Rozdelené financie
Ahojte.na zaciatku poviem,ze som si dala novy nick, aby ma tu niekto znamy nespoznal,pretoze som tu zaregistrovana uz dlhsie.chcem sa trosku vyrozpravat,postazovat 🙂 , a aj spytat ako vy mate rozdelene financie a ci mste prehlad kolko penazi ma vas muz. My sme spolu 5 rokov, mame dve dcerky.najvacsim problemom u nas su financie,pretoze sa to deli na moje a tvoje.a ja som na rodicovskom prispevku.manzel pracuje a este ma aj nejake prijmy bokom,ktore su vraj iba jeho.dokopy to ma 1000e.ja si musim kupovat oblecenie v sekaci a aj detom,alebo tu na mk,kedze oblecenie a obuv,hracky kupujem ja.normalne uz uvazujem aj nad rozvodom keby som sa nebala,ze poziada o striedavu starostlivost.
Mate aj vy takychto lakomcov,ci som mala smolu len ja. ☹ do roboty pojdem az o rok,kedze nemam kde nechat mladsiu dceru.
@liaka si zena co myslí na blaho svojich deti.
@monca18 da sa o riešiť aj tak, že požiadaš o zrušenie BSM a dáš si vyrúbiť výživné aj bez rozvodu ... kamoška to takto urobila (síce iný dôvod, partner bol gambler), ale je to jedna z možností ak manžel odmieta prispievať na deti.
Alebo ak máte moje a tvoje peniaze, založte si účet (existujú aj bezplatné) kam obaja pošlete nejakú sumu na spoločné výdavky a deti.
Osobne, tiež to máme tak, že nemáme spoločný účet ani peniaze, manžel zarába asi raz toľko ako ja, ale boli aj obdobia, ked sme mali rovnako, alebo som aj ja zarábala viac ako on, sa to tak strieda ... ale nemám problém, aby niečo zaplatil, za tie roky to už máme tak podelené, ja platím byt, od splátku úveru a ak sme na nákupe, raz zaplatím ja, niekedy on. Veľké veci sa dohodneme, dovolenku napr. tak, že ja som platila hotel a on cestu a útratu tam ... zatiaľ to funguje v pohode. Aj tak sa všetky peniaze nakoniec minú v rodine a kým nechýbajú, neriešim.
ja to ale nechapem a asi nikdy nepochopim taketo zakladne veci sa riesia este pred detmi.peniaze sex nevera lenivec v domacnosti to su veci pre ktore sa dnes kopec manzelstiev rozpada.raz ked su v spolocnej domacnosti by mali byt peniaze spolocne.ked treba tak sa vytiahnu a je jedno z akeho uctu ale nie aby zena platila z rodicaku a este mu miostivemu varila prala.taketo vydelovanie fakt nechapem a pre deti to uz vobec nechapem.mi z muzom robime vsetko spolocne ideme nakupime zaplatime.ked treba hotovost vytiahneme.ja mam karty ja platim muz ide z prace rovno domov nepotrebuje do krcmy minat peniaze.
@monca18 píšeš že "ja si musim kupovat oblecenie v sekaci a aj detom,alebo tu na mk,kedze oblecenie a obuv,hracky kupujem ja" ... a to je všeko, čo kupuješ? Nepíšeš, čo platí on ... ale ak zaplatíza byt a potraviny a ty len tieto veci, tak potom v pohode. RP je teraz okolo 200 eur + rodinné prídavky na 2 deti cez 40 eur ... ak maš k dispozícii 240 eur len na oblečenie a hračky, tak hádam nechceš minút na toto mesačne viac...
Ja si z každej výplaty "ukradnem" 50 eur na seba niečo si pekné kúpim (oblečenie, alebo topánky, alebo kozmetiku ...) , viac sa nedá. Deťom tiež asi v tej sume, takže u nas na oblečko a hračky mne + deťom mesačne ide max 150 eur a to mám už školákov, pubertiačku s fakt väčšími nárokmi ako malé dieťa, pracujem a nezarábam zasa až tak málo. Ak by som pol výplaty oplieskala len na handry a somariny, tak bohužial, nemám na auto, dovolenky
A počas MD sice mi manžel niečo dal, ale tiež sme viac menej fungovali na bazarikoch, niečo som predala, niečo kúpila, občas nové, občas nosené ... sebe som vtedy nekupovala NIČ, len nutné veci ako zimné topánky ... ved sedím doma, načo mi je každy mesiac nove oblečenie? Pamätám si, že z prvej výplaty po materskej som kupila dcere "hriešne drahú" bundu za 35 eur ... a ako som sa z nej vytešovala.
