icon

Rola otca pri výchove detí v súčasnej rodine

11. okt 2025

Aká je podľa vás rola otca v súčastnej rodine pri výchove detí. Som tiež matka a zaujímajú ma vaše názory. Zdá sa mi, že generácia terajších rodičov vyrastala vačšinou bez prítomnosti otca. Otec bol v pozadí ale mal nejaký rešpekt a autoritu. Teraz mám pocit, že ten otec vo väčšine absentuje úplne.
https://www.facebook.com/share/r/17Ne8CG56V/
To že sa pohrať trochu, alebo raz za čas ide s deťmi na výlet nie je výchova.
Pre toto nastavenie rodiny sa mi zdajú súčasné deti menej emočne stabilné, menej samostatné a strácajú vhodný vzor v rodine. Sú vedené k tomu, že muž nemusí byť zodpovedný a viesť rodinu. Všetko to má na pleciach žena. Žena tie deti vychová inak bez jeho prítomnosti a deťom to v živote chýba.

Strana
z2
anonym_81f0ac
11. okt 2025

@anonym_autor ja mam skor pocit, ze dnesni otcovia sa ovela viac podielaju na vychove a su pritomni v zivotoch deti najviac v celej historie otcovskych vztahov. Kocikuju, prebaluju, vyuzivaju otcovske dovolenky...

anonym_83ec1a
11. okt 2025

zena to a na pleciach len z dovodu,ze muzovi nic nedovoli .. zo zaciatku je to len jej dieta , len ona vie co je najlepsie,len co ona povie moze byt ... a ked zisti,ze je unavena chce zapojit muza-samozrejme len to co ona povie a uzna za vhodne a je jasne,ze muz sa jej na take veci vyp.ne plus je na nom aby financoval rodinu a chodil od rana do vecera do prace plus ked sa vrati este skakal ako ona piska... cest vynimkam,ale tych je malo .. a plus nezabudnime ze ak otec nerobi co ona chce zacne si vylie vat zlost na svokre kt chce pomoct ale je predsa svokra a jej rady su smrrrrt

tenerifka
11. okt 2025

V krajine v ktorej zijem-Spanielsko-vidim uplne presny opak toho, co pises ty, tu je otec plnohodnotnym rodicom vo vsetkych smeroch rovnako ako aj matka. A je aj rovnaky plnohodnotny clen domacnosti, deti maju odmalicka vzor, ze obidvaja rodicia varia, zmyvaju alebo vesaju bielizeñ.

petamich
11. okt 2025

Moj manzel je rodic a nie darca spermii.
Sudiac podla mojho okolia a porovnavajuc dnes a kedysi (moj otec pritomny nebol) mam presne opacny nazor, rodicia su dvaja a obaja plnohodnotni (prirodzene, ze ten podiel sa vekom dietata meni), nas ma styri a starostlivost, jeho volny cas a vsetko ostatne mame velmi vyvazene podelene s manzelom. A rodiny v mojej bubline tiez.

Moja svokra mi dala jednu radu, ktorej sa drzim odkedy sme s manzelom spolu, ako si nastavis, tak mas...tak sme si nastavili s manzelom 🙂.

Aj tu kazdy den vidime ako zena casto chce byt super zena a zvladnut vsetko sama a potom ide do prace, ide sa zgrcnut, aby vsetko stihla a cuduje sa, ze ked po x rokoch od muza nieco chce, nefunguje. Pripadne temy typu - pomaha vam muz s dietatom - ake pomaha?

anonym_81f0ac
11. okt 2025
@tenerifka

V krajine v ktorej zijem-Spanielsko-vidim uplne presny opak toho, co pises ty, tu je otec plnohodnotnym rodicom vo vsetkych smeroch rovnako ako aj matka. A je aj rovnaky plnohodnotny clen domacnosti, deti maju odmalicka vzor, ze obidvaja rodicia varia, zmyvaju alebo vesaju bielizeñ.

@tenerifka neboj, aj tu na Slovensku je dnesny otec plnohodnotny rodic, netusime co to autorka vytiahla za cudnu temu😏, vid prispevok @petamich😉

autor
11. okt 2025
@anonym_81f0ac

@tenerifka neboj, aj tu na Slovensku je dnesny otec plnohodnotny rodic, netusime co to autorka vytiahla za cudnu temu😏, vid prispevok @petamich😉

@anonym_81f0ac tak to video som nenatocila ja a nedala som mu ani scenar. V mojom okoli je to presne podla vides. Nepoznam ziadnu vynimku, fakt ✌️

autor
11. okt 2025
@tenerifka

@tenerifka to čo si opísala je starostlivosť o domacnosť, nie výchova detí a rola otca.

