icon

Rodinná podpora pri hypotéke na dom

23. feb 2025

Ahojte mame 22 a uz dlhsie sme chceli zobrat hypo a kupit domček. Nastali okolnosti kedy prisiel dom o ktorom mi priatel dlhsie hovoril je na predaj zistila to jeho mama. Oni vybavovali uz hypo aj kupovali nie jeden dom. Nemaju problem nam pomoct so vsetkym vybavit hypo, pomoct s prerabkou plna podpora. Ale taktiez je to na nas ako oni povedali netlacia nas do toho je to na nas ale pomoc od nich mame istú. Moji rodicia dom este nekupovali byvaju v bytovke maju nejake domy ale tie neprerabali ani nic podobne zkrátka podedené a podobne. Mam pocit ze sa im nas napd vobec nepaci, nepride im ok brat hypo tak nahle lebo vraj to nieje na 5,10 ani na 15 rokov. Co mne je uplne jasné viem do coho by sme isli. Mam pocit ze vobec sa z toho akoby ani netesia. Hned padli otazky preco presne ta dedina, preco hned tento dom, koho to bol napad a podobne. Oni sa so svokrovcami moc nepoznaju ale moj otec nevlastny ma na nich ajtak hned negativny nazor. Aj ked som sa ich pytala ci by boli schopny prist pozriet ten dom s nami aj svokrovcami hned boli slova ze oni cas nemaju a nevedia kedy ho budu mat. Chyba mi strasne podpora od nich. Ked sme prisli ani sa nic nepytali ohladom tak ja som to ani neriesila a samozrejme problem bol ze my sme nezacali temu pritom vedeli ze som sme boli pozriet. Ked sme prisli k svokrovcom hned otom zacali debatovať.
Viem ze hypo nieje len taka vec a viem ze sa moze stat vela veci ale v dnesnej dobe clovek inak nemá moznost. Mozno má ale kym sa k tomu dopracuje. Je premna dolezite mat hlavne to byvanie keby prislo nahodou babatko chcem aby sme mali svoje sice nase to bude az za 25-30 rokov ale rozumiete ma. Uz som na pokraji síl a neviem co mam robit

danielahamar
23. feb 2025

Ak nato báze peniaze, išla by som do toho. Nikdy nie je vhodný čas, hoc ak bude dieťa, bude o jeden príjem menej, nevadí?

sasa1310
23. feb 2025

no keď píšeš, že hypotéka "Vraj" nie je na 5, 10, alebo 15 rokov tak neviem neviem či ste vhodný adepti na hypotéku a kúpu domu. Svokrovci niekoľko domov, vaši niekoľko domov zdedili. No neviem.

caar_oliine
23. feb 2025

My sme mali 23 rokov keď sme sa s mužom po 4rokoch chodenia vzali a kúpili si 70 ročný dom na polo-samote, ale 8minút cesty autom od Trenčina a v tesnej blízkosti autobusovej zastávky 😀 popravde, nečakali sme koľko práce nás čaká, ani to, že prídeme o pár “kamarátov”, nakoľko popri prerábke sme nemali čas na nič iné. Môj muž je veľmi technicky zdatný a ja tiež nie som úplne ľavoruká, takže sme si veľkú väčšinu vecí urobili sami. Našich aj svokra sme pozvali na obhliadky a keďže sme pozerali samé polo zrúcaniny 😂🫣 tak neboli nadšení asi zo žiadneho. Keď sme prišli sem, bola to pre nás oboch láska na prvý pohľad. Myslím, že to vtedy úplne stačilo našim rodičom aby nám do toho prestali kecať, keď videli akí sme nadšení (keď sa spätne pozerám ako to tu vyzeralo, naozaj tomu nadšeniu nechápem) 😀 Dnes máme 27, prerábku už takmer za sebou, rok a pol tu bývame a dokončujeme interiér ešte novo dostavaného podkrovia. Čakáme bábätko, náš dom milujeme a stal sa centrom všetkých rodinných stretnutí 😀 Všetci sem chodia radi,.. bolo to najlepšie rozhodnutie ktoré sme mohli urobiť, pretože teraz, o 4 roky neskôr, s očakávaním bábätka by sme už do takého rizika asi len tak nevhupli. Myslím, že tieto občas bláznivé rozhodnutia niekedy treba urobiť v mladom veku, kým s pribúdajúcimi rokmi nastúpia všetky tie obavy 😀 Samozrejme, nie vždy to vyjde, treba počítať aj s nejakým plánom B 😀 držím vám palce 😀❤️

colsami
23. feb 2025

Mat dnes hypoteky je uplne bezne a normalne, vdaka Bohu za tu moznost, inak ludia co nepodedia a nezarobia statisice hned a zaraz, mozu zabudnut na vlastne byvanie.

