Rodina očakáva odo mňa obrazy zadarmo
Píšem sem, lebo ma zaujíma, či som reálne "sebecká" ako som bola nazvaná alebo nie.
Od veľmi skorého veku maľujem. Chodila som aj do umeleckej ale nikdy som sa tomu reálne nevenovala tak, že by som z toho mala nejaký biznis. Teraz mám 25 a mám "normálnu" prácu (neživím sa malovaním). Hrozne ma ale štve, že moja rodina odo mňa očakáva, že pre nich budem maľovať zadarmo. Asi dva-tri roky dozadu ma mamina poprosila, že by chcela dať svojej sestre na 50tku obraz a či by som bola ochotná jej ho namalovať. Povedala som, že jasné, môžem skúsiť, prišla s tým pol roka dopredu. Namaľovala som a hneď ako ho teta dostala tak prišla za mnou, že za mesiac má jej manžel (môj ujo) narodeniny a že ona chce obraz. Ja som jej veľmi slušne povedala, že ma to stojí veľa času, nakoľko mám normálnu prácu a záujmy a že za mesiac to nestíham. Ale že sa môžme dohodnúť, že by to bolo neskôr, že by mi kúpila plátno na aké by to chcela dohodneme sa. Povedala mi, že nie, ja som to pustila z hlavy a o pol roka som sa dozvedela, že ma poohovárala po celej rodine, že som ju "poslal do p***" a ešte som za to chcela zaplatiť. Ako prosím?!!! Chcela som aby si ona kúpila plátno, nechcela som nič za farby a prácu!
Teraz som svojmu priateľovi darovala pomerne veľký obraz jeho psa (120 x 60 cm), ktorý sme sa vyvesili v obývačke. Boli tu potom jeho rodičia jeho mama len zahlásila, že ona chce také dva jeden pre ňu a druhý pre jej sestru. Ja som to brala tak, že však to bolo myslené ako žart a potom asi týždeň na to za mnou prišiel priateľ, že kedy začnem. A ja taká, že prosím? Ja na to aktuálne nemám chuť a to mám tie dve obrovské plátna, farby, lak a všetko akože dať len tak za dobré slovo? Už sa cítim hrozne, že pomaly musím schovávať, že niečo maľujem.
Príde vám to normálne?
@tibor79 darujem, ked som darca ja a dam to dobrovolne, ked je darcom niekto iny, tak si u mna kupuje sluzbu alebo vyrobok, ktory chce on darovat. Aj ked je to rodina, kamaratka, kolegyna alebo ktokolvek druhy. Nepride ti to divne, ze je darujem nieco niekomu, kto to podaruje dalsiemu?
ja vždy ku koncu marcu zisťujem koľko mám kamarátov, len tak mi drnčia telefóny či by som nespravila DP za bonbonieru , alebo za nič , lebo však kedysi sme sedeli v školskej lavici 🙂. Inak celý rok po mne ani nešteknú .
Mne sa stalo to iste s doučovanim- učím fyziku a chemiu a tiež si všetci známi..známi známych si myslia, že len zavolajú a hrniem sa doucit ich deti “ved sa poznáme- teba to nič nestojí”. Je pravda, že nestojí ma to peniaze, náklady. Ale aj ja mám rodinu a 3 svoje deti pod 5 rokov. Neide ako tak o peniaze, ale stojí ma to čas, nie len ten čas čo doučujem- ale aj ten čas predtým, kým sa nato pripravím, zopakujem, zistím náročnosť, niečo si pripravím. No za milé slovo sa mi neoplatí obetovať ten čas, čo môžem staviť s rodinou…
Nič zle si nespravila. Tu už ide o ich vychcanosť
Treba to stopnúť hneď, na zákazky nerobím mam to ako záľubu keď mám čas a chuť.... A ak to máš chuť spraviť dodaj, ak veľmi chcete doneste si plátno a farby akými to chcete a keď budem mať čas to na maľujem.... Tiež som tak kedysi nezištne každému pomáhala vybaviť úrady, daňové a kadeco iné... A keď mi raz jedna osoba povedala, potom čo som jej dosť pomohla, ze ci yb som nenapísala jej mužovi Bewerbung do prace, a zrovna vtedy sme boli s rodinou na výlete. Jej vravím ved nech si jo muž napíše že keď prídem domov a budem mat čas mu to skontrolujem a opravim. Ze prečo to nechcem napisat Tak som jej povedala ja ti ponúkam. Svoj čas, pomoc ale robotu za teba robiť nebudem, iné osôb si za to vypýtaju 50chf. Tak som dostala odpoveď ze typická slovač, namiesto pomoci by len na Slovákoch ktorý potrebujú pomoc zarábala.... Tak som ju hneď aj blokla.... A s pomocou iným skončila, lebo podaj prst a zhrabnu ti celú ruku
