icon

Rozdiel vo vzdelanostnej úrovni medzi partnermi

melleanor
7. jan 2014

Prajem Vám pekný deň. Zaujímajú ma názory a skúsenosti ohľadom rozdielneho vzdelania medzi partnermi (VŠ vs. SŠ, SOU...) Hlavne ak partner má nižšie vzdelanie ako partnerka.
Príklad: My s manželom máme obaja VŠ, máme dobrú prácu atď... Švagriná ale chodí s priateľom pár rokov a on má SOU. Svokre to dosť prekáža. Až po 3 rokoch sa švagriná priznala doma, že s ním chodí, tento rok končí VŠ. S mm sme na strane švagrinej, je to jej život atď. Na druhej strane, v mieste bydliska si prácu nájde veľmi ťažko, on prácu má, aj keď platovo nič moc.
Aký je Váš názor, postreh, skúsenosť ohľadom takéhoto rozdielu?

mima4
9. jan 2014

@miskap2111 preto podla mna je dobre mat tieto veci ujasnene este kym sa dvaja ludia vezmu. Kazdemu vyhovuje niečo ine, vsak sme rozdielni, ja som za seba napisala ako tie veci vidim.

miskap2111
9. jan 2014

@mima4 presne tak. treba to mat ujasnene co najskor. 🙂 Ale opat - to nevylucuje, ze to nebude fungovat ak to nebude tak, ako si to predstavuje svokra, mama, ci ktokolvek iny. Ide len o ten dany par. A bohuzial je smola, ze vacsinou ludia/okolie riesia prave "vzdelanie"... Aj ja som sa doslova zasmiala, ked prva otazka od mojej mamy, ked som jej pred 3 rokmi povedala, ze mam noveho priatela, bola - ci ma vysoku skolu! 😀 Poviem ti, davno som sa tak dobre nenasmiala...

mima4
9. jan 2014

@miskap2111 to je ako v tych inzeratcoh "som mila, vesela zena tuziaca po laske a preto, ak mas VS, vlastny byt a nefajcis, rada ta spoznam 😀 "

miskap2111
9. jan 2014

@mima4 😀

alice107
9. jan 2014

damy,velmi zaujimava tema. viete,co je skryte pod pojmom nezhody povah,zaujmov a a zivotnych postojov v podaniach navrhov na rozvod?
prave to,ze partneri pochadzaju z rozdielneho spolocenskeho,socialneho prostredia, aj vzdelanostna uroven je tam rozdielna. ide o rozdielne vinmanie zivotnych hodnot partnerov a rozdielnym zivotom a vzdelanim sa aj inak vnimaju hodnoty,ktore su pre partnersky a rodinny vztah dolezite tym padom. a preto taketo vztahy nemaju sancu na uspech.
vzdelanie neznamena len to,ze niekto je absolvent VS. ide o celko vzdelanie spolocenske,ktore ma kazdy z inej spocenskej vrstvy ine.
a ked aj oba maju VS,ale to prostredie,ktore ich formovalo ak je rozdielne,tak vzdy tam sa problemy vyskytuju.
ja som videla pary,ktore mali problemy v inom ponati zivotneho styulu hoci obaja mali rovnake skoske vzdelanie.. napriklad bol prblem v ponati stolovana.a viedlo to k takym rozporom,ze manzelstvo prakticky prestalo plnit svoju funkciu.

akrim1311
9. jan 2014

kedysi bolo vysokoškolské vzdelanie pojem a niektorí rodičia v tom stále vidia niečo úžasné.Ale hľadať si partnera len s rovnakým vzdelaním je veľmi obmedzené a ani by ma nenapadlo sa niečím takým riadiť.Mala som kámošku,ktorá si po každom nájdení chalana robila partnerský horoskop.Ktorý nevyhovoval,išiel k vode 😀 Teraz je strará dievka.Nedať šancu človeku len preto,že nemá papier na vzdelanie je smutné.Koľkí s učňovkou sa dostali ďalej ako tí s diplomom.

freyjanr
9. jan 2014

Ľudia spolu vydržia ked sa ľúbia a rozumejú si,nie ked majú rovnake vzdelanie...ostatne vzdelanie nesvedčí o inteligencii tak lepšie žiť s rozumným človekom s učňovkou ako s titulovanym debilom nie?

