icon

Rodina očakáva odo mňa obrazy zadarmo

22. máj 2024

Píšem sem, lebo ma zaujíma, či som reálne "sebecká" ako som bola nazvaná alebo nie.

Od veľmi skorého veku maľujem. Chodila som aj do umeleckej ale nikdy som sa tomu reálne nevenovala tak, že by som z toho mala nejaký biznis. Teraz mám 25 a mám "normálnu" prácu (neživím sa malovaním). Hrozne ma ale štve, že moja rodina odo mňa očakáva, že pre nich budem maľovať zadarmo. Asi dva-tri roky dozadu ma mamina poprosila, že by chcela dať svojej sestre na 50tku obraz a či by som bola ochotná jej ho namalovať. Povedala som, že jasné, môžem skúsiť, prišla s tým pol roka dopredu. Namaľovala som a hneď ako ho teta dostala tak prišla za mnou, že za mesiac má jej manžel (môj ujo) narodeniny a že ona chce obraz. Ja som jej veľmi slušne povedala, že ma to stojí veľa času, nakoľko mám normálnu prácu a záujmy a že za mesiac to nestíham. Ale že sa môžme dohodnúť, že by to bolo neskôr, že by mi kúpila plátno na aké by to chcela dohodneme sa. Povedala mi, že nie, ja som to pustila z hlavy a o pol roka som sa dozvedela, že ma poohovárala po celej rodine, že som ju "poslal do p***" a ešte som za to chcela zaplatiť. Ako prosím?!!! Chcela som aby si ona kúpila plátno, nechcela som nič za farby a prácu!
Teraz som svojmu priateľovi darovala pomerne veľký obraz jeho psa (120 x 60 cm), ktorý sme sa vyvesili v obývačke. Boli tu potom jeho rodičia jeho mama len zahlásila, že ona chce také dva jeden pre ňu a druhý pre jej sestru. Ja som to brala tak, že však to bolo myslené ako žart a potom asi týždeň na to za mnou prišiel priateľ, že kedy začnem. A ja taká, že prosím? Ja na to aktuálne nemám chuť a to mám tie dve obrovské plátna, farby, lak a všetko akože dať len tak za dobré slovo? Už sa cítim hrozne, že pomaly musím schovávať, že niečo maľujem.
Príde vám to normálne?

Strana
z3
babulkomale
23. máj 2024

@gerrwie_girl uplna topka je ukazovat na vecierku zubarovi zuby a kazy a rozpravat mu o svojich endodonciach a implantatoch 🤦😃

yoxinka
23. máj 2024

@gerrwie_girl
Že? Otras.

aurora33
23. máj 2024

@yoxinka ja tak absolútne chápem toho tvojho kamaráta 🙂 poznám to.

gerrwie_girl
23. máj 2024
lucilaines
23. máj 2024

Ak ta to bavi aj samu pre deba a pre radost a malovat chces, tak maluj, neschovavaj to. Ak niekto pride ( niekto z rodiny, kamoska a podobne, na kom ti zalezi) a bude nieco chciet, tak povies, nie stoji ma to cas a peniaze. Tu mam ale par malych obrazkov, co som si malovala len tak pre radost s neviem kam s nimi, ak chcete, vyberte si z toho.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
som_realistka
23. máj 2024

@nikaeli že 40?😀😀😀😀 torta na prvé sväté prijímanie stojí viac, jednoduchá elegantná biela s marcipanovou ozdobou 😀😀😀 ľudia sú fakt mimo

lujza123
23. máj 2024

Je to v prvom rade o NASTAVENÍ v tvojej hlave. To ti píšem ako živnostníčka a človek co sa v podstate živý nejakou formou umenia už dlho.
Veľa ľudí žije v úplne inom svete, kde majú striktne rozdelené ze chodenie do prace = zárobková činnosť a ostatne činnosti sú hobby. Ked tak ziju oni predpokladajú ze takto funguje celý svet .

Zatiaľ to svojim spôsobom tak vnímaš aj ty, mas prácu a svoje hobby.
Akonahle samu seba presvedčíš ze tvoje umenie ma hodnotu, ze na vytvorenie obrazu potrebuješ investíciu a veľa času tak takýchto zadarmo.mi.sprav upraces veľmi rýchlo už v prvej vete.

Budto rovno povieš ze na zákazku nerobíš alebo zahlasis cenu za akú malujes a ze im ako rodine môžeš dať nejakú zlavu.

Práve ta istota ktorú mas v sebe sa pretaví do spôsobu akým to povieš a ľudia to pochopia a začnú akceptovať.

