Rozchod - spor o dieťa a majetok
Zhrniem to v skratke. Sme s chlapom asi 5 rokov . Máme 4 ročné dievčatko a byvame v spoločne v byte od mojich rodičov. Kedže je cudzinec ma povolenie k pobytu. Niesme zobratý. Už nejaky cas to medzi nami neklape a doslo aj k fizickým utokom...nič vážne, nič co by sa dalo zdokumentovat ale vo vzťahu to nemá čo hladat. Nadavky a hadky su da sa povedat na beznom poriadku. Problem je v tom že chcem aby to už skončilo ale neviem kde začat... ne/priatel chce malu v pripade rozchodu vziat do zahranicia s čim samozrejme nesuhlasim....Vobec neviem čo to obnáša ako sa v takomto pripade postupuje ohladom rozdelenia majetku a zverenia dietata. Budeme to musiet riesit cez sud...alebo ak sa dohodneme bude sa to dat aj mimosudne..co by sme k takej dohode potrebovali?.... poradte ak mate podobnu skusenost s tykýmto rozchodom. Dakujem
@zuzanockamt 🙂 viem ze byt je v pohode... ide skor o rozdelenie majetku..akym sposobom..podla coho .... zvycajne bol kupovany na moje meno... lenze som nebola zamestnana takze logicky to nemohlo byt len z rodicovskeho...... je to take zapeklite...
Je na tvoje meno,nie ste zobrati,takze nema narok na tvoj byt! A co sa malej tyka,sud ju urcite nedovoli vziat do zahranicia. Sud povazuje ze domov dietata miesto,kde dieta zije,vyrasta,"obvykle" zdrziava,cize SVK. Toho by som sa tiez nebala...daj mu podmienky kedy sa moze s malou vidiet a ak ich neprijme,chod cez sud...drzim palce!
@huana čo sa týka bytu, je tvoj, nemá nárok na nič... neviem, o akom ďalšom majetku hovoríš, ale okrem bytu a dieťaťa nech si berie čo chce - to by bol môj postoj... ty predsa vieš, čo kupoval, tak nech si to vezme... čo sa týka malej, ide to aj formou dohody, každopádne tá tiež podlieha schváleniu súdom - požiadaš o zverenie malej do svojej opatery, o výživné a bude v nej určené, kedy a za akých podmienok sa môže on s malou vídať, súd ju buď odobrí, alebo upraví (keďže sa jedná o dieťa, nemôže byť tak jednostranne postavená ako rozdelenie majetku na "moje a tvoje", nesmú byť len povinnosti na jednej strane a len práva na druhej, ale to už právnik vám poradí čo a ako)... budete sa musieť dostaviť na jedno pojednávanie, tam súd návrh prečíta, obaja sa k nemu vyjadríte a ak nebudú námietky, tak bude pravdepodobne schválená, trvá to asi 20min...
@alenah31 nie je pravda, že už druhý pas sa spraviť nedá, môžeš mať pasov viac, ja mám momentálne platné dva 🙂 akurát keď si žiadaš o ďalší, musíš priniesť aj tie ostatné, ak sú neplatné, tak ich skartujú... prípadne môžeš nahlásiť stratu, čím sa ten pas stáva neplatným, ale v rámci EU sa dá cestovať aj s takým, keďže kontroly sú len náhodné - ak by sa pokúsil dieťa uniesť v rámci EU tak ani ten pas zas až tak nepotrebuje...
@huana povedzme si tak - keby ti tie veci nechcel nechať, alebo by chcel, aby si ich z neho vyplatila, a ty na to mať nebudeš, tak čo, zostaneš s ním? to je aká výhovorka? veď pračku či chladničku kúpiš aj za 200€, síce nie špičkovú, ale účel splní... nakoniec tie veci nekupoval on len pre teba, aj on ich užíval, takže po x rokoch isto nemajú tú hodnotu, za akú sa kupovali... keby už ozaj došlo k tomu, že sa budete naťahovať o 5ročnú pračku, tak si necháte vypracovať znalecký posudok (ktorý bude asi drahší ako je súčasná hodnota pračky 😅 ) a vyplatíš ho...
sústreď sa na dôležité veci, aby si nezanedbala niečo kvôli prkotinám 😉
@sissy27 vies ale zas aby som mu nekývla na nieco na co by som nemusela...kedze gro z veci bolo kupených na moje meno a platila som to ja z ruky (i ked nie vsetky peniaze boli moje..... ale hodne nam financne do zacitaku pomahali aj moji rodiacia a coto do vybavenia bytu prispeli aj oni...).... faktury su robene na mna... neviem ako sa postupuje preto sa skusam informovat...
