icon

Rozdielne názory o mojom nástupe do práce z RD.

bebe8888
13. aug 2019

Ahojte. Potrebujem poradiť a možno vidieť aj názor niekoho iného. Syn bude mat rok v auguste a od septembra by som chcela nastúpiť do práce . Bola som na rizikovom takze som uz 16 mesiacov doma a žiada sa mi ist medzi ľudí a aj finančne si trochu prilepšiť no moj priateľ s tým nesúhlasí . Maly by isiel do jasiel. Ked začnem s touto témou tak sa stretnem len s nepochopením. On je neskutočne staromódny.

mima86
13. aug 2019

Vsetky dobre vieme,ze peniaze hybu svetom. To,ze v inych krajinach maju matersku len velmi kratku, nie je tak preto,ze je to dobre pre matku alebo nebodaj pre dieta. Je to tak preto,ze peniaze sa musia zarabat a na to potrebuju ludi. Tym "hore" je uuuplne jedno,co je dobre pre rodinu, oni potrebuju aby sa makalo a aby sa sypali peniazky. Tie zeny nejdu do prace tak skoro,lebo si to tak zelaju,ale preto,lebo nemaju na vyber. Navyse, v tomto systeme vyrastaju,preto je to pre nich "prirodzene".

lenuliatko84
13. aug 2019

Joj zena uzivaj si s malym doma pokial mozes.moj ma 4 roky a az teraz si zacinam pomaly hladat pracu.o 10 rokov bides lutovat ze si ten cas nebola s nim

lindusss2016
13. aug 2019

@galioska zblbnute a znudene? Predstav si, ze ja napr.som proti jasliam, ale teda ak to niekto chce/potrebuje, tak preco nie, ale svoje deti by som nedala. A znudena sa necitim a zblbnuta uz vobec nie. Tri roky na rodicaku nemusia vyzerat tak, ze sedis len doma na riti, behas okolo deti a staras sa o domacnost 😉 mam vlastne aktivity, pri ktprych sa viem realizovat. Stretavam sa s ludmi, s ktorymi neriesim len osrate plienky a nefunkcny spankovy rezim deti... ale to, ze si myslim, ze pre dieta je matka v prvych rokoch zivota nenahraditelna, snad zo mna este nerobi zblbnutu, ci? Ty to vidis inak, lebo si musela ist pracovat skor a teraz sme vsetky ostatne blbe? Na dospelu zenu to bol dost zvlastny komentar 🤔

galioska
13. aug 2019

@kristina2412 vážne aj ja a pracujem s tým.stale a už s cudzincami, ktorí boli v jasliach od 9m, čudujeme sa svete, vzťah k rodičom úprimný, navštevujú sa, obdivujú, dávajú si úctu, žiadne poruchy som nenašla, skôr cudzinci v cudzine majú vždy nejaký problém😉

lindusss2016
13. aug 2019

@bebe8888 ja myslim, ze tu ti tuto dilemu nikto nepomoze vyriesit. Ak ty citis, ze mas ist do prace, tak asi je to pre vas spravne, len problem je v tom, ze sa s partnerom nezhodnete... budes musiet hladat kompromis, mozno mu to skus navrhnut o par mesiacov...

lucilaines
13. aug 2019

@asia83 zvlastne je, ze ja som teda tiez bola v jasliach a nie som citovo labilna, chladna ani nic podobne. Vsetky vztahy s mojim manzelom aj mojou mamou aj otcom mam a cely zivot som mala uplne v poriadku. Takze tak ako ty hovoris na zaklade svojich skusenosti a spomienok z 1,5 roku zivota ja hovorim na zaklade svojich, ktore su uplne ine. Preto je proste podla mna naozaj mimoriadne nevhodne sa o druhej matke vyjadrit, ze radsej nemala mat dieta na zaklade nejakych svojich skusenosti.