anonym_558de2
11. okt 2025

@anonym_autor záleží od rodiny. Mám v okolí páry kde otec neplní len úlohu uspím a čau. Chodia na prechádzky, prebaľujú, vodia do školy, učia sa, robia s deťmi aktivity a tak to má byť. A nie, nie je tam na mieste otázka čo robia matky keď otec robí toto všetko. Aj matka má život, prečo by mala o všetko prísť pri starostlivosti o dieťa? Keď muži celé dni obrábali polia aby bolo čo jesť, starali sa o celý statok a chystali drevo atd. vtedy bolo normálne, že ženy mali na starosti deti. Dnes si myslím, je zdravé keď sa otec stará približne rovnakým podielom ako matka. Nemyslím si ale že neprítomnosť otca robí zo syna ignoranta. Záleží od výchovy. Tie labilné nesamostatné jedince budú výsledok celkovej výchovy. A labilitu vytvára najmä trend - dieťa je uvedomelý samostatne sa rozhodujúci rodičom rovný jedinec. Nie, nie je. Je to dieťa.

autor
11. okt 2025
@petamich

Moj manzel je rodic a nie darca spermii.
Sudiac podla mojho okolia a porovnavajuc dnes a kedysi (moj otec pritomny nebol) mam presne opacny nazor, rodicia su dvaja a obaja plnohodnotni (prirodzene, ze ten podiel sa vekom dietata meni), nas ma styri a starostlivost, jeho volny cas a vsetko ostatne mame velmi vyvazene podelene s manzelom. A rodiny v mojej bubline tiez.

Moja svokra mi dala jednu radu, ktorej sa drzim odkedy sme s manzelom spolu, ako si nastavis, tak mas...tak sme si nastavili s manzelom 🙂.

Aj tu kazdy den vidime ako zena casto chce byt super zena a zvladnut vsetko sama a potom ide do prace, ide sa zgrcnut, aby vsetko stihla a cuduje sa, ze ked po x rokoch od muza nieco chce, nefunguje. Pripadne temy typu - pomaha vam muz s dietatom - ake pomaha?

@petamich ten muž to musí chcieť. Ak to nevidel v rodine a nemá také vnútorné nastavenie sa tým deťom venovať, tak sa žena môže po...totooo a nedonúti dospelého človeka sa venovať.

anonym_558de2
11. okt 2025
@anonym_autor

@petamich ten muž to musí chcieť. Ak to nevidel v rodine a nemá také vnútorné nastavenie sa tým deťom venovať, tak sa žena môže po...totooo a nedonúti dospelého človeka sa venovať.

@anonym_autor no našťastie má žena možnosť vybrať si partnera a nie je do toho nútená, takže ak vidím že muž je voči deťom ignorant, nezaujíma sa o netere, synovcov, prípadne počujem názory - toto budeš robiť ty - tak s ním nechodím, jednoduché.

tenerifka
11. okt 2025
@anonym_autor

@tenerifka to čo si opísala je starostlivosť o domacnosť, nie výchova detí a rola otca.

@anonym_autor skus si moj prispevok precitat este raz-pomaly, a s porozumenim

petamich
11. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor dovolim si nesuhlasit, vela chlapov sa nenajde zazracne v roli otca a treba na tom pracovat, rovnako ako nie kazda zena sa najde v roli matka a chvilu jej to trva. Myslim, ze ak si precitas zopar tem tu, kde zeny tvrdia, ze muz sa predsa detom zacne venovat az, ked si futbal zahraju, co s nimi dovtedy, pripadne, ze zena nechce dat muzovi dieta ani do ruk, lebo ona to vie lepsie a pod. absurdity, tak si za to asi mozeme aj sami. Dovodov preco je to tak, je x.

Pripadne si treba vyberat partnera a otca pre svoje deti vhodnejsie. Lebo sudom nam ten muz prideleny nie je ze ano...sami si ho vyberame. Ja osobne by som nemala dieta s niekym, koho "vnutorne nastavenie" je, ze vlastne nechce deti, ked sa nechce podielat na ich vychove.

anonym_81f0ac
11. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to je dobra blbost, ze ked to nevidel v rodine bla bla bla. Povodnu rodinu, ak nebola uplne funkcna, si berieme do dalsieho zivota nie vzdy ako vzor, ale aj ako negativny priklad, ako to my nechceme robit - to si este nepocula? Ak by to tak nebolo, stale by sa bezne pouzivali telesne tresty, ktore sa uz takmer nepouzivaju. A kedysi sa pouzivali bezne ako vychovny prostriedok.

petamich
11. okt 2025
@anonym_81f0ac

@anonym_autor to je dobra blbost, ze ked to nevidel v rodine bla bla bla. Povodnu rodinu, ak nebola uplne funkcna, si berieme do dalsieho zivota nie vzdy ako vzor, ale aj ako negativny priklad, ako to my nechceme robit - to si este nepocula? Ak by to tak nebolo, stale by sa bezne pouzivali telesne tresty, ktore sa uz takmer nepouzivaju. A kedysi sa pouzivali bezne ako vychovny prostriedok.

