icon

Rozdelené financie

monca18
27. júl 2016

Ahojte.na zaciatku poviem,ze som si dala novy nick, aby ma tu niekto znamy nespoznal,pretoze som tu zaregistrovana uz dlhsie.chcem sa trosku vyrozpravat,postazovat 🙂 , a aj spytat ako vy mate rozdelene financie a ci mste prehlad kolko penazi ma vas muz. My sme spolu 5 rokov, mame dve dcerky.najvacsim problemom u nas su financie,pretoze sa to deli na moje a tvoje.a ja som na rodicovskom prispevku.manzel pracuje a este ma aj nejake prijmy bokom,ktore su vraj iba jeho.dokopy to ma 1000e.ja si musim kupovat oblecenie v sekaci a aj detom,alebo tu na mk,kedze oblecenie a obuv,hracky kupujem ja.normalne uz uvazujem aj nad rozvodom keby som sa nebala,ze poziada o striedavu starostlivost.
Mate aj vy takychto lakomcov,ci som mala smolu len ja. ☹ do roboty pojdem az o rok,kedze nemam kde nechat mladsiu dceru.

katarinapekna
27. júl 2016

@mawka absolutne suhlasim, vsetky by mali padnut troska na drzku,aby zistili ocom je skutocny zivot.

mawka
27. júl 2016

@katarinapekna nepopieram, ze su chlapi aj hovada, ale nie vsetcia nie vacsina. sama som si hovado zazila. ale ziadat a fnukat doslova nad hovadinami? a uz vobec mi nejde do hlavy, ze potraviny sa kupia za jeho peniaze, ale oblecko MUSI ona sama? to je uz problem v takom tescu zobrat do kosika s potravinami oblecko? alebo je to tak, ze mamicka chce mat trendove dieta a bezne oblecko, ktore maju jej nestaci. ze sa chce vyrovnat inym, solventnejim mamickam. alebi musi mat vsetko. mozno to ja nechapem, naco stale kupovat dokola handry a co najviac trendy, drahe. pretoze moje deti lietaju viac menej po vonku a na to im netreba srahe teplaky, stacia im prave tie sekacove a dokupovat sa da priebezne. zase mat plne skrine a desat parov topanok? nechapem. a v tomto budem stat na strane chapov, vacsina je v tomto praktickejsia. ale ako hovorim, bohvie ako to tam je.

katarinapekna
27. júl 2016

@mawka ja chapem len to,ze matkam na materskej to riadne hrabe 😀

mawka
27. júl 2016

@katarinapekna su ti chlapi z toho unaveni. jasne, aj zeny, lebo sak doma ponorka na rodicaku. ale aj chlap je clovek. zrovna dnes som po mesiaci kecala s kamosom dobrym, doma ma to iste. zarobi 1200, splaca rychlo hypo, jeho zena na rodicaku este, starsia dcera ide do skoly, vydavky okolo bytu - a nie su male mu zozeru polku vyplaty, teraz bolo vyuctovanie - nedoplatok a jeho zena si mysli tiez, ze sa tie peniaze asi kotia same. tiez stale kup to a hento a komnaduje a stazuje sa, ze nekupi malej hento a tamto a vsetko znackove len aby deti mali, ten chlap je unaveny, bruatlne unaveny. a najhorsie, ze ona chce este jedno dieta. hovoril, ze to nevie ako by dal uz. a ze zena si neda vysvetlit, ze nech pockaju aspon kym vyplatia hypo este par rokov, ulavi sa im, ona pojde do roboty a budu si moct dovolit barsco. no a neni jediny. toto pocuvam z kazdej strany.

minutka
27. júl 2016

my mame oddelene ucty, ale spolocne peniaze 🙂 Navyse sme docela rozumni,dokazeme si vela vykomunikovat.

