Rodinné podnikanie
Ahojte,
už dlhšie ma trápi môj manžel. Po niekoľkých rokoch manuálnej práce, kde si muž odskákal kade čo - nezaplatenie za dobre vykonanú prácu, naťahovanie sa s ľuďmi a pod. sa rozhodol, že manuálnu prácu zavesí na klinec a začne sa venovať obchodu. Ja ho chcem a aj sa snažím plne podporovať, ale mám pocit, že ma nemá za rovnocenného partnera. Ja som ešte doma na MD, ale snažím sa ako viem, robím papierovačky, reklamu a pod. No stále mám pocit, že to manželovi nestačí a nedá na môj názor. Možno sú to pre niekoho maličkosti, ale mňa hnevá, ak mu napr. poviem, že ak potrebuje nový paušál, OK, ale čo sa týka kúpi mobilu, na služobné účely - podotýkam LEN na volanie mu stačí obyčajný lacný mobil. On nie, on musí kúpiť /nehovorím najdrahší, ale nový dotykový mobil/. Hnevá ma, že nevie šetriť aspoň na takýchto veciach.. a že ma jednoducho nepočúva :(( Teraz máme dosť vysoké náklady s reklamou, tak ja sa snažím okresávať, čo sa dá - podotýkam aj na úkor mńa a dcéry. Neviem už, ako manžela donútiť, aby aj mňa aspoň raz počúval a nerobil vždy len a len podľa seba ???? On mi povie, ale veď to nie je drahý mobil (90€) - áno, sú aj drahšie, ale prečo nemôže len na volanie kúpiť obyčajný napr. za 30 € a tých 60 € sme mohli využiť nejako inak. A to je len jedna vec z mnohých, s ktorými si nedá povedať :(
no na Slovensku bežný jav .. preto ma tak manžel vytočil. Zatiaľ pracuje vo firme len muž a ja tak popri 🙂 Ale viem, že musím dávať pozor na neho a na jeho výdavky, lebo myslím, že by vedel veľmi rýchlo skĺznuť do červených čísiel ...
Kde je účtovníčka za 100 € mesačne?
@worker_falcon Joj Ty si mi spravil dobre.
@natalym ale no toto 😎
@worker_falcon S Tvojimi komentármi sa stotožňujem, tiež mám na to taký pohľad.
@natalym
@worker_falcon
neflirtujte tu 😀
@0silvia0 Ale nie, len ja mám takýto názor, môj muž je skôr šetrivý typ, nič si nekúpi, ono je to fajn, ale peniaze sa aj tak minú ani neviem kde, tak aspoň máš náradie a pod.
Proste som za investovanie do potrebných vecí.
A reklama je zradná, dneska ťa agenti nahovoria na hocičo, ale keď sa ich pýtaš na účinnosť reklamy tak koktajú ako malé deti. Proste nevedia.
@tuppe och to si mala co napisat na modreho konika! to sa ti tolko "odbornikov" ozve! A plno z nich ako priznavaju v inych temach zije v dlhoch a exekuciach. Takze pocuvat ich, je cesta do krachu.
Na mna posobis ze si zena, ktora ma rozum a drzis svojho muza trochu pri zemi. Nevidim to s jeho nazormi v podnikani velmi ruzovo. takze bud ostrazita, aby nestiahol aj teba.
Jedine maminuska radi rozumne.
Môj muž je niečo podobné ako zakladateľka, snaží sa šetriť a ukočírovať to. Je to super a potrebná vec, ale odkedy som hlava ja, tak splácame staré, máme hotovosť, máme zákazky, máme čo potrebujeme.
Jeho šetrenie nám bolo na nič. Sama nechápem ako je to možné.
Ale som mu vďačná, že ma kontroluje. 😉
@tuppe vôbec si iné urážlivé príspevky nevšímaj. My ... dá sa povedať podnikáme, dá sa povedať slušne, momentálne som na RD a zarobím 200, ale určite mi manžel dáva pocítiť že som rovnoprávnym partnerom. Ste manželia, takže ste rovnocenný partneri, mali by ste sa vzájomne radiť a dať na názor toho druhého.
