Rodičia sa hnevajú, že k nim neprídeme na Vianoce
Stretli ste sa v rodine so situaciou, ze rodicia/ svokrovci sa urazili, hnevaju sa, ze ich nenavstivite pocas Vianoc?
Na zaklade aktualnej situacie sme sa s muzom dohodli, ze pre dobro nasich rodicov a takisto nase vlastne zdravie tento rok vynechame Vianocne navstevy.
Manzelovi rodicia maju vyssi vek a rozne choroby dlhodobo su v dobrovolnej karantene a kedze manzel pracuje vo velkej firme kde mali vela nakazenych (nebol v priamom kontakte) nechceme ich ohrozit.
Moji rodicia zasa opacne obaja sa stretavaju denne s mnozstvom ludi v praci a je realny predpoklad z e aj oni uz uz mozu byt nakazeni/ pripadna nakaza od nas by ich vyradila z prace a co by bolo este horsie samozrejme zdravotne dosledky.
Nechceli sme to riesit ani tak ze budeme vyberat iba jednych nakolko moji rodicia neziju spolu islo by pri navsteve vsetkych uz o 4 domacnosti.
Na jednej strane chapem ich lutost, mame male dieta, chcu vidiet vnucatko, aj my sme sa na nich uz tesili.Ale ja som na rizikovom tehotenstve takisto by choroba mohla ublizit babatku....
Je mi z toho vsetkeho do placu, ako budete riesit tohorocne Vianoce? Ako im to rozumne vysvetlit?
Neviem ako daleko byvate,ale ak ste blizko aspon by som isla na prechadzku s nimi. Na jednej strane ano chranit,no na druhej strane ich moze polozit psychika a pridruzia sa ine choroby. Ja tiez zvazujem,co urobit. K nasim by som isla,my aj oni sa chranime,obmedzili sme kontakty,s nikym sa nestykame,nemame velky kolektiv v praci. Za to svokra ta nezmenila navyky,stretava sa veselo s rodinou,kamaratmi,tam sa bojim ist. Ak neprideme,to nam neodpusti.
@snezienka33 no ak sa človek chce stretnut, podľa mňa nie vnútri, ale ísť spolu na výlet napr.do lesa alebo na záhrade ak je to mozne.. samozrejme dá sa vymyslieť stretnutie, ale bude iné ako po minulé roky.. to je už samozrejme ale na každom ako sa rozhodne, ale mal by pamatat že riziko je fakt všade a nie je to len o nás..
my sme u svokry vnútri neboli vlastne rok.. ale vidavali sme sa, len vždy sme šli na prechádzku, keď bolo potrebné mali sme Rusko.. len raz sme poľavili cez leto na jednej oslave a hneď z toho bola karanténa koncom augusta a deti zmeškali zač. Školského roka.. a pozitívny strýko takmer zomrel..
@drzaopica viem presne kde som to chytila, ale pointa je, že svokor odmietal aj pred tým, aj teraz a tvári sa, že jeho sa to netyka.
@karamellova určite netreba riskovať, najmä ak ste na rizikovom
ani my nejdeme domov, my zijeme na zapade, nasi su na vychode, zial vyslo to tak ako to vyslo, nastastie rodicia to chapu (aspon dufam ze je to uprimne), darecky sme si vsecia pobalili a navzajom poposielali. najnestastnejsia je z toho dcera, lebo na stedry den ma tiez narodeniny, babky jej chybaju. sviatky a prazdniny su snad jediny cas ked sa nam da vycestovat, citi sa byt ukratena....well...dako to dame..
Dakujem, urcite zvazime stretnutie vonku, ja sice nejake prechadzky velmi nemozem, nemala by som dlho stat- v lete sme chodili k ocinovi, svokrovcom aspon na dvor teraz je to trochu tazsie tym ze vonku sa sediet neda a ja by som mala skor lezat🙁snazila som sa navrhnut ze by sme sa stretli aspon na dvore ale zial nestretlo sa to s pochopenim ze ci s nimi aspon na sviatky nemozeme zajest/vypit- ako by Vianoce boli iba o tom😒
@snezienka33 ono je to relativne ten zdravy usudok. stary clovek sice moze zvazit nasledky ale ak ho nakazis a on umrie ty budes s tym pocitom a vedomim zit pozbytok zivota a klast si otazku kolko by tu inak este s vami bol. vianoce su len datum v kalendari. vacsina sveta vianoce ani nema. jeden rok sa da vymysliet alternativa. za to ze sa to takto taha si mozu ludia sami.
@snezienka33 môj muž má takého starkeho, má 86 rokov a keby si v marci povieme že ho ideme chrániť tak by bol trištvrte roka sám a bohvie koľko času mu zostáva. Je dobré tu ochranu brať v súvislostiach. Veď zomrieť starý človek môže hocikedy, nie len keď ho ja nakazim.
povedz si tak sama pre seba: radsej nech su par dni urazeny ako v nemocnici ..
