Rodinné podnikanie
Ahojte,
už dlhšie ma trápi môj manžel. Po niekoľkých rokoch manuálnej práce, kde si muž odskákal kade čo - nezaplatenie za dobre vykonanú prácu, naťahovanie sa s ľuďmi a pod. sa rozhodol, že manuálnu prácu zavesí na klinec a začne sa venovať obchodu. Ja ho chcem a aj sa snažím plne podporovať, ale mám pocit, že ma nemá za rovnocenného partnera. Ja som ešte doma na MD, ale snažím sa ako viem, robím papierovačky, reklamu a pod. No stále mám pocit, že to manželovi nestačí a nedá na môj názor. Možno sú to pre niekoho maličkosti, ale mňa hnevá, ak mu napr. poviem, že ak potrebuje nový paušál, OK, ale čo sa týka kúpi mobilu, na služobné účely - podotýkam LEN na volanie mu stačí obyčajný lacný mobil. On nie, on musí kúpiť /nehovorím najdrahší, ale nový dotykový mobil/. Hnevá ma, že nevie šetriť aspoň na takýchto veciach.. a že ma jednoducho nepočúva :(( Teraz máme dosť vysoké náklady s reklamou, tak ja sa snažím okresávať, čo sa dá - podotýkam aj na úkor mńa a dcéry. Neviem už, ako manžela donútiť, aby aj mňa aspoň raz počúval a nerobil vždy len a len podľa seba ???? On mi povie, ale veď to nie je drahý mobil (90€) - áno, sú aj drahšie, ale prečo nemôže len na volanie kúpiť obyčajný napr. za 30 € a tých 60 € sme mohli využiť nejako inak. A to je len jedna vec z mnohých, s ktorými si nedá povedať :(
Myslim, ze dohadovat sa v tejto diskusii o autach, hodinkach, mobiloch vo vseobecnosti, je bezpredmetne. Kazdy druh businessu alebo aktivnej cinnosti, napriklad v politike ci mimovladnej sfere, ma svoje specifika a existuju aj kulturne rozdiely medzi krajinami.
@alice107 nie sú to pochybní ľudia, ani žiadni mafiáni. Naša firma predávala regulérnym firmám do Ruska a do ostatných krajín východného bloku. Stretávala som sa s majiteľmi a top manažmentom na rôznych veľtrhoch a neboli to žiadne pochybné indivíduá. Samozrejme, že mi nikto neukazoval svoj mobil! 😀 Ale je to vec, ktorú proste vidíš, keď ho ten človek vytiahne. Rovnako vidíš hodinky, oblek, auto. Je to proste iná mentalita, ktorá prechádza všetkými sférami spoločenského života počnúc politikmi, cez podnikateľov až po bežných zamestnancov. Mimochodom, taliani trpia tou istou "úchylkou". Advokáti tvoria len malé percento z tejto skupiny na SK sa nesprávajú o nič inak, než tí ostatní podnikatelia, z ktorých gro svoju finančnú situáciu demonštruje drahými autami, vilami a členstvom v golfovom klube. Hojnosť a luxus u nás existuje relatívne krátko a aj to ponímanie úspechu je ešte také jednoduchšie. Takže rozumiem o čom píšeš, ale okrem teba a ostatných nemeckých advokátov existuje na svete ešte veľa iných ľudí, podnikateľov a obchodníkov, ktorí konajú inak. Neviem, kto je "ozaj úspešný advokát" na SK, ale tí, ktorých poznám, sa nechovajú práve skromne 😎
tak mobil za 90 eur mi vobec nepride ako nejaky nadstandard ale pre mna je to osobne pracovny nastroj a potrebujem ho k praci a viem co tam musi byt ... (neriesim fotak a pod) potrebujem cez neho riesit aj emaily a byt dostupna tak ako je predpisane v PZ. V tomto duchu si telefon vyberam a nie podla sumy resp. ta je len jednym z kriterii nie najdolezitejsie.
Vo svetle dalsich prispevkov ze ide o druhy mobil, mate vyssie dlhy z podnikania... atd... tak si myslim ze je to o inom u vas a muz by sa mal zrealnit a namiesto investovania do druheho mobilu nech investuje do vymahania pohladavok a pod..
@alaguema to je ako v tom vtipe:
Na Sicíilii sa koná zraz mafiánov. Taliani zisťujú, či sú Rusi poriadni mafiáni:
Taliani: - Zlaté retiazky máte?
Rusi: - Nemáme.
