Rola otca pri výchove detí v súčasnej rodine
Aká je podľa vás rola otca v súčastnej rodine pri výchove detí. Som tiež matka a zaujímajú ma vaše názory. Zdá sa mi, že generácia terajších rodičov vyrastala vačšinou bez prítomnosti otca. Otec bol v pozadí ale mal nejaký rešpekt a autoritu. Teraz mám pocit, že ten otec vo väčšine absentuje úplne.
https://www.facebook.com/share/r/17Ne8CG56V/
To že sa pohrať trochu, alebo raz za čas ide s deťmi na výlet nie je výchova.
Pre toto nastavenie rodiny sa mi zdajú súčasné deti menej emočne stabilné, menej samostatné a strácajú vhodný vzor v rodine. Sú vedené k tomu, že muž nemusí byť zodpovedný a viesť rodinu. Všetko to má na pleciach žena. Žena tie deti vychová inak bez jeho prítomnosti a deťom to v živote chýba.
Tak po prve je problém to, že mnoho otcov pracuje v zahraničí a zvyšok rodinybje na Slovensku.
U nás sa otec podieľa rovnako ako ja, keďže pracujeme obaja (ja od 6.mesiaca dieťaťa) a pri deťoch sa striedame. Takze u nás je výchova aktívna z oboch strán.
Ako to ma zvyšok neviem posúdiť.
@vilma7 to podla mňa problém nie je. Poznám otcov/ manželov, ktorí pracujú v zahraničí a keď su doma tak sa deťom venujú naplno. Naopak poznám chlapov, ktorí pracujú na Slovensku a prídu z prace domov, ľahnú na gauč, vezmú do ruky telefón a hotovo.
Čiže za mňa, to záleží od človeka. Nedá sa paušalizovať že ty pracuješ preč tak si zlý otec.
Tak aj ja mám pocit, že o veciach týkajúcich sa detí väčšinou rozhodujem ja, lebo manžel dáva skôr na môj názor.. Ale vôbec nemám dojem, že by sa na výchove podieľal menej.. Je to jednoducho naše rozdelenie – on viac rozhoduje v práci, viac sa sústreďuje na to, čo sa deje tam, a ja sa zase orientujem na to, čo sa deje doma..
Mám síce aj ja prácu, ale jeho pracovné nároky sú iné, väčšie. Proste sme si to prirodzene rozdelili.. Sme partneri – a hoci deti vychovávame spoločne, každý z nás má svoje oblasti, kde sa angažuje viac..
Pre mňa je podstatné, že môj manžel je prítomný – že deti počúva, trávi s nimi čas, zaujíma sa o ne a počúva aj mňa.. Aj to je predsa dôležitá súčasť výchovy..
Preto mi príde prehnané tvrdiť, že otec „absentuje vo výchove“, ak so svojimi deťmi trávi čas a je v ich živote naozaj prítomný.. Skutočná absencia je vtedy, keď otec vôbec nie je súčasťou života detí – to je ten prípad, keď naozaj chýba vo výchove..
@vilma7 to podla mňa problém nie je. Poznám otcov/ manželov, ktorí pracujú v zahraničí a keď su doma tak sa deťom venujú naplno. Naopak poznám chlapov, ktorí pracujú na Slovensku a prídu z prace domov, ľahnú na gauč, vezmú do ruky telefón a hotovo.
Čiže za mňa, to záleží od človeka. Nedá sa paušalizovať že ty pracuješ preč tak si zlý otec.
@aurora33 výchova je denno denná záležitosť. Takže neprítomný rodičia deti nemajú šancu vychovávať.
Vnímam to opacne. Môj otec prítomný bol, po robote siel domov, ucil sa s nami, ucil nás bicyklovat, uspaval nás (rozpraval rozpravky), keď nás uspal, este išiel do roboty (bol vedec, v praci mal techniku, prístroje a aj internet), zvladol si budovať veľmi úspešnú karieru aj popri rodine. Môj manzel od narodenia robi všetko, brava deti von skoro každý deň, bol aj na materskej. Nemal takýto vzor, otca nikdy nevidel, ale je perfektny otec, aj keď v niektorých veciach je taký neokrochany (nevie byt dôsledný, čo sa týka hranic, veľa ich šteklí, blázni sa s nimi miesto slovného utvrdzovania citov)
@vilma7 takže napríklad pri striedavej starostlivosti sú deti nevychovane?
@aurora33 pri striedavej majú deti oveľa častejšie kontakt s rodičom, ako ked je odcestovaný mimo Svk. A vychovava prítomný rrodič.
Aký význam má toto porovnávanie?
Otec vyc3dtovany mimo Svk dlhodobo nemá šancu vychovávať svoje dieťa...čím dlhšie je mimo tým má menší dosah na výchovu. A darmo príde raz za 2 mesiace na 10 dní domov. On môže byť doma 24/7, ked deti sú viac ako pol dna v škole, škôlke a majú aj ine povinnosti a tatko akurát tak môže/je s nimi možno 4 hodiny denne aktívneho času??? Tipujem.
@aurora33 pri striedavej majú deti oveľa častejšie kontakt s rodičom, ako ked je odcestovaný mimo Svk. A vychovava prítomný rrodič.
Aký význam má toto porovnávanie?
Otec vyc3dtovany mimo Svk dlhodobo nemá šancu vychovávať svoje dieťa...čím dlhšie je mimo tým má menší dosah na výchovu. A darmo príde raz za 2 mesiace na 10 dní domov. On môže byť doma 24/7, ked deti sú viac ako pol dna v škole, škôlke a majú aj ine povinnosti a tatko akurát tak môže/je s nimi možno 4 hodiny denne aktívneho času??? Tipujem.
@vilma7 a napríklad keď je otec preč dva tyzdne a dva tyzdne doma, tak je to v podstate to iste ako striedavá starostlivosť. Toez keď je dieťa v škole tak naň rodič nemá dosah.

Tak po prve je problém to, že mnoho otcov pracuje v zahraničí a zvyšok rodinybje na Slovensku.
U nás sa otec podieľa rovnako ako ja, keďže pracujeme obaja (ja od 6.mesiaca dieťaťa) a pri deťoch sa striedame. Takze u nás je výchova aktívna z oboch strán.
Ako to ma zvyšok neviem posúdiť.