Rodinné nezhody ohľadom vlastného bývania
Ahojte, čo by ste robili na mojom mieste? Mám 25 rokov a momentálne stále bývam s rodičmi s tým, že si polovicu výplaty odkladám na vlastný byt. Brat keď si kupoval byt tak mu rodičia dali niekoľko desiatok tisíc a doložila mu aj babka. Pre mňa rodičia kúpili byt, teda to mi rozprávajú a rozprávajú to všetkým naokolo s tým, že brata oni vyplatia. Byt sa teraz ide zariadiť, pretože je to zatiaľ holobyt, čiže to bude ešte nejakú dobu trvať. Ja som už nastavená, že by som tam chcela ísť a osamostatniť sa ale otec z toho nieje nejak nadšený. Povedal, že by ho najradšej dal ešte na rok do podnájmu, nech na tom zarobí a mama to nechce, pretože sa bojí že to cudzí ľudia zničia. Ja som v situácii žeby som sa už od našich sťahovala mám na to vek, už minulý rok som chcela ísť do podnájmu a všetci ma od toho odhovárali, že nech si radšej peniažky šetrím veď bývame vo veľkom dome a mám súkromie. Keď som sa pýtala rodičov či ten byt, ktorý je "môj" na mňa aj prepíšu tak oni že áno až keď budú mať peniaze na vyplatenie brata, ale to môže trvať rok dva alebo aj päť.. Otec včera spomínal že si chce kúpiť v apartmán v Chorvátsku, čiže mi došlo že tie peniaze ktoré má našetrené dá do toho. On si hypotéku brať nechce on všetko platí rovno.. Ja sa cítim veľmi neistá, pretože ja by som si aj svoj byt kúpila ak by mi prispeli tak isto ako bratovi, pretože tak isto mám peniažky od babičky a mám už dosť aj našetrené.. Desí ma to ako nehnutelnosti stúpajú.. Keď túto tému s rodičmi otvorím stále hovoria niečo iné a záver to má taký že aj tak budeš dediť všetko ty s bratom.. áno ale ja chcem niečo svoje a ich reči typu uvidíme čo bude veď kam sa ponáhlaš máš kde bývať.. ale ja tu nechcem bývať do 30.. oni to úplne ignorujú. Nechcem znieť vypočítavo, že ich chcem obrať o peniaze ale zas nechcem byť oklamaná a občas sa cítim ako ťahaná za nos... Navyše v rodine máme prípady veľmi podobné a dotyčný skončil s holým zadkom doslovne...
a preco sa teda tak hrnies do stahovania, ked ti u rodicov nic nechyba a im nevadi, ze tam byvas?
@reanda lebo ceny rastú 🙂 a chcela by som mať už aj svoje súkromie a nespovedať sa kam idem kedy prídem s kým a podobne.. oni sú zvedavci keď ide o mňa
@anonym_autor skusila by som sa s rodicmi vklude porozpravat a zistila by som, kolko penazi chcu dat rodicia bratovi a preco prave tolko. Navrhla by som rodicom, ze si zoberiem hypoteku na tuto sumu, ak na mna prepisu ten novy byt hned. Ty budes mat byt hned, brat peniaze tiez a rodicia nemusia nic setrit. Velmi tazko sa posudzuje spravodlivost, lebo tvoj a bratov byt nemusia mat rovnaku hodnotu, velkost, lokalitu, boli kupovane v inom case a podobne. V urcitom zmysle moze byt brat pri tomto rieseni vo vyhode (zalezi to od toho, aku sumu mu rodicia chcu dat) ale ty by si dostala aspon nieco. Ak rodicia tento navrh odmietnu, tak by som si kupila byt sama, lebo nema zmysel cakat a dufat
Ty chces aj sukromie, aj doma v detskej izbe zit a setrit.
Chces sa aj osamostatnit, ale zas chces aj bezstarostne kupeny byt od rodicov a hypoteku brat nechces.
Co vlastne chces? V kazdom prispevky pises nieco ine.
Si to sama v sebe zrovnaj a tak jednaj.
Ja byt Tebou, mat nasetrene a moznost mat hypo, uz mam davno vlastny byt. A nie tu cakat v detskej izbe ako dospely svojpravny pracujuci clovek, ako sa tu povyrovnavaju "ocovia synovia" a vsetci naokolo. To moze byt peknych xy rokov. Nehovoriac o tom, ze to stale je len na voli rodicov, ci a kedy a ako to realne bude. Ved ak si schopna a samostatna, ries si svoje. Zvladli sme to aj my, co sme nemali nehnutelnosti od rodicov a peniaze od babiek... Zvladnes aj Ty. Vela stastia.
