icon

Rodinné návštevy

8. apr 2023

K svagrinej chodime na navstevu tak raz za dva mesiace. Sme tam dlhsie ako 3 hodiny a nikdy nam neponukne nic ine ako vodu. Oni, ked pridu k nam, tak ich vzdy pohostime. Je mi to strasne trapne rozoberat s nimi, ale zaroven ma aj stve, ze ked ideme k nim, balime detom pomaly lepenaky a jej to nie je vobec trapne. A oni sa u nas nechaju pohostit, tak ze kludne zjedia aj plech kolacu alebo tacku chlebikov atd. Ako by ste nadhodili tuto temu? Resp, riesit to, ci nie? Muz ma svoju sestru rad a navstevy nechce obmedzit, a nie netrpia financnou nudzou, prave naopak. Mam pocit, ze su skor drzgrosi. Oslavu narodenin svagor a svagrina vzdy spoja do jednej, hoci jeden je narodeny v aprili a druhy v septembri a este trepnu, ze objednali jedlo len pre 5 ludi, hoci nas tam bolo uz aj viac ako 10. Neviem, ako sa mam k nim uz spravat, ale zacinam byt na nich alergicka…

Strana
z4
reanda
9. apr 2023

@h2 gratulujem.. tak si to uzivaj.. teba sa tato tema evidentne netyka.. tuna sa totiz riesia prave tie ine pripady, kde to takto idealne nefunguje.. a ze ich je pozehnane, ako vidno podla prispevkov

sashabb
10. apr 2023

@viera321 sú tak vychovaní? ale veď tuna sa rieši brat a sestra. Takže jedna mama ich vychovala rozdielne, keď sestra neponúkne ale brat ano? či to sa berie, že nehostí teda brat ale švagriná?
Osobne pohostenie neriešim, som aj veľakrát "zlá" návšteva, lebo mi stačí iba tá voda, ALE ak niekoho pozývam a viem, že aj ku mne cestuje, tak nejaké občerstvenie by sa patrilo ponúknuť.

slavomira236
10. apr 2023

Akurat som tu minule citala ze kamaratky na koni niekolkorocne. Jedna pozyvala druhu na navstevu ta sa tam dotrepala cez pol republiky a kamoska ich ani vodou neponukla. Zobrala ich von na prechadzku a isli spat domov. Muz nadaval ze su hladni

viera321
Autor odpoveď zmazal
sashabb
10. apr 2023

@viera321 ale veď píšem, že sa rieši sestra a brat. Ešte raz si prosím prečítaj môj príspevok, myslím, že som ho napísala zrozumiteľne.

katuska147852
14. jún 2025

Vidím, že táto téma je tu už dlhšie, ale tiež by som tomu neverila, keby to nezazijem. K švagrinej chodíme max. raz do roka. Býva v zahraničí, od nás je to cca 2 hodiny autom. Keď tam ideme, tak cca na dve noci, tri dni. Stalo sa, že až po našom príchode, čo sme dorazili okolo obeda začala variť polievku. Polievka bola zo sacka a do nej hodila dovarit zeleninu. Ďalšie dni obed v case, keď my už doma mame olovrant alebo pred večerou. Nehovoriac o tom, že často tam varíme práve my a aj pre nich. Stalo sa aj to, že keď sme dalsikrat prišli, nebolo nič navarene, zobrala nás do obchodu asi hodinu po príchode, aby sme vybrali suroviny, z ktorých sa bude variť a kým sa uvarí, tak nám v obchode kupila obložené žemle, že aby sme dovtedy neboli hladní. V takom prípade, som nevedela ci to myslí vážne, či mám ten nákup zaplatiť ja alebo kto. Zaplatila ona, ale bolo to maximálne blbé. Tiež nikdy nezabudnem na to, že keď sme tam raz išli, tak som doma upiekla vianočku, ktorú som im zobrala a na druhy deň na obed, že nebudeme variť, dáme si tu vianocku. Netrpia núdzou. Švagriná je inak celkom mila, ale na pohostenie si teda nepotrpi ona ani mužovi rodina. Ja som bola z domu naucena, že by sme sa od hanby prepadli návštevu nepohostit tak ako sa patrí. Ale už to aj ja tak beriem, že pre mužovu rodinu chystáme tak ako sú zvyknutí.