@anonym_81f0ac absolutne suhlasim! zivot mojej rodiny bol presne ten, ktory som nechcela pre seba a svoje dieta

maranta_leuconeura
11. okt 2025

Suhlasim s tym, ze ako si to nastavis, tak mas.
Zacina to uz vyberom partnera a spoluzitim pred dietatom, tam sa ukaze, ci je samostatny.
A pokial si aj spravis dieta s normalnym dospelym jedincom, je potrebne to rozdelenie staroslivosti o deti aj podporovat, napriklad svojou nepritomnostou doma, ked ides prec a venujes sa svojim zaujmom a on sa venuje detom bez sekirovania ako to ma robit.
Zena, ktora si spravi dieta s velkym deckom alebo neumoznuje otcovi prevziat plnu zodpovednost a mentalnu zataz pri vychove deti, tak nech sa potom nestazuje, ze je na vsetko sama.

anonym_bbe8c6
11. okt 2025

@anonym_autor moj manzel je z rodiny,kde otec plnil len taku ulohu,ze isiel do roboty na tyzdnovky,o deti sa nestaral.ked prisiel domov,tak najprv manzelku vyprasit,porobit poriadky s detmi-rozumej vytiahnut varechu a ...a potom hajde do šenku za kamosmi.tod cela jeho uloha.a mama otrok..
Manzel sa vsak zaprisahal,ze takyto zivot svojim detom nikdy nedopraje,a preto sa stara od prveho dna plnohodnotne.prebaluje,kocikuje,uspava,upratuje,vie zehlit,deti zabavi uplne perfektne.popritom riesi pracu,zarobi,mna berie ako partnerku nie ako sluzku.cize nie vsetci chlapi su rovnaki

doriiis
11. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ... Dovolím si nesúhlasiť. Môj muž sa s takou starostlivosťou, akú dáva on našim deťom nikdy nestretol. Jeho rodičia sa 8 rokov rozvádzali a len si deti podávali ako nechcené šteňatá. Ani poriadnu izbu nemali nikde. Svokra bola príliš slabá a svokor chladný.
Môj muž povedal, že nikdy nedovolí, aby jeho deti vyrastali tak, ako on.
Ja tiež nie som mama, aká bola moja mama mne. Tieto generačné traumy a reťazce správania sa dajú pretať, len treba pevnú vôľu a silného človeka.
Dovolím si tvrdiť, že môj muž je lepším a pritomnejsim rodičom, ako som ja. On je u nás ten prakticky typ, ja ten duchovny

zuzinka888
11. okt 2025

Ja mam skor opacny pocit. Konecnw sa otcovia- mladi muzi zacali zapajat do vychovy. Uplbe bezne vidim otcov kocikovat, vodit deti do skolky, k lekarom na ihriskach, rodicovskych zdruzeniach, ci na OCR al "materskej" - a to nie iba papierovo......moj otec toto nikdy nerobil- co sa tykalo deti bola to matkina starost. Takze konecne otcovia opat preberaju svoju rolu a davaju vychovne vzorce detom.

zunaf
11. okt 2025

@anonym_autor Vieš o tom, že to, čo Michael a Teo hovoria, je humorná nadsázka? Oni sú komici a je to zábavný program. Ale keď už ťa k tvojmu zamysleniu viedla táto ukážka, tak Teo sa plnohodnotne staral donedávna o nevlastné, teraz už aj o vlastné dieťa.
Ja mám práveže úplne opačnú skúsenosť s dnešnými otcami, vo väčšine prípadov v mojom okolí sú plnohodnotným rodičom rovnako ako matka.

kiki68
11. okt 2025

@anonym_autor moj muz je velmi aktivny otec, zmenil si job na inu formu skrz deti, zacina skor a konci teda skor. A bezne sa stara o deti, nie iba pozeranim na ne, ze aha tu ste. Jeho kamosi rovnako, venuju sa Hlavne detom .

