icon

Rodinné problémy: Ako riešiť financie a dôveru?

27. dec 2024

Ako by ste zareagovali v danej situácii: moj surodenec žije v rodičovskom dome s dementným otcom- otec má 64 rokov, má Alzheimera stredne ťažkého stupňa, je mobilný, pozná každého, len tá slovná zádoba je už slabšia, matka zomrela pred 6 rokmi. Na objasnenie situácie- po matkinej smrti otec po dedičsko konaní mal 1/2 domu, my dvaja s bratom po 1/4(otec vtedy este bez demencie) sa vzdal svojho podielu z danej casti. Brat vtedy na mňa vystúpil, že so sviňa, že som sa nevzdal svojho podielu nakoľko on tam bude s otcom žiť a týmpádom čakal, že všetko bude jeho, že on tiež tam nebude len tak, dodlova, že on tiež mohol ísť preč( abšak on by nikkdy nikde nešiel nakolko je taký, aký je). Doslova povedal, že vymení kľúče na dome a už sa tam nedostanem. Bolo to vtedy dosť otrasné , ale ja som nepopustil, nakoľko som to nepovažoval za niečo nenormálne, pred 2 rokmi brat urobil zmluvu kúpno- predajnú a vyplatil mi cca 15tisic eur- za tu 1/4 domu, brat je právnik, pracuje ako vedúci oddelenia na okresnom úrade v okresnom meste- to len na objasnenie celej situácie. Ja som mu po tom dedičskom konaní povedal, že ak bude o otca postarané, tak ako má byť, tak ja si určite nebudem nárokovať na zvyšnú časť domu , ale to samozrejme za života otca nebolo pre mňa otázkou dňa- o to vačšie prekvapenie pre mňa bolo , keď som sa náhodne( svet je naozaj malý) dozvedel, že začiatkom roka otec daroval 1/2 domu mojmu bratovi, o ničom som nevedel, nikto mi o tom nepovedal ani slovo- ako vravím dozvedel do sa to cez tretiu osobu. Podotýkam otec má Alzheimera - takže neviem, ako to vtedy prebehlo reálne. Keď som sa brata na to opýtal, tak mi len povedal, že otec to tak chcel a bolo po debate. Ok. Brat je 2 roky ženatý, ale na adresu švagrinej sa nebudem vyjadrovať, nakoľko je to veľmi čudná osoba, teraz sme tsm boli cez sviatky, ani sa s nami nezvítala, my sme boli s otcom v jeho izbe, ona bola celý čas na hornom poschodí, ani zvítaž sa neprišl, ani 1 slovo neprehovorila. To, že mojmu dieťaťu nedali ani čokoládu, ani lízatko, to ani ma neprekvapuje, ich správanie je čudné. Mám pocit, akoby nám zavideli, alebo neviem, ako vravím čudné celé. Ale aby som sa dostal k meritu veci- od leta som chcel, aby so bol disponent na otcovom účte aj ja, nakoľko nemám k bratovi doveru- zistil som, že otec platí všetky réžie za celý dom( nie alikvótnu čiastku ale celú čiastku!)- komplet elektrinu, plyn, vodu, poistenie, odpad, dane!!!! všetko, oni nehradia absolútne NIČ. Pritom som spozoroval, že každý mesiac sú realizované výbery kartou 500-1000 eur, otec má celkovo dochodok aj s vdovský okolo tisic eur, takisto predal jeho auto, peniaze má on, údajne z nich dáva otcovi- pýtam sa, čo také, keďže vraví, že tie peniaze z karty vyberá a dáva otcovi , že čo také otec financuje, keďže oblečenie žiadne, na dovolenky nechodí, knihy nečita, na elektroniku si nepotrpíkedze , jedine čo chodi každý deň do zariadenia na obed. Celé je to čudné, otec nikdy na nich nepovie nič zlé, ale neviem, kde je pravda. Ako by ste sa zachovali vy? Brat- právnik- úradník má vždy na všetko odpoveď, tam je viacero vecí, dalo by sa litánie písať, stretli ste sa niekedy s dačím podobným? Lebo ja ináč vo svojom okolí nie. Ja žijem cca 100 km od nich, chodím tam cca 1x mesačne, neviem, ako je o neho postarané, ale viem jedine to, že ak tam prídeme v sobotu, tak musíme íst s našim dietaťom sa niekde nsjesť, lebo ani nič nam nedajú, sedíme len s otcom v tej jeho izbe, pripadá mi to, keď to teraz píšem totálne strelené, ale je to bohužisl realita.

