icon

Rodina má o nás mylné predstavy

20. jan 2022

Je tu niekto, kto sa citi rovnako ako ja? Uz som si kvoli tomu dnes aj poplakala. Cely zivot sa snazime postavit na vlastne nohy, nestazujeme sa, pracujeme od rana do vecera, svoje strachy skryvame vo vnutri...... a nasa rodina si mysli, ako nam je fajn, ako nam nic netreba, ako si my vsetko mozeme dovolit narozdiel od nich, pricom opak je pravdou 😥 pomahaju nasim surodencom a ich detom....a na nas sa kasle, pritom pre obe rodiny sme my ti najpomocnejsi, ked nieco chcu...... pomahame kazdemu jednemu a asi preto maju dojem, ako nam je skvelo. Nemozem ani nikomu nic pozicat, lebo si to na drzovku nechaju zadarmo 😓 pritom som aktualne bez prijmu, cakame babatko, predavam aj veci po sebe, len aby som mala.....a ked vidim, ze svagrina dostane od mojej svokry celu vybavu, cestovnu postielku, detske kresielko, mechy oblecenia.... a nam nedali nic... (pritom my sme si dom kupili, vsetko sme si odmakali, nezdedili sme ho ako svagrovci), nie zeby som zavidela....ale co, mam zacat zobrat aj ja? Ju kazdy poklada za zgrlosku, takze jej kupuju osozne velke dary, aby mali... u nas sa rata s tym, ze to vsetko vzdy zvladneme a ak chcu nieco od nas, vsetko dostanu zdarma.....

monka105
21. jan 2022

Možno by len stačilo, aby si začala byť k rodine úprimná a pomáhali by aj vám.

mimikarol
21. jan 2022

Nečítam komentáre. Ale veď nič nepozicaj, povedz že nemáš a hotovo. Alebo povedz že nepoziciam, lebo minule si mi nevrátila. Aj o nás si hlavne muzova rodina myslí že sme milionári. Už viac krát mali také narážky, napr "mne netrcia stovky z vačku ako tebe". Lebo sme kúpili dom, ja už pár rokov nepracujem....Nechceli sme platiť cudzie dlhy kôli tomu že ja som lakoma....lebo inak na to máme, šak sme milionári...(kiežby) Tiež sa nikomu nesťažujeme, povieme si my dvaja medzi sebou a hotovo.

mariaveronikag
21. jan 2022

presne ako píše @vler ! Teraz potrebujete Vy...STOP obdaruvávaniu...napísať, maximálne zavolať k sviatkom, bez darov. Vašu lásku môžete vyjadriť inak ako darmi. Očividne vás využívajú, treba to ukončiť.

hapkova
21. jan 2022

Ono niekedy nie je na skodu sa ozvat a nie len byt ticho. K nicomu to nevedie, hlavne takto v rodine a vznikaju spory.

selest
21. jan 2022

Este dodam ze tie predstavy kto vas rodina ma vytvarate vy sami. Niekto ti nevrati 100eurovu vec a vy nic nepoviete tvarite sa ze v pohode. Vypytaju si drahy darceka vy bez nicoho kupite. Jasne ze si o vas myslia ze ta stovka vam nechyba. Jasne ze potom skor pytaju nez davaju. Netreba zobrat, ale treba povedat ako to je ze na toto teraz peniaze nemam lebo nerobim..

elizabet173
21. jan 2022

asi treba začať byť trošku sebecká. Prečo požičiavaš vec, ktorú môžeš predať? Veď si mala hneď povedať, že nie ste na tom finančne najlepšie a zabila by si dve muchy jednou ranou, aj by iným možno trklo, že peniaze neprehadzujete vidlami, aj by si mala peniaze z predaja. Prečo chodíte pomáhať zdarma? Viem, je to rodina, ale v prvom rade nech pomáha ten, kto dostáva. Tvoj muž môže miesto pomáhania rodine ísť na brigádu a zase pribudnú peniaze. Prečo kupuješ drahé dary, keď na to nemáš? A ani také neodstávaš? Zmeňte svoje myslenie, aj svoje správanie, aj ostatní sa začnú správať ináč.

