Rozdielne názory o mojom nástupe do práce z RD.
Ahojte. Potrebujem poradiť a možno vidieť aj názor niekoho iného. Syn bude mat rok v auguste a od septembra by som chcela nastúpiť do práce . Bola som na rizikovom takze som uz 16 mesiacov doma a žiada sa mi ist medzi ľudí a aj finančne si trochu prilepšiť no moj priateľ s tým nesúhlasí . Maly by isiel do jasiel. Ked začnem s touto témou tak sa stretnem len s nepochopením. On je neskutočne staromódny.
@nickpick ešte raz, je to blbosť..
1.max materská je 30mesiacov+6si môže otec požiadať
2.ak sa nevrátis do prace a pred materskou si mala odpracovane, je to úplne rovnaký postup ako na sk, ideš na Ams a poberás podporu..
A áno, viem ze je téma o inom, ale oháňať sa tu takými nepravdami je tiež kus mimo 😉😉😉
Spokojná mama =spokojne dieťa 🙂 tiež myslím, že aspoň jeden z rodičov by mal byť s dieťaťom do aspoň dvoch rokov, ale nepovažujem to za ultimátnu nutnosť. V mnohých krajinách v zahraničí majú ženy materskú len pár týždňov po pôrode a po polroku sa bežne vracajú do prace, lebo taka je legislatíva. Niektoré si môžu dovoliť byť dobrovoľne nezamestnané a byť s deťmi dlhšie, ale nie je to rutina u všetkých.
Len toto je téma, ktorú si naozaj musíte vydiskutovat vy dvaja. Pozri, ak sa cítiš už doma stiesnena a nevyplýva na teba dobre byť na rodicovskej a izolovaná - viem to uplne pochopiť, nie všetky ženy musia byť nevyhnutne matkami na 3 plne uvazky a neznamená to automaticky, že nemajú svoje dieťa rady.
Z hľadiska správneho psychovyvinu dieťaťa je vždy lepšie, keď je dieťa tie prve dva roky s rodičmi. Neboj sa, nebude postihnuté ani nič, ak aj bude v jasliach, ale ak môže byť s rodičmi, je to vždy plus.
Ešte sa môžeš skúsiť spýtať muža či nechce využiť svoje právo na MD a aspon na toho pol roka ťa pri dieťati vystriedať - neprídete o peniaze, on ak normálne pracuje, tak bude dostávať materské a potom, po pol roku sa môžete rozhodnúť - bud dáte dieťa do jasiel (lebo aj partner uvidí, že nie je to sranda byť len pri malom dieťati a pochopí aj tvoj postoj) alebo sa mu to zapáči a môže ostať na RD on až do troch rokov dieťaťa a ty budeš pracovať.
Žijeme v emancipovanej dobe, ak sa ty chceš vrátiť do prace a muž nechce, aby išiel malý do jasiel, tak to spravte takto. Môj manžel bude tiež otec na materskej (u nás je to z pracovných dôvodov), ale som veľmi rada za to, lebo ja som na PN od začiatku tehotenstva a budem doma s malým tu zákonnú dobu 6 týždňov (a trochu viac) a tiež mi to lezie na mozog, že som iba doma
@elementissa jej partner nechce byť na materskej, nechce aby išla do práce, zrušil svadbu a nechce sa mu veľmi financovať svoju rodinu, už to tu predsa písala na predošlej strane...