Strana
z5
hipuska
27. dec 2024

Tak sa o otca začni starať ty. Takýto cezpolny, čo chodia na občasné návštevy sú veľmi múdry. Život so starším človekom a ešte.aj s Alz je veľmi náročný. Však si otca striedajte po mesiaci. Potom si nárokuj na 1/2 domu, a otcov dôchodok. Otec dal dom tomu, kto sa onho stará. Mne príde úplne normálne, že keď nemáte dobré vzťahy, nečaká ťa obed. Oni k tebe na obed chodia?

autor
27. dec 2024

@hipuska ty nerozumieš, ja si absolútne na tú polovicu domu nenárokujem, ja sonna začiatku povedal, ak bude postarané, tak ja o to ani nezakopnem, avšak zaraža ma, že v tajnosti realizoval prepis a takisto tie výbery z účtu…Nie som premudretý cezpoľný, nakoľko keď treba vybavovať vyšetrenia, tak ich vybavujem ja

dadka1997
27. dec 2024

Teba brat vyplatil, za druhe co oni robia uz ide mimo teba preco by ta mali informovať ? A verim, že oni tebe nezavdia, ani nemaju co

autor
27. dec 2024

@dadka1997 tak neviem, ci zavidia, ale vyzera to tak, ze ano, nakolko sa vyhybaju spolocnym stretnutiam, rodinnym oslavam… je toho viac, ani so sirsou rodinou sa nestykaju…

autor
27. dec 2024

@dadka1997 z principu obycajnej slusnosti? sme stale rodina, ja by som to poza chrbát svojmu súrodencovi nikdy nerobil a ani nerobím, ja sa pýtsm na názor, ako by reagovali iní event. či majú obdobnú situáciu a nie mudrácke reči, to som si myslel, že ženské fórum je o inom

doriiis
27. dec 2024

Zober si otca ty a môžeš disponovať jeho peniazmi.Takto chces byť disponentom akoze jak? Že ti brat zavolá,že ide otcovi kúpiť ponožky a ty mu pošleš peniaze?
Keď chces niečo riešiť tak sa staraj rovnakou mierou ako brat.A nielen návšteva raz za mesiac

fajnova
27. dec 2024

Brat zjavne cíti krivdu. Ako často za otcom chodíš? Staráš sa o neho? A máš pravdu, možno ti brat závidí... že máš svätý pokoj a svoj kľudný rodinný život. Ja len toľko som chcela, právne kľučky neovládam.

lukbe
27. dec 2024

Sú takí ľudia, žiaľ, je to smutne, ale s tým nič nespravíš. Co, budeš sa súdiť, že otec nebol v poriadku, ked podpísal darovanie? Brat, právnik by to iste vyhral. Škoda, že si netrval na vyššej čiastke pri vyplateni z domu. Dom má iste vyššiu hodnotu. Brat sa sice stará, ale je chamtivy a nespravodlivý. Nechcela by som ho za právnika. Boli sme niekoľkí súrodenci, o mamu sa posledne roky staral jeden a tiež to "mohol" urobiť. Peniaze z bytu po mame sa však rozdelili rovnako všetkým súrodencom. Sú ľudia a ľudia. Navstevuj otca a kašli na brata a jeho divnu rodinu. Ako sa hovorí, lepší dobrý sused ako zlá rodina.

autor
27. dec 2024

@lukbe súhlasím

karolinakr
27. dec 2024

takže si prepisal cely dom na seba a zmanipuloval otca, a cely jeho d§chodok na svoj život, samozrejme,aby si mu nebranil a mal otca totalne pod kontrolou, tak ťa odstrihol.. ...myslela som, že je alkoholik nezamestnaný, a on je veduci uradu pravnik, čiže peniaze ma nejake, dalši, čo hrabe len pre seba a ešte s tebou prerušil styky, môže sa hanbiť..ty musíš hlavne s otcom rozpravať, ake jedlo, ake šaty, ake služby dostáva z d§chodku, na kolko je spokojny, ako sa mu venujú
brat nemá byť čo na teba urazeny, nie je povinny zdediť cely barak, uspory a dôchodok, len preto, že tam býva,,no je to veľmi smutne, musiš sa otca pýťať, i ked ma problemy s pamäťou

hipuska
27. dec 2024

Ako nie si cezpolny? Chodíš raz za mesiac. Na pár hodín. Však si ho fakt vezmi na mesiac domov. Keby ti na otcovi naozaj záležalo, urobil by si to. Chodil by si častejšie. A nie, raz za mesiac sa ukázať. 100 km nie je žiadna katastrofa. To, že vybavujes vyšetrenia, nie je na chválu ale úplne normálna vec.

