icon

Rodinná oslava alebo zdroj konfliktov

8. jún 2025

Ahojte, potrebovala by som názor niekoho nezainteresovaného na túto situáciu.

Dostala som sa do konfliktu s mojou maminou s tým, že mama mi vyčíta, že preháňam a "rozbíjam rodinu".
Minulý víkend som bola na jednej rodinnej oslave. Moja teta (sestra mojej maminy) nás zavolala na oslavu narodenín jej dcéry (mojej sesternice) k nim na chatu pri Revúcej. Táto oslava sa rozoberala asi pol roka dozadu, kedy ešte nebol známy termín. Ja som vtedy aj so snúbencom povedala, že prídeme. Asi týždeň pred konaním oslavy mi volala teta, že teda "je to tento víkend". Ja som jej povedala, že teda snúbenec nepríde, lebo už má program (išiel na oslavu svojho najlepšieho kamaráta). Už vtedy sa na mňa osopila, že však sme sa obaja sľúbili. Márne som jej vysvetľovala, že to bolo pol roka dozadu keď nebol termín.
Oslava mala byť piatok až nedeľu. V stredu mi teta poslala zoznam vecí, ktoré akože máme priniesť. Keby to boli nejaké drobnosti nič nepoviem ale to bol zoznam ovocia a zeleniny na 3 dni pre 12 ľudí za 80 eur. Ja som na to volala mamine, že teda ja asi na tú oslavu nejdem. So snúbencom akurát kupujeme a zariaďujeme byt. Veľmi veľa peňazí ide do zariadenia a pravdu povediac snažíme sa šetriť kde sa dá. Povedala som mame, že proste celý tento výlet je pre mňa aktuálne drahý. Musím sa do tej revúcej nejak dostať. Ja auto nemám takže som išla s bratom a delili by sme sa o benzín. Plus teda očakával sa odo mňa darček pre sesternicu a ešte zaplatiť 80 eur za potraviny. Mama bola taká, že či to myslím vážne, že tete som už povedala, že prídem. (Ale to bolo predtým ako si odo mňa vypýtala 80 eur za to že prídem.) Nakoniec som bola taká, že dobre pôjdem nechcem robiť problémy. Zaplatila som dokopy asi 130 eur za to aby som tam prišla (benzín, potraviny + darček). Kúpila som sesternici vonné sviečky, ktoré má rada za 20 eur. Nie je to veľa ale brala som to tak, že teda fakt nemám peňazí na rozhadzovanie. Keď sme sa vrátili tak mi volala mama s tým, že ona sa tam za mňa hanbila, že to čo za darček som priniesla. A ja len že prosím? Že moja teta pindala, že teda oni ma tam pohostili na 3 dni a ja prinesiem darček za 20 eur.
Strašne ma to naštvalo, lebo mi to príde na hlavu postavený systém. Keď som to hovorila snúbencovi tak ten sa ma opýtal, že čo mi oni dali na sviatok. Ja z duše neznášam také toto porovnávanie "kto koľko komu dal" lebo dar dávam bez toho že očakávam späť. Ale teda som si uvedomila, že keď som ja robila oslavu tak sesternica s manželom mali čerstvo dieťa. Ja som vedela že sú natesno s peniazmi tak som im vyslovene povedala, nech nenosia nič. Nakoniec priniesli nejaké koláče ale v živote by mi nenapadlo sa na nich hnevať. A na vianoce.. Oni (sesternia s manželom) vymysleli, že už nebudeme ako rodina každý kupovať darček každému, lebo "už je nás veľa" a budeme ťahať lístoćky s menom a len tomu kúpime darček. Ja som si vytiahla jej sestru a kúpila som jej fakt drahý darček (robotický vysavač za asi 400 eur). Nie preto, že by som sa potrebovala chváliť ale vedela som, že ho veľmi chcela. Mňa si vytiahla táto sesternica a dostala som deku a vankúš z Actionu ešte aj s cenovkou dokopy asi za 7.50.

Tak ja fakt neviem či som fakt ja ten problém alebo čo. Budem vám vďačná za nejaký komentár.

bonboniera
8. jún 2025

Na Slovensku je taký zvyk, nechať si od rodiny aj nasrat na hlavu len aby dobre bolo. Pouč sa z toho do budúcna, komunikuj asertívne len teda rátaj s nasledkami. Matka nech sa hanbí sama za seba, za mňa veľmi divná cela rodina … a teda neviem co toto malo spoločne s oslavou, toto bol normalne víkend na chate na ktorý si nechcela ísť a ktorý si si napriek tomu zaplatila. Odporúčam inak zrusit darčeky vseobecne 😅

autor
8. jún 2025
@beata_k

A ta ktorej si dala vysavac za 400€ ti co dala?

