icon

Rodinné podnikanie

tuppe
20. jún 2016

Ahojte,
už dlhšie ma trápi môj manžel. Po niekoľkých rokoch manuálnej práce, kde si muž odskákal kade čo - nezaplatenie za dobre vykonanú prácu, naťahovanie sa s ľuďmi a pod. sa rozhodol, že manuálnu prácu zavesí na klinec a začne sa venovať obchodu. Ja ho chcem a aj sa snažím plne podporovať, ale mám pocit, že ma nemá za rovnocenného partnera. Ja som ešte doma na MD, ale snažím sa ako viem, robím papierovačky, reklamu a pod. No stále mám pocit, že to manželovi nestačí a nedá na môj názor. Možno sú to pre niekoho maličkosti, ale mňa hnevá, ak mu napr. poviem, že ak potrebuje nový paušál, OK, ale čo sa týka kúpi mobilu, na služobné účely - podotýkam LEN na volanie mu stačí obyčajný lacný mobil. On nie, on musí kúpiť /nehovorím najdrahší, ale nový dotykový mobil/. Hnevá ma, že nevie šetriť aspoň na takýchto veciach.. a že ma jednoducho nepočúva :(( Teraz máme dosť vysoké náklady s reklamou, tak ja sa snažím okresávať, čo sa dá - podotýkam aj na úkor mńa a dcéry. Neviem už, ako manžela donútiť, aby aj mňa aspoň raz počúval a nerobil vždy len a len podľa seba ???? On mi povie, ale veď to nie je drahý mobil (90€) - áno, sú aj drahšie, ale prečo nemôže len na volanie kúpiť obyčajný napr. za 30 € a tých 60 € sme mohli využiť nejako inak. A to je len jedna vec z mnohých, s ktorými si nedá povedať :(

worker_falcon
21. jún 2016

@mysga ja som ani po prečítaní celej diskusie nezmenil názor. Dlhy má každý. Minimálne hypotéku, možno iné úvery. Niekto to berie priveľmi vážne, stresuje sa o každé euro, aby bolo na mimoriadne splátky. Poznám rodinu, čo má RD na hypotéku, a v horizonte 10 rokov zdedia rodičovský dvojdom, ktorý pokryje ich hypotéku asi tak 2x. Ale nie, oni sa budú stresovať teraz a urputne šetriť na "mimoriadne splátky". čo na tom, že prichádzajú o radosť zo života.
Sú dlhy a dlhy. To, že niekto má dlhy, nič neznamená. Je rozdiel, či ich zvládajú v pohode splácať, alebo im pribúdajú nejaké penále, alebo čo. Je rozdiel, či má dlhy firma, alebo oni osobne. Lebo napr. keby peniaze namiesto na kúpu telefónu chceli poslať na účet, tak im príde tak cca polovica (kto chápe, chápe).
mimochodom, tvoje uvažovanie môže niekomu pripadať divné... najprv rozšafne míňať, aby ste potom mohli urputne šetriť. Možno by stálo za to odpustiť si dovolenku a umývačku, a ďalší rok žiť "normálne", nie v urputnom šetrení.
A tuto zadávateľka otázky nie je "superšetrná manželka", ale superšetrný partner v podnikaní. ktorý do podnikania toho veľa nedáva, zato chce mať vplyv minimálne polovičný. Aby bolo jasné, teraz neriešime rodinné financie, ale firemné financie.
a tiež, aby bolo jasné, tak som tiež zástancom tlačítkových telefónov na prácu. Posledných asi 7 rokov som fičal na staručkej nokii xpress music, čo už predtým vyradila manželka. perfektný praktický maličký telefón, nabíjať stačilo raz za týždeň. Ak by si nejaký klient niečo pomyslel, tak nech sa páči. Iba by som sa pousmial. Len potom som sa rozhodol "ušetriť" a objednať smartfón z číny. ten prišiel, ale mal jedinú chybu, nedalo sa s ním telefonovať 😀 Tak som sa nasrdil a objednal si super-drahý telefón, na ktorý sa budem môcť spoľahnúť. To len ako úsmevná príhoda.