martul
21. jan 2022

Ja ti neporadim. 25 rokov sa to snažím pochopiť, prečo to tak je. Normálne som sa našla v celom článku.
Ale cítim také vnútorné uspokojenie, že všetko čo máme, sme dosiahli sami, bez pomoci. A vieš čo? Je to super pocit. Ty sa musíš nastaviť tak že to proste zvládnete sami iná možnosť nie je.
Roky sa pomáha môjmu švagrovi, lebo on príde a samé lamentovanie, on to proste robí vypocitavo, presne vie čo povedať a svokrovci hneď skáču s peňaženkami a robia jak draci.
Nam v živote nikto nedal cent /ale ani sme si nepýtali, neplakali že nemame/.ani nepomohli, vždy keď sme niečo robili tak nevládzeme spravte si sami. Sadli do auta a utekali švagrovi.
Len je dôležité, aby to aj muž videl. Môj to vidí ako to ,,nefunguje" nepomôžeme si ale mne stačí že on to vidí ako sú jeho rodičia.

martul
21. jan 2022

Ešte aj s tými vecami sme na tom rovnako. Ja som porodila a švagriná ostala tehotná. Všetko som jej dala aj 59 ročnú perinku ešte po mojej mame-krasnu. Proste všetko. Po 3 rokoch sme čakali druhé, nič sa nedialo tak nadrzovku som si ich pýtala naspäť. Nič mi nevrátila, lebo sme jej nič nedali. Ešte sa švagriná urazila, že čo vypytujem. A potom sme sedeli u svokrovcov a chválili sa fotkami vnučky komoletne oblecenej v našich veciach. A vieš čo povedali?! Že my stveme rodinu a riešime majetky, že všetko máme cnq čo si spomenieme, či mi pár handier chýba.
Zase sme skončili my ti zlí.

annamalaga
21. jan 2022

@martul viac by som jej nič nedala a basta.!!!

sidicek
21. jan 2022

Jedna vec je ze mate v rodine pijavice bez chrbtovej kosti,druhá, ze vy nepochopiteľné plnite ich rozmary. Prečo kladiete potreby iných pred svoje? Za pracujte na tom a hneď vám bude lepšie. A plakať kvôli veci pre dieťa, len preto že nemá správnu farbu? Neblázni, babu je úplne jedno, aj keby si chalana vozidla v ružovom kocari s jednorozcami. A ak by sa niekto čudoval tak povedz ze len ekologicky zmyslate a snžite sa rozbyt gender stereotypy 🙂

miskaska
21. jan 2022

Ja mam zivotne nastavenie, ze od nikoho nic necakam, ak nieco dostanem je to bonus. Ale nie je nikoho povinnost mi nieco dat. U nas sa rozvodom rodicov trosku zmenili vztahy a naucila som sa aj smerom k rodicom nic od nich neocakavat a neziadat. Je to taka moja obrana voci sklamaniu. Nie je nikoho povinnost nám pomáhať, či uz financne, materialne alebo s detmi.

eeffka
21. jan 2022

vies co...co tak som precitala ved vy si to priam pytate, aby sa po vas kazdy vozil. Dvihnem telefon a svagrine oznamim nech okamzite vrati ziadne vyjednavacky, a svokrovcom ze prideme az nam vyjde cas a hlavne chut a ze deti maju 2, bodka.
a ze si niekto ziada dary .... schuti by som sa zasmiala a kupila by som co by som uznala sama za vhodne.

osky
21. jan 2022

Chceli ste si zachovat hrdost a riesit svoje problemy sami,takze posobite,ze nic nepotrebujete.
Treba vyjst s pravdou von a vysvetlit aj tym,ktori nechcu veci vratit,ako to ozaj je.
Ako sa hovori:
"Nememu dietatu ani vlastna mat nerozumie..."
Zaokryvat sa vzdy nevyplaca

ckatka
21. jan 2022

Nuž...v tomto treba byť jedine otvorený a úprimný.
Komunikácia...nič iné. Niektoré rodiny jednoducho fungujú tak, že ten "najsilnejší" proste podporuje tých slabších. Historicky to tak bolo....napríklad "mladší brat ostane doma a bude pomáhať, starší pôjde študovať" a potom logicky sa očakáva, že z vyššieho zárobku lekára alebo ITckara starší bude podporovať mladšieho, ktoreho na školu poslať nemohli, a zarába minimalku lebo ma len ucnovku.
V dnešných časoch, keď ale študovať a vzdelávať sa môže prakticky hocikto a takisto ľudia môžu cestovať za prácou a keď sú šikovní, zarobiť výborne aj s remeslom bez školy...zároveň keď pracujú aj manželky a z viacgeneracnych komunít sa stali niekolkoosobove rodiny, je toto už úplná kravina.
Pardon, ale to, že je niekto môj brat, ktorý rovnako ako ja vyštudoval za peniaze našich rodičov a mal prakticky rovnake štartovacie podmienky, ho nijako neopravnuje podieľať sa na mojej životnej úrovni, pokiaľ ja som ta šikovnejšia a viem zarobiť a ušetrit. Ak mu niečo dám, je to moja vola a moje rozhodnutie a rovnako tak môžem dať niekomu inému, kamarátovi, a nikto nemá žiadne právo sa za to na mňa hnevať.