Takže ak som si ten príspevok prečítala ešte raz, nemyslím si, že by manžel bol škrob, stará sa, aby ste mali kde bývať a čo jesť. Asi teraz nemá fakt na vyhadzovanie peňazí na čačky. Ak máš málo, vybav si brigádu, niečo na doma (prepisovanie a korektúra textov, internetový predaj, AVON ... hocičo...)
@hettinka prosím ťa, máš nejaký konkrétny seriózny link na to prepisovanie textov, korektúry?
Inak tak na zamyslenie, často sa hovorí o zlatokopkach, ale ja mám pocit, že je stále viac chlapov, ktorí idú "po prachoch" a každý krok v ich živote je tomu podmienený. Aj samotný fakt, že sa nechcú ženiť, mať rodinu.... Nie zachovať si slobodu, ale ušetriť! Také financovanie rodiny je riadny projekt! Na to nemá každý chlap gule 😉
Nájdu sa medzi ženami aj také, ktoré chcú porovnávať možnosti zarábania žien a mužov. Neviem, v akom vesmíre žijú, ale ja žijem v takom, kde ženy rodia deti, a väčšinou vypadnú z pracovného procesu práve kvôli tehotenstvu a starostlivosti o nich, čo určuje aj ich hodnotu na trhu práce. V našej kultúre jednoducho ženy ťahajú za kratší koniec. Ak chcú zarábať viac, zase sú to ony, čo musia prevziať z zodpovednosť a "zabezpečiť si dieťa", či dokonca aj starostlivosť o domácnosť. V opačnom prípade, buď prinesú domov max. 600 v čistom, alebo s odretou hubou sa dopracujú k 800€, vyhoreniu, zrúteniu seba aj manželstva... Ak chce žena s rodinou zarobiť veľké peniaze, NIE JE to to isté, ako keď ich chce zarobiť muž s rodinou. Takže jednoznačne NIE JE MOŽNÉ, deliť peniaze na moje a tvoje. Naše deti tiež nie sú viac moje len preto, lebo som ich porodila (čo začína ako-tak fungovať aj v legislatíve, viď možnosť striedavej výchovy po rozvode) Žena má nielen menšiu možnosť dostať sa k lepšie platenému fleku ako muž, ale aj šancu udržať si miesto, hlavne pri malých deťoch. Chorobnosť, vozenie po krúžkoch, starostlivosť popoludní... väčšinou rieši ONA. Aspoň v mojom vesmíre si neviem predstaviť, že by som tak, ako môj muž kedysi odchádzala o 7.00 prichádzala o 17.00-18.00. 2x v mesiaci víkendové meetingy, niekoľko krát za rok niekoľkodňové team buildingy... To by som dieťa musela dať do týždňových jaslí (ako to bývalo za komunizmu)... Ja osobne nepotrebujem zarábať toľko ako môj muž. Stačí mi, ak prijme úlohu živiteľa tak, ako som ja s pokorou prijala úlohu "len matky na materskej", so všetkým tým opovrhovaním spoločnosti (dokonca aj z radu žien!), a so všetkým tým krásnym a dôležitým pre naše deti. Nič viac, nič menej.
PS: Tento príspevok píšem asi 30 minút. Medzitým som 2x odbehla vyliať nočník s tsi-tsi, a ka-ka (tie, ktoré ste sa k tomu horko ťažko dopracovali, viete, akú hrdosť pri tom zažívam 🙂 ... umyla malému ritku a priebežne poslúžila ako zdroj občerstvenia (keďže sa ešte dojčíme).... a čaká nás ďalší prázdninový celodenný kolotoč s 2 deťmi, takže odcházííím .... 😉
@papricka33 nie, konkrétny link nemám, ja som na MD doučovala a prekladala, cez agentúru, s ktorou som spolupracovala už dlhšie, takže som nemusela hladať na nete. Bud som robila úplne z domu,a lebo na par hodín chodila do firmy, vtedy mi dieťa postrážila mama, alebo aj manžel, ak bol už doma. A ešte som "točila" veci na bazarikoch, predavala a za utržené peniaze kupovala väčšie veci ... vždy sú nejaké možnosti už podľa toho, čo kto vie a zvláda. Keby som nemala vzdelanie, možno by som chodila večer vykladať tovar do TESCA, alebo predavala ten AVON ... čo ja viem?