Kúp si byť na hypotéku, vybavené...čo vaši chcú alebo nechcú jej ich vec, ty chceš mať svoje.
Prečo by si ty mala akceptovať co nechcú oni, keď oni kašlú na to, ako to chceš ty?
Stále môžeš ísť potom do bytu ktorý sa stále robí a svoj dat potom do podnájmu a hypo sa bude splácať nájomníkmi.
oni práveže budú jednať férovo, o to sa nebojím ale tak ako sa im zachce. A ano myslím si, že chcú aby som tu s nimi ešte bola.. máme psíka s ktorým na dlhé prechádzky chodím iba ja a celkovo sa oňho starám hlavne ja
@anonym_autor už keby chceli dávno to vyriešia tak im to vyhovuje.Nikdy by som sa nespoliehala na rodčov.To že bratovi niečo dali neznamena že daju aj tebe.Veľa príbehov tu je že rodičia maju 2 alebo 3 deti a dostanu len dvaja alebo ak su dvaja tak jeden všetko.Načo sa spoliehať už keby chceli tak ceremonie nerobia.Urobia to dobrovoľne ako píšeš v úvode otec by bol najradšej keby si tam zostala.Tak už to o niečom vypoveda.Im to tak vyhovuje načo sa spoliehať na niekoho sú aj rodičia čo slovo nedržia.Takže nespoliehaj sa na ich majetok.Jasne že budu jednať ferovo a k by jednali férovo a brat dostal peniaze dali by predtým rovnaku čiastku aj tebe. Nemyslíš ved si si to mohla odložiť. Už vtedy nekonali férovo.Tak už by ma to len vtedy nápadlo.Podľa mna s toho nič a robia si doslova žart a naťahuju ťa . Podľa mna s tebou nejednaju férovo.Už ked si tu pred časom písala a nič sa nezmenilo tak prešiel nejaký čas a zasa nič.Normálne by som si vzala hypotéku a nespoliehala sa na nikoho.Jasne lakavejšie je si kúpiť za hotovosť ľahko sa dýcha ale raz ked to nejde nejde.Písal TI tu aj chlap z rodiny u manželky to zažil.Takže take naťahovanie môže byť aj u teba.
osobne by som sa nespoliehala ze to prepisu, keby to chceli, tak by to urobili ale stale su to len reci a skutek utek.
pokial by ma tlacili len stupajuce ceny, tak si vezmem byt na hypo, ostanem byvat u rodicov a ten byt prenajmem. sama si pisala o nejakych mesiacoch.
za ten cas si vies nieco usetrit, najomca tiez prilozi par eur.
a ked budes mat plne zuby vyzvedania a budes chciet byt sama, das najomcovi vypoved a ides tam
Už si tu raz písala. A teda buď si byt kúpiš sama alebo nemáš. Pretože tvoji rodičia jediné čo chcú tak držať ťa naďalej u seba a kontrolovať.
Mas nieco vo vyhlade aaspon 1/4 ceny, postav ich pred hotovu vec-idem kulit garzonku na Boroch😅(xxx)... Kym sa oni vycachruju, co vlaste chcu, aj tebe prelisat, aj dat do najmu, an apartman v HR, budu ta natahovat ako opicku na gumicke, to su este mladi ludia pri sile, ti sa menej ponahlaju ako ty, keby chceli byt aslon trochu ferovi, nech ti daju tolko €, co bratovi + inflacne, ale to by im nevyslo na HR,.... rozum do hrsti, dievca🍀🌷🌸
Ahoj, ak ti to s tým čo máš našetrené vychádza na zobratie hypo, vzala by som hypo 🙂 ak ti náhodou v budúcnosti darujú další byt, tento dáš do prenájmu
Ďakujem všetkým za odpovede.. Dnes som urobila doma troška cirkus a nakoniec sme sa všetci zhodli že bude najlepšie ak mi dajú rovnaký podiel ako bratovi a ja si zoberiem hypotéku.. tak to tak spravím 🙂
Ďakujem všetkým za odpovede.. Dnes som urobila doma troška cirkus a nakoniec sme sa všetci zhodli že bude najlepšie ak mi dajú rovnaký podiel ako bratovi a ja si zoberiem hypotéku.. tak to tak spravím 🙂
@anonym_autor toto len napoveda ze moc s tym prepisanim na teba nepocitali 🙂
@anonym_autor toto len napoveda ze moc s tym prepisanim na teba nepocitali 🙂
@binarypete popravde myslím že sa bude dýchať všetkým lahšie... a hlavne mne a nebudem čakať do nekonečna
@anonym_autor rozumné rozhodnutie.