galioska
13. aug 2019

@lindusss2016 píšem niektoré, cítiš sa dotknutá alebo som ťa telepaticky oznacila)😀, lol a už len sledovať aké sú tie matky na materskej vztahovacne, precitlivele, hav hav do mňa😀, ešteže ten net nekope😍👍😜

unicornlady
13. aug 2019

ešte k tomu môjmu článku https://www.dobrenoviny.sk/c/154905/psycholog-j...

tak jeho posledná veta je trefná: „Zachovajte sa vždy tak, ako by ste si želali, aby sa v detstve správali vaši rodičia.“

kristina2412
13. aug 2019

@lucilaines vieš čo je rozdiel? 3 ročne vie že matka pride, viacej si pamätá a ťaží zo skúseností...Vieš ako to prežíva ročne dieťa ?,každý deň zas a znova opakovaný celodenny stres pride mama či nepríde?

lindusss2016
13. aug 2019

@galioska nepises niektore.... pisala si, citujem: neboj tiez su zblbnute a znudene (zeny na MK, ktore su proti jasliam, kedze si odpovedala na komentar vyssie, nadvazovalo to na toto oznacenie)... ja si naopak myslim, ze napr.ty sa citis dotknuta tym, ze podaktore tu upozornili na narusenie citovych vazieb deti na matky, a preto si mala potrebu takto zautocit

thoughtfulweirdo
13. aug 2019

Vacsina zien pise, jak keby si sa chystala robit denno-denne 12ky. Nepises, ci chces ist na plny uvazok. Podla mna ak by to bola praca na par hodin par dni v tyzdni, vsetkym vam to prospeje a urcite nezmeskas detstvo svojho dietatka 🙂

galioska
13. aug 2019

@lindusss2016 😀😀😀😀 máš pravdu, narušilo to pokoj mamičiek, ktoré za každú cenu ostanú doma a potom píšu to čo píšu😉😀

lujza123
13. aug 2019

@bebe8888 rob tak ako cítiš, nenechaj si do toho kecať. Keď sa to priateľovi nepáči nech si skúsi materskú on sám. To ci si dobra matka sa predsa nemeria tým ako dlho si s dieťaťom doma.
Ja som začala robiť keď mala dcérka 1.5 roka, presne koli financiám a tomu ze sa mi proste nechcelo sedieť s dieťaťom doma. Ale na úplne plný úväzok (8 hod denne) som začala robiť až keď mala dcéra 7 rokov.
Primitívne názory si nevšímaj, s tým sa bohužiaľ stretneš, veľa ľudí na pocit ze zozrali vsetku mudrost sveta a to ich oprávňuje posudzovať druhých zivot. Pametam si tu vlnu nenávisti od supermatiek keď sa napríklad L. Nicholsonova vrátila do parlamentu pár týždňov po pôrode. Najmudrejsie vedia byt také expertky co dieťa tresknu do ohrádky a celý deň lestia domacnost, ale hlavne ze sú doma do 3 rokov. Lebo umývať okná 3 hodiny je v poriadku ale ísť na 3 hodiny niekam do platenej prace už je zločin voči dieťaťu.

galioska
13. aug 2019

@thoughtfulweirdo škoda písať, tu si každá obhajuje to svoje a z tej čo chce ísť na pár hodine je zrazu matka ktorá nemala ani rodit a že matky🤷🙈

lucilaines
13. aug 2019

@kristina2412 no ja neviem, zas az tolko deti nepoznam, ale z mojho okolia ako som uz pisala poznam dve, krore isli do jasli takto skoro. Mala nemala este ani rok a cuduj sa svete v jasliach neplakala ani raz. Ja mam 10 mesacneho syna a mozem ho nechat tu u susedy, ktoru v zivote nevidel a on sa tam proste bude hrat. Zato trojrocnych deti, ktore chapu, ze tam zostavaju same a ze mama sa vrati a aj tak placu v skolke pol roka poznam niekolko. Takze si myslim, ze toto je vysoko individualne a nie az tak jednoznacne spojene s vekom dietata.

