Externé doktorandské štúdium

lienka361
6. apr 2018

Ahojte, neviete mi niekto povedať ako prebieha doktorandské štúdium v externej podobe. Dá sa to zvládnuť aj popri práci? Ďakujem

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ellca123
6. apr 2018

za externe studium sa zväčša plati 600 eur za semester teda 1 200 eur rocne

emikyana
6. apr 2018

Ahoj, studovala som externe doktorat a poviem, ze uz by som sa na to nedala. Zavisi samozrejme aj na skole. Ja som bola na technike. Musela som o rok predlzovat lebo som nestihala s dizertackou. Dala som to nakonie ale bola to riadna makacka.a nebolo to ani lacne, rok stal 1100 eur a v mojom pripade este kopec penazi na cestovne do skoly a na konzultacky s dizertackou. Ja uz by som do toho 2x nesla.

vienala
6. apr 2018

@lienka361 ja so prvy rok bola interne na doktorandskom studiu - ucila som na Vs ako interny doktorand a aj som pracovala na plny uvazok v jednej firme. Mala som stastie, ze som ucila dekanov predmet, tak privrel oci nad tym, ze som bola v skole len v nevyhnutnych pripadoch - ked som ucila, skusala, ked boli zasadnutia katedry a konferencie. Ucila so len pred pracou v tej druhej firme, alebo po praci- mala som dobre urobeny rozvrh. V praci som mala super sefa, ktory toleroval moju skolu. Dnes uz by asi nebolo mozne sklbit internu doktoranturu s pracou
Po roku som presla na externe studium a normalne som pracovala, do skoly som dochadzala do Ba. Koncila som uz ako zamestnana matka s dietatom. Takze - ano da sa to. Ja som to vsak uz dostudovala pred 10 rokmi.
Inak, vela zavisi od skoly, narocnosti studia. Prvy rok sme mali aj prednasky, ale toho nebolo vela a skusky . Druhy rok sme uz mali len skusky, tusim. A potom som musela spravit dizertacnu skusku a po nej tusim do troch rokov obhajit dizertacnu pracu. Takze som uz iba robila vyskum, studovala si veci k praci doma a do skoly som uz chodila len na konzultacie.
Inak, doktorat ma zmysel hlavne vtedy, ak ho vie clovek vyuzit v praxi a to je najma ak chce pracovat na vs alebo vo vedeckych odboroch.
Da sa to - prajem vela stastia

zuzkaluk
7. apr 2018

Áno, dá sa to. Chodí sa na prednášky, potom skúšky, konferencie, sympózia, publikačná činnosť aj v zahraničí + mobilita, projektová činnosť, pedagogická činnosť. Myslím, že čím ďalej, tým je to náročnejšie, ale dá sa to zvládnuť. Ja som dizertačnú skúšku robila už tesne pred materskou dovolenkou s tretím dieťaťom (keď som nastupovala na doktorandské štúdium, nevedela som, že príde tretie dieťatko) a bola som rada, že už som mala absolvované skúšky, konferencie... Po dizertačnej skúške som sa venovala už len výskumu a dizertačnú prácu som obhajovala už s bábätkom. Dôležité je mať dobrého školiteľa, ak môžem poradiť.

ebi88
7. apr 2018

@vienala a nevies prosim ta, ked dizertacu skusku robim teraz (treti rok) ale do konca akad. roka nestihnem aj dizertacki dopisat a predlozit, ci dalsi rok led uz mi bude chybat iba obhajoba, platim skolne?

vienala
8. apr 2018

@ebi88 zial, neviem ti odpovedat. Ja som to stihala tak akurat, mala som to vypocitane, aby som to stihla do tych troch rokov. Potom by som musela ziadat o predlzenie, alebo uz si presne nepamatam, ci by mi platila este dizertacna skuska. Aspon ja som to mala tak zafixovane, ze do troch rokov od zlozenia dizertacnej skusky, musi by obhajena dizertacna praca. Ale neviem, ako je to teraz, ako som pisala, uz je to 10 rokov dozadu.

ebi88
8. apr 2018

@vienala tak dontrch rokovnod skusky urcite pojdem na obhaiobu, uz mam cast hotovu, pen to nestihnem do troch rokov studia: no nic opytam sa v skole