@rozculena nie musela by som si brat hypo
@anonym_autor tak si tu hypo zober pre boha, ja som si bral hypo v 21, kupil som si byt, potom som si nasiel terajsiu manzelku, byt som predal, vyplatil hypo a postavili sme dom a mame dalsiu hypo a co ako riesis, sa boji hypoteky?
@anonym_autor No ja by som im povedala, že som dospelá osoba, ktorá dospela do štádia, že by už chcela bývať sama a že keď oni takto špekulujú s tým bytom, tak ja si idem hľadať podnájom, pretože túžim bývať sama. Oni si totiž asi myslia, že ak Ťa do toho bytu nepustia, tak zostaneš bývať s nimi. A nemáš ani záruku, že ho budú prenajímať iba rok. A Tvoja mama má oprávnené obavy, ja som v minulosti prenajímala môj byt dvakrát a nemám s tým dobré skúsenosti, môžem povedať, že len zlé. Nikdy v živote by som to už nerobila. Povedz im, že si ideš hľadať podnájom a bude to len ich hanba, že majú pre Teba byt a Ty si ideš prenajímať cudzí. A hlavne, nech vidia, že to myslíš naozaj vážne.
Aký je problém vziať si hypo, kúpiť investičný byt a potom sa nasťahovať do bytu, ktorý ti kúpili rodičia? Máš 25rokov a rodičia hovoria kedy sa budeš sťahovať, kam, či si kúpiť svoje, alebo nie? Ved si dospelá žena, hoci podľa toho čo píšeš, si veľmi závislá na rodičoch... Keď chceš svoj byt, tak si vezmi hypo a kúp si. Nevidím v tom žiadny problém.
spomínam si na tvoju diskusiu, že ten byt kúpili v lokalite ktorá sa ti nepáči, ani nevyhovuje kvôli práci či cestovaniu. je to holobyt, ktorý aj tak asi zariaďujú podľa svojho vkusu. čiže to nebola tvoja voľba N*1.
Vyberaj byt taký, ktorý vyhovuje tebe podľa tvojich kritérií čo najviac. lebo ty v ňom budeš žiť, bývať a asi nechceš trpieť niekde, kde sa nebudeš cítiť dobre.
Bolo by naozaj férové, aby ti rodičia pomohli tak ako bratovi, teda ak majú na to prostriedky a deklarujú férovosť. V kombinácii s tvojimi úsporami, prípadne s hypotékou, by si mohla mať byt aký a kde ti vyhovuje. Rátaj s rezervou, lebo všetko sa môže predražiť, aby si mala € aj na úpravy a zariadenie. Kým si vybavíš všetky papiere , kým nájdeš a absolvuješ obhliadky, môžeš si šetriť a nemusíš sa ponáhľať kúpiť hneď zajtra. Ak by rodičia naťahovali ako doteraz, nepáčilo by sa to ani mne. Bratovi asi také podmienky nedávali, že ? On si už dávno býva ako chce, kde chce, jemu už prispeli dosť aj od babičky dostal, tak prečo máš práve ty čakať ako kura na sopeľ, lebo dorovnať, lebo linka, lebo stierky, podlaha , lebo apartmán pri mori. Rodičia by mali férovo podeliť obe deti, a potom si riešiť svoje predstavy.
Ak to neurobia a ty sa chceš osamostatniť, urob to po svojej linke, celkom samostatne, a ked ti časom nejaké € dajú, použiješ ich kde budeš potrebovať.
držím palce
@anonym_autor pozri, stále si môžeš kúpiť byt dat ho do prenájmu na rok a bývať u rodičov zatiaľ.
Ak sa do roka rozhybu budeš mat byt od rodičov a ďalší co sa ti spláca nájomcom. Ak sa nerozhybu tak sa proste odstahues do svojho bytu.
Prakticky rodičia o tom ani nemusia vedieť ze si kúpila byt.
O 10 rokov si budeš pískať ze si si kúpila byt a nečakala XY rokov kým ti rodičia dali byt.