anonym_1051d4
11. okt 2025

@anonym_autor Je to prudko indi... Ano, za socika zvacsa kreslili deti mamu v kuchyni a otca ako cita noviny, ci pozera telku. A ano, zvycajne bol v pozadi ale napr.moj otec sa s nami aj hraval, braval nas von. Hoc mal kolkokrat dve prace alebo ked studoval a chodil do roboty, stihal sa nam venovat a vedel zastupit mamu, ked raz bola niekolko dni v nemocnici.
A teraz sa práveže vela otcov sa plnohodnotne zapaja do starostlivosti o deti... Ano, je stale dost jedincov, ktori su len darci spermii, nic ine, ale pritomnost otca pri vychove a starostlivosti o deti je za mna o dost viditeľnejsia, nez kedykolvek predtym.

anonym_8941d2
11. okt 2025

@anonym_autor ja si nemyslím, že terajšia generácia rodičov vyrastala bez otca, skôr naopak. Boli sme v rodine tehotné štyri sesternice naraz, dnes sú naše deti vo veku rodičov. Keď boli naše deti malé, tak sa ich otcovia úplne prirodzene ujali úlohy otca. Od úplne útleho veku pomáhali so starostlivosťou, jasné, že bola väčšia váha na žene, lebo bola s deťmi doma. Ale bolo samozrejmosťou, že sa s deťmi hrajú, chodia s nimi na prechádzky, na ihrisko, vedú ich k športu, čítajú im rozprávky a pod. Stretávali sme sa na chate viac krát počas roka, takže som videla, ako je to aj v ich rodinách, nie len v našej. Len vtedy nebol až taký nápor na mužov v zamestnaní (alebo sa mi to len zdá?), mali dosť času a priestoru na rodinu, aj na svoje koníčky. Čo si dnes u niektorých mužov celkom neviem predstaviť, keď cestujú hodinu za prácou a domov sa vracajú v čase, keď deti už ich matka kúpe a ukladá spať. Samozrejme, že je to v každej rodine iné a závisí to aj od muža, ak sa dieťaťu chce venovať, čas si nájde

anonym_8941d2
11. okt 2025
@anonym_1051d4

@anonym_autor Je to prudko indi... Ano, za socika zvacsa kreslili deti mamu v kuchyni a otca ako cita noviny, ci pozera telku. A ano, zvycajne bol v pozadi ale napr.moj otec sa s nami aj hraval, braval nas von. Hoc mal kolkokrat dve prace alebo ked studoval a chodil do roboty, stihal sa nam venovat a vedel zastupit mamu, ked raz bola niekolko dni v nemocnici.
A teraz sa práveže vela otcov sa plnohodnotne zapaja do starostlivosti o deti... Ano, je stale dost jedincov, ktori su len darci spermii, nic ine, ale pritomnost otca pri vychove a starostlivosti o deti je za mna o dost viditeľnejsia, nez kedykolvek predtym.

@anonym_1051d4 mám rovnaký názor, aj môj otec sa nám veľmi intenzívne venoval v čase, keď to nebolo bežné

viestta
11. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale to, ze dieta vidi ako sa obaja rodicia podielaju na chode domacnosti je velmi zasadny diel vychovy, dieta si vytvara tie spravne vzory do buducnosti. Neviem co si ty predstavujes pod vychovou, skus tu maslienku vychovy rozvinut. Pretoze aj vybrat dieta zo skolky a cestou domou sa s nim zastavit na ihrisku a porozpravat o tom co zazilo je tiez vychva. Vychova je aj precitanie rozpravky pred spanim alebo zazitkove popoludnie dieta otec niekde mimo domu. Dokonca aj prebalit dojca je sucastou vychovy, pretoze aj pri tom sa vytvara vztah k rodicovi. A v dnesnej dobe je velmi vela otcov, ktori to tak maju.

kremlicka250
11. okt 2025

@anonym_autor rola otca je presne taka, ako si to rodicia nastavia este pred detmi...Toto by si mali vykomunikovat dvaja este predtym,ako su traja. S manzelom sme rovnocenni partneri a aj rodicia.

anonym_f1d582
11. okt 2025
@anonym_558de2

@anonym_autor no našťastie má žena možnosť vybrať si partnera a nie je do toho nútená, takže ak vidím že muž je voči deťom ignorant, nezaujíma sa o netere, synovcov, prípadne počujem názory - toto budeš robiť ty - tak s ním nechodím, jednoduché.