autor
27. dec 2024

@fajnova o otca sa zatial netreba nikak zvlášt starať, je sebestačný, mobilný, sám si zájde na obed, na prechádzku..netreba ho tozvážať ani voziť za ruku…Je v svojej izbe, oni majú celý dom, nerobí im žiadnu neplechu

autor
27. dec 2024

@hipuska ty tu v kuse útočne reaguješ, skús sa skluˇudniť. Mne o dom nejde, samozrejme, že keď sa o otca bude starat, tak ani makke f nepoviem a celý dom je jeho- veď sj je- mne ide o to, akým sposobom to robí. Neviem, či čítaš s porozumením???? Ja som muž, tak možno to vnímam ináč , ale proste nepáči sa mi, že otec plati celú réžiu celého a oni neplatia nič a ete vyberajú peniaze z účtu. Ak by sa jednalo o t ojho rodiča , bola by si spokojná???? Ka som s otcom v každo dennom telefonickom kontskte, tskže komunikovať s nim komunikujem, brat si vybrsl, že bude tam žiť sám , nikto ho nenútil, ale postupne sa začsl prejavovať

autor
27. dec 2024

@karolinakr tak podľa mňa tiež sa može hanbiť, mňa by zaujímslo, či ešte niekto sa stretol s podobným prípadom, lebo ja v svojom okolí nikoho takého nepoznám, je to bohužisľ smutné, rodina …..

hipuska
27. dec 2024

Nereagujem utocne. Len proste, tvoj otec je sebestačný, sám píšeš. Sú to jeho peniaze, jeho dom. Jeho rozhodnutie. To, že každý deň telefonujes je pekne. Ale, nájdeš si reálne čas naňho raz za mesiac na pár hodín.....

autor
27. dec 2024

@hipuska ok a možno je to viac, keď ja tam prídem na pol dna a oni sú tam s ním stále ale on je stále len v tej izbe śam. To je akože lepšie? Ršte aj večeru mu prinesú do jeho izby a oni večerajú spolu a on sám, takže to je ok, hlavne, že sú tam spolu, chorś doba

karolinakr
27. dec 2024

sesternica, tiež ma zakaz do rodičovskeho domu, tam si nevesta všetko prisvojila a sesternicin brat je totalne pod papučou, že to dopustil, inak si to neviem vysvetliť, a chyba je na jeho strane,.len tu ťa brat odstrihol, čiže on už predtym musel nejake sebecke znaky totalne vykazovať, ešte ked mama bola na žive, alebo až delenie dedičstva ukazalo charakter
tiež si myslim, že si mal trvať na vyššom vyplatenom podiele alebo tvoj bracho je otcov milačik, to zas poznam z domu, že keby niekto vraždilm i tak si ho rodič bude idealizovať a zastávať

abbey1
27. dec 2024

Neriešila by som brata, jeho rodinu, Ani majetok. Zaujímala by som sa iba, aby bolo o otáča dobre postarané. Ber si ho každý druhý víkend ku sebe. Budeš vidieť, ako sa správa, čo hovorí. Navštevujú ho častejšie. 100km je v pohode. To dáš aj jeden deň ráno tam, večer späť.

hipuska
27. dec 2024

@autor možno otec nechce. My sme mali babku s Alz. Bolo to fakt hrozné. Tiez najradšej bola sama v izbe. Museli sme ju zamykať. Ono, ta starostlivosť je fakt náročná. Podľa toho, čo píšeš, je otec spokojný. A fakt ti odporúčam, zobrať si jeho mesačný dôchodok a zobrať si ho na mesiac k sebe. Strávis s ním aspoň nejaký čas

autor
27. dec 2024

@karolinakr ano, mladši súrodenec a vyplácal to podľa hodnoty domu uvedenej v dedicskom konaní, už tsm sa s notárkou naťahoval, že to nemože byť taka hodnota domu, že to musí by menej, takže už tam asi aj kslkuloval, ja do si už vtedy vypočul, že čo som za sviňu, že dom sa nevzdsl, otec vtedy nepovedal ani slovo, vtedy sa mna zastsla iba moja žena, bolo to otrasé a vtedy brat povedal, že vtedy jeho priateľka( terajšia mnželka) povedala- citujem- vidíš sko ťa osral? to mi tiež priďlo čudné, čo ona sa k tomu vyjadrovsla, on to vtedy v navale zlosti povedal. Je chamtivý, naše vzťahy sú na bode mrazu,, takś rodina…. s tým susedom je to úplnś pravda- lepši ako rodina

autor
27. dec 2024

@hipuska ja jeho dovhodok nepotrebujem, ja chcem aby bolo postarane, neviem sko bude dituacia v buducnosti, co ak nebufe sebestacny, brat so zenou z prace nevystupia, kto sa bude starat? bude treba opatrovatelku- preco poto vyberaju z uctu peniaze, ktoré su jeho? na to nema narok nikto- ani ja sni on

