Rodičov nezaujíma môj úspech
Zdravim, idem sa vyrozpravať, som trochu sklamana. Minuly tyzden som uspesne skoncila doktorandske studium, bolo to trosku narocnejsie lebo som mala dost vazne zdravotne problemy a nevedela som ci budem schopna zucastnit sa obhajoby ale aj napriek tomu som sa tomu este popri praci venovala a som rada ze sa to podarilo. Sklamalo ma ale trosku, ze moji rodicia neprejavili ziadnu radost, alebo zeby boli na mna pysni, cokolvek. Cez videohovor mi po skuske povedali ze super ze uz to mam za sebou a nemusim sa viac po praci venovat aj skole, ze gratuluju a to bolo vsetko (byvame asi hodinu od seba, ale bezne do mesta kde byvam chodia na nakupy, atd). V sobotu som sla k nim a jediny kto mi podal ruku a zablahozelam bol moj mladsi brat. Moji rodicia vobec nic, necakala som velkolepu oslavu alebo darceky, ale myslela som ze mi aspon podaju ruku, pogratuluju, povedia ze su pysni, cokolvek, ale nie ze sa budu tvarit akoby sa nic nestalo a bola to samozrejmost. Rozmyslam nad tym uz par dni a stale mi je to luto. Myslite ze som len precitlivena a neriesit?
Ťažko povedať ako to berú oni... Ja Ti poviem tak, ja som si robila výšku v čase keď už boli promócie na bakalárske, čiže ja som mala dokopy 4xpromócie- Bc., Mgr., PhDr. A PhD. A úprimne Ti poviem, že tie PhD. sa mi už po všetkých tých ceremóniách z predchádzajúcich rokov ani nechcelo riešiť a keby môj priateľ (teraz už manžel) nepozve rodinu na obed, tak ja by som to už vôbec neriešila. Hlavné bolo,. že som to dotiahla kam som chcela a nie že mi niekto donesie kvety 🙂
Myslim si, ze rodicia ani netusia aky vyznam si tomu studiu pripisala ty. Pogratulovali, potesili sa, vsak to staci. Ci?
@sissy27 sama som sa tak rozhodla, nie kvoli nim, len ma zamrzelo že najbližši ľudia sa nepotešili a ani mi osobne nepodali ruku 😊
Nie si precitlivena a je v poriadku ze sa ta to dotklo
Kto iny sa ma tesit z uspechov dietata ak nie rodic ?
Tvoji rodicia to tak necitia to je ich vnimanie
mas viacero moznosti ako sa k tomu postavit
ja by som na tvojom mieste sa odmenila sama dovolenkou napriklad
a rodicom hovor len neutralne veci a nic od nich necakaj
ja ti gratulujem k ukonceniu studia si velmi sikovna a schopna zena ❤️🥂🌻🌻🌻
Aj mna by to mrzelo. Tak sa pripajam ku gratulacii.🙂
tiež si myslím, že netušia asi čo si pod tým majú presne predstaviť a koľko námahy to bolo. Budeš mať promócie (my sme mali denní aj externí na PhD. spolu)? Plánuješ ich zavolať? Alebo po obdržaní diplomu ich pozveš aspoň na obed?
Tiež som teraz dokončovala ďalšie štúdium a potešila som sa, že mi rodičia zablahoželali, aj ked len cez telefon. Ale nech už nič neštudujem ;) Nič viac od toho nečakám, i ked s otcom som bola na pizzu.
Gratulujem k úspechu a nech vedomosti zúročíš v praxi 🙂
povedala by som, ze to je taky tradicny slovensky studeny odchov. asi mas inak dobrych rodicov, nie? myslim, ze nieco podobne preziva dost vela dalsich ludi. tvojim rodicom to asi ani nedochadza, ze by mali konat nejak inak. povedala by som im to normalne bez vycitiek na dalsej navsteve, ze si si myslela, ze na teba budu pysni a ze ta to potom trapilo... kazdemu normalnemu rodicovi docvakne
@valiant budeme mat promocie ale az niekedy v oktobri, nepremyslala som nad tym ci pojdem, asi podla zdravotneho stavu, neplanujem nic ani na mesiac vopred lebo nikdy neviem, samozrejme ak by som sla tak ich pozvem 😊
@kiwi3 ano mam dobrych rodicov, ale toto ma trochu prekvapilo aj sklamalo, lebo ked som koncila ing. studium tak to prezivali, tesili sa, a teraz nič
neviem akých máš starých rodičov, alebo aké majú vzdelanie. Pri nejakej príležitosti im nadhoď, že si teraz už Doktor, že to je ako v minulosti CSc.