Teraz to už nerobím (ani jedno ani druhé), lebo mam normálnu prácu. Ale keby peniažky chýbali, zasa si niečo nájdem. Auto som si kupila tak, že som 3 roky pracovala na jednom projekte ešte okrem HPP. Síce to bolo náročné, robila som po večeroch, aby som neukrátila deti o svoj čas, ale ak niečo "nadštandardné" chcem, som tak zvyknutá, že si zarobím navyše (napr. špeciálny typ mobilu, notebook len pre mňa, auto, značkové oblečenie, kabelky ... no však poznáme 🙂 ). Manžel nám síce zabezpečí, čo potrebujeme, ale tiež nie je "oslík otras sa".
@papricka33
Krásne si to napísala 👍
@papricka33 inak, súhlas s príspevkom, v partnerstve nie je priestor na "MOJE" a "TVOJE" vo všeobecnosti.
Považujem za normálne a prijateľné, ak si partneri zachovajú istú samostatnosť vo finančnej oblasti, lebo žiaden extrém nie je dobrý, teda ani striktné oddelenie rozpočtov, ale aj ich úplné spojenie do tej miery, že sa partneri 100%-ne kontrolujú. Ja som za to, aby som mala aj "svoje" peniaze, ktoré aj tak miniem nakoniec na darčeky pre manžela a deti 😀 , alebo na spoločné aktivity, ale je fajn, ak je do čoho siahnúť, ak mi na niečo chýba, alebo chcem niekoho prekvapiť.
Lenže to sa dá až vtedy, ked obaja zarábajú a matka na materskej je predsa len špecifický prípad, obdobie, ktorým si prejde skoro každý pár, vtedy je rodina závislá na jednom príjme a musí sa to vtedy ustáť. Rovnako ako ked by napr. jeden z partnerov dlhodobo ochorel, alebo stratil prechodne zamestnanie.
Tiež to je u nás tak, že som svoje zamestnanie podriadila faktu, že som mama ... a hoci moj manžel nemá problém zostať s deťmi, predsa len som ja s nimi viac.
Ja som nehovorila,ze zivorim.ani nepotrebujem znackove veci pre seba a pre deti, ja som len myslela,ze by to malo byt v manzelstve spolocne, aby tam bola rovnocennost,tak tie co ste sami ani nemusite pisat. Ja som sa pytala na nazor vydatych.dakujem
@monca18 je naivne mysliet si,že inštitút manželstva v dnesnej dobe,kde sa bojuje o kazdy cent a ludia sú schopn. Zadlžiť sa do nepricetna, má byť rovnopravny.
@katarinapekna a tiež je naivné si mysliež, že len preto, že tu sú nejaké zákony, každý ich bude dodržiavať.
@katarinapekna netreba zabudat na jednu podstatnu vec a to je ak rodina chce mat svoje a nemaju rodicov podnikatelov co maju miliony alebo desat rokov v zahranici tak im nic ine nezostane len zobrat hypo a stavat alebo kupit a prerobit.ale tiez nie kazdy ma aj na tu hypo ked zarabaju obaja minimalku a su bez deti nik im ani tu hypo neda aj na to musi byt prijem.takze tristvrte slovenska je na tom tak.
@papricka33
"Aj samotný fakt, že sa nechcú ženiť, mať rodinu ..."
Nechciet sa zenit a mat rodinu je slobodne rozhodnutie a tazko mozes niekomu nadavat, ze sa tak rozhodol, ani ho nutit do niecoho, co nechce a o co nema zaujem. Toto rozhodnutie je zalozene na nie moc dobrej skusenosti. Vsetky zeny chcu byt raz matkami, ale ked sa pozries na baby medzi 20-30r. Minimalne polovica ma v hlave iba dovolenky, handry, nenarocna praca za par eur, (nezamestnane alebo su na skole a po skole sup na matersku), chcu si uzivat volny cas, nechce sa im sediet v praci do
aleluja, ... uspory ziadne a hladam chlapa s peniazmi. Cakaju, ze sa o nich postara muz, stat, rodicia, ... vily, elfovia. Si dospely? Vies sexovat? Tak uz sa vies aj starat o seba sam ...
Ked chcu mat rodinu, da sa aj uzivat. ale proste hned po nastupeni do prvej prace uz treba odkladat nieco zo mzdy na horsie casy (rezerva na matersku, ked je clovek nezamestnany, na starobu) a zatat trocha zuby, vziat aspon docasne tazsiu pracu. Ved to robite kvoli svojim detom. A rozmyslat, ci moje wellness,... 1-2 razy do tyzdna,... je dolezitejsie ako moje buduce deti.