nie, nie je to normalne a daj si bacha hlavne na toho priatela, ak to on za normalne povazuje a nebodaj sa urazi, ze si pre jeho rodinu nechcela malovat zadarmo.. lebo s nim zijes.. u rodiny sa este daju ignorovat podobne moresy, ale mat niekoho s takymi nazormi za partnera, je uz neprijemnejsie
K spomínaným fyzio, účtovníčkam, doučovateľom a umelcom by som doplnila aj právne rady a analýzy od právnikov zadarmo 😃
Moja mama háčkuje hračky, tiež iba ako záľubu, rozdáva po rodine, máme v nej teraz dosť malých detí. Ale nikdy od nej nechceli nič konkrétne a už vôbec nie “už aj a hneď” lebo sme normálna rodina a nie neslušní zadubenci 😃
A priateľovi prišlo normálne sa ťa opýtať, kedy začneš? To by mi už blikali kontrolky jeho smerom 🤔
Nech si vyklikaju cenovu ponuku na tlac obrazu na platno. Zaplatili by 50 eur ako nic. A tlaciaren to vytlaci za chvilu. Ty nie si tlaciaren. Na malovanie clovek musi mat cas naladu. Tor nie je ze robim 5 minut a koncim. Ked zacnes a rozrobis farbu tak pri tom musis ostat. A tiez nie vzdy sa dari. A to s tou pracou doma ma pobavilo. To si myslia ze mozes sucastne pracovat a zaroven malovat? To si asi fajt mylia s tlacenim. Ved to nie je ze posles tlacit a prides ked stroj zapipa ze dotlacilo.. jaj no proste povedat ze material tolko a tolko a cas 50 hodin.. kolko su ochotny dat za hodinu a uz.
Ja si myslím,že ako darček máme môjho priateľa,či ako darček blízkej rodine,by som to brala tak,že darček dávam.... nečakám plácu.
Akonáhle by to chcela rodina pre niekoho iného ako darček,tak by som si vypýtala nejakú sumu.
Veď je to akoby ten dotyčný kupoval darček pre niekoho.
ja by som svokre namalovala-ale poslala by som priatela do obchodu po platno a farby .. s tym,ze od teba dostane obraz a od neho material ...
Ukáž im bloček koľko stojí plátno, farby a všetko čo treba k maľovaniu. Ak nemáš blok choď do obchodu či náhodu nemajú a nedajú ti nákupný blok. Rodine,známym ho ukáž, že je to drahá položka. A povedz im,že maľovať budeš ak ti to časovo vyjde, za prácu nechceš nič, ale nech ti preplatia potrebné veci.
ja mám sesternicu, ktorá nádherné robí grafiky, aj to študovala ale neživí sa tým a presne pre toto čo Ty prestala úplne s tým lebo v rodine by každý chcel aby nakreslila a zdá sa im to dokonca ľahké, povedala im nech si nakreslia sami, až zanevrela na kreslenie na dlhú dobu, teraz mi hovorila že bude mať výstavu, veľmi ma to potešilo predsa je to láska a hoby na celý život
Ja by som normálne povedala, že vedela by som to namaľovať za taký a taký čas, a opýtala sa, že či dotyčná kúpi plátno a farby sama, alebo ti dá peniaze, a kúpiš to ty. Pokiaľ to nechceš maľovať vôbec, tak normálne povedať, že nie, pretože nato nemáš čas a stoji to kopec peňazí... Každého normálneho človeka napadne, opýtať sa, koľko by to stalo...
Podobne to mam s pecenim, idealne 30 maxi verernickov ku kavicke, ved to vecer stihas, akoze nie…niekedy donesiem, ked je cas a chut piect, ked skusam nove veci a vydaria sa, ked viem, ze je to cast daru a skutocne potesi, ked ma v rodine poprosia, ale viem, ze ked nieco potrebujem ja, mam to expresne vybavene, ale take, ze poslat dieta, nech mu teta napecie, lebo lubi makronky🙈oj
Ono totižto ľudia si myslia že materiál stojí pár drobných a ty sa aj tak nudíš doma a nemáš čo robiť a na obraz pár krát frkneš a za pár minút je hotový. A máš byť im ešte vďačná že prišli s nejakým nápadom na obraz a nemusíš vymýšľať ty.
V realite keď spočítaš materiál a minimálnu mzdu na ten čas ktorý sú maľovaním strávila tak je to veľká čiastka ktorú by ti nezaplatili.
Jasné niečo iné je keď maľuješ niečo ako dar pretože to ty sama chceš. Ale obdarovaný to musí vedieť aj oceniť.