Mate obaja dobre platenu a stabilnu pracu? Ze vam daju normalnu hypo? Ak ste dvaja zodpovedni ludia, nevidim problem. Napriek tomu treba pocitat s tym, ze vela ludi su antihypotekarni, s trosku vyhrotenymi nazormi. Nech.

Kupa domu samo o sebe je ale velky zavazok. S priatelom ste kolko? Ozaj ste mladucki. Okrem toho ze chcete kupit hned dom, co nejaky zavazok vo vztahu? Za manzelku Ta nechce? Ako budete dom kupovat a financovat? Pol na pol? V akom stave je dom? Hotovka ze sa nastahujete? Alebo stary povodny stav a svojpomocne s podporami to budete dalsich 10 rokov po veceroch a vikendoch opravovat? Uvedom si ze to nie je pre kazdeho, nie kazdy vztah to ustoji a nie do kazdej rodiny to prinasa dobro, taketo nekonecne byvanie na polostavenoskach a prerabanie v kazdej volnej chvili za kazdy usetreny peniaz. A co je to za "dedina"? Je tam normalna vybavenost? Alebo tam lisky davaju dobru noc a ak ostanes s dietatom doma tak bez auta a furikovania do mesta ani nenakupis, nedas do skolky, nesocializujes sa. Bude Ti naozaj vyhovovat ta dedina najblizsich xy rokov?

Velmi malo informacii na to, aby sa dalo objektivne povedat, ci su obavy rodicov opravnene a ci hned hr hr kupit ten domcek ... 🙃

zmrzlinka2021
23. feb 2025

Autorka,

Spomal.
Ries spoločnu nehnuteľnost až v manželstve.
Máš 22, nepíšeš ako dlho spolu chodíte, ale určite nerieš hneď dom.
Tiež čo práca? Máte tam obaja výborne pracovné možnosti?

michaela789
23. feb 2025

Súhlasím s @colsami.
Píšeš, že chceš podporu od rodičov ale my nevieme, prečo ti ju neposkytuju. Neveria vzťahu? Neveria tvojmu priateľovi? Neveria bankám?
Ak ide len o to, že sa im nepáči že beriete hypo...no, nech teda poradia ako bývať vo svojom bez hypo. Rada si takú radu vypočujem aj ja.... že podedili je pekné ale nie každý podedí a musí sa zariadiť inak.
Ale majú pravdu v tom, že hypotéka je VEĽKÁ guľa na nohe a nezbavíš sa jej ani za rok ani za dva. Úplne bežne sa hypotéky nastavujú na 30 rokov... čo je viac ako si ty vôbec na svete.
Ďalšia vec - zober si, že my sme s manželom kúpili novostavbu... úplne nový voňavý dom, bez predošlých majiteľov, bez predošlých újm... vieš koľko roboty tu stále je? A to sa otlačí aj na vzťahu, vyžaduje si to obrovské kompromisy. Ak nie ste vo vate po samé uši a chcete robiť svojpomocne, aj to je obrovský faktor. Okolo domu je ťažká práca, ty nespomínaš či je to starý či nový...ale aj keby nový (ako ten náš), veľa šťastia, kým zariadite, zveľadíte pozemok. Ktovie čo všetko na vás časom vyskočí a čo budete musieť riešiť....
Takže, ťažko hodnotiť. Ono rodičia majú možno v niečom aj pravdu. Ak chcete bývať spolu, v tom problém nevidím. Podnájom, poprípade menší byt, vyskúšať si či vôbec niečo väčšie a náročnejšie unesiete, na starých bytoch je tiež roboty ako na kostole. V dome to máš tak krát 4.

balerina2025
23. feb 2025

a mate v tom veku uz daco nasetrene? bez toho hypo nedostanete.

dejna_
23. feb 2025

My sme síce a partnerom brali hypo až po niekoľkoročnom vzťahu ale reálne sme niekoľko rokov platili nájom..čo už sme mohli mať našetrené v nejakej inej nehnuteľnosti..ja by som do toho išla ..nikdy nebude ten správny čas ...a aj keby ste spolu nezostali ..dom predáte vyplatíte hypo a niečo vám zostane a máte každý základ pre seba do budúcnosti.

zltalienka
23. feb 2025

"Je premna dolezite mat hlavne to byvanie keby prislo nahodou babatko chcem aby sme mali svoje sice nase to bude az za 25-30 rokov ale rozumiete ma. Uz som na pokraji síl a neviem co mam robit"
Dievca zlate, v Tvojom veku nemas co byt na pokraji sil. Nieco v tom vasom vztahu nie je v poriadku, ked Ty si na pokraji sil a nevies co mas robit.
Len aby Ta ten Tvoj priatel aj s jeho rodicmi neoklamali. Vsetko co budes podpisovat si poriadne precitaj a kym nebudes vsetkemu rozumiet a so vsetkym suhlasit tak nepodpisuj.

balerina2025
23. feb 2025

@zltalienka 👍👏 uplne spravne poradila

v 22 tich je malokto na pokraji sil.

zuzanaete
23. feb 2025

Si si ista, ze mas silu, energiu a odhodlanie do zavazku stary dom + hypo, ked sa rucas z toho, ze rodicia neprejavili velke nadsenie?

veselo_neveselo
23. feb 2025

Dievca, ked uz si teraz na pokraji sil, tak bud prestan s divadlom, alebo ani dom na hypo nekupuj.
Este ani o nic nejde a ty sa uz rucas?
To este ine situacie zazijes, kde budes musiet byt psychicky odolna, a samostatna.