Kým sa pri takejto požiadavke tváriš rozpačito, zahovaras to, považuješ za žart či sa snažíš jemne niečo naznačiť ľudia to vyhodnotia ako ze je to zadarmo…

ruzovakrava
23. máj 2024

Ľudia sú čím ďalej drzejší a hlúpejší. Chýba im elementárna slušnosť, zdravý sedliacky rozum. Neber si to osobne. To oni sú tí degenerovaní, nie ty. Ja som zdravotná sestra a tiež som si stanovila hranice, lebo áno nemám problém spraviť preväz, pichnúť injekciu či poradiť ale odtiaľ potiaľ, niektorí ľudia si očividne myslia že som nadčlovek a dokážem po známosti vybaviť CT/MR ešte v ten deň, najneskôr zajtra. A také že vyťahovanie boľavých smradľavých nôh a ukazovanie znamienok pomaly aj v obchode, to už je chvalabohu minulosť 🤣

nikaeli
23. máj 2024

@som_realistka časom som s tým sekla. Bolo to síce krásne a voňavé hobby, ale stálo ma príliš veľa času a energie na úkor rodiny.

katka700
23. máj 2024

Autorka, takéto správanie má korene v dobách keď rodiny držali spolu a pomáhali si. Lenže vtedy to bol veľmi adresny systém niečo za niečo a keď si prijala pomoc boli jasné očakávania čo za to.
V dnešnej sebeckej dobe si "vychcani" jedinci pamätajú že rodina pomáha ale "zabúdajú" že to nie je zadarmo 😂
Ale k veci. Prerataj si koľko stojí materiál na veľký obraz a koľko času na tom stravis. Pri záplave lacných chujovin z aliexpresu si mentálne zaostalejsi myslia že majú nárok všetko dostať za cenu ázijského lowcost suntu.
Keď niekto začne konverzáciu smerujúcu k "namaluj mi obraz zadarminko" maj pripravenú odpoveď "je to drahé hoby len matros stál xx eur, a trvalo to xx hodín, keby som si účtovala minimalku musela by som zaň pýtať x stovák"
Tvoj priateľ je tak trochu hovädo keď ťa naháňa maľovať pre rodinu. Daj mu zoznam s čím potrebuje pomôcť tvoja rodina - práce v záhrade, murovat kupelku, maľovať. Keď chce aby si strávila desiatky hodín maľovaním obrazov pre jeho rodinu nech strávi rovnaké množstvo hodín prácou pre tvoju rodinu 😂

carter30
23. máj 2024

Môj manžel je stolár. Každý z rodiny niečo chce ,,z odpadu,,. Z odpadu takú a takú skrinku, policu, dokonca aj skriňu vraj z odpadu 🙉 Nechcite vidieť nervy môjho muža🙂🙉 ... Vždy si vypýta len za materiál a aj tak je najhorší ,, že ako na rodine zarobil,,.. odvtedy sekol niečo robiť hocikomu aj zo širšej rodiny.

lucitta9
23. máj 2024

Poznam..ja som interier.dizajner ale uz dlhsie to nerobim a pracujem v inej sfere. A tiez si niektori clenovia sirsej rodiny mysleli, ze im mam zadarmo na ukor vlastneho volneho casu riesit ci uz navrh kuchyne, kupelne alebo rovno celeho domu. A este som pocuvala vycitky, ze to nechcem pre rodinu spravit a musia tolko penazi za to platit 🤦🏻‍♀️
A niektori este mali predstavu, ze vizualizaciu kuchyne spravim z vecera do rana.
Ja som kazdemu hovorila, ze pre zachovanie dobrych vztahov v rodine to musim odmietnut a mala som pokoj.

lavender94
24. máj 2024

Poznám. Peciem vo voľnom čase torty, koláče. Samozrejme dedina, všetci sa maju radi, všetci si pomáhajú, tak stará mama nasľubovala na Vianoce, že napečiem neviem komu všetkému a povedala mi to dva týždne pred vianocami. To som sa s ňou tak pohádala, že sme sa nebavili cele sviatky. Keď som odmietla, tak prišli výčitky, že toto im nemôžem urobiť, takto narýchlo im už nikto nanepečie a už vôbec nie tak kvalitne. Tak som sa opýtala, či su pani dôchodkyne zrozumene s tým, že beriem 90 centov za kus a že objednávky na Vianoce som uzavrela v októbri. Tak som ostala za vypočítavu sviňu, ktorá chce zarobiť na chudáčikoch starých ľuďoch.
Alebo najlepšie “pani to je take drahé? Tak viete čo? Ja vám dam 5€ a vy mi dáte recept ja si to upeciem”….no chojte mi do p…, suroviny tiež asi stoja 10€ podľa niekoho… neviem, asi boli v obchode 15 rokov dozadu…
Uz som si vychovala aj rodinu a každý už našťastie vie čo si môže a nemôže dovoliť. Koláč donesiem keď chcem, keď ma niekto sviatok, alebo upeciem na požiadanie keď je to s dostatočným predstihom a donesú mi aspoň materiál, alebo si dohodneme inu protislužbu. Tiež mame aj iných šikovných ľudí v rodine a nerobím im take veci. Urob to aj ty. Budeš za najhoršiu, ale časom to vyšumí.

Strana
z3