Rozdielne názory o mojom nástupe do práce z RD.
Ahojte. Potrebujem poradiť a možno vidieť aj názor niekoho iného. Syn bude mat rok v auguste a od septembra by som chcela nastúpiť do práce . Bola som na rizikovom takze som uz 16 mesiacov doma a žiada sa mi ist medzi ľudí a aj finančne si trochu prilepšiť no moj priateľ s tým nesúhlasí . Maly by isiel do jasiel. Ked začnem s touto témou tak sa stretnem len s nepochopením. On je neskutočne staromódny.
Zeny, matky.. klasika, zasa vacsina bez empatie 🙄
Autorka, rob ako uznas za vhodne. Ty sama najlepsie poznas seba, svojho chlapa, vase dieta, pomery v rodine, v praci.. rozhodnutie je len a len na vas. To, ze ti niekto napise, ze si radsej nemala mat deti, ako dat ho do jasli, bude mat vplyv na tvoje rozhodovanie? Btw, ako moze niekto toto napisat na zaklade jedneho prispevku? 🤷♀️
Mam v okoli niekolko deti, ktore boli v jaslickach od cca roka. Ziadne nie je psychicky labilne, ani nema traumu. Na vacsinu z nich to malo pozitivny vplyv v zmysle, ze sa skor socializovali a vedeli byt skor samostatnejsie. Niektore zvladali odlucenie tazsie, niektoré ani nepostrehli, ze mama pri nich nie je. Vztah s rodicmi to nenarusilo. Opakujem este raz, ty sama najlepsie poznas, ci to zvladnete alebo nie.
A este, spokojna mama = spokojne dieta. Ak ti k spokojnosti chyba, aby si sa nejako realizovala a citila sa potrebna, s tym, ze to vsetci zvladnete - chod do toho. Ak tu pracu potrebujes a nie si si ista, co jaslicky zvladne, pouvazuj nad opatrovatelkou.
Ja osobne som tiez dost trpela, kym syn nemal cca 1,5r. Mala som poporodnu depku, citila som sa nepochopena, nepodporena, zbytocna a veru, tiez som uvazovala o navrate do prace. Ale syn bol na mna extremne naviazany a viem, ze by to nezvladol, tak som to zavrhla. Po tom 1,5r zacal byt pohyblivejsi a rozumnejsi v zmysle, ze sa z nas stali partaci a hned to bolo lepsie, zrazu mi aj ta materska rychlejsie zacala utekat. Som rada, ze som nakoniec zostala pri nom a nesla do prace. Teraz syn pojde do skolky a viem, ze to oplacem viac nez on 🙂
@kristina2412
@lindusss2016 už sa budem opakovať mám dve skúsenosti a rozdiel nebadam, moje reakcie začali po Tom ako sa tu začalo riešiť, že nemala mať ani deti, že je to nezodpovedné a začali sa tu vyhadzovať nepodložené výskumy a neviem čo ešte, pritom poväčšine z vás má iba jednu skúsenosť a to ostať s dieťaťom doma 3 roky, čiže porovnať objektívne neviete, iba na základe výskumov a pocitov, lenže to treba zažiť a potom odsudzovať niečo čo som zažil a nie iba niekde čítal, lebo keby to bolo ozaj tak zle, tak každý jeden cudzinec je psychicky narušený asi rovnako ako dieťa závislé na rodičovi ešte v 40🥴👍
@eliska13 preto som napisala ten komentar,pretoze som si vsimla,ze sa tu casto vyskytuju porovnavania,ako to maju inde a "v pohode",to len tu sme vsetky lenive. zaujimave je,ze ak by som bola opatrovatelka, cely den robila program cudziemu dietatu, ucila ho pouzivat pribor, bola trpezliva pri oducani od plienok,drzala mu ruku pri zaspavani,vodila ho na prechadzky, prebalovala ho,pripravovala stavu,m a ine cinnosti a mala by som dovolenku,kedy by som si oddychla a dostala za to vyplatu,tak by som bola skvela,lebo pracujem. Ale ked to iste robi zena pre vlastne dieta a nedostava okrem prispevku nic, a este sa postazuje,ze by bodol jeden volny vikend, tak je leniva a sedi na riti a je znudena .
DIeťa do troch rokov potrebuje matku...pozri na you tube psychiatra Mareka Hermana úplne s ním súhlasím
@eliska13 snáď je každého vec čo dieťaťu oblečie a ako vychováva, či aj toto treba riešiť? Každý nech sa stará o svoje dieťa, lebo niekedy mám pocit že tu sa vie každý lepšie postarať o to cudzie a hlavne riešiť cudzí život a svoj podhrabavat pod koberec....toto je net, realita je úplne niečo iné..