@belllinka To pol roka dozadu bolo orientačne. Na vianoce som ešte nevedela, že to budú organizovať. Ale hlavne oni povedali ,že nad tým "rozmýšlajú" a potom po lroka ticho. Ja som si myslela, že tá oslava nebude. Odpoviem rovno aj @misana84 sestrnia mala narodky v marci.. A oslava bola teraz.

@beata_k Nič. Každý dával jeden a dostal jeden darček. Mňa si vytiahla táto sesternica a dala mi darček za 10e.

lintu
8. jún 2025

V čom preháňaš a rozbíjaš rodinu?
Myslím, že spoznámkovať ti to mohli aj bez tej drámy. A ešte je otázne čo si o tom celom myslí sesternica.

misana84
8. jún 2025

Tak ste si mali dohodnúť aj cenový limit. A keď tebe nedoniesli nič, neriešila by som. To len mamky sa chcú ukazovať

lucia13022023
8. jún 2025

Ty si dospelá? Lebo dospelý človek si hádam stojí za svojím názorom a rozhodnutím.
Nevychádza vám ísť na oslavu - nejdem.
Neriešim aký darček si komu dala, proste máš rodinu akú máš.. Materialisticku bandu ktorej nikdy nevyhovies. Si poučena do budúcna.
Ak sa ta budu pýtať prečo neprídeš, jednoducho by som odpovedala - aj tak vám nikdy nič nie je dobre. Načo mam chodiť.

qrstxyz
8. jún 2025

Keď nemám problém, tak si vymyslím. Tým nemyslím Teba, ale Tvoju rodinu. Po prvé, ak organizujem oslavu, tak o pohostenie sa postarám sama, nebudem pýtať od hostí peniaze, ani ich žiadať, nech spravia nákup. Čiže po niečom takom je trochu pokrytecké čakať ešte drahé dary.

Beztak oslavovať narodeniny tri dni v kuse mi príde prehnané. Taktiež keď mi niekto sľúbi účasť polroka vopred, stopercentne by som sa na to nespoliehala, veď toľko vecí sa môže dovtedy udiať. Ako áno, je to nepomer vysávač a vonné sviečky, ale normálne by som vysvetlila situáciu sesternici a mama s tetou nech si hovoria, čo chcú.

janetinka27
8. jún 2025

ahoj, vykasli sa na to.so sesternicou vychadzas? Ostatne by ma netrapilo. Oslava bola ok? Zrejme teta a mama su si podobne.

alenka58
8. jún 2025

nechápem načo niekto pozýva na 3 dni keď potom chce aby dotyčný niečo doniesol, keď ho to finančne zaťažuje nech oslavu nerobí ale nech to nerobí 3 dni a nemám rada keď mi niekto diktuje čo mám kúpiť a za koľko, v rodine to takto nemáme a tvoja mama tú vôbec nechápem o čo jej ide

adka176
8. jún 2025

Ja som to ani nedočítala....nechápem načo takéto oslavy...sesternicine narodeniny sme nikdy neoslavovali, ani ona moje ...ľudia to už maximálne preháňajú...a vraj, že sa máme zle...a potom zbytočné hádky a podobné nedorozumenia....

panonia
8. jún 2025

Ja by som sa vykašlala na taketo rodinne oslavy. Bola chyba tam vôbec ísť.

tim23
8. jún 2025

Jooj vôbec to nerieš, ži tak ako doteraz, venuj sa bytu a zariaďovaniu. Zabudni na to čo sa stalo cez víkend. Na takéto oslavy by som sa mohla vykašľať, kde ešte ja mám platiť pohostenie a potom mi vykričia že oni ma pohostili, veď to je smiešne. A maminu nerieš, tie sa so sestrou asi pretekajú... Zabudni na to, ale teda do budúcna by som tieto smiešne oslavy vynechala

kitycat
8. jún 2025

Uz len ta komedia, ze si lodujete kto da komu aky vianocny darcek... to co je?

Najlepsie darceky "do rodiny" dava uz roky moja teta, jar, spongijenanine veci do domacnosti co sa zuzitkuju

maca1984
8. jún 2025

Ja toto nechápem..
Si niekam pozvaná a dostaneš zoznam vecí ktoré máš kúpiť ?
Nikdy v živote by mi toto nenapadlo.
Nech organizujem hoci aj " len " grilovačku u nás na chalupe, či oslavu narodenín/jubilea, o všetko je postarané z našej strany
Hostia majú jedinú " povinnosť ", dostaviť sa.

U nás v rodine, myslím v tej širšej ( sesternice atď ) sa žiadne darčeky na Vianoce neriešia, max krsniatkam/synovcom.

