icon

Rodinný tlak na návrat a starostlivosť o prarodičov

dettinadetta
9. mar 2025

Dobrý večer

Chcela by som poznať váš názor.

Mám rozvedených rodičov.

Mamina vychováva ešte môjho 15 ročného brata.

Ja som sa odsťahovala do zahraničia s priateľom , kde aj žijeme a pracujeme.

Teraz moja celá rodina od o mňa očakáva, akože jediná vnučka, mám 23 rokov, aby som sa odsťahovala zo zahraničia a prišla domov.

Dôvod je ten že stará babka je strašne naivná a rozmýšľa ako praveký ľudia.

Ona si myslí že tak je spravné ako jediná vnučka , ma ešte (3 vnukov )sa musím o nich postarať keď nebudú vládať alebo keď jeden z nich zomrie.

Popritom žije s nimi ich 50 ročný, nezadaný syn, ktorí má jedno dieťa.

Ja si myslím že to je jeho starosť, ich syn nikdy nežil sám, nevaril, nepral, neupratoval nič. Nikdy ani nemusel.

Ja som im povedala a že čo budem potom ja robiť, nezamestnaná , nebudem mať peniaze nič.
Ja musim tiež myslieť na svoju budúcnosť.

Ja si myslím že sa nájsť aj nejaký opatrovník.

Nechcela by som tam žiť, lebo môj strýko je strašný provokatér a občas keď si vypije tak je blbý.

Babka stále hovorí no on je taký, netreba si ho všímať.

Sami si to tak zariadili aby taký bol, nemohol ísť nikde, stále ho kontrolovali.

Teraz keď aj idem domov, tak strašne zo zlým pocitom lebo vždy je cirkus.

Dokonca si aj to vymysleli že ma zbavia svojprávnosti len preto aby som nemohla odísť preč do zahraničia.

rorino
9. mar 2025

@biba_18 hej,to nefdomysleli 😂

tramtada31
9. mar 2025

Ved si vymysli, že tam teraz študuješ jazyk a budeš navštevovať kurz dva roky, že potom prídeš a potom si zas niečo vymyslis.

simoncik
9. mar 2025

@dettinadetta ani nech ta to nenapadne,neopovaz sa.jednoducho bud razna a nevracaj sa.znicis samu seba a avoj zivot.mam 42 staram sa o tetu a uja a mam dost.tam ina moznost u mna nebola,nemaju nikoho,nemaju deti.smelo do toho ldn v pripade,ze si chces znicit zdravie a zivot.inac ani nahodou

cacianka
9. mar 2025

Nech sa stará mama a jej brat, nie tebe nakladať na plecia. Keď hocikto z nich mama, ujo, babka, dedko, pri telefonáte/ návšteve začne pesničku o vrátení a opatrovaní, poloz telefon/ odíď z miestnosti. Len rázne povedz nepripadá do úvahy, ahoj mama, rozprávať sa budem iba na iné témy ( ahoj ujo,babka,dedko detto).
Ty si v prvom rade potrebuješ vybudovať svoj život, nie sa zakopať s nimi pri ich riti.

som_realistka
10. mar 2025

@dettinadetta ty si sem uz pisala, dostanes len tie iste odpovede, povinnost postarat sa ak budu nevladni maju v orvom rade deti, a uplne v prvom rade moralnu povinnost pistarat sa ich syn, co u nich zadarmo byva cely svoj zivot. Tuto debatu utni vzdy na zaciatku. Lebo inak ra budu spracovavat, citovo vydierat. A este poviem jednu mozno sprostu pripomienku, ak sa zacnu ohanat dedicstvom tak jednym uchom dnu a druhym von, lebo dedit, kym zije tvoj rodic, ktory jrle dietatom starych rodicov, aj tak nebudes. A co sa tyka zbavenia svojpravnosti, to nie je take jednoduche, ale ak sa ti uz vyhrazaju tymto, domov by som dobre dlho nesla.

anavianavi
10. mar 2025

@gribka1 urcite, ved vyzivova povinnost na clena domacnosti je aj v zakone. manzelia maju vyzivovaciu povinost navzajom, na deti samozrejmost. A moralna povinnost existuje tiez. ak si precitas celu moju odpoved, vnucka sa kvoli starym rodicom ani rodicom vracat zo zahranicia nemusi, aby sa postarala, postarat sa moze aj na dialku a ani nemusi, lebo taku povinnost nema.

mamkatramka
10. mar 2025

Si mladá, určite si budeš chcieť časom založiť rodinu a to je tvoja priorita… ak by to od teba žiadali tvoji rodičia, bolo by to iné…. Ale starí rodičia nie sú tvoja povinnosť; napriek tomu že ich máš rada… verím, že je to na teba psychicky nátlak, že niečo voči ním musíš… ale nemusíš nič…. Ich deti majú voči ním povinnosť, hlavne strýko, keď s nimi žije, nie ty .

tiezjedna
10. mar 2025

@dettinadetta to čo máš za drbnutú rodinu???

kitycat
10. mar 2025

@anavianavi a co sa tam ma ona co starat, ked tam maju pod nosom syna? A dalsich clenov pod nosom? Tomu synovi ma zakladatelka tiez objednavat donasku lebo rodicia nevladzu?