Taliani: - A dvojposchodové vily máte?
Rusi: - Ani to nemáme.
Taliani: - A mercedesy máte?
Rusi: - Fúúú ani to nemáme.
Taliani ich za to strašne vysmejú. Po zraze príde ruský bos nasratý domov, zvolá si všetkých a začne rozdávať rozkazy: - Všetky tretie a štvrté poschodia z víl zbúrať, helikoptéry popredať, mercedesy nakúpiť a zlaté retiazky dať psom z hláv dole, budeme ich nosiť my!!!
DAI na nete najdes mena a kvalitnch advokatov na sk. ak ako pravnickych osob. ktore maju pratktiky kultivovanych, odbornikov ,.ake som pisala.... .. prepac mi.ale ty sa vyznas na sk v problematike,v ktorej nemas prax? ak sa nemylim, talk mas iny odbor pracovny,ako je advokacia...
ver mi,z ak aj niekto zije v zahranici .ale je je odbornik na istu vec, tak v ramci eu nema problem posobit a poznat realitu vo svojom odbore..v danej krajine hlavne, ked aj v danej krajine studoval a nadobudol aj prax...takze zbytocne nerazas na to,ze zijem mimo sk....aprewto nemozem poznat realitu co sa tyka podmienok a prace tam....
DAI kvalitny advoka tako som pisala nepotrebuje mat za klientov pod.zmyslajucich ´podnikatelov.. ani ked ide o obchodne pravo. toto este tak plati na zac. advokatov, pokil zacinaju anemaju prax ani meno v odbore...tak su nuteni brat vserkych klientov...
anemozu sa sustredit len na jedne dva odbory v ramci prava. .. ale velmi rychlo taky advokat pochopi, oc su ti klienti zac... aka aj musi ich z prosz.dovodov prijat, tak urcite ask ma istu uroven, neklesne na tu ich
ak ich potrebuje,da sa to zariadit aj inak, nie tak,ako si opisala, ze sa ´musi´...
aj taky ´podnikatel s tym vulg. vkusom velmi rychlo zisti kvality advokata aj bez toho,aby s apretrcal mobilom ci lus.avtom kvoli imidzu......
ak je to skutocne odbornik,tak aj ten klient sa zaujima len skutocne o kvalitu sluzby..... ato sa roznedie velömi rychlo,ver mi.... kto je akto nie je kvalitny .tam ani mobil ci lux.auto nepomoze,ak nema kvality v hlave....
to nie je modelka na mole.....ale odbornik....
pochopila si dai?
@alice107 nechajme tuto debatu... uz som pisala ze muz zakladal firmu ked sme sa dali dokopy a v tomto prostredi zijem cely svoj zivot... aj nete ma stranku kazda kancelaria a nic to nevypoveda o jej kvalite... cize ano - poznam vwla lancelarii nielen v sr ale aj v rakusku, nemecku, cechach a polsku s ktorymi moj muz priamo spolupracuje a niektori su zaroven nasi rodinny znami... pride mi divne ze si tak presadzujes svoj nazor - ja pracujem v nadnarodnej firme , dlhodobo prave pre nemecko a svajciarsko, stretavam sa s vlastnikmi velkych firiem aj z tychto krajin a ani tam realita nie ke na 100% taka ako pises... urcite by som si nedovolila posudzovat realitu mojich kolegov z inych krajin napriek tomu ze robime tu istu pracu kedze v danych krajinach nezijem...
V kazdom pripade tato tema je o inom cize by sme nasu polemiku mohli uzavriet - nech kazdy zije tu svoju realitu😉5
@alice107 citam tvoj dalsi prispevok... a teda reakcia je hore... aj to co si napisala jasne poukazuje nato ze nepoznas sr reality kde mozes byt v urcitych odboroch kvalitna tak ze mas uctu v celoeuropskom ak nie svetovom meradle ale v sr pokial nemas prevoazania tak si nepipnes a v zivote sa k velkym zakazkam nedostanes😉
Ako som pisala hore - zime svoju realitu🙂
ALAGUEMA staci mi to slovo,predavali sme do RUSKA. presne o type tychto klientov ja pisem.. nepisala som,ze su mafiani. ale typ mafianskeho vnimania maju.. presne v de sa takto tito hoci pravne bezuhonni podnikatelia prezentuju,ako pises.hodinky,napadne a spol... je to o sposobe ziv.hodnot....