Ale nechápem, aké rozbíjanie rodiny ?
Napíšem ti za seba.. Aj moja mama by si predstavovala lepšie vzťahy ja a moje sesternice/bratranci, ale berie to tak, že som dospelý svojprávný človek a sama som sa rozhodla ako tieto vzťahy (ne)chcem mať..
A rešpektuje to.

autor
8. jún 2025
@kitycat

Uz len ta komedia, ze si lodujete kto da komu aky vianocny darcek... to co je?

Najlepsie darceky "do rodiny" dava uz roky moja teta, jar, spongijenanine veci do domacnosti co sa zuzitkuju

@kitycat Ja neviem. Prišli s tým oni posledné Vianoce, že je náš veľa a je to už drahé. 🤷🏼‍♀️

laila22
8. jún 2025

Nečítam celú diskusiu iba pár tvojich príspevkov. Pred pol rokom si nevedela, že budeš zariaďovaní byť? 400€ za vianočný darček pre sesternicu s ktorou nemáte nejaký úprimný vzťah, dosť neuvážene... Sviečky za 20€ a ovocie za 80€ viac než dosť.. máš nevdacnu rodinu. Načo robia 3dnovevpdlavy, keď na ne nemajú? Ty sa nabudúce nedáj vydierať. Mne sa stalo, že som šla na chatu s kamoškou a ľuďmi ktorých som nepoznala, boli to jej priatelia.. bolo presne dane, za čo sa platí, plus nejaké náklady na guláš čo sa mal variť. Ostatné si mal každý priniesť. Na konci chaty mi kamoška vraví, že chcú ešte doplatiť za nejaký nákup čo nakúpili syry, zeleninu a neviem čo dievčatá z BA. Pozerám na ňu a hovorím, to azda nemyslíš vážne, priniesla som dve igelitky ovocia a zeleniny zadarmo a ja mám niekomu preplácať nákup, ktorého som sa ja ani nedotkla? No nedala so ani cent navyše.. Nešlo mi o tých 20€.. ale o princíp.. Treba sa vedieť zastať samej seba..

autor
8. jún 2025
@laila22

Nečítam celú diskusiu iba pár tvojich príspevkov. Pred pol rokom si nevedela, že budeš zariaďovaní byť? 400€ za vianočný darček pre sesternicu s ktorou nemáte nejaký úprimný vzťah, dosť neuvážene... Sviečky za 20€ a ovocie za 80€ viac než dosť.. máš nevdacnu rodinu. Načo robia 3dnovevpdlavy, keď na ne nemajú? Ty sa nabudúce nedáj vydierať. Mne sa stalo, že som šla na chatu s kamoškou a ľuďmi ktorých som nepoznala, boli to jej priatelia.. bolo presne dane, za čo sa platí, plus nejaké náklady na guláš čo sa mal variť. Ostatné si mal každý priniesť. Na konci chaty mi kamoška vraví, že chcú ešte doplatiť za nejaký nákup čo nakúpili syry, zeleninu a neviem čo dievčatá z BA. Pozerám na ňu a hovorím, to azda nemyslíš vážne, priniesla som dve igelitky ovocia a zeleniny zadarmo a ja mám niekomu preplácať nákup, ktorého som sa ja ani nedotkla? No nedala so ani cent navyše.. Nešlo mi o tých 20€.. ale o princíp.. Treba sa vedieť zastať samej seba..

@laila22 Nie nevedela. Vedela som, že v priebehu dvoch rokov chceme kupovať byt ale nevedeli sme presne kedy. A v aprili prišla dobrá ponuka. 🤷🏼‍♀️

kavasmliekom
8. jún 2025

Nabudúce povedz, že nejdeš, že máš iný program. Aj pol roka dopredu, aj 5 minút pred oslavou.

laila22
8. jún 2025

Minimálne so vedela, že chcete kúpiť byt...

really8
8. jún 2025

Vy ste v rodine vsetci tak na peniazky ze? Davat bratovi za benzin ze idete na oslavu? Aj cestak musis vypisovat?

som_realistka
8. jún 2025

Urobila si pár chýb a za to čo sa ti deje teraz si môžeš sama, bohužiaľ, nechala si sa dotlačiť do tejto situácie ty. Popracuj na svojom sebavedomí a uvedom si ze nemusíš vždy vyhovieť rodine, ani mame. Podľa toho čo píšeš mas okolo 30, takže podobných situácii bude v rodine neúrekom.

maca1984
8. jún 2025

Inak fakt.
Za benzín si nepýtam (ani by som nevzala) ani keď sused zavolá že potrebuje odviezť.
Nie to ešte od brata/sestry.

