icon

Rodinné problémy: Ako riešiť financie a dôveru?

27. dec 2024

Ako by ste zareagovali v danej situácii: moj surodenec žije v rodičovskom dome s dementným otcom- otec má 64 rokov, má Alzheimera stredne ťažkého stupňa, je mobilný, pozná každého, len tá slovná zádoba je už slabšia, matka zomrela pred 6 rokmi. Na objasnenie situácie- po matkinej smrti otec po dedičsko konaní mal 1/2 domu, my dvaja s bratom po 1/4(otec vtedy este bez demencie) sa vzdal svojho podielu z danej casti. Brat vtedy na mňa vystúpil, že so sviňa, že som sa nevzdal svojho podielu nakoľko on tam bude s otcom žiť a týmpádom čakal, že všetko bude jeho, že on tiež tam nebude len tak, dodlova, že on tiež mohol ísť preč( abšak on by nikkdy nikde nešiel nakolko je taký, aký je). Doslova povedal, že vymení kľúče na dome a už sa tam nedostanem. Bolo to vtedy dosť otrasné , ale ja som nepopustil, nakoľko som to nepovažoval za niečo nenormálne, pred 2 rokmi brat urobil zmluvu kúpno- predajnú a vyplatil mi cca 15tisic eur- za tu 1/4 domu, brat je právnik, pracuje ako vedúci oddelenia na okresnom úrade v okresnom meste- to len na objasnenie celej situácie. Ja som mu po tom dedičskom konaní povedal, že ak bude o otca postarané, tak ako má byť, tak ja si určite nebudem nárokovať na zvyšnú časť domu , ale to samozrejme za života otca nebolo pre mňa otázkou dňa- o to vačšie prekvapenie pre mňa bolo , keď som sa náhodne( svet je naozaj malý) dozvedel, že začiatkom roka otec daroval 1/2 domu mojmu bratovi, o ničom som nevedel, nikto mi o tom nepovedal ani slovo- ako vravím dozvedel do sa to cez tretiu osobu. Podotýkam otec má Alzheimera - takže neviem, ako to vtedy prebehlo reálne. Keď som sa brata na to opýtal, tak mi len povedal, že otec to tak chcel a bolo po debate. Ok. Brat je 2 roky ženatý, ale na adresu švagrinej sa nebudem vyjadrovať, nakoľko je to veľmi čudná osoba, teraz sme tsm boli cez sviatky, ani sa s nami nezvítala, my sme boli s otcom v jeho izbe, ona bola celý čas na hornom poschodí, ani zvítaž sa neprišl, ani 1 slovo neprehovorila. To, že mojmu dieťaťu nedali ani čokoládu, ani lízatko, to ani ma neprekvapuje, ich správanie je čudné. Mám pocit, akoby nám zavideli, alebo neviem, ako vravím čudné celé. Ale aby som sa dostal k meritu veci- od leta som chcel, aby so bol disponent na otcovom účte aj ja, nakoľko nemám k bratovi doveru- zistil som, že otec platí všetky réžie za celý dom( nie alikvótnu čiastku ale celú čiastku!)- komplet elektrinu, plyn, vodu, poistenie, odpad, dane!!!! všetko, oni nehradia absolútne NIČ. Pritom som spozoroval, že každý mesiac sú realizované výbery kartou 500-1000 eur, otec má celkovo dochodok aj s vdovský okolo tisic eur, takisto predal jeho auto, peniaze má on, údajne z nich dáva otcovi- pýtam sa, čo také, keďže vraví, že tie peniaze z karty vyberá a dáva otcovi , že čo také otec financuje, keďže oblečenie žiadne, na dovolenky nechodí, knihy nečita, na elektroniku si nepotrpíkedze , jedine čo chodi každý deň do zariadenia na obed. Celé je to čudné, otec nikdy na nich nepovie nič zlé, ale neviem, kde je pravda. Ako by ste sa zachovali vy? Brat- právnik- úradník má vždy na všetko odpoveď, tam je viacero vecí, dalo by sa litánie písať, stretli ste sa niekedy s dačím podobným? Lebo ja ináč vo svojom okolí nie. Ja žijem cca 100 km od nich, chodím tam cca 1x mesačne, neviem, ako je o neho postarané, ale viem jedine to, že ak tam prídeme v sobotu, tak musíme íst s našim dietaťom sa niekde nsjesť, lebo ani nič nam nedajú, sedíme len s otcom v tej jeho izbe, pripadá mi to, keď to teraz píšem totálne strelené, ale je to bohužisl realita.