ale ani jedene advokat ato ani na sk ,ktory je seriozny, ma slusnu klietelu a je uspesny, nepodlahne ich sposobu zmyslania...
a oni rychlo pochopia, ze ten advokat je spickovy odbornik... aj ked neprezentuje vulgarne velke zlate hodinky na ruke.... je im jedno,ake ma.ak pravne je na vyske im pomoct....
ak taky advokat ich vezme,tak za hodnu berie taky honorar.. takze s nim neriesia jeho oblek,hodinky ani auto... ale svoje problemy.
ostatni klienti aj normalni podnikatelia /auspesni / aj na sk su taki/ sa sprvaju kultivovane a takisto vulgarne prezentacie svojej osby ale aj zelania na take vulgarne prezentacie advokata vynechavaju..... je im to cudzie..
takze tolko k veci......
@alice107 jemone... ty si tiez advokatka... nerozumiem co stale riesis vulgarnu prezentaciu... cize ak ma advokat v nemecku mercedes, sedi v slusneh kancelarii a oblieka sa do peknych oblekkv tak je podla teba vulgarny? Seriozny by mal chodit v teplakoch a uradovat v nejakom zatuchnutom urade? Prepac... ale toto je blbost... ak mas vlastnu advokatsku kancelariu v nemecku a nerobis na nejakom ministerstve ci urade tak mi prosim popis ako sa obliekas do prace🙂
DAI ja som autorke napisala svoju mienku... takze ano, nechajme debatu o tom,co si ty zacala ana co som ja reagovala tak..
len faktiocka poznamka.... ako pises.. prcujes v nadnarodnej frme.. takze tam nemozes tretat majitelov menckych firiem.. typicky nemeckych .ani svajciarskych.. aakcionari velki tych nadnarodnych firiem tie z tebou nerokuju.... pretoze v nadnarodnej firme ide hlavne o akcionarov.. a to sa tyka aj hodlingov...
takze ver, ze ty nic neviers o toma,ko sa spravaju co s artyka prezentacie vy ssia stredna trieda ata vysoka.. bola by si velmi rpekvapeny,zit v de nekaky ten roka ozaj sa s nimi stretavat....
poznam osabne majitela doslova polmesta /nehnutelnosti,niekolko firiem apod/ a na przentaciui ma ludove vozitko.... ked ide na stretnutie zo zamestnancami....
to,aky majetok ma sukromny..... ,je jeho sukromie.....
na tychto prikladoch co som uviedla som chela zakladatelke fora ukazat,ze konaie jej manzela je upülne nevhodne,pokial ide o foremne zalezitosit aj sukromie aj ich financne konanie ako manzelov..
DAI to,v akom aute sedi advokat klient v de neriesi... ani ci ma oblek v kancelarii aku ma....ak ,tak to ri4esdi niekto ,pochadzajuci z ruska,je ich tu vdost, tych ,co maju pravne korene nemecke.ale uz mentalitu nie.... krizenim s rusmi....
a to vidis je ten bod,c sme aj debatovali s inou pisatelkou,ked naznacila tie hodinky,oblek apod...
takze tolko k veci....
@alice107 🙂 pisala som ze pracujem v nadnarodnej firme kde sa staram o nemeckych a svajciarskych klientov - tyto klienti su velke firmy a ja sa stretavam s ich majitelmi kedze mam take postavenie v nasej nadnarodnej firme🙂 chapeme sa? V nemecku som zila dost dlho a polovicka mojich znamych su nemci ( kvoli mojej praci, vzdelaniu detto skole mojich deti ) klienti mojho muza su televizie, velke firmy a okrem toho o jednej problematike kde vydal uz viac knih prednasa na celom svete - takze tolko len k tej spolocnosti🙂
To ze ty poznas 1neho cloveka akeho poznas neznamena ze vsetci su taki😉 pekny vecer alica
nooo ja by som az tak z tych rusakov a ukrajincov nebola az taka totalne paaaaaf...vid priklad Kucherenko a spol...velka bublina, ktora praskla mocno rychlo a aj tak sedi v base s holou ritou....a je to totalne jedno ci je to aj hoc Maharadzov syn co ma ferrary hoc aj v obyvacke...dolezite je, ze faktury su nezaplatene, vydavky sa plattaju-lataju z RD a z fusiek a zakladatelka je z toho na nervy...bud to cele krachne alebo sa rozbehne a potom su za vodou...ale dlzoby sa musia splatit lebo inak je pruser jak hovado a to asi manzelovi este nedocvaklo...a kym to nedocvakne tak bude ladova komunikacia 🙄
@lubkavargova1 a kto je z nich paf? Iba konštatujem, že v krajinách bývalého východného bloku, je mentalita taká, že drahé doplnky robia gentlemana a úspešného podnikateľa. Je to absurdné, ale je to tak. Ale nie sme jediní. Ako som písala, stačí zájsť do Talianska, alebo do takej Marbelly...tam sa všetci boháči predháňajú v "skromnosti" 😀 Rovnako ako aj na francúzskej riviére. Je pravda, že smerom hore na sever, sú ľudia triezvejší.