worker_falcon
21. jún 2016

@tuppe samozrejme, že faktúry sú prioritou č. 1. ak máte blbé cashflow, tak sa o tom treba jasne porozprávať a stanoviť priority, hranice, spôsoby riešenia. Ako som písal v prvom príspevku. ALE ak máte problém s platením faktúr, tak treba prehodnotiť model fungovania. Opäť sa vraciame k podkapitalizovaniu... Nemôžeš si zobrať na sklad tovar za 10k, keď ich nemáš. a spoľahnúť sa, že sa predá (a zaplatí) do termínu splatnosti faktúr, je mimoriadne rizikové.
Mimochodom, podnikáme zhruba v rovnakej oblasti.

alaguema
21. jún 2016

@maminuska kilové reťaze??? 😀 Samozrejme, že ich nenosia. To nosili veksláci v 90-tych rokoch a dnes už asi len olaskí cigáni a nejaké pochybné živly pohybujúce sa niekde medzi podsvetím a zlodejíčkami menšieho či väčšieho kalibru. Ale my sa tu bavíme o normálnych firmách. MM obchoduje s krajinami bývalého východného bloku, obvykle prichádza do kontaktu s majiteľmi, alebo vysokým manažmentom miestnych firiem (slušných, odvody platiacich, normálnych, legálnych) firiem a sú to normálni, slušní, vzdelaní ľudia. Napriek tomu, sa tam väčšina na imidž pozerá. Nie je vôbec zriedkavé, že okomentujú niečí laptop, mobil, alebo aj oblečenie... 😀 Je to smiešne a absurdné, ale je to, žiaľ, tak. Neviem, kto sú tí bohatí ľudia, ktorí sú tvojimi klientmi, ale aj obchodné vzťahy môžu byť rôzne. Ako účtovníčka nie si pre nich obchodný partner, ale poskytovateľ služby. Na obchodných partnerov môžu mať (a určite aj majú) iné kritéria.

lubkavargova1
21. jún 2016

@worker_falcon cize si suma-sumarum bohovsky zarobil a nie usetril...a ze chcu splatit? Dlhy su v pohode kym sa v pohode daju splacat, to mas pravdu.

tuppe
autor
21. jún 2016

@worker_falcon no môj muž tak funguje ... zoberie na sklad a potom splácame. Ja som zásadne proti takémuto naskladňovaniu, keďže ten tovar sa ešte poriadne nepredáva, lebo začíname a peniaze sú v ňom. Môj manžel to nechápe. On v tovare vidí prachy - ok beriem, áno sú v ňom peniaze, ale čo z toho, keď sú v tovare viazané a jednoducho mi faktúry nezaplatia. A fungujeme asi tak, že sa to potom kryje z fušiek príp. z môjho horko - ťažko ušetrených prachov z RP. Preto mám tie nervy na neho...
Pracuješ tiež v obchodnej sfére ? Ak áno, možno by som mala otázku :D

worker_falcon
21. jún 2016

@lubkavargova1 hej, "zarobil" 😀 ale snaha bola 😀

dai
21. jún 2016

@alaguema suhlasim s tebou... napr. v podnikani mojho manzela zial musi mat luxusne auto, znackovy telefon a na rokovanie miestnost s projektorom, slusnym laptopom a sekretarkou nosiacou kavu... to sa od uspesneho cloveka robiaceho jeho pracu ocakava... a jeho klienti chcu spolupracovat len s niekym kto je uspesny🙂
a presne ako pises... ja sama som bola svedkami rozhovorov o featurach na autach, co sa da robit s mobilom etc. ... proste chlapy su chlapci - chcu hracky a radi sa hraju🙂

dai
21. jún 2016

@tuppe tak ten tovar treba ratat do majetku ale nie je to cash flow... kazdy podnik potrebuje aj volne peniaze... treba to mat vyrovnane a vediet kde je ta nejaka health rate tvojho podnikania...