@drzaopica ano bublina medzi 2 domacnostami. Teda rodicia z jednej strany. Z inou dalsou domacnostou nie je odporucane sa stretavat pokial obe strany nedodrzali "karantenu" 10 dni. Ale to je jedno ake su odporucania, kazdy ma pouzit svoj vlastny rozum a vyhodnotit zodpovedne situaciu a nie sa silou mocou stretavat. Ani tie najmudtejsie opatrenia nepomozu,ked na to ludia budu z vysoka....a budu hladat sposoby ako nariadenia obist. Ruska nie su zazracne a na navsteve sa aj pije aj papa a to s ruskom nejde. Antigen je na dve veci kedze ma presnost cca 50%, to si mozme rovno hodit mincu a nie sa ist dat testovat aby mali "istotu". Tie testy sluzia na iny ucel. PCR na vlastne naklady je nam drahe, tak radsej obatujeme zdravie. To je aj skoda pisat. Bodaj by som sa mylila ale tymto stylom co vidim okolo seba budeme este na jar v peknom prusere. Ale hlavne, ze sme boli v kostole a po navstevach 🙈
My tiez nejdeme nikam. Nasi rodicia to chapu. Ale keby sa chceli urazit...nuz branit im v tom nebudem, kto sa chce hnevat, nech sa hneva, nech sa paci. Raz ich to prejde. Ty nenesies zodpovednost za ich hnev. Musia sa s tym sami vysporiadat.
@snezienka33 ano to je trochu ina situacia u vas. ja som skor myslela take pripady ze ten clovek ma este partnera a ma 50 - 60 rokov a vaznejsie diagnozy s ktorymi ak su liecene este vie dlho zit. cukrovka tlak a aj bajpasy na srdci.a ak sa k tomu nic nepridruzi vedia viacmenej plnohodnotne este dlho zit
@snezienka33 je samozrejme iné ak má starý človek na Vianoce ostať sám (aspoň ja to tak vidím) v tom prípade ak by to tak malo dopadnúť, dala by som sa otestovať pred stretnutím, nemyslím že je cesta nechať starých osamelých ľudí samých na Vianoce - musí to byť strašne a neviem si predstaviť byť v ich koži, chrániť sa pred chorobou úplnou opustenostou zase nie je cesta.. ale keď si predstavím koľkí na chorobu bude cez sviatky kašľať a stretnú sa krížom krazom s ľuďmi čo NIE sú osameli, len sa dlho nevideli to bude v januári ešte len problém..
(Mne tu vynadali keď mi bolo ľúto že otca nemôžem vidieť ani na pol hodinu otestovana na Vianoce akoby som ho chcela ísť zabiť.. a pritom tam kovid zavliekol ktovie kto..)
@jana_eyre_2 vies ono to mas tak na nezdopovednost ostatnych doplacaju prave ti zodpovedni. Nic nie je cierno biele, ani pravidla a vzdy sa najdu vynimky. Je ine stary opusteny clovek a rodinkarcenie krizom krazom ako pises. Ten stary clovek zvacsa je doma sam, nedajboze este odkazany na pomoc druhych takze sa nesocializuje. Ked ho chcem chranit, tak ostanem na riti doma bez socialnych kontkatov 10 dni a idem ho pozriet. Kto chce, vie si to zariadit. Aj stary clovek sa potesi navsteve aj ste dodrzali co treba aby ste sa vzajomne chranili. A mimochodom uz to zdaleka nie je len o starych. Moja kamoska zdrava 42 rocna vecne usmiata by vedela rozpravat ake to je dostat sa na kyslik a 7 tyzdnov sa liecit na zapal pluc. Kazdeho prejde sranda, ked sa ho to zacne dotykat.
@snezienka33 preco by mal umierat od zialu? Ked sa o rodicov cely rok zaujimam, tak preco by mali umriet ak nepridem na vianoce? A ak by bol chory a nerozmyslal by jasne, tak by zrejme sam doma ostat tak ci tak nemohol, ci? Nie kazdy je citovo labilny, existuju aj rozumny ludia ;).
@amienne presne aj tá 10dnova izolácia je cesta.. len koľkí ju ozaj dodržia.. 😔
@jana_eyre_2 ved toto. Ked nie teraz tak kedy bude zase prilezitost? Vela ludi si berie aj tak dovolenky, je moznost home officov, dochodcovia by uz duplom nemali mat problem ostat doma ale miesto toho sa hladaju vyhovorky. Je mi jasne, ze su povolania kde to nie je mozne ale nech mi nikto nevravi, ze takych rodin je vacsina. Kto chce byt zidpovedny a stretnut sa, tak sposob ako ostat vyse tyzdna doma si najde. Alebo PCR.
@karamellova Ahoj toez sme zvazovali ci cestovat za rodinou na Vianoce ( dokonca mama ma 50 na Stefana ) ale rozhodli sme sa necestovat. Doteraz sme nevedeli a ani popoculi v okoli o nikom nakazenom a tento tyzden nam oznamuju z kazdej strany kto je nakazeny. Ucitelky v skolke, znami a dokonca aj rodina . A to ma mrzi najviac priatelova babka sa nakazila vitalna 80 rocna babka ktora by zajtra oslavovala meniny. Teraz lezi na plucnej ventilacii v nemocnici.Nieje to nic prijemne a neprajem to nikomu. Tieto sviatky su velmi smutne ci uz pre nas ale aj pre ostatnych ale radsej ich travit osamote a mat svojich blizkych v bezpeci a zdravych.. Preto si myslim ze ste sa rozhodli dobre chranite tak seba aj svoju rodinu. Prajem Vam krasne sviatky.