cacianka
27. dec 2024

Kým neoveríš na súde, nevieš

autor
27. dec 2024

@liv1 opakovane dom sa ho pytal, ci je vsetko ok, ci on od neho neberie, nepyta peniaze a on- otec stsle, ze nie, ze XY nikdy nic od neho neberie. Mne sa to nepozdśvslo, tak som trvsl na tom, že chcem byť disponentom na keho účte takisto sko brat , tak už sa rozrušil, že on nechce kvoli majetkom hádky, hneď sa celx´ skoby roztriasol, tsk som sa obrátil na brata a ten povedal, ze ok, tak som od leta dosponentom aj ja, ale to len vidim trsnsakcie na ucte, ja kartu nemam, vybery nerealizujem, vsetko robi brat

abbey1
27. dec 2024

Dohodni sa s bratom, že napr 300 eur mesačne budete otcovi mesačne odkladať a nikto sa tých peňazí nedotkne. Budú použité, až keď bude výnimočná situácia a otec bude peniaze potrebovať na opatrovateľku, liečbu, pohreb,....

autor
27. dec 2024

@abbey1 a tých zbytkových 800 eur akože mesačne človek - dochodca spotrebuje? asi ťažko

lienka.7
27. dec 2024

@autor pokial nie je otec zbavený svojpravnosti, zriad spolu s nim nový účet kam mu bude chodiť dôchodok a budeš mat aspoň takto pod kontrolou jeho peniaze. Jednoducho pošleš bratovi 1/3 na dom a zvyšok sa tam bude otcovi kumulovat na prípadný DD. Inak budeš platiť aj ty. Ale predpokladám, že keď toto urobíš tak tvoj braček vystrelí z koze.

autor
27. dec 2024

@lienka.7 tak to si neviem predstaviť…. vystrelí z kože je slabulilinký výraz..

abbey1
27. dec 2024

A čo navrhuješ ty?

diablikovci
27. dec 2024

To, že využíva alebo zneužíva otcove peniaze na réžiu domu tak to je bohu žiaľ je to tak. Ako svokra nevedela pochopiť že ako nemáme peniaze keď švagor čo býval s rodičmi mal stále. A ja hovorim ok ale on prispel 100€ na mesiac a nic viac a mal navarené, oprane, teplo v dome a pod. a my hypotéka, nájom, inkaso čiže tam išli peniaze.

autor
27. dec 2024

@abbey1 ja by dom bol za to, aby otec platil 1/3 náklady za réžie, takisto za potraviny a drogériu, plus strsvu v zariadení, kam chodí každý deň na obedy, zbytok ponechať na úcte- to vyjde obrátene- výdaje možno 300-400 a zostane 700-800, ale už vidím, kebyže toto mu poviem, tak poviem, že to nie je moja starosť a bodka

deti95060810
27. dec 2024

jasné že sa otec bojí...však nevlastní nič v dome, raz - dva sa môže ocitnúť v ústave...
no potrebuje to?

maranco
27. dec 2024

Vyhľadaj si na https://zbgis.skgeodesy.sk/mapka/ adresu domu, pozri LV či tam má aspoň právo doživotného bývania.

autor
27. dec 2024

@diablikovci lenže oni nepridpievsjú nič a este podľa mňa sj stravu z jeho peňazí platia, pocľa mna celé výplaty odkladajú, ináč to nevidím, lebo neexistuje žeby otec, ktorý vsetko zsplati- plyn, voda , elektrina, internet apod…msl okrem to výdavky 500-1000 eur( ako ktorý mesiac)

autor
27. dec 2024

@maranco má právo dožitia, písal som to vysšie

autor
27. dec 2024

@diablikovci nemajú žiadnu hypotéku, vtedy mi vykričal, že dom si nechsl 1/4 podiel, ktorý ako dom písal som mu predal za cca 15 tisic, takze si poriesil byvsnie za 15000, aj tak sa mu asi máli, je to hnus proste

abbey1
27. dec 2024

Tak skúste nájsť kompromis. 300-400 eur mesačne je zasa žalostne malo na bývanie, stravu, lieky. Sadnite si všetci traja a skúste sa na nejakej rozumnej sume dohodnúť.
Dom by som už vôbec neriešila.