Jednoduchsie je najst muza s prachmi (oslik otras sa), ktory bude robit dve sichty, setrit a odkladat za nich. A potom nadavat na neho, ze on moze za vsetko, ze rodina nema dost financii a aky je neschopny ch.j, lakomec,... Vzdy ma fascinovalo, ked ked baba, co v zivote poriadne nebola v praci a nevedela sa poriadne postarat ani sama o seba, povie, ze chlap je neschopny. Problemy s financiami, o 10 rokov krach, pretoze jeden clovek, ak nie je je v politike, tazko uzivi a vytvori rezervy pre dvoch (plus 2-3 deti) na cely zivot. A tahat v praci za dvoch vydrzi jeden 15-20 rokov a potom sa kazdy zosype.
Po rozvode rychlo co najviac z BSM, vyzivne, alimenty a robit problemy s detmi. Ked sa vcitis do pozicie chlapa, je na neho cely zivot tlak, aby sa vzdelaval, robil, makal a setril od nevidim do nevidim, doma zenska, ktore ma velke oci, chce mat co najviac a nenarobit sa. Pri rozvode sa snazi (ved to robi pre deti, bozechran ze pre seba) zobrat co najviac, co dal nabok, popritom ako zivil rodinu. Nakoniec mu zoberie aj deti.
Tak si chlap samozrejme povie, wtf, je mi toto treba? Manzelstvo, stres, hadky, dieta/deti zijuce 200-300km daleko, ktore nakoniec poriadne neuvidim a ktore sa mi odcudzia?
Ak skoro 40r.chlap poviem, svadba bol moj najvacsi omyl. Dovtedy to bolo ako tak ok, potom sa to tak do 1-2 rokov posr... Dieta sa da mat, aj on postarat aj bez svadby. Po svadbe si kopec zien mysli, uz som za vodou, uz mam vystarano, mam v ... na lehatku. Uz jenom same pozitiva a jistoty, dovolenky a pohodicka doma.
Na tomto mieste pridu argumenty, ze starat sa o deti je tazke. Ano, je to namahave. Preto si clovek musi aj dobre rozmysliet, kedy (ked uz je zabezpeceny a ma na ne cas) a kolko ich bude mat. Aby sa o ne stihol postarat. Jedno, alebo dve, ci pat.
Jeden moj nie moc oblubeny pribuzny sa raz nas rodinnom stretku stazoval, ako nam v byte je dobre a ako sa on okolo domu a hospodarstva narobi. Teta mu povedala, a kto Ta nutil ist do domu, drzal Ti niekto zbran pri hlave? Mas, co si chcel...
Rozvazat deti na kruzky? - Za sociku sme na ziadne kruzky nechodili a tu sme. Kamaratke chodia deti na kruzky od 3 triedy. Povedala: Dostali preukazky na bus, mobil, aby ich mohla kontrolovat a nemam auto, cas, ani peniaze, aby som ich rozvazala. Aj ostatne deti chodia busom.
Pred svadbou alebo bez svadby bola/je baba nutena sa trocha snazit, aby to fungovalo. Od rozchodu som mal vztah s 2-3 babami a to je proste ine cafe. Uzasne. Ziaden sobas, ziadne deti a konecne mam pocit, ze som s niekym, komu nejde iba o seba, o svoje osobne pohodlie, ktoremu nejde hlavne o tie posrate peniaze, lebo bez BSM sa k ziadnym ani nedostane. A je to rovnocenny partner, vie sa o seba aj svoje deti postarat aj sam a musi sa o vztah snazit, inak to krachne. A nie dnesne babske myslenie, uvarim
mu, operiem spodne pradlo, za to odovzda vyplatu, sedim doma a on moze byt rad, ze je rad.
Problem vela zien je, ze si myslia, ze k zivotu staci mat peknu tvar a netreba sa snazit o nic ine. Lenze ked pekny fejs pred 40tkou zmizne, chlap si zacne vsimat vsetky negativa, ktore predtym nevidel ... a po rozvode zostanu same. A to potom je ina
zaberak, starat sa o seba, ked sa predtym staral on. Chlap predtym makal za dvoch, tomu len odlahne. A ak je trocha normalny, tak si moze vyberat, ci si bude sam uzivat, alebo bude s niekym.