DAI ja som uz svoj nazor napisala.. aj co sa tyka majitelov de fiireim takze sa nebudem opakovat...
no, nevime kolko si zila v de,ale podla toho,ako opisuje zivit tam arakcie ludi, tal zial musim komstatovat,ze o nich vela nevies... to muiis medzi nimi roky zit, vich kruhu, so vsetkym ,co ktormu patri,aby si poznala ich myslenie,kulturu.....to nestaci tam byt rok dva ci tri na stazi niekde o nadnarodnej firme.nemci su zdvorili,ale nedavaju nahlaidnut cudzim do ich sukromia ....
a pisem to uprimne....
to, kto su klienti tvojho muza je vedlajsie,pokial ide o tom,,z akej branze su.... to nic nevypoveda o ich kultivovanosti ako klentov.ty si napisala,ze vyzaduju aby mal luxuxne auto amobil. ze to je nevyhnutnos tpr epracu ako on robi na sk..... na to som ja reragovala, pretoze talkto sa spravaju ozaj ´podnikatelia'z ´vychodu....
a reagovala som na to,ze ale to neznamena,ze advokat ako pise kvalit vojho muza to musi respektovat.. pretoze poznam odvokatov na sk, co s atak nechovaju...... to je cele...
takze o tomto bola nasa debata....
asom rada, ze smew si vyjasnili nase nazory.mozno to pomoze autorke sa zorientovat v jej situacii tiez..
a krasny vecer aj tebe dai.
@alaguema plne s tebou suhlasim a v tej debate s alice prichadzam k faktu ze vlastne cely svet sa sprava ako vulgarny rusaci, aj ta moja amicka firma kedze od nas chcu aby sme firmu prezentovali aj svojim vzhladom a sposobom komunikacie🙂 a presne ako pises - nezazila som aby moje fr. Kolegyne neboli nadherne namalovane a elegantne oblecene a taliani v oblekoch aj na grilovacke... ano, nemci sice patria medzi narody ktore sa prave nevedia az tak pekne obliekat ale aj tak sa snazia... uprimne mne ten pribeh o panovi velkomajitelovi ktori ma doma neviemco ale aby sa nepovedalo sa pred zamestnancami rozvaza vo volkswagene pride uz pomaly horsi ako ti zlatom obvesany rusi - ti si aspon uzivaju a stoja za tym kto su, kdezto ten druhy pripad je fajna pretvarka pre okolie☹ si pamaetam ze u nas na dedine si takto doma vzacnosti skryvali - aby sa nepovedalo a sused nezavidel☹
ALAGUEMA tvoja poznamka je detinska ty si zacala o tych hodinkach....drahe hodinky nemusia byt napadne.ale potom si to klient ani nevsimne..,ze nekake advokat ma ci nema....pretoze nebiju do oci....
takze nechaj si svoju detinsku poznamku o fimoch..... a ak mas zaujem,pokracuj v debate ako zrela osoba.ale myslim,ze vzhladom an tvoju prezentaciu ani niet o com debatovat uz. pekny vecer zelam.
@alice107 ok... neidem uz do dalsej polemiky - snazim sa pisat o realite nie nejakom wish to be stave... kto zije v sr vie ako to tu chodi ( ako ty pises musela by so tu realne zit a nie len sem tam s niekym spolupracovat - inak advokata ktory by na pracovne stretnutie - hlavne prve neprisiel v obleku som este nezazila - nevidim ja natom nic zvlastne - ako moj muz hovori - oblek su jeho monterky...) dress code ma kazda vaecsia sukromna firma kde sa pracuje s klientom kedze prezentacia patri k firemnemu marketingu... to co jeden poklada za nevkusne sa inemu moze pacit a vobec to nemusi nic vypovedat o jeho kvalitach ci sposobe nadobudnutia majetku, ci je to dobry alebo zly clovek... fakt ale je a za tym si stojim aj dalej ze urcite zamestnania si vyzaduju urcitu prezentaciu...