simca06022011
27. dec 2024

boze to su zase nazory tu... ze zober si otca, mozes disponovat.. tu je brat proste uradnicek co vsetko moze, prepisal si polku domu a vybavene. Teraz uz ma cely, lebo pochopil, ze ak sa otec pominie, brat mu to len tak nedaruje a bude ho treba zase vyplatit. 15t za 1/4 domu, to je dufam na nejakych totalnych lazoch...
Ano, bude to tak, ze s otcom byva, a tym padom otec sa mu citi jednak zaviazany ale tiez, robi co povie. Kto vie v akom stave prepisal ten dom, a ci okolnosti vsetky vedel/zvazil. A co by bolo, keby nepodpisal/nesuhlasil.
Bohuzail tu ti neviem dat radu ako postupovat, lebo v podstate, by si sa tahal po sudoch s pravnikom a otec ak nebol nejak zbaveny svojpravnosti a tak, moze svoj majetok dat komukolvek. Jedine ze otec, by tento dar, chcel nejak zobrat naspat.. o com pochybujem. Ale ver ci nie, je to bezne a je to tak, ze majetky rozhadaju rodinu. Tiez by ma to vytocilo a nebola by som s tym v pohode a nezdielam nazor tu ostatnych, ze treba si zobrat otca k sebe atd.. ved ani by to teraz nepomohlo 🙂 dom uz je prepisany. Ak sa syn starat nechcel, pre takychto ldi su opatrovatelky, a neskor ked je to horise aj s prejavmi choroby, aj ti co byvaju s nimi, casto siahnu po pomoci roznych domovov, ak nestaci opatrovatelka atd.

autor
27. dec 2024

@abbey1 ja dom neriešim

autor
27. dec 2024

@simca06022011 tak asi tak, nie su to lazy, je to okresné mesto 😀a ešte sa to zdalo pred cca 2 tokmi neskutočná suma….

dadka1997
27. dec 2024

Predstavuješ si to velmi jednoducho, a ano si na ženskom fore, kde nie je ľahké z obyčajného jednostranneho prispevku vydedukovať situaciu, je to iba tvoj pohľad nezainteresovaneho človeka, nestaraš sa o otca
Ak mas pochybnosti, vezmi si otca k sebe, staraj sa o neho ty a ešte stále je možnosť zmeniť celú situáciu

simca06022011
27. dec 2024

skor je tvoj brat vychcany drzgros. Lebo dom v okresnom meste iste nema hodnotu 60t a ked citam,ako sa necha otcom zivit a platit ucty = tak sa mi to len potvrdzuje.
Otec sa takto pripravi nie len o peniaze ale aj o moznosti, bolo by vhodne sa s nim normalne (ak je to mozne) porozpravat, ze jednak daroval dom = istotu, a nema uspory, vsetko mina na rezie domu = zivi aj brata atd, ktory neprispieva a ci si je vedomi, ze mu mozno bude treba mat nejaku rezervu.. = ci na nejake zariadenie, alebo zdravotnu starostlivost? ze ci to potom mas ty platit, ked vsetko zhrabne teraz brat? Preco si nevie odlozit nieco a usetrit ? A potom proste s bratom riesit...
A este je tam dalsia moznost, mozno brat nechce aby mal otec peniaze na ucet, naschval, v priapde dedicskeho by sa totiz nemusel delit. Cize pomina sa vsetko otcove, a vybavene. Ale to uz naozaj "vymyslam" najhorsie scenare.

liv1
27. dec 2024

Tak proste sa porad s psychologom ako na to a posledny krat velmi s kludom niekde medzi 4 ocami mimo domu sa otca pokojne opytaj, ubezpec ho ze nebudu problemy a hadky, len si chces byt isty. Povies mu ze mu z uctu odchadzaju peniaze, preco brat a frajerka ci manzelka nic za dom neplatia… a ze je potrebne aby tam do buducna nieco mal keby bolo treba. A ze si tu pre neho, keby bol akykolvek problem, ze sa moze na teba obratit… a 15 tisic za stvrtku domu v okresnom meste? Tak to si sa dobre obabral.