@anonym_autor asi by som išiel na pivo
@barka1 on dostal len niekoľko desiatok tisíc vtedy ale on to kupoval dáááávno a otec ho chce dorovnať
@anonym_autor tak ale vtedy aj boli iné ceny bytov 😏 Nám tiež svokrovci dali 300 000 korún ktoré mali z predaja 1 izbového bytu. Dnes stojí jednoizbák minimálne 60 tis. (samozrejme závisí od lokality) ale ak by som im tie peniaze chcela vrátiť, isto im nedám 60 tis. 😏 to už by bol iný "úrok"
@anonym_autor pridavam update od utorka je doma neskutočné napätie, začala som pozerať byty a diskutovať ich a rodičia sú z toho na prášky, že som sa do toho až tak obula a chcem sa odsťahovať a bude to mať asi zlú dohru, pretože rodičia nesúhlasia s tým aby som si kúpila 1 izbák, na ktorý jediný mám financie a že to oni nepodporia a nemá to zmysel, pretože je to hrozne malé a ak si mám niečo kúpiť tak 2izbák čo znamená, že ten byt, ktorý riešime a otec prišiel na to že vlastne najlepšie bude pre nich aj pre mňa ak im ja dám všetky úspory oni tým vyplatia brata a sme si kvit len s tým moc nesúhlasí brat, pritom on je aj bol v ovela lepšej situácii ako ja a ono nikdy nebudeme fér skrz infláciu.. takže uvidíme, lebo naši všetkým - známym aj rodine povedali že ten byt je pre mňa ale nečakali že tam naozaj budem chcieť ísť a pred okolím budú vyzerať ako blbci.. takže držte palčeky 🙂
@anonym_autor pridavam update od utorka je doma neskutočné napätie, začala som pozerať byty a diskutovať ich a rodičia sú z toho na prášky, že som sa do toho až tak obula a chcem sa odsťahovať a bude to mať asi zlú dohru, pretože rodičia nesúhlasia s tým aby som si kúpila 1 izbák, na ktorý jediný mám financie a že to oni nepodporia a nemá to zmysel, pretože je to hrozne malé a ak si mám niečo kúpiť tak 2izbák čo znamená, že ten byt, ktorý riešime a otec prišiel na to že vlastne najlepšie bude pre nich aj pre mňa ak im ja dám všetky úspory oni tým vyplatia brata a sme si kvit len s tým moc nesúhlasí brat, pritom on je aj bol v ovela lepšej situácii ako ja a ono nikdy nebudeme fér skrz infláciu.. takže uvidíme, lebo naši všetkým - známym aj rodine povedali že ten byt je pre mňa ale nečakali že tam naozaj budem chcieť ísť a pred okolím budú vyzerať ako blbci.. takže držte palčeky 🙂
@anonym_autor no už sama vidíš, že rodičia si hudú len to svoje, manipulujú ťa aby si tancovala ako oni pískajú.
1. 1i byt je maly ? No pre teba a prípadného frajera bude tak akurát, najme keď si vyberieš šikovný a dobre riešený, prípadne prerobený a vhodný rovno sa nasťahovať. Budeš mať súkromie, nikto sa ti tam nebude hrnúť prespávať len tak, a kto príde - si sama vyberieš.
2. Aký byt si kúpiš ? Aký ty chces a hlavne ti stačia €, ktoré sú len a len tvoje.
3. Tak otec prišiel s nápadom, ktorý je pre teba najlepší ?! Srandista. ( Alebo manipulátor, debil, vychcanec, no neviem aký výraznej najvhodnejší na pomenovanie, a to mi prepáč nechcem urážať). Ty si setriš, od huby odtrhas a všetky prachy máš dať do ruky otcovi ? A on ich dá bratovi ? Hádam zle čítam kristepane ! Tak bratovi už pomohli dosť a ešte aj tebe zoberie aby mu nakŕmil krk ?!😡
4. Ten už kúpený byt, holobyt, nie je tvoj a ani ho nechcú prepísať na teba, máš ho ďaleko od práce, koníčkom, priateľov, čistá strata času, a ešte aj zariadiť si ho mala ty. Snáď aj kľúče budú mať od neho iba rodičia a hocikedy ti tam vpalia ako domov, narušia súkromie a budú ťa tam buzerovat prečo toto prečo takto. Asi snívam 😱
5. Tak sa rodičia vyťahujú, že ti kúpili BYT, hen akí sme machri, ale pritom vedia že ti ho nedajú ( neprepíšu), že nechcú aby si tam bývalá, dávajú ti nelogické podmienky, a úplne trápne robia prieky a natahovačky aby si tam nešla. Lebo keď majú toľko prachov, že otec kupuje keš a teraz plánuje apartmán, tak byt mohol byť dávno zariadený, podľa tvojho vkusu a potrieb a už aj prepísany. To že robia blbcov pred tebou je už ok ?