Sa spamataj

darmasiswa
10. mar 2025

naco chodis za nimi? zi kde si a na sk vobec chodit nemusis, ignor

danielahamar
10. mar 2025

Nikdy. Ostan tam kde si, poradia si

cacianka
10. mar 2025

@kitycat by som sa zasmiala, že babka jedla vtipnú kašu, keď vnučku vydiera, že sa musí vrátiť domov. Niekomu z nich dobre brnká na karbid, ale autorka to nie je

bystrozraky
10. mar 2025

Tak ona býva so synom, a ty máš ísť sa o ňu starať??????? To budeš ešte aj robiť slúžku tomu 50-ročnému megerovi, čo s ňou býva a nevie sa postarať???? Nakoniec ich budeš ešte aj oboch živiť... Normálne neverím vlastným očiam. To nie je drzosť, to je oveľa viac. Už len za náznak niečoho takého by som im pekne, ale veľmi rázne vysvetlil: Čo ten 50-ročný syn je, za ludsku hyenu? Co som ja jedina? Byvam moc daleko....
Nikdy sa na to nedaj. Máš prácu, dobrý život a nenechaj sa zatiahnuť nikým do robenia slúžky nejakému 50-ročnému nepríjemnému človeku. Ja, keď vidím, ako niektoré lenivé megerá využívajú ľudí, vojde do mňa taká zlosť... ufff. Nemaj žiadne obavy, svojprávnosti ťa nikto nezbaví. To sa vôbec nedá. Človek, čo robí posudky, nie je hlúpy. Normálne by som ich nakopal do zadku.
Prajem veľa šťastia a nenechaj sa nikým manipulovať. Lebo ak to spravíš, tak potom by si mala byť zbavená svojprávnosti (srandujem). Lúčim sa s tebou výrokom grécko-rímskeho filozofa Epiktéta: "Ak ťa rozrušuje myšlienka o názoroch iných na teba, tak si ich otrokom."

taktotedanie
10. mar 2025

@dettinadetta s takym nazorom a postojom by som nevystrcila paty zp zahranicia a nech sa doma vsetci aj do kocky poskladaju

gribka1
10. mar 2025

@anavianavi Tak beriem tak, že v prvom rade by sa mali deti postarať, nie, že vnučka má povinnosť.

ahhola
10. mar 2025

Ostan tam, kde si.
Vypni mobil.
Pozri si rady v diskusii c. 1.,nebudu ine, ako v tejto c. 2.🤔

veronicka1901
10. mar 2025

Akoze po precitani tejto temy som uz videla vsetko. To tvoja rodina nie je svojpravna, nie ty. Absolutne sa nedaj tlacit do niecoho, co ty sama nechces, hlavne, ked su ini ludia, co sa vedia postarat. Ty nie si povinna doopatrovat starych rodicov (predpokladam, ze na teba neprepisali ziadnu nehnutelnost, ani ti nic nedarovali).

bystrozraky
10. mar 2025

Jediného, koho by mali zbaviť svojprávnosti, je ten jej 50-ročný syn, čo s ňou býva, a ty sa máš o ňu starať? Zbaviť svojprávnosti??? Ty, čo si dokázala uchytiť sa v zahraničí, pracuješ, máš priateľa... Vieš, koľko ľudí by to nedokázalo? Sám pracujem v zahraničí, takže viem, o čom hovorím. Normálne im to vysvetli, a keď nebudú počúvať, tak sa na nich vykašli. Tvoje sebavedomie asi udržiavajú na nule, aby mohli s tebou manipulovať, ako sa im zachce. Ak opustíš svoju prácu v zahraničí a všetko, čo si vybudovala, kvôli nejakým lenivcom a alkoholikom, tak potom by si mala byť zbavená svojprávnosti, lebo si sama ubližuješ. Čo si myslíš, ako chceš žiť s nejakým 50-ročným nepríjemným chlapom, čo sa ešte aj oziera? Veď to je nebezpečné... Už to vyhoď z hlavy a tých ľudí, čo toto od teba chcú, aj po tom, čo si im to vysvetlila, pošli kade ľahšie.