Joj baby aká pekná debatka.
DAI my sme tu nepisali o advokatovi na prvoms tretnuti,zeby nemal mat oblek..... to hadam nejdes argumetovat takymto niecim. ani to,ze do sudnej siene by advokati mali ist upraveni.to si hadam nebudme vysvetlovat.o tomto nebola rec v debate.
ty to dobre vies.. ty si pisalao inom v tom prispevku.a na ten som ja reagovala
hadam my dve len nepotrebujeme,aby som ti prekopirovala ,co si pisala....
a nie,nema sprvdu, nevsks je dany aj bontonom.. taka ko je nevhodne mat u damy viac ako dva sperky , inak je to uz vulkgarne, tak aj to,ze prezentuje mobil na stretnuti sklietom niekto je vlugarizmus mimo bontonu...
tu nejsde o to,ci je niekto zly ci dobry clovek.ale o nevhodnosti chovania v istej situaci
apreto aj zakladatelka debaty mala prvdu,ked sa ohradila,ze jej muz pnepotrebuje na svoju ´prezentaciu mobil aky kupiul. havne,ak na to nemaju.ne preto,ze aby ukazal, ze ma.... to nie je znamka kvality podnikatela....
o toto islo,nic ine...
takze nehladajme ine argumetacie, ale priamo k veci chodme. a teda tot sme si sme si vydebatovali myslim.
@alice107 tak neviem, kto tu má skreslené predstavy. Nie, drahé hodinky nemusia byť nápadné, ale nie sú neviditeľné. A keďže sú viditeľné, tak si ich aj veľa ľudí všimne a vie zhruba čo sú to za hodinky. Zvlášť ak sa sedí pri jednom stole, pri obede, pri podpisovaní zmlúv si skoro každý všimne doplnok ako sú hodinky. Moji talianski kolegovia mali úplne presný prehľad aj o tom, ktoré koľko stoja. Nie že by to pre mňa bolo nejak podstatné, ale to je realita. A že prezentuje mobil? Čo to prosím ťa, s prepáčením, žvaníš? Aké prezentovanie. Je to pracovná pomôcka. Človeku zazvoní a on to típne, alebo zdvihne. Ostatní majú oči, tak zbadajú mobil.
AALAGUEMAty nechapes podtatu prblemu. hodinky pokiul su nemapdne nevulgarne si nktro nevimne ani pri stole,ani podpise zmluvy.
ale my tu debatujeme o niecom inom,co ty zreme nechapes, ci nechces pochopit.
ze ci uz hodinky, ci cci auto kultiovovany patner ci pri podpise zmluvy ci pri obede neriesi,co mas ci nemas....
ak su vufarne, pomysli msi,ze dotycny nema vkus.ale ma nezaujima,cio maq auto,ci mobil.a urcite by ma zarazilo,ak by pri podpise zm,.uvy ci pri obed eche vytiahnut mobil avolat ci len tak sa nim prezentovat....
to by bol vrchol spolocenskej blamaze dotycneho...
ale aby som s aako adcvokat riqadila tym este ,ze ako prezentaciu vyzaduje kliet sa chovat takto vulgarne,to je to jue to,co som kritizovala ,ze to spickovy advokat ani an sk nerobi....
takze pochopila si uz konecne podstatu debaty? ci ste stale nie?
@alice107 prosím ťa, čo to tu splietaš za nezmysly? Samozrejme, že sme nikto pri tom obede nečumeli ostatným na hodinky, ale všimneš si to proste tak normálne, ako si všimneš iné veci. Nikomu by, samozrejme, nenapadlo tie hodinky nejakým spôsobom komentovať. A áno, pri obchodných stretnutiach je pomerne bežné, že človek vytiahne telefón...napr. aby načítal QR kód. Už to fakt nechaj tak, zbytočne sa strápňuješ. Dobrú noc, ty vrchol spoločenskej blamáže.
Inak ja si hodinky všimnem. Lebo ja som na hodinky.

@alice107 a ja som ti nepisala ze to riesi ten advokat ale ze to riesia klienti...hlavne teda v obchodnej sfere kde sa moc s normalnymi klientami ktori pridu k tebe do kancelarie nestretavas, su to pausalny klienti ktorych si musis ziskat kvalitou sluzieb ale opaet,aby ta nevnimali ako svojho pravnika ale partnera tak musis zapadnut...