Nehovorím - každý pár je iný - porovnávať je bezcenné, ale ja som manžela musela prinútiť kúpiť si lepší mobil (potrebuje to na rýchlu komunikáciu, internet emaily..) doslova som ho prehovárala. On si nechcel kúpiť zbytočne predražené výdobytky doby (podotýkam, veľmi zdatný do PC a mobilov). Môžme si dovoliť luxusné autá, kupujeme a jazdíme na starších ojazdených (je šikovný, vie porobiť aj autá). Nehovorím, že naše žitie je úplne správne, ale áno - mali by ste spolu preberať dôležité výdavky. A pre každého sú iné tie dôležité výdavky. Pre niekoho je veľa aj 20 eur, niekomu nerobí problém 200 eur...
A tie poznámky typu - musí byť reprezentatívny, potrebuje lepší mobil .... blá blá ... všetko to je len pozlátko - ľudia zbytočne zakladajú na materiálnych veciach (áno niekedy aj ja) ale dôleitejšie je čo má človek v hlave.
Sú mi smiešny ľudia, ktorý riešia a minú posledné peniaze na najnovšie modely iPHONOV, pc, tuningovanie áut a pod.... a hlavy majú vygumované
@alaguema bavíme sa tu o 90 EUR ktoré mohli byť použité napr. na úhradu dlhov. Asi ani ty by si nechcela byť na strane veriteľa a tvoj dlžník si kupuje mobily.
Ja osobne keď mám s niekým spolupracovať , tak si na ňom nevšímam mobil ale to aké má dlžoby ..voči obchodným partnerom , voči DÚ,SP. ZP..to je pre mňa alfaomega, pretože od toho sa zväčša odvíja finančná spoľahlivosť toho človeka.
Takže môže mi sem prísť bača z Hornej Dolnej , ktorý má na sebe ešte montérky alebo je v tesilákoch a kockovanej košeli ,ale jeho spoločnosť OVCE s.r.o vykazuje dlhodobú stabilitu a taktiež mi sem môže prísť človek v obleku za 3000 EUR s mobilom za 1000 EUR ale keď si pozriete jeho účtovnú zvierku a poznámky spoločnosti BIZNIS, červené čísla od zhora dole. Vtedy mi je ten jeho image skôr k smiechu .
och dievčatá, ďakujem Vám za pochopenie 🙂 Konečne niekto, kto chápe o čo mi išlo 🙂 O princíp + o to, že tie peniaze, sme mohli investovať inde, keďže máme dlžoby vďaka "poctivým" ľuďom :( Keby manžel nemal ani jeden mobil OK, nech si kúpi, ale on už jeden reprezentatívny má, tak na čo na volanie do obchodov potrebuje dotykový, keď bude ho mať i tak viac menej doma ....Ja som za splácanie dlhov. A podľa mňa obchod sa vie uzatvoriť aj s obyčajným mobilom... Ja si nezakladám na tom, že musím mať značkové auto, mobily at´d .. ale skôr sa snažím mať niečo v hlave a presvedčiť človeka vyjadrovaním, vedomosťami a nie pozlátkom. A to sa snažím aj mužovi vysvetliť...
@jamika27 a niektorí riešime princípy.
@jamika27 to je to, ze sa zmenila klientela konika. Takmer vsetky schopne zeny uz odisli, preto aj hodnota rad degraduje.. Mlade, neskusene zeny tu nemaju riadne vzory. Volakedy tu boli odbornicky zo vsetkych oblasti, ale vzdali to. Mali totiz taky isty hlas ako nejaka Filomena bez vzdelania.
A este ta Filomena dostala plno lajkov, lebo take lahke cesty sa ludom pacia...
A viem naco narazas - kazdy zakompexovany blb ma megaauto na lizing a mega mobil co mu trci z vrecka, aby sa ukazal. ten co NAOZAJ ma, sa nepotrebuje vystatovat svojim majetkom.
