icon

Rodičovská nedôvera - vplyv na vzdelanie

4. mar 2025

Dobrý deň. Dnes mám svoj deň na posťažovanie. Moja matka. Dozvedela sa, že chcem ísť na vysokú a namiesto podpory išla reči a si normálna? Ty máš akože na vysokú školu hlavu? Vyhodíš za to peniaze a nedoštuduješ a čo ty si študijný typ veď na to nemáš hlavu.
VŠ som zvládla a úspešne odštátnicovala.
Sme tri sestry a ja jediná som mala maturitu- samozrejme na maturitu som išla na nadstavb, pretože aj mne matka vybrala len učňovku. Matka má len výučný list a moje sestry prihlásila na učňovku. Nešli na maturitu,nikto ich nepodporil, nikto s nimi neviedol dialóg že by mohli ísť a mať aspoň aké -take vzdelanie. Žiadne možnosti lepšieho štúdia. Nie. Načo. Veď sme hlúpe na učenie. Prečo rodič neverí v svoje dieťa?

crazy_cat_lady
4. mar 2025

a matka ma ake vzdelanie? pravdepodobne to videla doma, od svojich rodicov, ktori ju tiez asi nepodporili v studiu a kedze k tomu nebola vedena/mysli si, ze VS nema zmysel a ze ked nato nemala ona, nebudete mat nato ani vy, ako jej dcery..

tiezjedna
4. mar 2025

Niektorí ľudia sú proste obmedzení, bohužiaľ aj tvoja mama. Buď rada, že si vykročila z toho jej začarovaného kruhu👍

stvura
4. mar 2025

hm...no to bola starsia generacia, teraz je skor tendencia aj "zaostale" deti davat na VS

lily246
4. mar 2025

Si šikovná, gratulujem ti, že si to zvládla. Buď na seba hrdá a svoje deti povedieš lepšie ako mama viedla vás.

autor
4. mar 2025

@crazy_cat_lady matka je nevzdelaná. Ona aj teraz má reči, napríklad nedávno sa ma pýtala že či mám vôbec maturitu
Nechápe, že bez maturity by nikoho neprijali na VŠ

autor
4. mar 2025

Aj teraz vie zaperliť, že nemám byť po kom múdra

crazy_cat_lady
4. mar 2025

autorka no to ma pravdu :D kasli nanu, mamka si ocividne len lieci komplexy, lebo nedosiahla mozno to, co chcela, nemal ju kto v zivote k tomu viest/motivovat. ty studuj/vzdelavaj sa pre svoje potreby a matkine reci nevsimaj 🙂

bystrozraky
4. mar 2025

Ja si nemyslím, že toto je otazka, či ona verí, že ste hlúpe. Je to životný štýl, ktorým ona žije a verí, že je pre vás tiež najlepší. Rodič vždy spraví to, čomu verí, že je pre jeho deti najlepšie. A proste podľa nej sa netreba zaoberať štúdiom a zvolila dosť nešťastný spôsob, ako to presadiť. Pravdepodobne jej rodicia to videli podobne. Mám veľa kamarátov zo základnej školy, čo nemajú vysokú školu a ani maturitu a veľa z nich je zaručene chytrejších ako mnohí moji spolužiaci z vysokej školy. Mám tiež pár kamarátiek, čo si dorobili vysokú školu až keď mali 40... nič nie je stratené, našťastie náš systém dovoľuje relatívne jednoducho študovať...co je naozaj super... pozri si, aké podmienky majú v USA... ;) Prajem nádherný deň, plný úsmevov ;)

januska12323
4. mar 2025

Ty ju nevieš uzemniť?
Nemáš byť po kom múdra. - no po tebe to určite nemám.

janickacrazy
4. mar 2025

Mohla si svoje sestry podporiť ty, nech si aspoň tú maturitu urobia.

aeruginosa
4. mar 2025

Chapem, ze ta to trapi. Ked rodic neveri svojmu dietatu a nepodpori ho, tak mu v podstate ublizi na cely zivot.
Aby si z tohto celeho mala co najmensiu krivdu v ramci moznosti, pozri sa na to, ako vyrastala tvoja mama. Ake mala zazemie? Aki boli jej rodicia? Venovali sa jej, podporovali ju, dbali na jej vzdelanie? Ako na nich spomina, ake mali/maju vztahy? Prave vo vztahu tvojej matky a jej rodicov najdes odpovede na vela svojich otazok. Skus si nieco precitat v psychologii o transgeneracnom prenose. Tvoja mama bola jednoducho takto vychovana a navyse cez svoju vlastnu „obmedzenost”/lenivost/atd. nikdy nemala snahu svoj zivot zmenit. Prave naopak, este podkopala takymi recami sebadoveru u teba. Vo svojom zaujme by si sa mala odosobnit. Ked zacne s takymi recami, spomen si na toto, co ti pisem. Vzdy sa od tych reci distancuj, musis povedat sama sebe, ze ona svoj zivot limitovala, tvoj nemoze.

