Rodinné problémy: Ako riešiť financie a dôveru?
Ako by ste zareagovali v danej situácii: moj surodenec žije v rodičovskom dome s dementným otcom- otec má 64 rokov, má Alzheimera stredne ťažkého stupňa, je mobilný, pozná každého, len tá slovná zádoba je už slabšia, matka zomrela pred 6 rokmi. Na objasnenie situácie- po matkinej smrti otec po dedičsko konaní mal 1/2 domu, my dvaja s bratom po 1/4(otec vtedy este bez demencie) sa vzdal svojho podielu z danej casti. Brat vtedy na mňa vystúpil, že so sviňa, že som sa nevzdal svojho podielu nakoľko on tam bude s otcom žiť a týmpádom čakal, že všetko bude jeho, že on tiež tam nebude len tak, dodlova, že on tiež mohol ísť preč( abšak on by nikkdy nikde nešiel nakolko je taký, aký je). Doslova povedal, že vymení kľúče na dome a už sa tam nedostanem. Bolo to vtedy dosť otrasné , ale ja som nepopustil, nakoľko som to nepovažoval za niečo nenormálne, pred 2 rokmi brat urobil zmluvu kúpno- predajnú a vyplatil mi cca 15tisic eur- za tu 1/4 domu, brat je právnik, pracuje ako vedúci oddelenia na okresnom úrade v okresnom meste- to len na objasnenie celej situácie. Ja som mu po tom dedičskom konaní povedal, že ak bude o otca postarané, tak ako má byť, tak ja si určite nebudem nárokovať na zvyšnú časť domu , ale to samozrejme za života otca nebolo pre mňa otázkou dňa- o to vačšie prekvapenie pre mňa bolo , keď som sa náhodne( svet je naozaj malý) dozvedel, že začiatkom roka otec daroval 1/2 domu mojmu bratovi, o ničom som nevedel, nikto mi o tom nepovedal ani slovo- ako vravím dozvedel do sa to cez tretiu osobu. Podotýkam otec má Alzheimera - takže neviem, ako to vtedy prebehlo reálne. Keď som sa brata na to opýtal, tak mi len povedal, že otec to tak chcel a bolo po debate. Ok. Brat je 2 roky ženatý, ale na adresu švagrinej sa nebudem vyjadrovať, nakoľko je to veľmi čudná osoba, teraz sme tsm boli cez sviatky, ani sa s nami nezvítala, my sme boli s otcom v jeho izbe, ona bola celý čas na hornom poschodí, ani zvítaž sa neprišl, ani 1 slovo neprehovorila. To, že mojmu dieťaťu nedali ani čokoládu, ani lízatko, to ani ma neprekvapuje, ich správanie je čudné. Mám pocit, akoby nám zavideli, alebo neviem, ako vravím čudné celé. Ale aby som sa dostal k meritu veci- od leta som chcel, aby so bol disponent na otcovom účte aj ja, nakoľko nemám k bratovi doveru- zistil som, že otec platí všetky réžie za celý dom( nie alikvótnu čiastku ale celú čiastku!)- komplet elektrinu, plyn, vodu, poistenie, odpad, dane!!!! všetko, oni nehradia absolútne NIČ. Pritom som spozoroval, že každý mesiac sú realizované výbery kartou 500-1000 eur, otec má celkovo dochodok aj s vdovský okolo tisic eur, takisto predal jeho auto, peniaze má on, údajne z nich dáva otcovi- pýtam sa, čo také, keďže vraví, že tie peniaze z karty vyberá a dáva otcovi , že čo také otec financuje, keďže oblečenie žiadne, na dovolenky nechodí, knihy nečita, na elektroniku si nepotrpíkedze , jedine čo chodi každý deň do zariadenia na obed. Celé je to čudné, otec nikdy na nich nepovie nič zlé, ale neviem, kde je pravda. Ako by ste sa zachovali vy? Brat- právnik- úradník má vždy na všetko odpoveď, tam je viacero vecí, dalo by sa litánie písať, stretli ste sa niekedy s dačím podobným? Lebo ja ináč vo svojom okolí nie. Ja žijem cca 100 km od nich, chodím tam cca 1x mesačne, neviem, ako je o neho postarané, ale viem jedine to, že ak tam prídeme v sobotu, tak musíme íst s našim dietaťom sa niekde nsjesť, lebo ani nič nam nedajú, sedíme len s otcom v tej jeho izbe, pripadá mi to, keď to teraz píšem totálne strelené, ale je to bohužisl realita.
@andaluzia12 presne, starať sa o rodiča s demenciou je veľmi ťažké a je to obrovská obeta. Má diagnostikovanu stredne ťažkú demenciu, takže to nie je tak ako autor tvrdí že nepotrebuje žiadnu opateru zatiaľ. Len tam nechodí a nevidí realitu. Mne sa nenažraty zdá práveže autor, stále točí len o peniazoch, ale aby chodil častejšie za otcom to nie.