galioska
13. aug 2019

@lucilaines škoda vysvetľovať človeku ktorý sa opiera o štúdie a vlastne pohodlíe👍

stela01
13. aug 2019

Ja osobne som pri prvom bola doma , začal chodiť do súkromnej v keď mal 2 a pól 2 x týždeňne ...
a teraz ? Pôjde dieťa skôr uvidím ako budem kojiť atd ale som nastavená že pôjde skôr už po 1 roku tiež 2 x týždenne ... je to aj koly financiám a prospeje to každej strane .

Každý podľa chuti , peňazí okolnosti psychickej hygieny 😂😂😂😂🤦🏼‍♀️🙋🏼‍♀️

thoughtfulweirdo
13. aug 2019

@galioska Matky su najhorsia skupina ludi, lebo kazda jedna je najspravnejsia na svete a ostatne to robia vsetko zle 😆 ja mam 1,5 rocnu a aspon 2-3 dni v tyzdni je cele doobedie vonku s muzom, obcas si ju na pol hodinku-hodinku vezme suseda, ktora sa nudi, plus denne spanok 2-3 hodiny... Takze do tyzdna je bezo mna nejakych 24-26 hodin a vobec tym nas vztah nie je naruseny. A je jej uplne jedno, ci ja ten cas, ked si ona uziva vacsiu slobodu a zmenu, vyuzivam na pracu alebo na vlastne aktivity 😄

galioska
13. aug 2019

@thoughtfulweirdo tak to má byť a verím že ty máš hlavu prevetranu a dieťa spokojne♥️👍

lindusss2016
13. aug 2019

@galioska podla mna to narusilo pokoj aj tych, co doma neostali 😉 chciet sa sama postarat o svoje dieta, ked mi to financne moznosti umoznuju, nie je podla mna za kazdu cenu...

asia83
13. aug 2019

@lucilaines Áno, ale TROJROČNÉ DIEŤA je tým schopné prejsť bez citovej ujmy, je na to zrelé, byť v kolektíve bez matky. Mladšie nie. Teda, pokiaľ nie je sociopat.

unicornlady
13. aug 2019

@thoughtfulweirdo Tak ale je rozdiel, keď dieťa je s otcom, babkou, tetou (s ľuďmi, ktorí ho milujú, venujú mu pozornosť ).... toto je OK, veď dieťa má byť zahrňované širšou rodinou, mať okolo vekovo rôzne generácie.
Ale je iné, ak je s cudzími ľuďmi, kde jedna osoba je na 15 detí či koľko...

ukulela
13. aug 2019

@bebe8888 ty si musis poznat dieta a vediet, ci to zvladne, dalej, ci ti v praci nebudu vycitat napr castu chorobnost maleho dietata (s tym urcite pocitaj - pripadne budes mat kam babo dat, ked bude chore a ty budes musiet byt v praci?)
od prveho som zacala chodit do prace, ked mal tak rok a pol a chodila som 1-2x do tyzdna na par hodin, na plny uvazok az po skonceni RD. pri mladsom som prakticky neprestala robit, no mam ciasotcny uvazok, robim z domu, veci riesim mailom, do kanclu chodim minimalne a da sa mi aj s malym. ale na 100% uvazok sa vratim zasa az po skonceni RD. su to take moje zadne vratka - vyberiem si, co urobim a ako mi to vyhovuje. nezvazujes na zaciatku ciastocny uvazok, alebo nejaku dohodu?

galioska
13. aug 2019

@lindusss2016 pozri, ja som chodila do práce doobeda na 4 hodiny, tie hodiny bol pri ňom môj muž, moje dieťa nebolo o niečo c ukrátené malo pozornosť dokonca oboch rodičov, čo na sk je to vždy len jeden rodič a to žena, takže ja som určite zblbnuta nebola a moje dieťa malo oveľa viac, oboch rodičov pri vychove😎
Autorka nepíše že musí, ale chcela by, len jej to kazia okolnosť, manžel...