akrim1311
9. jan 2014

koľkí nie z práve najlepších pomerov majú výšku a zasa z bezproblémových rodín len učňovku.Nie každý si môže dovoliť študovať.Diplom nehovorí len o intelegencii a IQ koľko sa ich tam možno dostalo aj nepoctivo a skončilo len tak tak.Ale majú titul a to je niečo!

miskap2111
9. jan 2014

@alice107 vies co sa do tych petitov popise... 🙂

alice107
9. jan 2014

@miskap2111 tie petity odzrkadluju problemy tych manzelov.a ver,ze su pravdive. 😉 rozdiely vo vzdelani sa velmi tiez prejavuju na problemoch partnerov. ide o ine myslenie .ale najviac rozdielne socialne a spolocnske prostredie,z ktoreho pochadzaju.ak je rozdielne velmi,tak aj vztah je velmi problematicky. nepochopia svoje myslenie, zivotne hodnoty a a nahlady.a v tom tkvie problem rozpodov vztahov viac,ako nevery ,ci nasilie.

miskap2111
9. jan 2014

@alice107 hod nejake konkretne statistiky - stacia linky - zaujimaju ma hlavne slovenske.

alice107
9. jan 2014

@miskap2111 ja nie som statistka na sk.ale ak pogoglis,tak urcite nejake statistiky najdes. rebricky,co sa podiela najviac na rozpade vztahov 😉.
ale v tych statistikach treba hladat potom ,z akeho prostredia kto vzisiel. to tam ale tazko najdes.. ale je jasne,ked vidis do vnutra kauzy,ako to je. tak ti to pisem z pravnej praxe.

sashha
9. jan 2014

Chodila som na OA, potom 8 semestrov na VŠ (slovina, literatúra, filozofia), partner je vyučený elektrikár.... vo vzťahu sa ,,vzdelanostný,, rozdiel nijako neprejavuje....ale zasa od 18-ky podniká (nie vo vyučenom odbore) a vrámci toho absolvoval niekoľko iných foriem vzdelávania....

miskap2111
9. jan 2014

@alice107 mna zaujimaju detaily statistik a hlavne slovenskych - ale zda sa, ze to sa z netu nedozviem. A ty posobis v Nemecku, tak to asi nebude az tak relevantne pre tuto diskusiu.

alice107
9. jan 2014

@miskap2111 na sk je to podobne v DE,co sa tyka problemov partnerov z rozdielneho spolocenskeho a socialneho prostredia. az na to, ze v De dodrzuju viac pravidla manzelskeho spojenia v ramci tried.
ja nedisponujem statistikou na sk ako som pisala. ale zo skusenosti viem,ze prave tieto rozdiely su castym dovodom rozpadu manzelstva. A TO AJ NA SK: je to sposobene tym,ze jeden z partenrov je podriadeny vo vztahu a to hlavne financne ta nerovnost tried to zo sebou prinasa.,ale aj spolocensky. zvycajne je to zena. len ozaj vynimky su muzi. a vztah je to potom nerovny.

madono
9. jan 2014

toto je presne téma o nás. ja mam ukoncenu VŠ a mm nemá ani maturitu. Chodil na trojročné SOU, mal pokračovať na maturitné štúdium, ale zomrel mu otec a musel ísť pracovať, aby pomohol mame s mladším bratom a už sa k tomu nikdy nevrátil. Nám to nevadí a nášmu okoliu už vôbec. A paradoxne mm zarába rovnako ako ja pred MD a ešte k tomu má o mnoho menej zodpovednosti. Je viac sčítaný a má väčší všeobecný prehľad ako ja. Je to o ľuďoch a ich prístupe.

mizulienka
9. jan 2014

@maminuska
Ak máš obidvoch rodičov vysokoškolákov, rodičia ta vedu k tomu , aby si si aj ty tu školu urobila. Ak máš kombináciu VS ženy a SOU muža , tak často muž nechápe prečo jeho dcéra / syn by mal ist na vyšku , však načo .

reagujem an tvoj prispevok - moji rodicia mama VS otec SOU, vsetci 3 surodenci sme vysokoskolsky vzdelani, kamaratkina rodina mama VS otec SOU su zo 6 deti, vsetci vysokoskolsky vzdelani....

asi mas vo svojom okoli pripady, kedy to nie je tak, ale to je malo na to, aby sa to zovseobecnovalo.