Ľudia si ale neuvedomujú že stále keď kúpia farby a štetce a plátno majú len ten materiál . Nemajú tvoje vedomosti ruky a tvoj talent ktorý ty si musela rozvíjať roky a stalo to aj peniaze kurzy a podobne . Čiže ten je na tom najdrahší … ja som Kadernicka . Považujem to tiež za určitý druh umenia . Pretože tiež sa musím vzdelávať a rozvíjať aby som urobila pekný účes . A stále ten človek ktorý si mysli že je to len mojich 5 min času tak keď mu dám prostriedky k práci ten najdôležitejší medzikus stále nemajú … moje ruky … čiže maaaaaalo kto to vie doceniť . A ty si z toho nič nerob ja som mala už tiež veľa potýčok z rodinou ale naučili sa …
Naposledy som sa na Vianoce pohádala s maminou sestrou za jej prístup … ale zvykla si .
Moja neter maluje. Ked nieco chcem, tak kupim vsetok material a dam jej minimalne 50€ za pracu. To mas tak pri mnohych profesiach. Cukrar, maser, elektrikar, stavbar…Ja mam doma IT-ckara. A ozaj si cela rodina, aj vzdialena, susedia, kamarati myslia, ze nema co po vikendoch na praci a bude im opravovat stare nefunkcne budy a stelovat satelity a telefony. A idealne keby aj vsetko nakupil co im treba. Treba vediet povedat nie.
@doriiis však povedz ako je, ze umením sa uživí jeden zo stotisíc 🤷
@babulkomale ....ja vždy každému poviem,že neviem kresliť na ,,povel" a že mám prácu,ktorá ma baví a uživí.😅A potom im poviem,konkrétne aký smer som študovala a oni povedia ,,tak nič" 😂
Vobec sa tým nezatazuj .Horsie by bolo kebyze kazdemu kyvnes..Noo a tvoj priatel to berie ako automatiku zjavne mu to nevadi
Normálne by som to slušne a bez emócií vysvetlila, že nemám na to navyše čas a financie, plus ani chuť. Vedia oni koľko ťa to stojí peňazí a času? Priateľ to vie? Bez vzájomného urážania, všetko sa dá pekne a milo podať, napr. "Teta nehnevajte sa, ale ja chodím z práce často veľmi unavená a jeden taký obraz by mi trval možno aj rok, nemám na to po večeroch energiu, alebo koľkokrát náladu, keď som napríklad naštvaná, nemôžem maľovať, musím byť v psychicky pohode, ináč by som ten obraz pokašľala a potom by som to musela na druhý večer premaľovávať a to potom len zbytočne farbu míňam... Plus plátno stojí 50 eur, farby a štetce ďalších 50-100, musím to ísť kúpiť do špecializovaného obchodu, niekedy nemajú správny odtieň, tak potom tam takto musím ísť aj 2x-3x a vôbec netuším, kedy budem mať nabudúce tade cestu." Tie ceny som možno prehnala, ale my (laici) naozaj nemáme poňatia, čo to znamená namaľovať veľkoformátový obraz "na želanie"... Treba nám to dopodrobna slušne vysvetliť... A takisto priateľovi, že prepáč láska, ale proste sa mi nechce, chcem tiež po večeroch len tak čučať do mobilu alebo pozrieť seriál v telke, či hokej a možno občas čosi namaľovať, ale to, čo JA CHCEM 🤷🤷🤷. Nie mať zákazky na 10 rokov dopredu, za ktoré neuvidím ani cent...
To je vrchol toto. Nikdy by som nechcela od nikoho nic zadarmo ked viem kolko ho to stoji roboty. Keby sa ta opytala ci jej mozes taky obraz namalovat a ze ti za to da nieco tak ok,ale ty budes svoj cas,energiu a maliarske potreby marnit len tak z dobrocinnosti,urcite 😃
Kamoska háčkovala svojim deťom šály, čiapky, nákrčníky. Keď som od nej chcela či by aj mojim babám spravila,hneď som jej povedala,že jasné,že jej to zaplatím. Bola by mi hanba aby mi niekto len tak niečo dával
Keby si si za prácu zarátala trebárs 8 €/h (berieme že bez daní), čo za odbornú prácu nie je veľa, taký automechanik či obkladač by za to snáď ani nevstal z postele, tak ten obraz vyjde hádam aj na pár stovák. A chrapúni nie sú ochotní zaplatiť ani za materiál a ešte sú urazení. Ach...
Toto ma naštvalo, že zadarmo a počas home officu to máš robiť. Ja by som začala ich žiadať o službičky. Dôjdes k nim, aha doniesla som aj bicykel s pokazenou gumou, môžeš to opraviť, že? Však to je za 5 minut. Vyplnis mi prosím tento formulár, že? Ty na to lepšie vidíš. … každý krát im pridaj nejakú robotku 😂
@yoxinka inak toto je aké trápne keď je niekto napr.lekar a ľudia sa ho na návšteve pýtajú na seba a sťažujú si na bolesti. Preboha by som sa pod zem prepadla....
@mikadooo presne takto vysvetlujem ja a vzdy je to prijate, ludia naozaj netusia, co stoja niektore veci casu a penazi.

Mať dobrého fyzioteraputa za kamoša je TOP!!! Ja som zaňho veľmi veľmi vďačná 🙏.