Dievča zlaté, o výbere bytov im už nehovor, keď nejaký nájdeš poriadne sa porad radsej s niekým iným, zváž všetky drobnosti, ries cez notársku úschovu € až do prepisu na katastri, poriadne preklepni realitku aj byt.
Na tvojom mieste by som asi rodičom nedala ani adresu a veci by som si postupne sťahovala nenápadne, len raz im vrátila kľúče od ich domu a čau. Naozaj za v podstate nechcem huckat proti rodičom, ale toto ich správanie a manipulácia mi smrdí na 100 bôbov. Dávaj si pozor a zvažuje rozumné, čo ti držím palce.
@anonym_autor no už sama vidíš, že rodičia si hudú len to svoje, manipulujú ťa aby si tancovala ako oni pískajú.
1. 1i byt je maly ? No pre teba a prípadného frajera bude tak akurát, najme keď si vyberieš šikovný a dobre riešený, prípadne prerobený a vhodný rovno sa nasťahovať. Budeš mať súkromie, nikto sa ti tam nebude hrnúť prespávať len tak, a kto príde - si sama vyberieš.
2. Aký byt si kúpiš ? Aký ty chces a hlavne ti stačia €, ktoré sú len a len tvoje.
3. Tak otec prišiel s nápadom, ktorý je pre teba najlepší ?! Srandista. ( Alebo manipulátor, debil, vychcanec, no neviem aký výraznej najvhodnejší na pomenovanie, a to mi prepáč nechcem urážať). Ty si setriš, od huby odtrhas a všetky prachy máš dať do ruky otcovi ? A on ich dá bratovi ? Hádam zle čítam kristepane ! Tak bratovi už pomohli dosť a ešte aj tebe zoberie aby mu nakŕmil krk ?!😡
4. Ten už kúpený byt, holobyt, nie je tvoj a ani ho nechcú prepísať na teba, máš ho ďaleko od práce, koníčkom, priateľov, čistá strata času, a ešte aj zariadiť si ho mala ty. Snáď aj kľúče budú mať od neho iba rodičia a hocikedy ti tam vpalia ako domov, narušia súkromie a budú ťa tam buzerovat prečo toto prečo takto. Asi snívam 😱
5. Tak sa rodičia vyťahujú, že ti kúpili BYT, hen akí sme machri, ale pritom vedia že ti ho nedajú ( neprepíšu), že nechcú aby si tam bývalá, dávajú ti nelogické podmienky, a úplne trápne robia prieky a natahovačky aby si tam nešla. Lebo keď majú toľko prachov, že otec kupuje keš a teraz plánuje apartmán, tak byt mohol byť dávno zariadený, podľa tvojho vkusu a potrieb a už aj prepísany. To že robia blbcov pred tebou je už ok ?
Dievča zlaté, o výbere bytov im už nehovor, keď nejaký nájdeš poriadne sa porad radsej s niekým iným, zváž všetky drobnosti, ries cez notársku úschovu € až do prepisu na katastri, poriadne preklepni realitku aj byt.
Na tvojom mieste by som asi rodičom nedala ani adresu a veci by som si postupne sťahovala nenápadne, len raz im vrátila kľúče od ich domu a čau. Naozaj za v podstate nechcem huckat proti rodičom, ale toto ich správanie a manipulácia mi smrdí na 100 bôbov. Dávaj si pozor a zvažuje rozumné, čo ti držím palce.
@anonym_autor
Súhlasím s @cacianka. Zajednaj si byt, vybav hypo, ale vašim to povedz najskôr, keď budeš mať všetko vybavené, podpísané, keď bude byt 100% tvoj...
Keď začala korona v marci 2020, musela som ísť z internátu naspäť k našim. V skratke - bola to ponorka a rozhodla som sa, že od septembra idem do podnájmu. Počas VŠ som pracovala, mala som +/-300€ a keďže som chcela súkromie, išla som do samotnej izby za 175€. Zmluvu som podpísala ešte v júni, od septembra. A našim som to povedala až 31.8. večer. Deň pred sťahovaním. Reakcia bola asi taká, od mamy, že to nezvládnem a aj tak sa vrátim nazad so sklopenými ušami. Je tomu už 5 rokov, odvtedy sa stalo toho veľa, ale dnes mám s našimi lepší vzťah ako predtým.

a preco sa teda tak hrnies do stahovania, ked ti u rodicov nic nechyba a im nevadi, ze tam byvas?