maury
11. mar 2025

No tvl, sú to rodinné vzťahy. Mať takúto rodinu ozaj na nezaplatenie. Ale tak všade niečo. Dievča, drž sa.

mantilka
11. mar 2025

Nesvojpravna žena nedostane príspevok na opatrovanie. Toto je celé ako kovbojka. Ži svoj život a ďaleko od nich, lebo majú toxické správanie. Nemáš sa čo starať o babku. Celé divné rozkazovat ti, aby si sa presťahovala. Si dospelý človek a máš právo bývať , pracovať kde chces. Más právo si vybrať partnera, mať s ním deti koľko chces, vychovávať ich ako chces, naložiť s financiami slobodne, tráviť voľný čas ako chces....NENECHAJ SI UKRADNÚŤ SVOJU SLOBODU.

zazka666
11. mar 2025

@dettinadetta nikam nechoď. Ostan v zahraničí

zuzubb007
11. mar 2025

Ani na sekundu neuvažuj o návrate, jasné zničiť si na komplet život ani neskusaj, nech si starí rodičia žijú ako chcú, povinný je postarať sa o nich syn, a ak sa ten nebude starať môžu ju vlastne deti dať do ústavu a hotovo, ty mladá čo by si mala vôbec robiť zo starými hanba im riadna, najlepšie urobíš ak to nechapu, že odstrihnes kontakt viem hrozne ale bohužiaľ, keď je raz dakdo nechapavy nedá sa inac, keby mi niekto povie, že ma zbaví svojprávnosti už by ma v živote nevidel, a akože domu 50 ročnému darmožráčovi budeš ešte slúžku robiť kokos som sa vytočila no odo mňa by si vypočuli, že by sa pod zem prepadli, ja by som si toto nedala

ghoul_
11. mar 2025

@dettinadetta pekne ty ostaň v zahraničí žiť s priateľom, toto sa ťa absolútne netýka toto keď tak majú riešiť buď prarodičia alebo ich deti.

terry658
11. mar 2025

@dettinadetta nenechaj sa vydierať! Svojprávnosti nezbavia ani dementného človeka a nieto mladého a schopného. Toho sa obávať fakt nemusíš.
Ak sa mamka postavila na babkinu stranu tak len preto,lebo ona sa o ňu starať nechce. No je to povinnosť detí postarať sa o rodičov nie vnukov a vnučiek.
Hoď blbé reči za hlavu a ži spokojní život. Oni žijú mimo realitu.

dettinadetta
autor
13. mar 2025

Áno máte pravdu všetky, iba ma veľmi štve a mrzí že má chcú ma mat doma zavretú..
Mám v sebe obrovský hnev, že by ma obetovali

maury
13. mar 2025

@dettinadetta to je pochopiteľné

lauricka
16. mar 2025

@dettinadetta babka má svoje deti, nech si starostlivosť zariadia oni ako chcú. Ak by sa takto správali, nešla by som tam na návštevu. Normálne im povedala, že buď sa budú správať normálne a rešpektovať ťa alebo sa neuvidíte. A samozrejme, že žiť a pracovať budeš tam, kde chceš ty.

margotka17
16. mar 2025

@dettinadetta zbaviť svojprávnosti nie je jednoduchý úkon. Veď sú penzióny pre starkých a tvoj brat tiež nebude vzdy15 ročný. O svojich rodičov sa ak už, má postarať tvoja mamka, alebo jej ďalší súrodenci. To keby si bola vydatá s deťmi, to by si mala nechať rodinu a ísť sa starať o starkých? Určite nie, takto to nefunguje. Keď si občas doma, môžeš imnakupit, umyť okná, lebo babka už zrejme nevládze, ale potom choď spať do práce a ži si svoj sen.

bielasovicka
16. mar 2025

@dettinadetta no pozri. Ty nič nemusíš. Zostaň tam kde si, ty sa vrátiť nemusíš. V prvom rade sa maju postarať ich vlastne deti, nie vnúča. A milý strýko co ma 50 rokov ze sa nevie postarať, nevie variť, prať, upratovať? Tak je načase sa to naučiť. Vedel spraviť decko, tak taky sprostý asi nebude. Pekne nech sa o rodičov pánko postará. Alebo Nech mu pomôže jeho dieťa, a nie ty. Nenechaj sa.....

martin96321
17. mar 2025

@dettinadetta Si zodpovedna za svoj zivot a svoje stastie. Nie za druhych. Nikdy sa nenechaj dotlacit do niecoho co sama nechces. Dobro je vzdy spravodlivo potrestane.