Mas smejdov, ktori zblbnu starcov a ti im z balkonov vyhadzuju zlato a statisice. Tu je smejdom tvoj brat a jeho zena.
@doriiis Netrep...každý mesiac ponožky za 500€?
Ja si pamätám že autorova manželka sem pred časom písala že manželov brat býva s otcom a chce sa osamostatniť s priateľkou a kúpiť si byt, ale otec sa veľmi bojí že zostane sám v dome, tak brat teda že zostane ale keďže postupom otcovej choroby bude musieť nechať zamestnanie a s priateľkou prídu o súkromie tak chce tri štvrtiny domu. Autor sa nechcel nasťahovať k otcovi a starať sa, ale chcel polovicu domu, keďže sa akože aj on stará, v podobe častých telefonátov.
Dom v okresnom meste by mal hodnotu iba 60 000 ? Poschodový ? To by fakt musela byť hnilá búda.
A čo vlastne chces robiť ? Len tu vyplakavat a neriešiť otcove € na ďalší život v jeho zdravotnom stave ?
Brat ojebabrava otca, teba a ty držíš ako hluchý dvere. O pár rokov budeš otcovi platiť zariadenie a to dosť mastnú sumu, a tvoj brat bude mať uliate všetky jeho €
@darina77 toto som urcite nepisal ani ja ani manzelka, nakolko ja som nikdy nenarokoval na polovicu domu, to nebolm nas pripad
@darina77 nenazraty som ja? tak si precitaj celu diskusiu, ci ja som si niekde narokovsl na jeho peniaze? ja som opisal situaciu, kde on vybera otcovi peniaze z uctu a poprotom otec vsetko cvaka, ja z jeho prnazi nemam sni cent, takze lsskavo skludni hormon a nepis tu dristy
@cacianka na dedicsko konani bola stanovena hodnota domu nieco cez 60 tisic, ano poschodovy dom, v radovej zastavbe, brat vtedy busil do notarky, ze to urcite dom nema sni taku hodnotu, ze podstatne nizsiu….on uz vtedy asi kalkuloval
@cacianka vyplakavat som nechcel, chcel som sa opytst, ci niekto nieco obdobne nezazil a ak ano, ako to riesil, niektore nazory si odtial vezmem a pokusim sa ich upllatnit, vdaka
Pozri si inzeráty na domy podobného typu v okolí, či majú takú cenu. Viem že +2r, ale napr. v našej dedinke, zapadakov úplný, 35km od okresného mesta, sa predávajú domy za iné lóve , starý dom najmenej 80r - malá chalúpka z nepalenej hliny 25, pozemok cca 2are,
40 -60r domy okolo 80, a to s peknými pozemkami a veľkou záhradou. Tak okresné mesto ?
Ale ty sa nevies alebo bojíš postaviť vychcanemu bratovi, mali stte vtedy pozrieť ceny na realitných portáloch, zavolať odhadcu a nie sa dať zvaľovať bratovi. Ok dom je pasé, ale sakra ries otcove úspory a kazdimrsacne dôchodky, a hlavne výdavky. Dom nie je otcov - nemá čo platiť náklady za celý barak, iba svoju 1/3 na bežné používanie 80e. Stravu má dajme tomu 5 e za obedy, x20dni tj 100e, raňajky mu vieš nakúpiť ty alebo popros nejakú susedku aby mu ich nosila a aj ľahké večere, víkendy donášku vybav. To môže byť 300 -350€, 50 lieky, rátam hrubý priemer, tak potom kde mu miznú ostatné ? V bratovej nenazranej kešeni.
Ty si POVEDAL bratovi, že keď bude o otca postarané, tak si nebudeš nárokovať. No vieš.... reči sa hovoria, chlieb sa je. To čo je povedané je nič platné, pokiaľ to nie je čierne na bielom a tvoj brat ako právnik to veľmi, ale naozaj veľmi dobre vie. Tvoj otec môže so svojim majetkom nakladať ako chce a môžeš sa aj na hlavu postaviť, tak to proste je. Aj na bezdomovca to môže prepísať a ty nič nezmôžeš. A k tomu tvojmu malému svetu a tretej osobe cez ktorú si sa to dozvedel. Na katastri si pár klikmi vieš pozrieť komu patrí nehnuteľnosť. Ako ju a kedy nadobudol. Dokonca aj dátum narodenia a trvalé bydlisko vidíš, u ženy rodné priezvisko... GDPR v praxi 😀
@ysseba ja dom neriesim, to dom uviedol len aby som vykreslil, s kym mam docinenia , viem, ze sa to da pozriet cez kataster ale tak bezne na tu stranku nechodievam a kedze som na to absolutne nemyslrl, tak ma vobec nenapadlo sa ist na nu pozriet. Je to vychcanec, to dom uz sto percent predvedceny, aj vacsina komentujucich tu to len potvrdila, zoberiem si odtial zopar rad
Poviem úprimne, starať sa o človeka s demenciou by som nezvládla ani keby mi niekto daroval dva domy a tri dôchodky, naozaj im nie je čo závidieť. Autor tam príde raz za mesiac, ináč má pohodový život akurát ten otcov dôchodok mu nedá pokoja
@darina77 tak, presne si to vystihla 🤦🏽♀️
A ešte k tvojej otázke, v mojom okolí vždy ten čo sa stará o rodiča mu spravuje aj dôchodok
Tu je iba jedna rada: ak sa ti nepáči,ako sa brat stará o otca,tak si zober otca na starosť ty a staraj sa o neho lepšie ty.