@vroni zivorit z rodicaku? jej muz plati: byt, stravu, poplatky. Mozno ma este sporenie, uver... Ktovie?! Ona ma na starosti oblecko,hračky,darčeky, svoj benzin. Polovica z tohto sa da vyskrtnut. Nevravim, ze tato situacia je zavideniuhodna, ale zivorenie si ja inak predstavujem.

vroni
27. júl 2016

@mawka, ale hej, bez komunikacie nebude fungovat nic. Len nevidim dovod, preco by sa mala zena "automaticky" vzdat naroku na akykolvek "luxus" (mam na mysli kadernika, manikuru ci obcasnu kavu s kamoskou, nie patkrat do roka dovolenku v Karibku, kazdy rok nove auto a kazdu sobotu nakupny zachvat handier a topanok v Auparku), lebo sa opovazila ostat doma na rodicaku, kym "chudacik" chlap chodi dalej do prace. Proste na dieta treba dvoch, tak sa snad nejako dohodli pred tym, nez k tomuto doslo. Mna skor fascinuje, kolko zien tu povazuje za normalne, ze ziju zo SVOJICH usporenych penazi, financuju dieta i domacnost a muz je na koni, lebo ON zaraba a neda ani korunu, lebo "zena rozflinka prachy na blbosti". Dokazovat tak vlastnu nezavislost mi pripada nekonecne blbe a ani chlap so zlatym vtakom by mi za taky "dokaz" nestal. To radsej nech pali v certy, poradim si lepsie bez kamena na krku.
@minutka, skutocne? Zit v Byte, z ktoreho mozem z hodiny na hodinu vyletiet, nemoct si vytvorit financnu rezervu, stravovat sa z milosti, co chlap kupi... Ja si zivorenie predstavujem prave takto.

lubkavargova1
27. júl 2016

A to je preco zlatokopky ziju ala luxus a normalne zeny zivoria...mozme nadavat kolko chceme, maju tie cicusky dobre to premyslene. Chce nieco chlap??? Tak nech cvaka aaaa poriadne. Ziadne doprosovanie, ziadne zobranie, ziadne pocitanie...a aj preto sa na ne nelepia uboziaci s exekuciami, darmozraci atd...takych kopnu davno do prdele. Neeeeemaju oni v tej peroxidovej hlavicke az take vymlete...a my ostatne mozeme len plakat a pocitat kazducky cent 😀 😀

katarinapekna
27. júl 2016

@lubkavargova1 áno,majú to premyslené a ja im fandím. Buď mám muza a som vďaka nemu za vodou alebo si vystacim sama aj z mála.aké jednoduché.B-) vždy je moznost voľby.

mawka
27. júl 2016

@lubkavargova1 maju to tam vymlete a preto sa zivia vaginou a nie hlavou 😉 😀 lebo nohy roztiahnut je lahsie vzdy ako vytvarat nejake hodnoty.
radsej budem jak som nez byt kurva prachata. peniaze nejsu vsetko a clovek nepotrebuje vsetko a urcite ne hned.

nyusika
27. júl 2016

@vroni Presne si to vystihla...že považujú za normálne financovať sa sama. Súhlasím aj s ostatným. Pokiaľ muž platí bývanie, jedlo a iné dôležité veci, rodičák ako vreckové stačiť musí.
Plus môže hodiť do bazarov staršie handry...či si (v rámci možností) nejak inak trochu zarobiť.
Nezachytil a som však, či je toto autorkin prípad.

minutka
27. júl 2016

@vroni aha,takze ak zena vytvara zo spolocnych penazi fin.rezervu, plati najom a kupuje stravu, je to OK. Ak to robi chlap, je to zivorenie. Napr. pred 23 rokmi bol nas otec s mojou najmladsou segrou na materskej + samozrejme zarabal (ked prisla mamina z prace). Ak by to bolo v opacnom garde, vsetci by hovorili pomaly o tyranej zene. Ja si myslim,ze je fer ak je spravodlivo rozlozena starostlivost o deti+financie.