subartic
4. mar 2025

to je rodinným prostredím. Ak sú rodičia dvaja vysokoškoláci , je vysoká pravdepodobnosť že aj ich deti budú vysokoškoláci , to je podpora a smerovanie od malička. Potom máš rodiny kde rodičia nie sú vysokoškoláci , ale chcú aby ich deti boli vzdelané a mali sa " lepšie " ako oni . No a potom sú rodiny ako tvoja rodina, kde vzdelanie sa nepovažuje za dôležité, dehonestuje sa alebo sa dehonestujú deti a toto čo majú im stačí , veď aj ja mám a prežila som .
Ja mám sesternicu čo má dcéru , dievča sa skvelo učilo,vravím jej Alena , Janka patrí na gympel a potom na VS . Sesternica je vyučená kaderníčka , robí však predavačku , jej manžel rozváža tovar , dievča po škole išlo na pedagogickú strednú , tam čisté jednotky a na VŠ nešlo , však načo , netreba, v dedine je škôlka , može tam pracovať ako pomocná učiteľka . Za hlavu som sa chytala, pričom 12 km žijú od mesta kde je veľká univerzita s 5-6 fakultami . Neboli ochotní ju ešte živiť 5 rokov , proste do roboty a prispievať do rodiny, lebo ešte býva s nimi . Vravím jej Janka , tak externe sa prihlás, dievča tak udupané rodičmi ( netreba , načo , je t zbytočnosť ), že áno , raz možno .

janickacrazy
4. mar 2025

@subartic to je smutné, ale bohužiaľ sú takí rodičia. Zase poznám aj opačné prípady, keď dieťa nútia do štúdia, keď nato nemá predpoklady, to tiež nie je dobre. Mala som takú spolužiačku na gympli, prechádzala so 4, doma sa učila celé dni, otrasné, len preto, že jej otec chcel, aby išla na gymnázium.

krasneleto
4. mar 2025

nenechaj sa odradit... u nas to bolo presne naopak... nasi nemali vysoku skolu a tlacili na to, aby som ju mala... praveze ma podporili v tom, co im umoznene nebolo... urcite sa nevzdavaj svojho sna, zijes svoj zivot a nie mamin

autor
4. mar 2025

@januska12323 nuž povadili sme sa. Už sa to z celého dňa naskladalo a nepekne som už reagovala. Povedala som ,, hlúpe sme po tebe
Urazila sa ....

iwesska
4. mar 2025

No dobre,vystudovala si VS aj napriek chybajucej podpore. Tak kde je teraz problem? 🤔

la_dolce_vita
4. mar 2025

V dnesnej dobe vystudovat vš nie je ziadny problem, najma urcite smery a externe, to uz zvladne naozaj kazdy. Poznam ex pripadov. Diplomovka sa da "kupit". Cize velmi zalezi aku mas vysoku a kde si ju vystudovala. Ale k teme.. bolo by mi to jedno, je to tvoj zivot.

la_dolce_vita
4. mar 2025

Ups x pripadov 🙂)

subartic
4. mar 2025

@iwesska problém je v ocenení a v neustálom zhadzovaní matkou .

karolinakr
4. mar 2025

rodičia čo nemaju vzdelanie alebo malo dosiahli, s oblubou sťahuju na dno aj svoje deti, hoci vedia, že budu mať tažky život, malo peňazí za ťažkú prácu, budu ich silou mocou presviedčať, že toto je jedina cesta...prečo v nich neveria? maju asi nizke sebavedomie a to očakavaju aj od svojich deti, preto je rozdiel medzi chudobnymi a bohatymi, všetkych V Š čo poznam, podporovali alebo tlačili dokonca svoje deti do VŠ a niektorym sa celkom dobre vedie..niektori chudobni su dufam aj normalni

karolinakr
4. mar 2025

teraz jak tu @subartic píše ma napadlo, tym že chudobni rodičia maju malo peňazí, lebo zle vzdelanie a pomocne prace, ak sa k tomu pridruží alkohol a cigarety, nemaju už vôbec z čoho šetriť, nutia deti ist rychlo pracovať, aby prispievali do domacnosti a nie su ochotni ich živiť dalšich rokov,,,ale to je totalne kratkozrake, ceny idu hore a za par rokov z minimalky nevyžije človek, ešte ked žije sam, len najom bude vyšši ako jeho mzda...
ano, su taki rodičia, ale treba zobrať rozum do hrsti a počuvať seba nie ich..

janickacrazy
4. mar 2025

@karolinakr presne toto mal môj muž ako mladý, otec alkoholik, peňazí nikde a on musel ísť rýchlo do práce, lebo živil celú rodinu od 16 rokov, inak nemali ani čo jesť

rorino
4. mar 2025

Nuž,ona zo svojej pozície si myslí,že ti chce dobre,nesud ju príliš prísne,aj sprostosť je dar boží Veľa stastia

sidicek
5. mar 2025

Ja neviem ,ale načo k šťastiu potrebuješ ocenenie matky, ktorá na to nemá zjavne mozgovú kapacitu?Ved sama vieš ,čo všetko dokážeš aj bez jej podpory tak kašli na to , radšej ty podpor sestry aby si doplnili vzdelanie ak o to stoja a žite inak ako rodičia.