech odídu do svojho.

zmrzlinka2021
24. nov 2024

@sasa1310 pozri, keď niečo darujem, neriešim ako ten druhý s s tým naloží.

danielahamar
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
24. nov 2024

@zmrzlinka2021 mama nič nerieši, len je sklamaná z nej, že nevyužili poriadne ten pozemok (teda nebývajú v dokončenom) a stavajú ďalšie. Snáď má právo jej mama povedať svoj názor. A že sa cíti autorka nekomfortne, sama musí vedieť prečo

luccija
24. nov 2024

@sasa1310 to su naše domnienky netreba utocit, že im radšej dali pozemok, aby s nimi nemuseli bývať😉prečo sa ona má vyvinovat a hovorit mame mne ste dali a sestrám nie snáď rodičia vedeli čo robia....neukradla, mali toľko zdravého rozumu, že si dali dve a dve dokopy a čo zvýšilo idú stavať druhý sú rozumní.Tu nebude problém, že dostala pozemok, ale že stavajú druhý dom ich hypotéka, ich starosti, mužova robota....áno, niektorí súrodenci závidia aj šikovného muža čo sa tam narobí, lebo každý vidí len ďalší dom a peniaze....Zaujimalo by ma či sestrám zase nepomohli svokrovci?Na mieste autorky sa nijako neobhajujem mama dala pozemok tým to skoncilo

lienka.7
24. nov 2024

@luccija jeden človek dom nepostaví. Lebo môže byť akokoľvek šikovný, ale nevie urobiť všetky potrebne práce. Cize pomáhajú aj iní. Nestavia iba pán manžel. A ten pozemok teda musi mat inú hodnotu, keď za to stávajú dom.
Autorka podľa mňa hrala ma city, aby daný pozemok od rodičov zadarmo vymámila (lebo chudacikovia, nevedeli nič poriadne najst). Už chcem vedieť, ako by kupovala niekde pozemok keď nikdy predtým nerobila, vybrali zadarmo s deckom u rodičov. Potrebovala ho dostať zadarmo. Pokojne mohla vracať peniaze aj vtedy, vsak predsa chcela kupovať ine. Ci vtedy ju to nebapadlo? To je všetko. A sestrám sa vôbec nečudujem.

nikaeli
24. nov 2024

Keď som sa vydala, rodičia nám veľkou čiastkou prispeli na byt. Brat žije s rodičmi v dvojgeneračnom dome. Mne bohužiaľ manželstvo nevyšlo a keď som chcela ostať v byte, musela som ex vyplatiť, napriek tomu, že byt bol kúpený za peniaze mojich rodičov. Nemala som toľko, rodičia mi opäť pomohli. No napriek tomu, že som bola samoživiteľka, odkladala som si a postupne im tie peniaze splácala. Nežiadali to odomňa, ale bolo mi to blbé voči bratovi. Neskôr som si našla partnera, kúpili sme si spolu auto, na ktoré nám opäť prispeli rodičia. Časom sme im tie peniaze vrátili.
Tvoje sestry sa osamostatnili, ty si vyštudovala a ostala bývať pri rodičoch už aj s manželom. Dostala si pozemok, na ktorom si sa vybudovala. Vravíš, že tvoje sestry nedostali nič a cítiš sa voči nim blbo. Tak namiesto investičného domčeka, ste mali vrátiť rodičom peniaze za pozemok a boli by ste si so sestrami 'kvit'. Z tvojich rečí, ako sa cítiš, sa tvoje sestry nenajedia 🤷🏻‍♀️ nečudujem sa, že sa s tebou nechcú baviť. Predstav si seba na ich mieste. Stačili by ti tie kecy, keby si videla, že sestry stavajú ďalšie domy a ty nemáš nič? porozmýšľaj nad reálnym riešením a finančným vyrovnaním. Môže sa stať čokoľvek. Rodičia sa pominú, s manželom sa rozhádaš, ostaneš sama......

sasa1310
24. nov 2024

@luccija čo jej sestry závidia? Jej manžela? Však jej sestry si život zariadili po strednej. Na svoje bývanie nepotrebovali žiadny pozemok od rodičov. To skôr môže autorka závidieť sestrám, že sa postavili na nohy bez pomoci rodičov a neboli odkázané bývať u rodičov 3 roky ako autorka