Vas napad sa tvojim rodicom pacit nemusi. Spravte si po svojom, ale nespoliehajte sa, ze vam budu pomahat. Pomahat si mate s muzom navzajom sami dvaja.

Trochu menej dramy do toho.

olimuc
23. feb 2025

Mas 22 a rozum 15 rocnej… uz vidis domcek, prerabanie a pomoc rodicov. Co tak zacat pouzivat rozum … obehat banky a zistit si podmienky hypo atd? Svokrovci vybavia atd len aby si sa ako truba po par rokoch nevracala s igelitkou do detskej izby… a to, ze Ti nemaju cas pomoct … preco by mali? Nebudu sa podielat na zveladovani cudzieho majetku … oni myslia ty nie .. nastuduj si nieco o vlastnickych pomeroch, majetkovych vyrovnaniach atd … a potom sa do niecoho pustaj. Pre mna by bola nadmerna ochota svokrovcov red flag …

vler
23. feb 2025

@olimuc uplne suhlasim. A autorka, to ako pride "nahodou" babatko?

lienka.7
23. feb 2025

@autorka a ako dlho ste s priatelom spolu? Za mňa by ste najskôr mali riešiť svadbu, hypo následné. A ako tu už bolo spomenuté, poriadne čítaj co podpisujes. A koľko to máte vlastbe nasetrene? Plus si zvaz dobre lokalitu... dostupnosť do prace, skolky, školy, obchody, lekári. Nielen zbrklo kupovať...to je to najjednoduchšie. A starú barabiznu na prerábanie by s nikdy nekupovala. Kto bude dom opravovať? Mate ďalšie peniaze?

mabenn
23. feb 2025

V 25 som si sama kupila byt, rodicom som to oznamila...celkom som nepochopila ten rozvetveny pribeh okolo s tolkymi ludmi...co sa tyka hypoteky, treba si prepocitat prijmy a vydaje, pokial mate stabilne prijmy, adekvatna vyska hypoteky je normalna vec a mentalita typu mat len zdedeny majetok alebo byvat do 50tky u rodicov je trochu nemoderna

maminkadeticiek
23. feb 2025

Fuu.Tak odkial zacat.Mas 22 (???),nie je to manzel ale priatel,a hypoteka na dom.Kolko spolu chodite?Preco chces kupovat dom s clovekom,ktory sa este nerozhodol ze chce s tebou stravit zivot?Ako dlho ste spolu byvali?Sami?Ako dlho ste zamestnani?Vies co to je dom?Podla mna si mladucka a zijes v naivnej romantickej predstave.Pribrzdila by som.

tiezjedna
23. feb 2025

No mne keby dcéra zahlásila v 22, že chce s "priateľom" hypotéku a kupovať dom, tak by som s ňou asi trochu zatriasla... A nie kvôli domu ani hypotéke😒

cacianka
23. feb 2025

Ako keby ste nemohli začať s malým bytom a keď sa rozkukate, nasetrite a hlavne si upracete v hlave, až potom riešte dom. Keď už teraz sa rucaš z toho, že tvoji rodičia neodpadavaju od nadšenia (úplne ich chápem , keď skoro ako pubertacka romanticky snivas o dome) a blikali by mi kontrolky že svokrovci sú nadšení, až moc ( len aby ťa mladú neskúsenu obabrali v prospech ich syna)

alenka58
24. feb 2025

ak sa idete brať tak sa dá nad tým uvažovať, ale 22 rokov a ste priatelia tak by som to zatiaľ neriešila

lujza123
24. feb 2025

Autorka presne si pamätám tento vek 20-21-22, to bolo obdobie kedy začala ta skutočná a prava dospelosť

A dospelosť znamená schopnosť robit rozhodnutia a rozumieť všetkým následkom ktoré to tebe v budúcnosti prinesie.
Lebo v konečnom dôsledku si ty sama zodpovedná za svoj život a to ako bude vyzerať . Je to tvoj život, musíš ho žiť podľa seba a svojich rozhodnuti a toho co chceš ty.
TY !!! Nie priateľ, nie rodičia, nie svokrovci. Iba ty

Áno, bolo by super keby tvoji rodičia s tebou zdieľajú tento dôležitý krok, ale oni majú iny názor. Rešpektuj to ze ich pohľad na život je iny, ešte takýchto rozporov zažiješ veľa.