pravdepodobne nie ste manzeli, nebude sa delit nic, ziadny majetok, ake nema doklady o kupe majetku v byte ani si nemoze nic odniest len tak... co sa tyka dietata, ak nemas malu zverenu do svojej starostlivosti, ale byvate ako rodina, bude treba dat ziadost o pridelenie na sud, spekulacie tu nepomozu ziadne iba to podat a cakat ako sa rozhodne - ale ak matka nema vyrazne problemy malokedy necha sud dieta otcovi. Svojvolne si dieta, so slovenskym obcianstvom nemoze vyniest od matky a uz vobec nie zahranice, mozes to nahlasit ako unos dietata, aj ked je to otec a aj ked sme v EU... pas si vybavte nic za to nedate, ale pochybujem ze to bude mat nejaky vplyv. Hlavne drahemu nedavaj ziadne doklady malej, rodne listy pasy a doklady si skry... aj ku rodicom, ved jemu to nie je na nic uzitocne ;)
@huana moja s prepačenim ser sa na majetok a v prvom rade si porieš dieťa ako ti už baby vyššie písali....a byť radšej s holym zadkom ale dieťaťom v náručí ako mať doma zariadenie a handrkovať sa x rokov o dieťa.....alebo byť v novinách že otec uniesol matke spoločné dieťa do zahraničia....
treba sa poradit s pravnikom, je tam daco, mozete este pred sudom podat navrh na zverenie dietata do opatery, predbezne, a potom snou nemoze hocico kym nebude sud.
No v prvom rade je dieta to je samozrejme.... lenze zas si nenecham od neho vsetko vziat hlavne ak na to nebude mat pravo...kedze je to fakturovane na moje meno.... Aj toto treba poriesit.... On nic nevie ze volaco chystam...mysli si ze je vsetko v "poriadku"... to len mne uz dochadzaju nervy..preto sa chcem pripravit poriadne a na vsetkych frontoch.....
@huana ohladom malej podaj si na sud navrh na predbezne zverenie do opatery.
A s tym majetkom je to tak ze pokial nieste manzelia a nieje to pisane na neho je to tvoje..cize ked chces byt svina mozes jednoducho vymenit kluce od bytu a on si ani neskrnte..mne to tak urobil moj ex a nezostalo mi absolutne nic co sme za tych 10 rokov kupili (resp. vacsinou som kupila ja)..ani auto, ani pc, ani nabytok, hrnce...dokonca ani veci do domacnosti ktore akoze "pre nas " kupili moji rodicia
Sudne by cisto teoreticky mohol nieco vymoct ale to by musel dokazat ze ste dlhodobo partnermi..co take lahke nebude a dokazat ze majetok bol nakupeny z jeho penazi...co nedokaze tiez lahko, ty mozes tvrdit ze si to kupila z uspor...tvrdenie proti tvrdeniu tiez nic moc nezmoze
Takze je to na tebe 🙂
@huana ries dieta - a nie prkotiny... ad jeden - navrh na sud na zverenie dietata do tvojej starostlivosti a urcenie vyzivneho -- bola si tam? podala si???
a potom sa mozes handrkovat o hluposti typu pracka a chladnicka.... ale moja, peniaze vzdy boli a budu.... a naozaj sa sustred na dolezitejsie veci.... pokial nemas malu napapieri, moze spravit jednu vec - prist, zobrat malu (aj vytrhnut ti ju z narucia, nespravis nic) a ist prec.... aj keby sa prestahoval iba o ulicu a ty by si vedela, kde je, policajti by ti nepomohli.... pretoze malu nemas v osobnej starostlivosti!!!!!!!!!!!!!!!!! to, ze si matka, je spuer, ale on je otec!!! a v zmysle zakona mate obaja rovnake prava na dieta....
osobne, pories si dieta... skus predbezko - vacsinou zamietaju, davaju predbezka len ak ide o tyranie, ale tu je predpoklad odvlecenia do cudziny, tak dajme tomu -- skus sa poradit s koliznou.... a ked budes mat na dieta papier, tak potom ries prkotinz ako pracku ci hcladnicku...
ten zamok na byte b ysom vymenila, len -- sa bojim, ako zareaguje... aby ti neuniesol malu.... lebo ty mu malu musis davat, resp. musis umoznit stretnutie s nou... kolko ma rokov? ak je to do roka, tak dajme tomu ze v tvojej pritomnosti... ak ale ma uz cez rok, len tak lahko ti stretavanie otca s malou v tvojej pritomnosti neprejde...

@huana skusenost nemam, ale na byt narok nema, pokial vam ho rodicia nedarovali alebo ste ho od nich nekupili