alaguema
21. jún 2016

@dai Ja túto črtu dnešnej doby strašne nemám rada, lebo je to také pozlátko, ale nebudem podliehať sebaklamu, že to tak nie je 😉

stulrajterova
21. jún 2016

@worker_falcon ....zaujala ma tu veta..."dlhy má každý, ... minimálne hypotéku"....verte či nie...nemáme ani dlhy, ani hypotéku...na všetko sme si našetrili..a strážime si svoj rozpočet mesačne...🙂 no je pravda, že nerátam každý cent....ak človek chce a snaží sa....vie veľa vecí ovplyvniť...aj bez toho aby mal enormné dlhy...no základ je primeraná práca a plat na čas.. 🙂 a potom sa všetko jednoduchšie kočíruje ak je k tomu ešte zdravý 🙂 tak zvládne všetko na svete...len treba byť trpezlivý 🙂

tuppe
autor
21. jún 2016

@dai no veď to, je to majetok, mám to, ale voľné prachy z toho nemám, keďže to stojí skladom ... a ja tie prachy potrebujem hneď :/

worker_falcon
21. jún 2016

@tuppe to nie je dobrý model a môže veľmi rýchlo skončiť. pár mesiacov sa nebude predávať, a dodávatelia začnú byť neodbytní... Tak končí veľa podnikateľov. a sú to nervy, tomu verím... Opäť - podkapitalizovanie...

Mám tiež predajňu veľko-maloobchod s dá sa povedať "stavebným materiálom" úzkeho zamerania. ak chceš, napíš SS, či čo to tu je.

maminuska
21. jún 2016

@dai ja nepopieram kastáciu týchto ľudí , tak to je , to je jednoducho realita , stretávajú sa v drahších reštauráciách , hrajú spolu golf, ich deti študujú v zahraničí , ťahá ich to k sebe. Všetci majú do jedného drahé autá ..ale v podstate sú tom len bohatí normálni ľudia , so svojimi starosťami , problémami , chorobami . Autá majú pretože na to majú , to nie sú chudáci ktorí sa silou mocou snažia dostať medzi nich , tak si kupia drahé auto na leasing, urobia si zelené karty ...zadlžia celu rodinu , no celé zle . Toto sú skôr šašovia , ktorí nepochopili že tí ľudia nezbohatli zväčša zo dňa na deň ale trval im to roky

dai
21. jún 2016

@alaguema tak realnych kamaratov si clovek vybera asi podla inych kriterii🙂 ale hold ked chces aby ta niekto vnimal ako partnera tak ta tak musi aj citit - zial naozaj plati ked chces s vlkmi vit musis s nimi pit... moj muz ma svojich najlepsich klientov z roznych dovoleniek kde ho pozvali ini klienti, jachiet a podobne☹ lebo ked tam si tak ta vnimaju ako svojho a na zaklade toho ti aj doveruju - co teda opaet je pre pracu mojho muza velmi dolezite...
a tiez nie som tymto nadsena ... aj ked uz niektori z tych partnerov su aj nasi realni kamarati - za tou pozlatkou je niekedy totalny bordel ale niekedy aj realne zlato🙂

worker_falcon
21. jún 2016

@stulrajterova no, tak takto... nie každý má rovnakú štartovaciu pozíciu. mám kamarátov, ktorým rodičia našetrili na dom, byt. čiže začínajú bez hypotéky... ale nie každý má také šťastie.
tiež mám kamarátov, priemerných chalanov, ktorí dostali od otca po škole buď teplý flek, alebo zabehnutú firmičku...
iní kamaráti zas išli po škole do zahraničia a tam si zarobili napr. na bývanie. tých tiež hypotéka neťaží.
Ale my priemerní... Mal som asi napísať, že "dlhy má každý priemerný..." No a ešte to závisí aj od veku. Niekto má 30, niekto 40, 50,... Ani ja už v 40. už asi nebudem mať hypotéku a dlhy. Dúfam...