Situáciu s domom vnímaš veľmi naivne a detinsky, prepáč. Priateľ chce konkrétny dom, svokrovci vybavia hypo, rekonštrukciu.

Uvedomuješ si ze ten dom kupuješ a splácať budeš ty? Ze to nieje vrece zemiakov ktoré kúpim lebo je v akcii? Ze sa potrebuješ rozhodnúť ty ako samostatná dospela žena a nie toto rozhodnutie delegovať na priateľa a jeho rodinu

Hypotéka sa berie tak ze si obeham všetky banky, zistím možnosti, oslovím finančného poradcu. Ak kupujem dom s iba priateľom zaplatím si konzultáciu u právnika, dopredu si všetko spišem a dohodnem, kto v akom pomere bude vlastník domu, co v prípade rozchodu, na kúpu musíte mať časť hotovosť, máte ju?
Na obhliadku domu si zaplatím stavebného inšpektora, dám si odborne posúdiť technicky stav domu. Ak je potrebná rekonštrukcia musíš si spraviť rozpočet …

Rozmýšľaj či ten dom naozaj chceš, co sa ti na ňom paci, nepáči, či je ľahko predatelny - ste mladi kľudne sa môžete o 10-20 rokov chciet presťahovať, alebo rozísť. Si stotožnena s tou lokalitou ? Nechceš si pozrieť aj ine domy a vedieť porovnať ?

Absolútne nikde v tomto procese nepotrebuješ ani rodičov ani svokrovcov. Super ked pomôžu, poradia ale nieje to smerodajné

lienka.7
24. feb 2025

@lujza123 krásne napísané a zhrnuté 👍👏
Myslím, že u autorky prevazila eufória, ze v tak mladom veku "bude mat" dom. Inak pripomina mi to tu diskusiu s tými svokrovcami a 3 generacnym poschodovym domom, do ktorého ich vlastne "dotlacila" rodina, každý mal opravovať a teraz nikto nechce pomáhať a platit "vilu", dlhý tuším 100k a neobyvatelne

fiafia
24. feb 2025

Tak priateľ ci manžel? Ak priateľ tak hypotéku riešiť len v manželstve. Najskôr svadba. Koľko ste spolu?

lujza123
24. feb 2025

@lienka.7 presne na tu dievčinu som si spomenula, tiez v podobnom veku ako autorka. Totálne si zničila život lebo naivne počúvala co svokrovci, co rodičia, co priateľ a vlastný rozum nikde

dota6
24. feb 2025

Prečo v tom musí byť angažovaná celá rodina? Prečo musia tvoji rodičia pozerať ten dom? Vieš, nie každého zaujímajú realitné trhy? Je to len na vás. Ste predsa dospelí ľudia. Chcete ten dom dlho, je možnosť ho kúpiť a rozhodnutie je na vás. Rodičia si svoje bývanie zabezpečili, teraz je to už vaša kapusta 😇

stanulienkat
24. feb 2025

Si veľmi mladučká na takýto záväzok. Neviem ako dlho ste spolu, skúste si najprv spolocne bývanie a rozhodni sa o dva o tri roky.

katulienkax
24. feb 2025

Pozri tvoji rodičia sú bytovkovi, dom ich nenadchýna. Možno sa boja že ich budeš otravovať s prerabkou. A hlavne tvoj priateľ nie je tvoj manžel

misanthropicdann
24. feb 2025

Hypotéky by som sa absolútne nebál.
Ak si to viete dovoliť určite choďte do toho.
Jedine si dobre zhodnote lokalitu a stav domu aj pre prípad ze by ste ho chceli o 5 rokov predať aby sa nestalo ze budete predávať za rovnakú (nedajbože nižšiu cenu).
Pravdepodobne to není posledná vaša nehnuteľnosť tak nech z toho aj niečo vytocite pri predaji.

Ja ti odporúčam tieto veci s nimi ani neriešiť keď majú takýto postoj.
Čo ti ja odporúčam choďte s priateľom do hypo spoločne (spolu dlžníci) a rovnako aj vlastníctvo si rozdeľte spravodlivo.
Ak niekto dá viac financií má mať väčší podiel, ušetríte si nervy v budúcnosti v prípadnom rozchode.

nelka93
24. feb 2025

Ja som tiež riešila hypotéku s priateľom, ale teda my sme mali obaja 28 rokov a už niekoľko rokov sme pracovali. Ak si pripravená na všetky zaludnosti a máš dosť peňazí, tak nech sa páči, ale nestazuj sa potom ze ti nevychádzajú peniaze a rodicia ti nepomozu, lebo s tým nesuhlasia