@monca18 a kde si chceš tie znackove vecí obliecť? Ku sporáku? Alebo k plienkam? Či do piesku?
@lili2015 a vela zalezi aj ako to mali doma u rodicou.moj muz doma videl ze otec dava mame celu vyplatu a svokra platila vsetko a aj usetrila plus aj otcovy davala peniaze ked bolo treba.tak isto to funguje u nas poplatia sa vsetky ucty a zbytok ide na stravu na oblecenie na prerabku.su to proste vsetko spolocne peniaze na spolocny dom pre spolocne deti.a vsetko sa kupuje spolocne dokonca aj na nakupy ideme spolu vie kolko tam platim a nepovie ze kolko a kolko sa minulo na stravu lebo je somnou v obchode.
@lili2015 a ked budes mat rodicak tam to vzdy zacina.teraz to vnimas inak ale na rodicaku to bude plne ine.kolke zeny povedia ze si setria na dietatko ale vybavicka um plienky oblecenie a po vecsinu sa pritrafi aj druhe ani nemusia chciet.ides k lekarovy lieky kopu penazi.a za 200eur potom tu vznikaju tieto temy.moj muz este aj k doktorke ide ked ma volno alebo po obednu tak z rana ideme spolu s malou.alebo do ineho mesta si to davam tak ked ma volno alebo prvu nocnu.
@maria1989
Naco by bol zene muz ... Ktovie naco?
Nasa mama bola cely zivot sama, problem riesila dost casto alkoholom, ale dalo sa to zvladnut. Teraz my deti mame vlastny zivot, sme prec. Zostala sama, sebalutost a uz nezvlada alkohol. A my nevieme co s nou ...
To je mozno jeden pohlad na to, naco by mi bol partner, ked z neho nic (financne) nemam. Deti vyrastu a odidu. A ako to bolo v jednom filme? ... som stara a nema mi ani kto pohar vody podat.
@majkeel ja s tebou ciastocne suhlasim a ciastocne nie. My zijeme bez svatby,obaja sme rozvedeni a exmanzelka mojho muza bola presne taka ako si popisal v prispevku. Ma teda pochopitelne aj averziu voci manzelstvu.Ja som mala zas opacnu skusenost- moj ex si po svatbe myslel,ze do konca zivota budem stat pri sporaku a rodit deti. Tiez mam miernu averziu voci manzelstvu. Ale, kedze mame spolu dieta s mojim terajsim, obcas si hovorim,co by bolo keby sa mu nieco stalo. Ja nie som vlastne uradne v ziadnom vztahu k nemu. Nemohla by som nic vybavit, nikto by sa so mnou nebavil. Nie je to dostatocny argument k svatbe, preto sme sa este nezobrali,ale nemyslim,ze potom by sa nieco zmenilo v nasom vztahu.
K tomu vyvalovaniu sa doma- nemozem s tebou suhlasit v tom,ze zeny sa doma vyvaluju. Zeny sa doma staraju o deti, co je sakra namahava praca a takisto su s tym spojene dalsie veci. Ja mam s priatelom rovnake povolanie,ale absolutne sa nemozme rovnat v dosiahnutych kariernych uspechoch. Ja dve materske/aj ked kratke/, potom hladat taku robotu,aby sa to dalo sklbit s vychovou deti, doplnat si vzdelanie postgradualne pri dvoch detoch takmer nemozne /nemozem odcestovat na staz do BA na niekolko tyzdnov/ atd. Cize musis uznat,ze ak zena travi niekolko rokov vytvaranim zazemia pre muza a staranim sa o deti,na nieco by narok mala mat.

@sasa1310 toto je vyzivne na deti, ktorym je upierany standard jedneho z ich rodicov. Toto nieje o tom ci ona plati najom alebo nie, ale o tom, ze dieta nedostava na co ma narok zo zakona. Vyzivne by zabezpecilo aby sa dieta mohlo spravne vyvijat a normalne zit. Kazdy z rodicov ma k dietatu povinnost, okrem tej najdôležitejšej moralnej (ktora tu ocividne chyba) aj materialnu. A ak toto nezazijes, nevies si predstavit co ta zena zaziva,moj "otec" nevedel zaplatit ani 500sk na mna, a to byval isty cas spolu s nami v jednom byte. Ano stat sa moze cokolvek a mozno pride aj rozvod, potom si moze poziadat aj o prispevok na rozvedenu manzelku, a ani by som sa nedivila, pretoze by som ja osobne nemohla zit s clovekom, ktory vytrieduje vlastne dieta.