@galioska ja som necitala vsetky komenty, takze o tych, ze nemala mat deti ani neviem. Len tvoj mi padol do oka, ze tie, co nesli do prace su znudene a zblbnute, to je vsetko a tiez sa budem opakovat, ja som tu ziaden vyskum o psychickym poruchach deti neprezentovala. To ty si tu poukazovala na narusene matky...
@galioska HM,nepodložené výskumy? Ide o dlhoročnú pracu mojich kolegov a profesorov ktoru si nesmierne vážim. Trochu pokory by nezaškodilo..
@kristina2412 pokory pred čím, začni sebou, ja som nezavrhla ani jednu stranu ja som zažila obe strany, za mňa dieťa nepríde o nič ani v jednom prípade keď ide o milujúcich rodičov...
@lindusss2016 som si zvykla že tu sa číta len to čo chce a koho sa čo dotkne...
@lindusss2016 nikto netvrdil nič o psychických poruchach..obyčajná banálna otázka a jednoduchá odpoveď,kde je lepšie ročnému dieťaťu? Pri mame... otcovi...
@galioska ročne dieťa ktoré ostane pri matke nebude prežívať stres a bude poväčšine menej choré..
@kristina2412 jasné, ty si zažila, ty vieš👍
@bebe8888 tak..vacsinou mamicky, co sa hnali do prace pri prvom dieťati, pri druhom ostavali do 3r...
Ale volba je na tebe, ja, pokial by ma nenutili financie, by som do prace nesla.... A pokial by som.mohla, aj teraz by som brala.max.skrateny uvazok, je to velmi vycerpavajuce chodit do prace plus starostlivosť o deti a domácnosť..
V zahranici je vela.zien doma alebo robia len kratke uvazkt, tu ta zvacsa vycicaju tak,ze mladi nemajú energiu po praci, nieto este matky s detmi. Ako mna moja praca bavi, mam fajn kolegov, ale...
Ja som bola 5 rokov doma,deti prisli po sebe.Nelutujem ani sekundu,teraz je starsi 8 a mladsi 5 rocny.Venovala som sa im,vela sme sa hrali,hravo ucili a dobre sa citili.Tie roky odidu raz-dva a teraz sa uz len nahaname.No nie kazda si to moze dovolit..Je dolezite,aby si bola ty v pohode,vtedy bude aj dieta.
závisí od situácie...ja som do jasieĺ nastúpila v 13 mes. , a keď mal syn 3 týždne musela som odís´t do školy a on zostal s mojou mamou - srdce mi išla puknúť od žiaľu ,ale muselo tak byť....niekedy niet iného východiska...
@galioska áno viem
@kristina2412 hlavne si zažila, máš vlastnú skúsenosť👍😆
@galioska áno nech sa stará o svoje dieťa a teda nech nevypisuje komentár a ešte sa čuduje, že partner, muž nezdieľa rovnaký názor.ona sama sa pýtala aké to môže mať následky?mala príspevky za aj proti sama sa rozhodne.tak ako je každá žena iná a v materstve sa nájde, alebo zistí, že v robote jej bude lepšie ona vie prečo, že dostane plat, cíti sa pochopena, ocenena..tak aj každé dieťa je iné.
Jedno zapadne medzi partakov lahko druhé to horko oplace a nakoniec ho zlomia, lebo aj ostatné chodia a plaču vsetky.Vsetko záleží od povahy ženy a dieťaťa....len občas sa zabúda na emócie deti....a netreba zabudnúť, že tak malé dieťa sa môže citovo pripútať k ucitelke, opatrovateľke a viem o čom pisem.
@galioska áno mám moja dcéra bola prvý krát chorá keď mala 4 a namiesto toho aby som ju vliekla cez pol mesta do jaslí každé rano bola doma a nemala stres😂😂😂
@kristina2412 keď budeš mat aj inú skúsenosť napíš👍😀
@galioska nebudem,mám jasne stanovené priority😀😀😀😀
@kristina2412 ešteže ti ich výskumy potvrdzujú😆🙈
@galioska keď dosiahnes čo ti psychologovia mozeme sa o tom pobaviť😅😅😅

Moje posledné tri deti nastúpili po roku do súkromných jasieľ , overených a kvalitných . Do roka by som od dieťaťa na dlhšiu dobu neodišla. V prípade že by to zle znášali , riešila by som to inak . Adaptácia prebiehala súbežne s tým ako som vyberala starších súrodencov. Jasličky znášali veľmi dobre, najstaršia má 9,5 roka , je to vyrovnané a živé dievčatko , 5 ročná je ukecaná rozumná predškoláčka a 20 mesačný drobáčik vie množstvo vecí ktoré sa naučí iba v kolektíve detí . Žiadne plače, žiadne hysterické scény som v podstate nezažila. Možno je to tým , že už od mala sme trávili spoločne čas medzi množstvom ľudí . Trendy ktoré sú v západných krajinách že odísť od dieťaťa po 6 týždňoch , po troch mesiacoch považujem za katastrofu , jasle od 6 týždňov ... fuj .