dai
21. jún 2016

@maminuska ale niektorym sa to aj touto cestou podarilo🙂 ja zas nemam nic proti tomu aby clovek vyuzil vsetky mozne prostriedky na dosiahnutie svojho ciela - pokial neidu proti pravu a moralke a samozrejme ak tym nikto netrpi...
mne tiez pride smiesne ak niekto jazdi na A6ke napr. a zaparkuje ju nasledne pred 3izbakom svojich rodicov kde byva v 35ke v detskej... ale tak je to jeho zivot a asi mu ta jazda na tom aute dava nieco pre nas skryte a preto zvolil ako prioritu prave to auto🙂

maminuska
21. jún 2016

@alaguema ja nie som účtovníčka. Som ich obchodný partner, ja dodávam služby oni platia

alaguema
21. jún 2016

@dai ale určite, veď ja som nehodnotila ľudí, ale ten fenomén dnešnej doby.

worker_falcon
21. jún 2016

@dai ich majetok to bude vtedy, keď to bude zaplatené. kým nie sú zaplatené faktúry, tak tieto počítam do cash-flow. ale možno tomu nerozumiem ktovie-ako. ale v praxi mám reálny prehľad.

stulrajterova
21. jún 2016

@worker_falcon máte pravdu 🙂 mne ocino zomrel keď som mala 10 rokov, čo je splácanie dlhov poznám žiaľ až pridobre...po škole som začala makať v 2 prácach....a postupne sme sa dlhov zbavili..ale svojim deťom, chcem ak je to možné dopriať inú štartovaciu pozíciu ako ste to pekne napísali v komente 🙂 zvážiť si priority...aj šetriť, ale vždy si kúpiť aj niečo pre potešenie 🙂 či už chutné ovocie alebo obľúbenú čokoládu 🙂 život je aj o maličkostiach. pekný dník.

hanboo
21. jún 2016

@dai podla mna bol by hlupy clovek keby nevyuzil vsetky prostriedky ktore moze. Ked je sanca treba sa jej chytit 🙂

worker_falcon
21. jún 2016

@dai A6 je šrot, tá stojí asi toľko, čo nová fóbia... Nik nevidí, či to kúpil nové, alebo s 200k km. Teraz kde-kto dovezie zo zahraničia šrot, a tvári sa, aký je nóbl pán na audine, mercedese, bmw... 😀 😀 😀 Pritom za to dal 5-10k.
ale pointu sme pochopili 😀

dai
21. jún 2016

@worker_falcon tak ak mas novu A6 tak ju lahko spoznas 🙂 detto mercedes etc. ... oni maju zmenu imagov v urcitych rokov takze ti ktori tie auta poznaju tak vedia lahko urcit rocnik🙂 1-2rocne auto z tej vyssej strednej triedy si tu svoju hodnotu 30k + drzi pokial ho nerozmlatis teda🙂
ale tiez som pochopila pointu😉

worker_falcon
21. jún 2016

@dai hm, nad vizážou som neuvažoval. jasné, že ja tiež rozoznám, kto má novší ročník "mojej" volgy 😀