melleanor
autor
9. jan 2014

@demeterka este v prvom prispevku som pisala, ze podporujem svagrinu... Myslim, ze som dostatocne mudra, vzdelana a inteligentna, aby som rady a nazory na konovi vnimala s nadhladom. Ale tiez si myslim, ze do buducna, ked tu tato tema zostane, si aj ini budu chciet precitat nazory na tuto problematiku. Ci uz za alebo proti. Lebo je tu z kazdeho nazoru zastupenie a vela ludi chce pocut/citat len ten ich nazor. Myslim, ze je dolezite sa zamysliet a prehodnotit aj takyto rozdiel medzi partnermi a uistit sa, ze to danemu cloveku vyhovuje. Lebo ruzove okuliare su ruzove okuliare, co si budeme nahovarat. Ak si clovek dopredu ujasni, zisti aky ten druhy je, napr. nema vysku, ale je rozhladeny, sikovny, prakticky atd. tak si nebude nic vycitat a bude si vediet obhajiit svoju volbu.
Sorry, ale na mobile sa.zle pise a neviem ci som to zosuladila 🙂 Pekny vecer.

maminuska
9. jan 2014

Takže aby som z mojej strany túto diskusiu uzavrela tak odpoviem všeobecne.
Napísala som svoj názor, možno tvrdý ale z môjho pohľadu racionálny a získaný z toho čo sa v mojom okolí deje a udialo . Tieto vzťahy sú a budú u mňa ďaleko viac rizikovejšie ako vzťahy ktoré sú majetkovo , vzdelanostne a intelektuálne vyrovnané. Zvlášť vzťahy kde muž má nižšie vzdelanie ako žena a riziko sa navyšuje ak ešte aj menej zarába. Rozpory sa neprejavia hneď ale zväčša časom , ak žena nekapituluje v tomto vzťahu a nedorovná ho na ńižšiu úroveň ale pokračuje ďalej a karierne rastie. Takéto vzťahy ustoja len silní a vyrovnaní muži , bohužiaĺ omnoho častejšie však neustoja ako ustoja.
Áno , reálne aj takéto vzťahy môžu fungovat ale ja osobne ich radím do tých rizikovejších , kde je viac trecích plôch . V podstate súhlasím s
@alice107 . Pred 20 rokmi by som bola na opačnej strane barikády a argumentovala porozumením a nekonečnou láskou a neviem čím ešte. Dnes po 20 rokoch sa na niektoré veci pozerám úplne inak a ja osobne by som si za manžela nevybrala muža nižšie intelektovo vybaveného a ani nižšieho vzdelania. Ako íst na kávu , urobit si opekačku a možno zažit aj jednorázový sex 😝 , ale ako trvalý partner rozhodne nie. Niektoré to nazývate diskriminácia , iné kastovanie a ja to nazývam racionálny pohľad na život.

alice107
9. jan 2014

@maminuska uplny suhlas.strucne ,jasne a vystizne napisany realisticky pohlad na vec.

something
9. jan 2014

taaaak,ze ja mam VS a priatel SOU, on zaraba 2400eur, ja som pred materskou zarabala 600...takze to vooooobec nie je o vzdelani

adka629
9. jan 2014

ja som VS vzdelana..moj partner ma SS..a ladi nam to perfektne..nema hlupe infantilne nazory..ma prehlad vo viacerych veciach..kazdy z nas vynika v inej oblasti a navzajom si informacie a skusenosti doplname..nikdy som ani nerozmyslala, ci to bude problem ak nebudem mat VS vzdelaneho partnera..ani z nasej rodiny to nikomu neprekaza..mama sa ho iba raz opytala, ci mu nevadi, ze mam vyssie vzdelanie ako on..pretoze vraj to niektorym prekaza, ak ma zena vyssie vzdelanie ako muz...on odpovedal, ze nie..ze je na mna hrdy, ze mam vysku.. 🙂 zial nemal take moznosti ako ja..a verim, ze ak by mu to bolo umoznene..tak by si aj on bol schopny urobit vysku..takze nie je vsetko o vzdelani..ale o porozumeni, dostatocnej komunikacii a tolerancii.. 🙂

mima4
9. jan 2014

@something bez urazky, u teba je to jasny dokaz, ze papier nestaci, ked ta clovek s ucnovkou strci do vrecka a ma 4 násobok mzdy člvoeka s VS.
Takze suhlasim, tu je papier na velke prd...

mima4
9. jan 2014

@maminuska napisala si to super, niet čo viac dodat 😉
Iba take moje male pozorovanie. Je kopec zien, ktore sice maju VS, ale uvazuju stredoskolsky, proste dnesny "vacsinovy vysokoskolak"... takze vlastne aky by mali mat problem so seberovnym, ktory nesiel na skolu kvoli titulu? 😉

alice107
9. jan 2014

toto si trefne napisala. nie je VS ako VS,nie je vzdelanie ako vzdelanie......