tehulka2011
14. jún 2025
@katuska147852

Vidím, že táto téma je tu už dlhšie, ale tiež by som tomu neverila, keby to nezazijem. K švagrinej chodíme max. raz do roka. Býva v zahraničí, od nás je to cca 2 hodiny autom. Keď tam ideme, tak cca na dve noci, tri dni. Stalo sa, že až po našom príchode, čo sme dorazili okolo obeda začala variť polievku. Polievka bola zo sacka a do nej hodila dovarit zeleninu. Ďalšie dni obed v case, keď my už doma mame olovrant alebo pred večerou. Nehovoriac o tom, že často tam varíme práve my a aj pre nich. Stalo sa aj to, že keď sme dalsikrat prišli, nebolo nič navarene, zobrala nás do obchodu asi hodinu po príchode, aby sme vybrali suroviny, z ktorých sa bude variť a kým sa uvarí, tak nám v obchode kupila obložené žemle, že aby sme dovtedy neboli hladní. V takom prípade, som nevedela ci to myslí vážne, či mám ten nákup zaplatiť ja alebo kto. Zaplatila ona, ale bolo to maximálne blbé. Tiež nikdy nezabudnem na to, že keď sme tam raz išli, tak som doma upiekla vianočku, ktorú som im zobrala a na druhy deň na obed, že nebudeme variť, dáme si tu vianocku. Netrpia núdzou. Švagriná je inak celkom mila, ale na pohostenie si teda nepotrpi ona ani mužovi rodina. Ja som bola z domu naucena, že by sme sa od hanby prepadli návštevu nepohostit tak ako sa patrí. Ale už to aj ja tak beriem, že pre mužovu rodinu chystáme tak ako sú zvyknutí.

@katuska147852 chapem, ze ste obidve akoby z rozdielnych svetov, ale zaujimalo by ma, ci Vas tam ona vola na tak dlho? Lebo ak cesta trva 2 hodiny, tak je uplne ok prist len na jeden den, spat u niekoho podla mna dost obtazuje.

katuska147852
14. jún 2025
@tehulka2011

@katuska147852 chapem, ze ste obidve akoby z rozdielnych svetov, ale zaujimalo by ma, ci Vas tam ona vola na tak dlho? Lebo ak cesta trva 2 hodiny, tak je uplne ok prist len na jeden den, spat u niekoho podla mna dost obtazuje.

@tehulka2011 áno, boli sme pozvaní na viac dní. Totiž cesta trvá dve hodiny autom. Autom sme tam boli len raz, predtým sme auto nemali. Roky sme tam chodievali vlakom. Niekedy raz, niekedy dvakrát do roka. Vlakom myslím, že aj s prestupom na druhý vlak, k tomu cesta MHD v dvoch väčších mestách a ešte čakanie na dopravné prostriedky. To znamená, že keď sme išli ráno z domu, tak sme tam reálne prišli okolo obeda. Ísť domov v ten istý deň by asi nemalo význam. Švagriná býva mimo Svk. Nemyslím si, že to robí naschvál, je to proste ten typ človeka. A nie je ani zlá, je v tomto svojská. Oni si na jedlo nepotrpia. Ale každopádne si myslím, že keď aj ja nemám isté stravovacie návyky, tak z úcty k návšteve sa niečo patrí, najmä ak príde na pozvanie. My sme zvykli navariť aj keď prišla návšteva len na jeden deň bez prespatia. Mužovi to nevadí, je na to zvyknutý. Samozrejme sme o tom s mužom veľa rozprávali, ale nie je to jeho domácnosť a nič s tým neurobí. Veľakrát mi hovoril, že načo toľko chystám, keď príde návšteva. Oni si na to nepotrpia. Ale vždy sa zjedlo čo sme nachystali. Pri poslednej návšteve švagrinej (išla iba okolo, tak sa zastavili na pár hodín) som pohostenie nechystala. Vedeli sme dlhšie, že príde. Ponúkla som kávu. Bolo vidieť, že to nečakali. Nakoniec išiel muž asi po hodine a pol spraviť chlebíčky. Hádajte, koľko ostalo. Ja som nezjedla ani jeden. Nečakám, že sa to do budúcna keď tam prídeme zmení. A neviem ani či ja pri ďalšej návšteve budem chystať občerstvenie alebo nie. Samej mi to vtedy bolo blbé, ale niekomu inak asi nedopne. Napriek tomu zmenu z druhej strany nečakám.

Strana
z4