Autorke - poučenie do budúcna. Na Slovensku je závisť jedna so základných ľudských vlastností. Zmier sa s tým. Bud začneš rozširovať ako sa máte zle, alebo budeš pokračovať v tomto momentálnom nastavení (ktoré ti očividne nevyhovuje). A veci na predaj proste Nepoziciavaj. Sama vravíš ze sú od vás 200km. Ved to ani nevedia čo všetko máte. A proste sa s nimi na túto tému ani nebav. Povedz ze nemáš peniaze potrebuješ popredať všetko nepotrebné a debata skončila.
Ja napríklad neprijímam požičané veci po deťoch, pokiaľ ich mam vracať. Nemá kapacitu si pamätať co je od koho a ešte na to dávať pozor....ani náhodou. Darcu upozorňujem, že ja svoje veci predávam alebo posúvam zadarmo ďalej, a ak s tým nie je okej, nech mi to vôbec nedáva. Mne to nestojí za tie nervy a nie som odkázaná na obnosené oblečenie.
Rovnako tak ked niekomu niečo dávam - tak upozorňujem - ze toto ti dávam a nechcem to nazad, urob s tým čo chceš.

martul
21. jan 2022

@annamalaga ani som nedala, veď ona je odvtedy urazená. Len ma mrzí tá perinka....po mojej babke ešte. Ale nič nie je pravda a my sme zlí a robíme rozbroje v rodine.

dadis
21. jan 2022

Podla mna bola chyba, ze si si to nevypytala hned na zaciatku. Cakam druhe dieta, potrebujem. Bodka. Ziadne, ze predavam, lebo chcem take/onakve...maju dojem, ze si radsej predas, akoby si nechala svagrinej, ktora danu vec este potrebuje (sama si pisala, ze to radsej za 10 eur predas - tu cenu si pisala ty, tak neplac, ze poslala 10eur). Teda problem je, mila autorka, v tebe. Nevies priamo komunikovat. Svagrina ani netusi, ze ty mas financnuu nudzu, lebo predpoklada, ze ak by si mala, tak by si nespekulovala s farbou ale vyuzila take, ake mas. A ani si svagrine na rovinu nepovedala, ze ty na nove peniaze nemas. Tak to vyzera, ked nekomunikujes narovinu a chces pre okolie posobit, ze nudzou netrpite. Trpite, len to nedavate najavo (chces to zakryt), tak potom sa nestazuj, ze rodina sa nema k pomoci. Rodina nic netusi.

zanettsur
21. jan 2022

podla mna by ste im mali povedat pravdu ako na tom ste a prestat davat zadarmo len tak, ked teda ako vravis, sami teraz nemate nazvys. vy ich zivite v tom, ako je vam fajn, mozno by sa vsetko zmenilo, ak by ste prisli s pravdou

ludka1402
21. jan 2022

Inac mimo tychto poziciavacich a majetkovych zalezitosti mate dobre vztahy?
Napr. spolocne akcie, opekacky, vylety, mozno spolocne postoje, nazory, zasmiat sa podebatit a tak. Toto u vas funguje?
To co popisujes, by podla mna vyriesilo jedine ale radikalne riesenie.
Odstrihnut sa. Uplne vazne. Riesili by ste si veci s muzom ako sami uznate za vhodne a isto iste by sa vam polepsilo a nielen materialne, ale hlavne psychicky.
Alebo ty aj s muzom musite byt striktne asertivny. Tu mam pochybnosti, ci by tvoj muz dokazal povedat nie sestre na darceky, rodicom na opravu domu a pod.

mariejenka
21. jan 2022

@martul 😔veru perinka by aj mna mrzela, ostané nech zhoria veci,ale takúto klasiku a z tvojej strany rodičov....ja som tak raz požičala kamarátke,ona si vypýtala na čítanie, knihy...A.C.Doyle Štúdia v červenom, krásne viazanie, uz asi po pol roku som jej spomenula ze ked ju ma prečítanu ,aby mi vrátila. Ona šokovaná ze isto uz vratila,nema ju. Ja tiež obočie v ofine,ze isto ju má. Nemá. Prešiel mesiac a nič. Nabehla som k nim domov,mali sme cca 16-17 rokov, a pytam sa tety,ona nevie,este raz sa pytam kamosky ... nemá...ok idem si ju pohľadať, samozrejme som ju nasla u nich na polici s knihami ako dekoráciu! Lebo sa ich to moje viazanie hodilo k zátišiu s takými vazami s kovu🙄😑🤨🤣 a to neni moja tvrdili mi, tetka uz červená od hanby! Vravim, teta. Vzadu na viazaní mám meno, a niekde vnútri aj vysušených kvet bodliaka,aj tak aj bolo, keby ju čítali vedia o tom. Odišla som s knihou,bez pozdravu. Kamoska na to aj zabudla,ale s tetou som uz potom nikdy nemala taký srdečný vztah. Ale niekto by povedal ,pche kniha,no ja som si na ňu zarobila na brigáde, nenechala som to tak,a tato skúsenosť ma naucila si za svojim stať, cudziu vec nechcem, svoju si nedám.