Podľa mňa si to neuvedomujú. Ak boli radi predtým, určite sú aj teraz, len nejak si to nevedia zaradiť.
Veľa ludí považuje doktorandské štúdium za zbytočné pre uplatnenie v praxi. Možno aj tvoji rodičia to tak vidia.
A píšeš, že si mala vážne zdravotné problémy. Možno tvoji rodičia vinia práve tvoje študium a stres zo školy, z toho, že sa ti zhoršil zdravotný stav.
Každopádne gratulujem 👍🙂
Ale ved potesili, aj zagratulovali, len to proste nebolo podla tvojich ocakavani. Myslim, ze pre nich je to nieco ako “no dobre, este jedna skola”. Mas dalsi titul - fajn, nemala by si - tiez fajn, stale ta budu lubit rovnako.
Tak asi to beru tak ze uz si v podstate samostatna jednotka. Ked si studovala ba Ing. tak to tiez tak brali?
Ja mam pocit ze rodicia to mozno inak prezivaju ked sa dieta este len pripravuje na povolanie, zije s nimi v domacnosti tak cakaju ked vyleti z hniezda. Ked uz zijes mimo nich, pracujes, tak to mozno tak neprezivaju.
autorka - ako vieš že sa nepotešili, veď ti zagratulovali a je normálne, že už budeš mať viac času a môžeš sa venovať iba práci a voľný čas máš pre seba. Na jednej strane nečakáš oslavu a na druhej si sklamaná. Pogratulovali ti a tým to berú za ukončené.
Rodičia sú akí starí, prípadne, aké majú oni vzdelanie? Ja pochádzam z jednoduchých robotníckych pomerov, prvá v rodine som dokončila vysokú školu, inak majú vštci maximálne učňovky. Jednoduchí dedinskí ľudia, vysoká škola pre nich bola len také panské huncúctvo. Oni si žili svoj jednoduchý dedinský život, nikdy necestovali nejako, nikam nechodili, takí obyčajní jednoduchí ľudia. Keď som skončila VŠ, oni vôbec nechápali velľkosť toho úspechu. Moja babka to zaklincovala, keď povedala, že keď už mám vysokú, či teraz budem doktorka, ja že nie, tak ešte aj smutná ostala 🤣🤣🤣. Pre nich bolo vzdelanie len doktor a právnik. Dzedzina na východe 🤷♀️. Učila si sa pre seba, rodičov nerieš, rieš si svoj život.
Tvoji rodičia ti zagratulovali.online, nemyslím ze musia opäť keď ste sa stretli. A študovala si pre seba, nie kvôli nim.
A zrejme si tiež myslia, že to bol zbytočne investovaný čas
No ak si mala popri studiu zdravotne problemy, tak asi o teba viac bali a nemali pocit, ze ten titul potrebujes, lebo viac im islo o teba. Nevies ako to oni cele prezivali , ale myslim si, ze ked si skoncila, tak sa im skor ulavilo, ze si zatial ziva a zdrava a neriesia ten titul. Ja by som to pri svojich detoch citila rovnako, viac ako o titul by mi slo o ich zivot. A tiez by som sa asi viac tesila z toho, ze stres uz pominul.
gratulujem. Je uzasne, ze si to zvladla aj napriek chorobe a praci. Klobuk dole. Velmi si vazim ucenych ludi a kludne pojdem s tebou uspech zapit 😀

no a študovala si pre seba, aby si sa ty niekam v živote posunula, splnila si svoj sen, alebo aby si sa zavďačila rodičom? tam je odpoveď...