lindusss2016
13. aug 2019

@galioska btw ja som do jasiel chodila a necitim sa narusena a tak isto si to ani nemyslim o detoch dnesnej doby. Mam za to, ze aj moji by to zvladli v pohode. Nechodia tam, lebo sa o nich chcem starat sama a travit s nimi cas, kym mozem

eliska13
13. aug 2019

@galioska ty trepeš do vetra.Ako, že tu nie sú také matky?veď sa tu denne rieši čo s dlhými prázdninami, lebo škôlky si dovolia mať zatvorené 2 t.Podla mne je smutné, že ženy chcú deti bábiky a, keď zistia o čom to je všetky sú deprimovane, znidene, lebo stále to isté .A čo čakali, že dieťa je kabaret?jedná sa prispôsobí a hľadá si zábavu, aktivity s deťmi, celý deň pred sebou a môžu ho využiť na čo s deťmi chcú, druhé sa uzavrú medzi 4 steny a hrnce a snívajú aké to bude super chodiť do práce.potom sa mini deti nasilu budia na budík, lebo treba do jaslí, matky sú nešťastne, že deti choré a celý deň ubehne, že niet času na nič.To je život... všade je väčšinou stereotyp aj v práci, manželstve, s deťmi....príde mi to, že akonáhle nie je niečo ako sme si vysnívali deti sa odložia, lebo je to nuda a stále im treba byť po ruke.Nikto nehovorí, že jasle sú zle, ale pre ročné dieťa to nebude to pravé orechové.ina vec je, ak treba peniaze....

lindusss2016
13. aug 2019

@galioska no ved ja sa s tebou nehadam, ze tvoje dieta je ukratene, ani som to nikde nepisala. Ja pisem za seba, ze mojich by som nedala, lebo somsi ista, ze sa o nich sama postaram lepsie a dam im viac. Ale keby som nemala na vyber, asi bysom sa nezrutila

thoughtfulweirdo
13. aug 2019

@unicornlady Neviem, ako su na tom statne jasle, ale kamaratka dala syna do sukromnych a tam bola jedna vychovavatelka na 3 deti, takze verim, ze zanedbane neboli. Ale teda tam tomu odpovedala aj ta cena. A zalezi samozrejme aj od konkretneho dietatka. Su deti, pre ktore by naozaj odlucenie od mami bolo velmi traumatizujuce a zle by to znasali. A potom su deti ako je aj moja, co v klude vezmu za ruku cloveka, ktoreho vidia prvy krat v zivote a odtiahnu ho hrat sa. Uz teraz na mne zacina viac lipnut, ale v roku jej bolo uplne jedno, s kym je, pokial mala trochu jeho pozornosti 🙂

eliska13
13. aug 2019

@mima86 alebo majú opatrovateľky z vychodneho bloku, Filipincanky...a vôbec neporovnávajme sa so zahraničím väčšinou tam je chladnejšia výchova doštudoval si staraj sa o seba, Slovania sú viac rodinnejsii, sudrzni....to, že ten trend prišiel aj ku nám, že ľudia robia od rána do večera, aby splatili byty, domy a deti idú domov o 17 a často aj neskôr je smutné.Zahranicie. ...v Nemecku a Rakúsku väčšina domácich žien robí pol úväzok a tie s deťmi majú rôzne výhody.

kristina2412
13. aug 2019

@galioska prepáč ale ako môžeš porovnávať jednu z primárnych vzťahových osôb,ktoru dieťa rozoznáva ešte pred narodením podľa hlasu s inštitúciou ako su jasle??? Predpokladám že tvoj muž miluje tvoje dieťa rovnako ako ty a je úplne jedno kto z vás je s ním,navyše je vo svojom prostredí...