sidicek
21. jan 2022

@mariejenka pre pána, to dospelá žena sa nehanbí okradnúť dieta. Mňa to fascinuje, akí ľudia existujú, aj tá kamoška...

martul
21. jan 2022

@mariejenka no vidíš a že rodina. Ostatné veci nech si spáliť, predá, ale na túto perinku sa moja mama pár krát spýtala, či ju mám odloženú, keby sestra bola tehotná. Čo jej mám povedať, že ju už 15 rokov nemám?! Sestra má 44 farskej ani na obzore, tak ju hádam nebude treba

aeruginosa
21. jan 2022

Podstatu ti tu uz napisali, ale ja ti, autorka, napisem nieco z vlastnej skusenosti z trocha ineho pohladu. Som dieta rodicov takej povahy, ako si ty s manzelom. Neasertivni dobraci, hlavne otec. Nebudem tu pisat litanie, kolkokrat sme kvoli tejto vlastnosti padli na hubu, dostali sa sami do financnej tiesne, kolko bolo placu a nezhod u nas doma, len aby ostatnej rodine bolo vyhovene, aj ked na nas ukor. V skratke, zacnite byt sebecki a mysliet na seba a svoje deti. Teraz to pocitujete hlavne vy, o par rokov to budu citit aj deti, a to, dufam, nechces. Nech ti je tato situacia jasnym poucenim. Zacni pracovat na asertivite, uprimnej komunikacii a ked od vas bude niekto pozadovat drahe dary, jednoducho odvet, ze vy teraz mate nejake vydaje v ramci rodiny a nemozete sa tak rozhadzovat.
Ini si k vam dovolia tolko, co im v prvom rade dovolite vy sami.

lucka114
21. jan 2022

Povedz im pravdu. Mala som podobnú situáciu, raz som už vypenila... Síce sa so mnou teraz moc nebavia, ale aspoň mám kľud .....

vikss1
21. jan 2022

@lucka114 no ale nehovor mi, ze ti to za to nestalo a ulavilo sa ti na dusi. Proste niekedy si takto len ublizujeme a zivime v okoli len mylnu predstavu, ktora sa nakoniec moze lahko obratit proti nam

mariejenka
21. jan 2022

@sidicek Nemyslim že ma okradla,ze chcela, len ten fakt ze uz bola u nich dlho kniha,a taky ten status ze ked raz povedali ze nemaju ta ja sa nemam viac dopytovat, neviem, ... Ale skúsenosť na celý život

78787878
21. jan 2022

Velmi jednoduche. Prestante sa hrat na samaritanov.

lucka114
21. jan 2022

@vikss1 vieš čo, stalo to za to... Ako píšem, mám kľud ...

mirkaveron
21. jan 2022

Nič si s toho nerob u nás to isté a to len preto že neplaceme a ostatný áno

waggi
21. jan 2022

Otázka znie, prečo majú mylné predstavy. Vy sami ste ich v nich živili, tak as bude načase prísť proste z pravdou a možno sa aj ich chovanie k vám zmení

mariejenka
21. jan 2022

Autorka.
No takto, netvrdim ze nema tvoj manžel ísť pomoc rodičom. Ale pre pana Fera, naco on kupuje materiál? Veď rodičia nech zaplatia a on ked vie a je ochotný pomôcť prácou,ok. Moji rodičia by toto nikdy nedopustili. Svokra este tlačí eura,ked jej ide niečo moj muž/jej syn urobiť,ze na benzín, on neberie,tak babka tlačí mne,nakoniec evricka skoncia v rucke 5 ročného 😃 že na ovocie. Atd...
Ale späť k Vam... Byvate 200km od svorkovcov, a ty teraz čakáš druhé dieťa. Tak skoro by nas nevideli. A to pisem rovno. A ani muž by sam nesiel k nim, on sa ma prvotne starať o vás,a aj si ma oddýchnuť doma, venovať sa dieťaťu,aby si ty trochu oddychla,...len či manžel toto dokáže, neísť ked oni zavolajú.