alice107
21. jún 2016

TUPPEako som si precitala aj tvoje dodatocne vyjadrenie, tak vy mate prblem spolu smanzelom v prvom rade s odlisnym zivotnym nahladom , co s aodzrkadluje potom nilen vo vasom vztahu ale aj v podnikani.
na tboj priamy problem ti musim napisat, ze ked ste zacali podnikat, uz vztdy ste mali mat odelene finacie . sukromne a tie ´podnikove´.a to by ste dosiahli zrusenim BSM
takze manzelak by bola nadalej lahkomyselny vpodnikani/pretoze jeho konanie tieto znamky podla toho,ako si to opisala vykazuje/tak tvoje majetok afinacie by boli v bezpeci.. cize by nemohol pozadovat,aby s astrata v podnikani vykryla z rod.davky napriklad...
takze ty mas dva velke prblemy. tvoj manzel nevie spravne podnikat, ja lakomyselny, a okrem toho si ta nevazi ako partnerku-manzelku
nevim ,ake postavenie zaujimas vo vasej firme pracovne...ale je jasne,ze ako manzelku ta ma respektovat do tej miery, ze potreby rodiny nebud eohrozovat nacieranim do rodinneho rozpoctu,aby vykryl straty vpodniuku, sposobene jeho zlym pod. zamerom
upln esuhlasoim stym,ze tu nejd elen o mobil ako taky.ale sposb,akym kona nezodpovedne tvoj muz.
kedze mate bsm, tak finacie vo firme su aj tvojimi i. takze mas plne pravo rozhodovat o tom,kde idu
to ,ze zivnos tje na tvojho manzela je riskatne , kedze zjavne nama na to,aby vieldol fiormu ani ako zivnost.aohrozuje svojim konanim celu rodinu
takze jedina rada je, rychlo zrusit bsm
ale tym sa vyriesi len problem ´obchodny´l ale zostava prblem partnersky..tam s ato uz neda tak jednoducho vyriesit .
pretoze obaja mate uplne ine hodnotove rebricky aj sposob zmyslania a konania. dvaja takyto rozdielni partneri nemali uzatvarat manzelstvo.

DAI, obyvcajne stebou v mnohom suhlasim.a aj v tejto teme.ale nie v prispevku , co si napisala. dnes 16.25.
na sk /auz nepisem ze v zahranici/ poznam vela advokatov.a uspesdnych.ale ich uspech pracovny nie je v tom,ake vlastnia luxusne auto.... ale aki su spickoviu odbornici.....
sektretarka u tych advokatov nie je na varenie kavy a prezentaciu pred klientmi.ale je to spiskova sila-asistntka/a nielen jedna/ ,ktora ruci za chod kancelarie ako takej....
ver ,ze viem co pisem.......
ani znackovy telefon klienti nevidia..... pretoze kazda slisna kancewlaria musi mat hlavne telefon na pevnu linku..
je uplne neslusne pred klientmi prezentovat telefon..handy.cize mobil.. nemat ho ma stole, ,ani netelefonovat,pokial mame schodzku s sklielentom.....a uz vobec nie vystavovalt mobil nikde viditelne .ci uz na stole ci inde....
to,co si ty opisala, su sposoby .vychodneho typu.....skor mafianskeho.. velke auto, sekretarka na kavu.......

takze to,ako je kto uspesny v svojom odbore je vidiet na uspesnych pripadoch, uspesnej klientele, az vonk.znakov natom,kde ma kancelariu ci kancelarie/v akej stvrti.... a podla referencii , ktore taky advokat ma ...
ziaden prehnany luxis ani vkancelarii nie je vitany.... je to znamka vulgarnosti....
co sa tyka sukr. uspesnosti finacnej, tak ta sa nevystavuje na verjenost. ale je to sfera sukromna.... ktoru si uspesny advokat chrani..
a to sa tyka aj vlastnictva nehnutelnosti ,aj auta,,,an schodzky chodi uspesny advokat ked musi autom,tak diskretne...nevystavuje svoje auto pracovne klientom.... nema to ziaden ucel....
a toto uz plati aj na sk.. v zahranici je to mnoho rokov bezny postup..
najbohatsi muz v de ma auto uplnebezne..´ludove´. ale kazdy vie, aky je uspesny... uz jeho meno je znacka uspechu......
takze aj meno advokata je same o sebe ako znacka - ci je uspesny ,ci nie...... auto nikto neriesi.leda tak ruski ´ aim podobni klienti....

mysga
21. jún 2016

@worker_falcon áno, ide tam o firemné peniaze, ale skrz tie firemné peniaze sa musia vyplatiť dlhy. Takže už sú to následne aj rodinné peniaze.