@filipal Ja mám tiež tento názor, ale každý deň stretávam ľudí čo sa čudujú že prečo nemáme lepšie mobily, prečo nemáme lepšie auto a pod. Napr. moja svokra má s tým dosť veľký problém, že prečo si nekúpime nové auto. No nekúpime, lebo to čo máme je super, potrebujeme dávať peniaze inde ale ona stále rieši, že predsa všetci čo podnikajú majú predsa iné a stále novšie a novšie.
@worker_falcon uhol pohľadu, väčšinou mám tvoje komentáre rada, ale dnes nesúhlasím .. a hlavne som názoru že prikrývaj sa prikrývkov na ktorú máš a nie požičanou ...
autorka tu rieši dlžoby, majú rodinu - tak je na zamyslenie, či je potrebný mobil za 90 eur a nestačí ten za 30 ... (ja mám mobil za 500, ale bolo obdobie keď som si kupovala rožky za 0,06 aby som vyžila)
@maminuska nevšimla som si to o dlhoch. Tiež mám dojem, že tu nejde o mobil, ale o to, že obaja chcú rozhodovať a jeden je nedaj sa a druhý neboj sa. Čo sa týka dôveryhodnosti, mobil, samozrejme, o ničom nevypovedá. Každopádne ale normálny telefón za 90EUR je taký úplne bežný štandard, ktorý ani neohúri nikoho, ani neurazí, ani nebuduje imidž, je to proste normálny mobil, ktorý hovorí len o tom, že ten človek nie je na mizine, ani neprišiel z treťohôr. Neviem, v čom podniká tento pán, ale sú sféry a kruhy, kde by si s tlačidlovým mobilom pôsobila ako dinosaurus. A nejde len o imidž, ale aj o možnosti využitia (ako som už písala internet, aplikácie, ktoré uľahčujú a zjednodušujú fungovanie hlavne ľudí, ktorí veľa cestujú a nemajú možnosť byť stále pri PC) a to si ten potencionálny obchodný partner tiež všimne. Preto som sa aj pýtala, v čom podniká. Nie je to isté, ak má niekto účtovnícku firmu a sedí celý deň v kancelárii a je rozdiel, ak robí väčšie obchody a chodí na jednania s majiteľmi fabrík a veľkých firiem, kde sa bavia o nemalých sumách. Ani vtedy nepotrebuje super nadupaný mobil za 1000EUR, ale pre takých ľudí, je mobil pracovný nástroj, tak je pochopiteľné, že si zvolia kvalitu. Rovnako ako ten, kto pracovne najazdí kopec km, si nekúpi ojazdenú feldu, ale niečo spoľahlivé a bezpečné.
@natalym táto doba je strašná na materiálne veci ... každý ťa len porovnáva a pozerá čo máš oblečené, aké máš auto, dom, mobily ... nevravím, že materiálne veci nemám aj ja rada, ale keby bolo treba muselo by to ísť bokom ... a to si veľa ľudí dnes nevie pripustiť, nevie s a vzdať týchto vecí a považujú to za životne dôležité. A keď klesnú o triedu nižšie považujú to za tragédie a nevážia si že sú zdravý
@natalym Auto ma byt predovsetkym bezpecne, aby nam zachranilo pripadne zivot.
ale co sa tyka uz dalsieho luxusu je to vec hodnot. ja sa stretavam skor s ludmi, ktori ked maju nieco navyse, daju na charitu, robia v dobrovolnickych organizaciach a pod.
Ide o to, ci sa dokazeme tesit z prepychu, ked vidime inych trpiet

@tuppe vieš to je také krásne zdanie ... 🙂 , super mobil za 500 EUR , auto Volvo za 50 tis eur na leasing aby som bol reprezentatívny ..to nech majú firmy ktoré sú za vodou a dobre stabilizované na trhu , ale začínajúca spoločnosť valí a investuje do rozvoja a normálneho fungovania, aby sa nedostala do dlhov voči sociálke, danovému uradu , všeobecke ...lebo už si v registri dlžníkov, je ich takých pánov podnikateľov ktorí sa vozia v drahých autách ale na mzdy každý mesiac požívajú faktoring , nezaplatené účtovnej firme ....