Rodinné konflikty okolo osláv a náboženských tradícií
Neznášam oslavy. Prvá dcéra mala 1. sväté prijímanie minulý rok tak som to nejak vydržala. Stratila som vieru v Boha ale moji rodičia to strašne chceli tak som ustúpila. Zabezpečili všetko chodili s dcérou na prípravu pred prijímaním a spravili jej tam aj oslavu. Máme však strašne zle vzťahy v rodine. Mama na nás stále len nadáva a nemôže sa s mužom vystáť. Ja už nemôžem kresťanov ani vidieť. Ona sa tiež len hra, že je ale do kostola nechodí ani nič. Teraz bude mať druhá dcéra to isté a mne už je zle len pri tej predstave zasa to zažiť s mojou rodinou to posedenie a všetko. Ja neviem ako to zvládnem. Mám teraz ďalšie malé dieťa a to už nechcem dať ani krstiť. Podľa mňa je to všetko len faloš. Už nepristúpim na ich požiadavky. Viem bola som blbá, že som to dovolila. Išli by ste do kostola aj na oslavu? Najviac sa desím tej oslavy, keď máme také vzťahy. Je mi ale ľúto dcéry ako to bude brať. Ostatným vôbec. Čo by ste robili?
@anna777115 je rozdiel viera, cirkev a základné vzdelanie pre život. Keď už teraz nežijú život vo viere, nepraktizuju, do kostola nikto z nich nechodí, tak prečo by mala robiť cirkus okolo psv. Keď deti vyrastú, potom sa môžu slobodne rozhodnúť , nemusia byť viazané akurát ku rkc.
@ljzozv ale autorka tieto cirkevne otazky zjavne nechala na svojej mame ,ja osobne nie som veriaca a krst by som nedovolila aj keby sa babka na hlavu postavila
Raz tomu neverím a je to moje dieťa. Celkovo som názoru ,ze o týchto veciach rozhodujú rodicia , ale ak by mi dieťa doma revalo , ze chce chodiť s babkou do kostola a na všelijaké prijimania ,tak ho necham.Jest by som ho ale kadečo nenechala , lebo to už zasahuje do jeho zdravia.
@cacianka Ale, deti sú zrejme pokrstene, tak patria do cirkvy. Ja, ako veriaca vychovavam svoju dceru podĺa božich prikazani a v duchu katolickej vierouky. K tomu patria aj sviatosti, v katolickej cirkvi je to krst, sviatost eucharistie(prve sv. prijimanie),birmovka a sviatosť manzelstva. Za prve dve sviatosti som zodpovedna ja,či ich moje dieťa prijme a posledne dve budu na rozhodnuti mojej dcery. Ked raz nie som veriaca, odmietam ucenie cirkvi a nechcem podlĺa toho žiť nebudem sa cirkevne sobásiť a krstiť deti.
@cacianka Ale, deti sú zrejme pokrstene, tak patria do cirkvy. Ja, ako veriaca vychovavam svoju dceru podĺa božich prikazani a v duchu katolickej vierouky. K tomu patria aj sviatosti, v katolickej cirkvi je to krst, sviatost eucharistie(prve sv. prijimanie),birmovka a sviatosť manzelstva. Za prve dve sviatosti som zodpovedna ja,či ich moje dieťa prijme a posledne dve budu na rozhodnuti mojej dcery. Ked raz nie som veriaca, odmietam ucenie cirkvi a nechcem podlĺa toho žiť nebudem sa cirkevne sobásiť a krstiť deti.
@anna777115 do cirkvi patrí len ten, kto tomu verí. Ja som bola katolícka. A aj keď som prvé dieťa mala ešte pokrstené, neskôr som konvertovala k islamu a tam vediem aj svoje deti. Môže si kto chce čo chce hovoriť že moje dieťa patrí do rkc. Keď raz uznáva proroka Muhammada ako proroka, tak asi do rkc patriť nemôže 😃 takže hneď tvoja prvá veta v poslednom príspevku nie je pravdivá.
@anna777115 do cirkvi patrí len ten, kto tomu verí. Ja som bola katolícka. A aj keď som prvé dieťa mala ešte pokrstené, neskôr som konvertovala k islamu a tam vediem aj svoje deti. Môže si kto chce čo chce hovoriť že moje dieťa patrí do rkc. Keď raz uznáva proroka Muhammada ako proroka, tak asi do rkc patriť nemôže 😃 takže hneď tvoja prvá veta v poslednom príspevku nie je pravdivá.
@lenkakravcova To, že to nie je pravda, je tvoj subjektívny názor. Každý vidí svoju pravdu v tom v čo verí a vyznáva.. Skutočná a jediná pravda je len v Bohu a raz sa o nej všetci presvedčíme.
Predpokladám, že chodila aj na náboženstvo keď bude mať 1.sv prijímanie. Načo si ju tam prihlásila keď to nechceš? A co vlastne chce tvoja dcéra?
@lenkakravcova To, že to nie je pravda, je tvoj subjektívny názor. Každý vidí svoju pravdu v tom v čo verí a vyznáva.. Skutočná a jediná pravda je len v Bohu a raz sa o nej všetci presvedčíme.
@anna777115
Nie je to môj subjektívny názor ale je to moja viera. 🙂
S tým zvyškom súhlasím. My máme v Koráne k tomu toto - vpodstate je to to isté čo si napísala:
Zoslali sme ti dole Knihu s pravdou (Korán), potvrdzujúcu to, čo jestvuje z Knihy (Evanjelium a Tóra) a ako svedectvo o nej. Rozhodni teda medzi nimi podľa toho, čo Boh zoslal a nenasleduj a neuprednostňuj ich túžby pred tým, čo sa ti dostalo z pravdy. Každému z vás sme učinili zákony a cestu svoju. A keby bol Boh chcel, bol by vás učinil jedným spoločenstvom, ale neurobil tak, aby vás skúške podrobil v tom, čo vám dal. Predbiehajte sa preto v konaní dobrých vecí. K Bohu sa vrátite všetci a vtedy vám oznámi to, o čom ste sa sporili. (Korán, 5:48)

Ja by som zle rodinné vzťahy nepodporovala a neustupovala by som. Prečo by si sa mala stále iba ty prispôsobovať, a oni kašlú na to, čo chces ty? Nech si mama vy avuje a organizuje, sú to tvoje deti, takže účastnit sa nemusíte.