Rodičia sa budú hanbiť, keď sa rozvediem
Začnem takto, už dlhšiu dobu uvažujem o rozvode, ale teraz to spravím. Partnerove cholerické výbuchy sa stupňujú, je to psychopat, co nechce s tým nič robiť, nechce sa liečiť, asi mu to vyhovuje, preberala som to s ním x krát a nič sa nezmenilo. Navyše sa vyjadruje vulgárne ako nikto iný a vie, že to neznášam a robí to aj tak, navyše malé dieťa to vidí a to mi vadí asi najviac. Lenže! Naši sú zásadne proti. Lebo čo by ľudia povedali, museli by si narýchlo niečo vymyslieť, ale čo! Keby som ja bola v ich koži a jednalo by sa o situáciu mojej dcéry, tak to čo by si tetka Mara a tetka Anča pomyslela, to by bolo to úplne posledné, co by mňa trápilo. Ale oni nie. A mama začala, že si nikdy nemyslela, že sa rozvediem - no ja som si zase nikdy nemyslela, že budú takto uvažovať, že nikto okrem bratranca, ktorý je kapitola sama o sebe sa nerozviedol, je to daň za to, že som nechcela byť sama. Akoby som bola prvá aj posledná rozvedená. A že to bude hanba, všade na úradoch sa už nepodpíšem slobodná alebo vydatá, ale rozvedená. Rozvedená!! taká hanba. Navyše - budú mňa nútiť, aby som bývala s nimi, to nemožem, vidíte prečo nie, navyše by sme bývali od ex 300 km dalej a ex bude chciet pravidelný osobný kontakt s malým, čo mu nebudem odopierať. Taká sviňa nie som. Najprv som chcela, ale čo by z toho kto mal? To by sa skomplikovalo a potom tie reči. Síce mi to finančne vyjde len tak tak, ale keď nebude ex škrt, tak to dáme nejako. Ale ako sa ubrániť ich rečiam? Už mnňa napadlo aj rozvod zatajiť a povedat tak po roku, dvoch, ale to je tiež blbosť, to by mi neodpustili. Raz so im zatajila, že som potratila hneď na začiatku v 7 tt, povedala až po 5 rokoch, no tí mňa išli rozniesť na kopytách, že prečo som im to nepovedala?
nechápem prečo sa rozčuľovali o tvojom potrate... načo by im to bolo...
v prvom rade by som ti chcela vyjadrit podporu, lebo ju budes velmi potrebovat. Je uzasne, ze si sa aj napriek okoliu, nazorom (ktore mimochodom nepatria do 21.storocia) rozhodla pocuvat svoje JA a chces sa rozviest. Pretoze ziaden clovek, nema pravo ti ublizovat, manipulovat s tebou a nebodaj aj fyzicky atakovat. Mnohe zeny v takomto toxickom vztahu ziju dlhe roky a nevedia sa z toho dostat von, hoci su obete, nakoniec su presvedcene, ze vlastne ony su tou chybou a dovodom, preco vztah nefunguje. je skvele, ze si na toto prisla uz teraz a chces sa z takehoto nefungujuceho vztahu oslobodit. A ukazes aj svojmu dietatu, ze je dolezite mysliet na seba, svoje potreby a bezpecie. ze nie je dolezite to, co si myslia druhi ludia. oni v tom vztahu neziju, oni si len myslia ze vedia aky tvoj vztah je. ale tvoj vztah zijes ty, tvoj muz a vlastne jeho sucastou je aj vase dieta. o to viac je tento krok dolezity, ze prave syn v takomto patologickom prostredi preberie casom na seba urcite vzorce, obraz o fungovani vo vztahu medzi muzom a zenou a ja verim, ze nechces aby skoncil ako tvoj manzel.
na druhej strane, drzim obrovske palce, muzske ego vie narobit strasne veci a priprav sa na velmi tazke obdobie, ak mas na druhej strane pri rozvode psychopata, bude to priserne, bolestive, plne vyhrazok, mozno aj utokov, ponizovania, osocovania a klamstiev. Budes potrebovat byt silna a odvazna, stat si za svojim a nezlaknut sa. preto odporucam sa na situaciu pripravit aspon v zakladnych pilieroch - t.j. mat stabilnu pracu, bezpecne miesto na byvanie, mat aspon 1 blizku osobu, ktora ta podpori a bude na tvojej strane. zial rodicia to evidentne nebudu, to ma mrzi, ale zial toto je velmi casty postoj starsej generacie, tieto predsudky a nazory este snad z 18.storocia. zial je to tak, a treba to vziat ako fakt a nespolahnut sa na nich. a ja by som sa nespoliehala ani na to, ze ich to prejde, evidentne to maju v sebe velmi hlboko zakorenene a budu ti to stale pripominat, pri kazdej moznej prilezitosti, kedy budu mat pocit, ze si pochybila alebo ze zlyvavas.