cacianka
27. dec 2024

Ak máš podozrenie, že otec nebol právne a hlavne mentálne spôsobilý na právne úkony, môžeš ten prepis napadnúť na súde, domáhať sa neplatnosti. Takisto môžeš skúsiť riešiť aj tie náklady a výbery z účtu, či mu otec dal právo spoludisponenta. To však je základ konzultácia s jeho ošetrujúcim lekárom a odborníkom, ku ktorému chodí a vie potvrdiť jeho stav. Poraď sa s právnikom, úplne niekde inde, ako môžeš dať podnet na zákaz nakladania s jeho majetkom - príjmami dôchodku. Lebo keby otcovi kupovali niečo potrebné pre jeho život, tak to v jeho domácnosti vidíte. Takže brat berie otcove € pre svoju potrebu, defakto je možné že ho okráda, ale to musíš/ môžeš zistiť ty.
Tie blbé komenty si nevšímaj, pýtal si sa na niečo iné a áno veľa z nás má zážitky a skúsenosti s chamtivymi príbuznými. Každý to prežíva inak, má iné možnosti riešení

karolinakr
27. dec 2024

akože ty si ho osral, lebo si dostal štvrtinu domu a on zhrabol trištvrtinu domu? a v čom spočiva ich starostlivosť, že otec sedi v izbe a oni žiju z jeho peňazí? a právnik sa takto správa, on nie je sociálny prípad...no ty si moc kľudný, ja by som mu pekne od pľúc povedala, čo si o jeho "nezištnosti" myslím..ale niekedy su aj rodičia mimo, nevidia, nepočujú

kika845
27. dec 2024

Tvoj brat prisiel k domu za 15 000, zrejme sa mu to zda vela a trasie sa ze by si chcel aj z otcovej polovice jedneho dna svoj podiel, ktory by ti zo zakona patril,
A on teraz nanho prepisal celu tu jeho polovicu, alebo polovicu svojej polovice?
Oni maju deti?

autor
27. dec 2024

@kika845 celú polovicu prepúsal na ňho, ja už nemám s tým domom nič . Zatial deti nemajú

basska_b
27. dec 2024

Ja len, ze moja teta byva so svojou dcerou a jej rodinou , dcera ma v prerobenej šope firmu a teta plati elektrinu 50:50... kazdy mesiac da asi 100-200 eur len na elektrinu. Pozri, ak sa tak dohodli, tak nech. On zrejme vyberie otcovi peniaze a robi si s tym, co chce. Bločky ti davat nebude, je pravnik, vyzna sa a keby si do toho rypal, zacne vykrikovat, ze kupil otcovi nielen jedlo, ale aj masaznu podlozku a ortopedicke sandale a bla bla...

autor
27. dec 2024

@karolinakr vtedy na mňa nahusl, že prosto, keď on tam ostsne žiť- podotýkam on sa rozhodol sám, ze tsm zostane- lebo je pohodlný a inde by sa podľa mňa ani neuchytil- ale preto mi vykričal, že kedže on tsm zostal a bude tsm s otcom žit( otec vtedy bol 58 rocný zdravý chlsp) tak prosto ja don sa mal tej 1/4 vzdať v jeho prodpech- áno toto vypudil zosvojich úst- ja by do opyčne mu zo v hˇivote nikdy neurobil a preto si sj myslím že on vie, akup msm ja povahu a preto to aj využíva, on bol ten mladší, stále ofukovaný, aby sa mu vlások neskrivil - a tu je výsledok - tá svina skou ma on nazval je tu niekto iný…. Ale ja zasa nechcem pred otcom robiť nejaké hádky s rozbroje, sle mám ho plné zuby , to je fakt

autor
27. dec 2024

@basska_b otcovi z uctu mesacne odchadua cca 230 eur za mesacne platby a plus vybera 500-1000 eur mesacne, kedy ako, ked so ho s tym konfrontoval, tak povedal, ze vybera jemu prniaze, aby mal po ruke. On vsak v dvojej izbe nemá nové ni, všetko staré povodné

autor
27. dec 2024

@karolinakr otec mne na nich nikdy zlep slovo nepovie, možno nechce, aby som sa ja trápil, lebo my dvaja máme podobné povahy, brat má matkinu povahu. Ale otcova sestra mi povedsla, že keď bola s otvom pred cca 2 mesiacmi, takže na nevedtu- moju švagrinú dobré slovo nemal. Ja si mydlím, či otec sa ich aj nebojí, neviem, nie je to vylúčené

Strana
z5