@nifnea presne tsk, otec má 64 rokov, dokopy zatiaľ žiadna vačšia starostlivosť nebola nutná, avšak dom si potrebovsl prepísať už hneď. Avšak do budúcna ťažko povedať, ako sa bude dituácia vyvíjať, preto podľa mňa otcove financie by mali byť v tomto smere nedotknuté a využité v prípade, ak to bude situścia vyžadovať, či už na opatrovateľku , stacionár …. Nie na financovanie fungovanie brata so ženou, opravy apod.
@karolinakr asi tak
@karolinakr Vtedy bude platiť všetko brat - právnik. Ja by som nedala ani €.
@karolinakr ja neviem nepoznám ich nakoľko sa starajú alebo nestarajú, ale viem že keby išlo o mojich rodičov a vidím že brat sa nestará, tak tam chodím častejšie ako raz za mesiac
Nečítam úplne všetko...nič si nepomôžes otec je rád, že s nimi býva nie je sám, asi to dusi v sebe.Brat bol a je hajzlik a aj bude.Nikdy sa nedozvies na čo boli peniaze použité a áno, kľudne sa môže stať, že za pár rokov bude treba domov seniorov či opatrovateľku a peniaze nebudú a budeš platiť.Co môžeš spraviť je chodiť za otcom častejšie, zobrať si ho od rána, alebo na prespanie, ak sa dá...neviem prečo si dostal vyplatenú takú malú sumu??
S týmto nepohnes nijako brať to povie, že nie je povinný tibdokladovať kde sú peniaze, otec bude mlčať, lebo si ich nepohneva.Mas to ťažké a určite ťa to trápi vo veľa rodinách je taká zmija
Inak prave ma napadlo, prečo si otec nespravuje účet sám? My tu mame 2 dôchodkyne ovela staršie a navštevujú kaderničky, taxiky, mobily, kabelky, vylety, jedna chodi sa stravovat niekde, same navštevy, žiju si jak paničky - z 1000€ dôchodku tvoj otec by si mohol žit fantasticky a nie je tak starý, ma 64rokov ?
On je nesvojpravny, nebavi ho život, ma telesne tažkosti alebo duševnu poruchu?
Je pričetny ešte? a čo plavareň, klub seniorov, kurzy, vylety pre seniorov - prečo stale sedi len v izbe? a načo odovzdal dôchodok bratovi? vlastne prečo?
@karolinakr má Alzheimera stredne ťažkého stupňa,
@karolinakr ma alzheimera, ale zatiaľ je to v takom počiatočnom štádiu, berie 1 liek, prejavuje sa to v tom , ze rozprava vačšinou stále dookola to isté, ale je mobilný, sám sa obriadi, śam ide do mesta na obed, zatiaľ nie je nitná nejakś vačšia opatera. On dochodok neodovzdáva bratovi, on mal účet, kam mu peniaze každý mesiac chodia, brat bol disponentom na otcovom účte od matkinej smeti, t.j 6 rokov, ja som sa o tie veci absolútne nezaujímdl, ale keď už viaceré veci vxplávali na povrch, tak som v lete trval na tom, aby som aj ja bol disponent na účte, ale ako som písal kartu nemám, prevody nerobím, len vidím ako sa s jeho finsncosmi narśba a tak som vlastne prišiel aj na to, že všetky réžie v plnom rozsahu platí celé on a plus mu vyberajú z účtu peniaze, to viem pretože otec kartu sám nemá, lebo dľa slov brata- aby ešte vzhľadom na demenciu nepovxbersl peniaze a nepodával ich kade tade…Ale nakoniec to robi brat
@luccija lebo sumu mi vyplatil na základe hodnoty domu uvedenej v dedičskom konaní.

Svokrovci sa starajú o svojho otca (svokrinho).. a aj keby im dával celý dôchodok (čo nedáva), je to malo. Je to neskutočne obmedzujúce mať na starosti starého chorého cloveka, obrovská obeta z ich strany … ani dom im nenechal, nechal si ho druhý brat a svokrovcov vyplatil .. ja keď to vidim, hovorím si ze žiadne peniaze zato nestoja…