jabadaba
9. jan 2014

ako sa vravi, vrana k vrane sada....a tak je to vo vsetkom, plus minus. 🙂

kacusik69
9. jan 2014

"Nezáleží na tom čo máš pred menom a čo za menom, ale či to uprostred za niečo stojí!" P. Rosso 😉

felixa
10. jan 2014

@melleanor
Pytas sa, ci by mohlo fungovat svagrinej vzdelanostne nerovne manzelstvo.
Zalezi, aku maju obaja rozhladenost, scitanost, ich zaujmy, zaluby, ciele - co maju spolocne a ci vobec.
Vela vztahov ma prve roky spolocny len sex, ak pride dieta tak starostlivost on a neskor uz si nemaju co povedat. Toto je bez ohladu na vzdelanostny rozdiel, ale ten to moze umocnit.

Aku predstavu maju o svojom buducom zivote a praci? Minus je pre nich, ze tvoja svagrina doteraz len studovala, len bude koncit VŠ a este nemala trvalu pracu. Az v praci si rozsiry "obzory", ako chce pracovne napredovat - nenapredovat. Co sa jej teraz nejavi ako prekazka, neskor nou moze byt.

Dolezite je, aj s akymi priatelmi sa stretavaju. Rozumeju a vyhovuju im aj priatelia toho druheho? Co si vzajomne o nich myslia? Ako sa partner pri nich prejavuje?
A v konecnom dosledku, ake ma ona sama pociy z tohto celeho vztahu? Nie je tam nieco, co jej "podvedome" nesedi a nechce si to pripustit?

Samotne vzdelanie medzi nimi nie je problem, ide o konkretny vztah, a ludi v nom, to treba posudzovat.
Treba komplexne posudit, aki su oni, ake su rodiny, na akej urovni su, ako sa vzajomne stretavaju, ako su na sebe zavisli a ako su prepojeni... Ale to sa v reale tyka akehokolvek vztahu.

Uvediem priklad: Ak ona pochadza zo vzdelaneho, kultivovaneho a bohateho prostredia, kde clenovia (aj siroka rodina, priatelia) ziju v nejakom standarde a nejakym sposobom, a jej priatel nedosahuje tuto uroven, tak tvoja svagrina bude postupne od nich prirodzene izolovona. Nemusi to nikto robit zamerne, jednoducho ostatni sa nebudu mat s nimi o com bavit, nebudu chodit na spolocne akcie, aktivity, ani spolocne dovolenky... A jej to moze zacat vadit.
Ak su z porovnatelneho prostredia, tak ich nepomer vo vzdelani nehra az taku rolu. Tu je dolezite, aky postoj k dalsiemu vzdelaniu a prac.postupu maju oni dvaja, ako su ambiciozny. Problem by asi bol, ak si ona zacne budovat karieru a on jej nebude stacit. Tu je urcite riziko. Taky vztah uz nemusi vydrzat, muzi obycajne musia mat pocit, ze oni su vo vztahu ti, ktori ho zabezpecuju. (Opacne to problem nezvykne byvat - ked muz ma vyssie postavenie ako zena).

Ale, ked s nim svagrina chodi uz 3 roky, uz by jeho aj rodinu mohla poznat. Ci on zapadne medzi jej znamych, kamaratov, rodinu alebo sa izoluju a stretavaju sa len sami dvaja....

something
10. jan 2014

@mima4 tak je pravda, ze robi v zahranici ale to je uplne jedno kde robi, ale zaraba skratka viac a vzdy bude. Dnesne VS su uplne na nic. Chrlia vacsinou nezamestnanych..a je pravda, ze ja mam este aj taku debilnu vysku. Pozitivum mojej prace vsak bolo, ze to bola vysnivana robota a dokonca ma bavilia

sense
10. jan 2014

@mima4 apropo mima v zahranici je velakrat remeslo v ruke viac ako vysokoskolsky diplom zvlast pokial si ako slovak v cudzine ti je VS diplom na dve veci, vacsina ich ni eje uznana, a ak chces aby ti uznali musis si zaplatit kurzy a skolu v zahranici, kdezto "LEN" vyucenenmu staci predlozit predlozeny vyucny list a ma pracu istu, zvlast pokial robi v sluzbach kt. su neskutocne drahe....