autor
27. dec 2024

@dadka1997 ja si to nijsk jednoducho nepredstavujem, ja som sa pred 20 rokmi odstahoval najprv kvoli škole, teraz už kvoli zsmestnaniu a svojej todine fo iného mesta, brat bol stále dkor domased, on nikdy nechcel niksm odísť . A prečo by otec msl odchádzať zo svojho ( aj keď teraz už nie jeho) domu, nikomu nemudím vysvetľovať, že vačšinou( sj keď sa nájdu výnimky) v danom velu už ľudia nechcú zmeny, nechcú sa sťahovať, takže brat sa rozhodol, že tym zostane. Nechápem, čo tu ideš na mna s tým, že di mám otca zobrsť k sebe, nakoľko on chce byť vo svojom a ja asi mám nechať prácu, ženu, dieťa a mám ísť do okresného mesta do podnájmu a vziať si otca k sebe?

simca06022011
27. dec 2024

@abbey1 zili roky v jeho dome a vsetko im platil.. :DD zalosne malo dochodcovi co je doma? :D plati 1/3 energii = v dome je to kolko? u nas by to bolo cca 80eur, obedy ma v nejakom zariadeni a zo zvysku nevie brat potraviny zabezpecit. reziu a oblecko si otec vie hadam zaplatit stale sam ak nieco extra potrebuje.
Suma sa da dohodnut, ale myslim, ze sa nedohodnu nijak.

autor
27. dec 2024

@liv1 a to sa mu ešte zdalo veľa že mi mś platiť

abbey1
27. dec 2024

@simca06022011 Ja si myslím, že 300-400 eur je aj dôchodcovia malo na časť za bývanie, stravu a lieky. Pisala som, že sumu dohodnúť. Či už to bude 300, či 500, ktoré by sa skutočne odložili a nechytal by sa ich ani jeden, Ani druhý brat. Už či sa dohodnú, ja netuším. Ale čo iné? Druhý brat si asi otca k sebe nevezme, do domu sa nenasťahuje Cez iného právnika to riešiť nechce, tak zostáva len skúsiť dohodu.

liv1
27. dec 2024

Tu si pozri ci je otec a dozitie v dome napisany https://kataster.skgeodesy.sk/eskn-portal/searc...

simca06022011
27. dec 2024

@abbey1 je este moznost, prost esi povedat svoje a ked si neda ani jeden dohovorit, vykaslat sa na nich.
NIe nie je to malo. Kopa dochodcov ma dochodok 500eur a vo vlastnom byvani v klude ziju. A JEMU tam roky ziju dalsie osoby. A minaju 2x tolko. To iste on neminie, na potraviny.. ak si nekupuje stejky kazdy druhy den.

abbey1
27. dec 2024

@simca06022011 No tak nech sa vykašle na otca. Čo asi nedokáže urobiť, keď má otca rád.

betulinka1
27. dec 2024

Ale ja som nepisala o dome. Na dom sa mozes vykašľať ale brata iba upozornis, ze nie si padnuty na hlavu a pokial nebude normalne fungovat, tak vies napadnúť tu zmluvu. A s tym, ze otec to tak chcel a nechces ho rozrušiť OK, tak si to vybav s bratom. Ze neeee ziadne take, ze pekne nech sa odkladajú peniaze, ked bude treba riesit zariadenie. Ziadne take, ze bude platit iba on a este mu berie dalsie peniaze. Alebo OK ale na stravu uz neprispeje tym padom, das mu 300€ na mesiac dedovi a ostatne výbery iba cez teba. Ja rozumiem tomu, ze dom ta nezaujima ale aby bol dedulo spokojny. Ale treba trosku chranit jeho peniaze pred nenažratým bratom. Lebo moze sa kotol pokazit alebo cokolvek a peniaze budu minute.

simca06022011
27. dec 2024

@abbey1 vies, ono niekedy, ked niekomu nie je rady, nie je mu ani pomoci. A skor ci neskor to niekto takto riesi. Lebo nevykasle sa? co ma robit? pozerat sa ako brat si zije na ukor otca, a tvari sa ze ho opatruje, lebo neviem.. nakupi mu nieco, alebo ho nebodaj par krat vezme k lekarovi? Na to sa neda pozerat, ked si ten clovek neda povedat, nechce si dat pomoct.
Tu celkom suhlasim s @betulinka1, este by bolo riesenie, keby sa zalozil ucet dva, ku ktoremu nebude mat pristup brat, alebo ani jeden, a urobi sa tam trvaly prikaz na "sporenie", ze kazdy mesiac tam odidu tie peniaze v den ked chodi dochodok. A nebude teda nikto ich vyberat okrem otca, ak bude on potrebovat.
A jasne, dom je teraz bratov, tak otec ani nema co nejake velke vydavky tam platit a opravy ;)