A samozrejme, záleží na tom o aké dlhy ide. Ja žijem s hypo a dvoma pôžičkami podľa hesla "Na dlhy max.polovica príjmov", ale to ako dlhy vyslovene neberiem, to beriem ako mesačné výdavky. 🙂 Pre mňa je dlh napr. mínus na účte, kde je 20% úrok za mesiac, dlh nejakému strýcovi neviem kolko tisíc, dlh nejakej nebankovke a podobne.

Som svoj príspevok myslela skôr tak, že nech manžel vôbec má snahu čosi splácať. Resp. nech sa dohodnú, či bude nejaký šetriaci režim alebo nie. 🙂 Čo sa týka nášho míňania, tiež to má trochu iné pozadie, ja chcem začať šetriť, aby pre nás potom nebol šok, keď začnem dostávať nejaký rodičovský príspevok , tak sme chceli začať žiť "z rodičáku" už teraz. Cvične.

maminuska
21. jún 2016

@dai jaa som skôr zástancom toho aby človek sa k lepšiemu životnému štandardu prepracoval postupne , zastabilizoval a potom riešil zelené karty a A6 a ostatné prkotiny. Ja sama mám zelenu kartu ale hrávam minimáne a častejšie len s manželom , lebo ja čo mám skúsenosti tak hlavne slušní muži sa tam menia na dobytok ...to je samá ku.... , do pi.... a priznám sa aj môj manžel no nemali by je tam určitá etika ale tam sa jednoducho ventilujú . Takže hovoriť s niekým o nejakom probléme alebo obchode na golfe no haha, reálne v 90 % prípadoch nemožné.
Takže skočiť z detskej izby do A6 a páliť to do Čeladnej , kupiť si minerálku Rajec za 70 CZ , dať si ju do backu za ktorý som vyvalil asi 2500 EUR ( úplne priemerný ) , samozrejme predtým si urobiť kurz za 300-350 EUR, plus ubytovanie to je to prvé orechové pre niekoho kto začína ..

alaguema
21. jún 2016

@alice107 ruskí, poľskí a aj mnohí slovenskí podnikatelia to riešia. Tu zas ja viem, o čom hovorím. Nemôžeš porovnávať kultúru podnikateľského prostredia u nás a v Nemecku. Ako som už spomínala, žila som v západných krajinách dlho a pracovala som práve s východnými trhmi, manžel to robí dodnes, vieme to porovnať.

alice107
21. jún 2016

ALAGUEMA ja pisem z vastnej skusenosti tak zo zap.krjin ako z sk... to,co ri4esia nejaki ´podnikatelia ´ maf.typu je jedna vec, ako konaju ozaj uspesni advokati aj na sk druha...
a ti konaju tak,ako som opisala vo svojom prispevku...
ja som pisala z pozicie advokata, nie pochybneho klienta,co on riesi......

kvalitny advokat aj na sk nepotrebuje klienta kvalit typu,akeho si aj ty opisala....

kazdy, kto ide k advokatovi chce jedno.aby vedel ten vyriesit jeho ppavny problem.. takze sa ho nepyta,ake ma auto.,ale ake ma skusenosti s danym pravnym stavom a problemom.
a este som nestretla na sk kvalitneho advokata,ktory potrebuje svoje kvality prezentovat nejakym mobilom a ukazovat ho klientovi....
takze rozumies,o com ja pisem?

dai
21. jún 2016

@alice107 mozes kludne aj do ip meno tej kvalitnej kancelarie?🙂 prepac ale myslim ze na sr sa vyznam v tejto sfere lepsie ako ty a zial to co popisujes tu zdaleka neplati...