vroni
27. júl 2016

@minutka, nie. Ak jeden (fuk ci muz ci zena) rozhoduje o byti ci nebyti a druhy musi drzat hubu a krok (lebo nema moznosti, schopnosti ci prilezitost), tak ten druhy zivori

minutka
27. júl 2016

@vroni suhlasim, preto by sa priority, zivotne ocakavania a predstavy o spolocnom fungovani a spolunazivani mali preberat skor ako si narobime zavazky. Aby sme neskor neboli zaskoceni 😉

papricka33
27. júl 2016

@katarinapekna alebo mám muža, vytváram mu podmienky na realizáciu, zarábanie peňazí, periem mu spodky, varím večere, hrejem posteľ, vychovávam jeho deti... a musím si vystačiť sama a z mála. Lebo som som trúba na materskej, ktorej to ešte ku všetkému riadne hrabe. Vždy je možnosť si vybrať 🙄

sasa1310
27. júl 2016

@monca18 no mala by si to riešiť. Napíšem ti ako je to u nás. Zarábame obaja. On niekoľkonásobne viac ako ja. Ale to je u nás úplne jedno. On platí všetky účty. Ja ani neviem koľko je hypotéka alebo obyčajné nájomné.
Ja kupujem všetkým oblečenie a nákupy v potravinách. Tankujem si do auta, platím si poistky na auto. Takisto si on tankuje do svojho a platí si poistku za svoje auto.
A akurát platím telefóny za všetkých + internet.
On robí prevažne všetky veľké nákupy v potravinách. Je nás 5, takže je toho dosť.
Máme jeden spoločný sporiaci účet, na ktorý posielame obaja nejaké čiastky.
Ak nemám ja v peňaženke ani cent, dá mi on. Ak nemá on, dám ja jemu. Je to úplne jedno. Ak ho chcem prekvapiť pošlem mu nejaké prachy na účet. Takisto aj on mne.
Ak niečo veľmi veľmi chcem a je to drahšie, tak mi to kúpi. Ak on potrebuje, dám mu svoju kartu.
A keď som bola doma na materskej tak ak bol doma, všetko platil on. Ja som len sem tam kupovala oblečenie deťom a potraviny. Ak nebol doma, nechal mi prachy, alebo mi nechal jeho platobnú kartu, alebo mi ráno z roboty preposlal prachy na môj účet a som sa zobudila len na SMS.
U nás to proste funguje tak, že to sú naše spoločné prachy.

sasa1310
27. júl 2016

@liaka kokos to čo je za chlapa, že dá celú výplatu? Prepáč, ale toto by som si ja ako manželka v živote nedovolila. Aby mi chlap odovzdával celú výplatu. A ešte kupovala z toho deťom, ktoré ani nie sú jeho

natalym
27. júl 2016

@sasa1310 No vidíš aká si hlúpa. 😉

sasa1310
27. júl 2016

@mawka sa asi kamarátovej žene zapáčilo byť doma a žmýkať starého, keď chce ďalšie dieťa.

mawka
27. júl 2016

@sasa1310 presne. a sama sa vyjadrila - lebo sa jej nechce do roboty. chudak chlap, aj by a im roozdal, ale nevazi si ona nic.

liaka
27. júl 2016

@sasa1310
@natalym Nuž vidíte. Su chlapi co nedaju ani vlastnym detom a su chlapi co daju aj cudzim a povazuju ich ako za vlastne. Ja mamdoma poklad 🙂

sasa1310
27. júl 2016

@liaka no vidíš máš. Mám ja smolu, že mám doma chlapa, ktorý má ešte tú svoju chlapskú hrdosť a vie si hospodáriť zo svojimi prachmi sám 🙂

sasa1310
27. júl 2016

@mawka aj to nie je dobré, že sa chlap ide rozdať a dáva aj to posledné. Aj on má právo na svoj život, svoje sny a na slovo "dosť".

liaka
27. júl 2016

Boze, tu fakt vsetky chytate len za slovicka.. Ale ked mmal vyplatu cez 402€ z toho zaplatil vyzivne 213€ a tahala som ho zo dna este ja, kupovala mu doslovne vsetko... Teraz taha on mna a co je na tom? To pochopi len taka co sa nerobi fajnova. Ved kazdemu ako sa paci. Ja aspon nemusim stazovat sa dbes tusim druha tema ako mi chlap neda ani na vlastne decko peniaze.