ver sama sebe, ides dobrou cestou, tou spravnou cestou, pretoze chranis seba aj svoje dieta. budes to mat velmi tazke, bude to dlhe a bolestive, ale jverim, ze vydrzis a uvidis, ono to raz bude cele ovela lepsie. ale exmanzel ver, ze sa nezmeni a po rozvode bude robit vsetko preto, aby ti cez dieta ublizil. je to chore, ale zial je to realita. a este ak ti vobec financie dovolia, skus si najst aj nejaku psychologicku, pripadne kouča, alebo si pozri nejake blogy/knihy. ja odporucam dennik mamy 8 deti - tiez si presla nepeknym vztahom a kazdy jej prispevok (napr aj na FB) ma velku hlbku a dokazes sa v nej najst. drzim palce
@sfet, čo ti ja viem? Myslím, že istý spôsobom rozvod výhra je. Musíš prekonať vlastne obavy, strach, postaviť sa na vlastné nohy a vylepšis svoj život. A to mi pripadá ako celkom fajn definícia výhry. Jasne, rozvod dobrého manželstva by výhra nebola, ale o dobrom manželstve, kde sa ti dvaja z čistej lásky rozviedli som ešte nepočula....
@sfet si silná žena a určite sprav ako si rozhodnuta.Je hanba takto citovo vydierať svoje dieťa.V návale zlosti by som im povedala, že môžu byť radi, že im nepovieš všetko čo sa dialo doma.Zial niektorí /udia to ešte berú ako hanbu hoc by muž bil ženu, ponižoval, nedával peniaze raz je vydatá má "poslúchať"je to hrozne:(
@sfet no toto je dovod,preco na Slovensku domace nasilie je stale vo velkej miere. Co ich to v kostole ucia ci co? Ved ako keby to nebolo jedno ci vydata alebo rozvedena. Hadam si nenechas znicit zivot aj sebe aj dietatu 🤷🤷🤷
Stredovek fakt. Uz sa ani nedivim,ze niekto voli ludi ako Zaborska.
@sfet ak som to správne pochopila, rodičia sú 300km ďaleko a nie si na to odkázaná, bývať po rozvode s nimi pod jednou strechou? Tak ja by som sa rozviedla. A telefóny by som im dvíhala, keď mám na ich reči náladu (alebo aspoň trpezlivosť). Ináč jedným uchom dnu a druhým von. Tetky Betky aspoň budú mať o čom rozprávať. Ale keby som bola 300km ďaleko...😂😂😂. (A keby som nebola, tak by som sa po rozvode radšej odsťahovala). To by jeden neveril, ako vedia rodičia ničiť dospelému dieťaťu život 🤦.
@sfet nečítala som komenty, ale ja by som im povedala, že sa budem ja hanbiť, že mojim rodičom je prednejšia nejaká tetka než ich vlastná dcéra. A či ťa nato vychovávali, aby si pri takom chlapovi bola? Nič viac, nič menej.
Necitala som vsetky komentare, ale ja som mala podobnu
situaciu. Nastastie iba s otcom. Mama je normalna. Kedze vedela, co vsetko ex urobil, sama mi povedala, ze by to nedokazala odpustit ani ak by sa zmenil. Otec povedal, ze sa budu za mna musiet hambit, ked sa to dozvedia ludia v dedine. Na to som mu povedala, ze hanbit sa moze akurat tak za seba, ked su mu reci cudzich ludi dvolezitejsie ako zivot zlastnej dcery.
Rozviedla som sa, nasla si velmi dobre platenu pracu aj s ubytovanim, osamostatnila sa, nasla si uzasneho priatela,s ktorym mame uz rozostavany dom a kazdu chvilu cakame druheho syna. Prajem ti nieco podobne. 💖🙂
Žijú tvoj život tvoji rodičia, tvoji kamaráti, susedia alebo ty? Keď budeš takto rozmýšľať tak sa budeš len trápiť.

s tým nepovedať rodičom o rozvode som sa stretla u blízkeho príbuzného... odvtedy ho mám za slabocha a nespoľahlivého človeka...tajil to pár rokov. Celkom mu to aj vychádzalo - býval o 200 km ďálej.... to že všetkých nás dostával do nepríjemných situácii mu asi nedošlo...