0silvia0
8. jún 2025

Nikdy by som bez terminu niekomu neslubovala ucast na oslave.
Nikdy by som nekupila jednotlivcovi 400 eurovy dar, to je jednoducho privela a urcite nie sesternici.
Nikdy by som nekupila ako jediny darcek vonne sviecky za 20 euro, pridala by som aspon kvety, bonbonieru alebo tak nejak.
Nikdy by odo mna sestra neziadala sa skladat na benzin, ak by som sa s nou zviezla.
Nielen tvoja rodina, ale aj ty to mas nejako cudne usporiadane.

malaopicka
8. jún 2025

Áno, už si sa poučila. Ty si to myslela dobre, ale vyvstala si z toho vidíš ako v očiach tvojej mamy a tety. Ale opakujem, je to ich problém, nie tvoj. Už to nechaj nech si to spracujú ony a nabudúce sa zariadiš tak, aby si bola spokojná ty.

som_realistka
8. jún 2025

A k darčekom, teda každý zo ma inak, a u nás v rodine sa kupujú na vianoce iba darčeky deťom do 18, 😀, ale keby sme mali taky systém ako Vy, že každému niečo, a potom sa to zmení na tajného santu, tak kúpim iba za tu malú plánovanu časť a zvyšok si odložím. Však si vedela, že vás čakajú výdavky s bytom.

autor
8. jún 2025
@0silvia0

Nikdy by som bez terminu niekomu neslubovala ucast na oslave.
Nikdy by som nekupila jednotlivcovi 400 eurovy dar, to je jednoducho privela a urcite nie sesternici.
Nikdy by som nekupila ako jediny darcek vonne sviecky za 20 euro, pridala by som aspon kvety, bonbonieru alebo tak nejak.
Nikdy by odo mna sestra neziadala sa skladat na benzin, ak by som sa s nou zviezla.
Nielen tvoja rodina, ale aj ty to mas nejako cudne usporiadane.

@0silvia0 Budem sa opakovať ja som priniesla dar + 80 eur za potraviny. Nevidím nič zlé na tom, že kúpim dar na ktorý mám.

A k tomu bytu .. Ach dievčatá som nečakala že toto budem obhajovať. Áno chceli sme do dvoch rokov kúpiť byt. Očakávali sme že budeme kupovať budúci rok ale za pol roka sa podmienky zmenili. Úrokové sadzby išli dole (to som asi tiež mala predpokladať) a prišiel byt s dobrou cenou presne v našej lokalite tak sme do toho išli skôr.

caramellka
8. jún 2025

Mne to pripadá, ako keby to sesternicina rodina organizovala ako rodinné stretnutie, že to poňali tak, že keď sa stretávate celá rodina na Vianoce, stretnete sa aj v lete na chate. To, že to prezentovali ako oslavu a chceli aby každý niečo priniesol je ale dosť divné. Rovnako ako to, že sesternica oslavovala 3 dni na chate so širšou rodinou 28.narodeniny, ktoré mala pred tromi mesiacmi... Ak by to bola ešte nejaká grilovačka u nich na zahrade, dobre. Alebo keby mala okrúhle, tak o.k., chata, ale teda keď pozývam na oslavu, tak ju platím.
A už k tomu, že to dali vedieť týždeň dopredu sa ani nevyjadrujem radšej.

0silvia0
8. jún 2025

80 eur za potraviny ja osobne neratam ako dar, nemusis sa opakovat, ja som to citala. 3 dnovy pobyt nie je parhodinova oslava, sama by som potraviny automaticky priniesla ani by mi kazat nemuseli. Napriek tomu je vianocny dar 400 euro a 20 euro k narodeninam neporovnatelne do oci bijuci. Nemusis opat vysvetlovat preco, citala som to aj napriek tvojmu vysvetleniu je to privela. Chcela si nestranne nazory, mas nestranne nazory, aj ked sa ti nepacia.

maca1984
8. jún 2025
@0silvia0

80 eur za potraviny ja osobne neratam ako dar, nemusis sa opakovat, ja som to citala. 3 dnovy pobyt nie je parhodinova oslava, sama by som potraviny automaticky priniesla ani by mi kazat nemuseli. Napriek tomu je vianocny dar 400 euro a 20 euro k narodeninam neporovnatelne do oci bijuci. Nemusis opat vysvetlovat preco, citala som to aj napriek tvojmu vysvetleniu je to privela. Chcela si nestranne nazory, mas nestranne nazory, aj ked sa ti nepacia.

@0silvia0 súhlasím.

80 € za potraviny neber ako dar, to si kúpila to, čo si " mala ".

autor
8. jún 2025
@0silvia0

@0silvia0 Ja to beriem ako názor ale nesúhlasím a ním. Mala som si radšej požičať peniaze aby som nevyzerala zle radšej?

0silvia0
8. jún 2025

Nie, stacilo keby si sa zbytocne nerozhadzovala na Vianoce. Vianoce neboli az tak davno. Ale pokojne si si mohla pozicat od mamy, alebo ju poprosit, nech kupi darcek za teba, lebo sa vlastne za teba musela hanbit, ako si napisala, urcite by to rada urobila.