ivana.natasha
27. júl 2016

@monca18 poziadaj o vyzivne, manzelia mozete byt aj dalej, alebude ti musiet prispievat nejakou sumou na deti. Peniaze co dostavas od statu niesu tvojim prijmom, ale prispevkom na starostlivost o dieta. Ja by som to spravila hned. Nastastie nemusim, ak by vsak prislo co k comu, idem na to.

liaka
27. júl 2016

@sasa1310 moj nemusi hospodarit sam. Doveruje mi. Ma o seba postarane, vsetko vyplatene, o dieta postarane... Vsetko ako sa patri. Zato stratil hrdost?? Ze on robi 12-ky aj viac a doveruje mi ze sa o vsetko postaram? A nie sme ani manzelia a zijeme spolu strasne kratko 🙂

andrejka1974
27. júl 2016

toto inac ja nechapem, ak ste uz rodina tak vsetko by malo byt spolocne nu nas je to tak, ze ja sa staram o rodinu a muz zaraba, momentalne si privyrabam aj ja ale vacsinu zaraba muz , zivy nas roky a vsetko financujeme spolu nedelime peniaze moje a tvoje su spolocne , boli uz vtedy ked sme spolu este len chodili a zostalo to doteraz a myslim, ze takto by to malo byt v kazdej rodine

liaka
27. júl 2016

@sasa1310 vlastne ked tak nad tym rozmyslam, mate pravdu ... Takze ked sa raz nedajboze rozvediete a ostane vam dieta z manzelstva a budete mat nahodou druhe s novym partnerom a budete len na rodicaku a budete potrebovat peniaze pre prve dieta tak si od muza nevezmete. Radcsej nepojde na vylet, alebo mu nekupite bundu. Lebo je cudzie.... A nie vsetko sa da naplanovat a nalinajkovat. Aj od sestry chcel chlap dieta a ked mu oznamila ze je v tom tak usiel. Dodnes ani cent. Tym chcem povedat, ze co ked sa da vas muz na zle chodnicky, bude hrat automaty alebo podobne a ostanete uplne sama??? Moj ex na dcery plati ako sa patri. Ale mojho to nezaujima kolko plati ex. Lubi ich ako svoje a kaze mi aby som im nakupila co potrebuju. Ked kupi sladkost synovi kupi aj dceram. Bud vsetkym alebo nikomu... To je prava laska. My nerozdelujeme moje, tvoje, nase ale SPOLOCNE. Dobru noc.

sasa1310
27. júl 2016

@liaka si to nepochopila. Pre mňa chlap, ktorý odovzdáva výplatu príde ako nesvojprávny. A na to som len narážala.

sasa1310
27. júl 2016

@ivana.natasha no môže požiadať o výživne. Ale v tom prípade jej určite povie, nech teda platí aj polovicu svojich nákladov ona za seba na bývanie. A bude opäť tam, kde je teraz 🙂
Snáď si nemyslíš, že jej bude platiť výživné a ešte platiť komplet za bývanie aj za ňu? To už kde sme.

liaka
27. júl 2016

@sasa1310 ja mam tri deti a pisem rychlo. Nepisem od A po Z. Jednoducho vyberie peniaze, vlozi ich tam kde ich odkladame , na ucte si necha cca 50€ a viac neriesi. U nas to funguje tak a nestazujeme si. Keby nechcel tak by som nemohla povedat ani slovo... Keby sme mali este zo dve-tri spolocne deti nemusim vyplakavat, ze ich musim zabezpecit len z rodicaku. A inac-zila som aj z rodicaku s dvomi detmi. Ja sa uskromnim a prezijem aj bez jeho penazi. A este nieco prezradim- dokonca mam aj ja vyzivne od neho vysudene. Takze mi pride vyzivne a ako bonus zvysok vyplaty 🙂 a teraz rieste aka som...