@anonym_558de2 predstav si, ja som si vyberala, o synovcov a netere sa zaujimal, boli sme spolu dlhe roky, doeta sme chceli, sam vyrastal v rodine bez matky ( umrela) a tvrdil, he vie ake je to zit zivot v neuplnej rodine a nikdy by to neurobil svojmu dietatu, zdekoval sa a opustil mma aj nase dieta ked malo 5mesiacov lebo to nezvladal, chcel sa venovat sebe a praci a konickom a s dietatom sme uz nemali zivot ako predtym, vraj nam bolo dobre ked sme boli len dvaja. dieta ma uz 4 roky, zaujima sa minimalne, jeho rola je v to , ze zaplati vyzivne a dojde sa pohrat na hodku raz za 3-4mesiace

aurora33
11. okt 2025

@anonym_autor nesuhlasim s touto témou. Mne aj mojim súrodencom sa môj otec od mala venoval a rovnako aj manžel našim deťom.

anonym_558de2
11. okt 2025
@anonym_f1d582

@anonym_558de2 predstav si, ja som si vyberala, o synovcov a netere sa zaujimal, boli sme spolu dlhe roky, doeta sme chceli, sam vyrastal v rodine bez matky ( umrela) a tvrdil, he vie ake je to zit zivot v neuplnej rodine a nikdy by to neurobil svojmu dietatu, zdekoval sa a opustil mma aj nase dieta ked malo 5mesiacov lebo to nezvladal, chcel sa venovat sebe a praci a konickom a s dietatom sme uz nemali zivot ako predtym, vraj nam bolo dobre ked sme boli len dvaja. dieta ma uz 4 roky, zaujima sa minimalne, jeho rola je v to , ze zaplati vyzivne a dojde sa pohrat na hodku raz za 3-4mesiace

@anonym_f1d582 to ma mrzí ale hold aj také sa stáva.

anonym_f1d582
11. okt 2025
@anonym_558de2

@anonym_f1d582 to ma mrzí ale hold aj také sa stáva.

@anonym_558de2 bohuzial..takze ani tie rady co sa tu davaju ako si preklepnut buduceho partnera a otca nemusia platit, ja som si myslela ze mam doma toho praveho
Zato mam teraz to prave najuzasnejsie dieta a henten nech tiahne do kelu

slovakboy
12. okt 2025

@anonym_autor aj máš pravdu aj nemáš. Rola otca sa v súčasnej dobe mení oproti dobe, kedy muži robili na poli. Máš pravdu v tom, že existuje určitá absencia otca, ktorý je divý muž a učí žiť v súčastnej spoločnosti. Túto rolu prevzali učitelia, ale nie úplne. Súčasné deti nevidia otca v práci. Nesmú ísť do jeho práce, takže nevidia ako ocko maká za pásom, alebo riadi traktor, alebo stavia domy, alebo robí inžiniera, lekára. Vidia ho až keď príde domov unavený. Ak doma pomáha mamke, uči a hraje sa s deťmi, robí údržbu okolo domu a majstruje, alebo aj športuje a berie deti na výlet, alebo zbiera známky a zdieľa pocity s deťmi, to je výchova. Deti akurát nevidia otca ako divého muža, to je muža ktorý vie odporovať vonkajšiemu svetu. Súčasná spoločnosť mužov tlači do pozície poslušného vykonávača príkazov. Ale to je iná téma. A aj to sa dá vidieť a naučiť v iných situäciach ako v práci.

Hlavná a najdôležitejšia rola otca je byť pritomný prvych 5 rokoch vývoja dieťaťa a umožniť mu nasať otcovský vzor. Vychovávatľl Hermann má o tom na YouTube videá. Ak otec chýba, tak túto jeho rolu môže prevziať dedko, alebo aj babka.

Ďalšia rola otca je určovať deťom hranice. Aby neboli rozmaznané a nešťastné. Matka môže byť bezpodmiečne milujúca, ak otec je podmienečne milujúci. Najprv si urobíš poriadok, potom sa budeme hrať. Deti sa pri mamke môžu správať rozpustilo a aj pri otcovi. Rozpustilosť nie je rozmaznanosť. Otec nemá súdiť, posudzovať dieťa (dokonca ani pozitívne), ale môže komentovať jeho zlé / dobré správanie. A aj chváliť výsledky jeho snahy. Ale nevyjadrovať sa ani kladne ani kriticky k dieťaťu ako takému. Mám ťa rád takého aký si. Dieťa musí vidieť, že ho otec miluje aj keď nie je dokonalé, aj keď robí neplechu. Ale otec nesmie dovoliť dieťaťu tú neplechu robiť. Nie však podrývaním autority dieťaťa. Alebo jeho zhadzovaním, posudzovaním. Otec má udržiavať a naučiť deti zdravej disciplíne. Vzorom a vyžadovaním. Ako úspešný tréner. Tréner nie je vždy milý, ale vždy má rád svojich zverencov a záleží mu na nich. A oni to vedia.

Strana
z2