@bebe8888 preto, že ročné dieťa má byť s mamou, nie s cudzími ľudmi, a to , že si bola na rizikovom asi si mala nejake problémy, čiže možeš byť rada, že vobec dieťa máš a nie už už vymýšľať, ako to nemozeš s ním vydržať,asi ešte na dieťa si nezrela a nevieš si vychutnať ten pocit blízkosti, lásky, čo ti da len to male stvorenie
tak zas další debilek... zenu chce mat doma, dieta doma, peniaze sa mu noc nechce na nich davat ale zabezpečené musi byt vsetko. Boze ja neviem, ci to maju podaktorí take vzory v rodinách alebo tu vyrastajú len egocentrici zvyknutí dat len sebe a pre seba. Tak ked chcem aby bola zena s deckom doma tak prasknem na stôl výplatu a gazduj s nimi. A nie okunanie sa aby nahodou nieco nemusel dat... by kopala do zadku niektorých
@bebe8888 samozrejme,ze keby sme boli manzelmi,tak to beries inak.si vinej pozicici.. manzelia podloa zakona o rodine maju voci sebe vyzivovaciu povinnost. Vy nie ste rodina teraz.Ty si prbuzna s vasim didtatom,on je bribuzny a ma povinnosti znovu le voci svojmu didtatu.Teda vasmu splocnemu v tomto pripade.Takze aku rodinu o akoze zabezpecuje? on ta vydrziava ako svoju milenku/obca,sko pise/ azicvi /co podla zakona aj moralne by mal a musi/ vas espolocne dieta
Je len ne teba,ci v konkubinate ches zit ,ci nie.Pretoze ty si podla zakona aj faktickynevydata matka samozivitelka.Zijuca sos polubivajucim ,otcom tvojho dietata
On nerma povinnost ta vydrziavat ani zivit.On ma predovsetkym vyzivovaciu povinnost voci vasmu splocnemu maloletemu dietatu.
Takze ak by sa nebodaj snim nieco stalo,tak ty nemas narok na vdovsku davku, nema snarok dedit,,nemas nartok vediet o jeho zdr ,stave,ak by ste mali nejaky majetok nadobudnuty,tak len podielovym spoluvlastnictvom
Vobec nie si prvne chranena,tak ako je to vmanzelstve aj vpripad erozvodu ,ke dne za urcitych podmenkok mozne prisudut x.manzelovi/manzeleke vyzivne po rozvode.. ci istu ciastku na uhradu nakladov ,aj ked nie su rozvedeni.
Takze takato je tvoja pozicia
Ty mozes ak ches amoralne s ati to neprieci, ziadat od neho istu mesacnu apanaz ako vydrziavanie .Aka ti ju dobrovolne da..nemozes si ju pravne vymoct.
@kristina2412 to prispevok na vyzivu a uhradu nakladov nevydatej matke za ur.c podmienok a lehoty...
to nie je vyzivne...
pleties si uplne pravne pojmy.a z toho vyplyvajuc e potom dosledky a nasledky.
@f333 nikto netvrdil že je to výživné,na to ako nevydata právo od neho nemá...
@kristina2412 ine je vyzivne ,poskytovane pravidelne a ine je prispevok na naklady nevydatej matky spojene len s stehotenstvom a zlahnutim.. tam je ten zakladny rozdiel, ze nevydata matka je povinna sa sama zivit... len ma narok od domneleho otca ak si ho v lehote uplatni/moze ziadat na ten prispevok aj predavok ako tehotna/ na istu davku spojenu s jej tehotenstvom a zlahnutim......tam je aj urcita lehota,do ktorej je mozne prispevok od domneleho otca ziadat...
inak je nevydata matka samozivitelka.a je povinna sa sama zivit .
takze ten od danej pisatelky prispevok navodzoval dojem,ze ma narok na nejaku formu vyzivneho ..... co nie je pravda....
kopia toho prispevku..
o 2 rokov dieťaťa ma vyzivovaciu povinnosť aj voči matke dieťaťa aj keď niesu manželia, dokonca aj keď spolu nežijú.... Teda aspoň to tak bolo pred par rokmi keď som bola v takej situacii
takze treba citat s porozumenim a pochopit podstatu problermu skor ako idem napisat nejaku reakciu,ze?
@f333 ty tvrdíš že nebude dostávať nič pravidelne?
Príspevok na výživu nevydatej matky. Ide o mesačne sa opakujúcu dávku výživného, ktorou je otec dieťaťa povinný prispievať nevydatej matke najdlhšie po dobu dvoch rokov najneskôr odo dňa pôrodu na jej výživu. Vyživovacia povinnosť tak je časovo obmedzená na dva roky, pričom jej začiatok je možné určiť najskôr dňom kedy nevydatej matke klesli po prvý krát jej príjmy v dôsledku tehotenstva. Najneskôr však táto vyživovacia povinnosť vznikne dňom pôrodu.
@kristina2412 ako som napisala , ide o davku -cize prispevok.... nie vyzivne.. , aj ked je lehota do 2 rokov, id eo inu davku ,ako vyzivne... ano,prispevok moze byt opakovany
toto je dolezite :
Na rozdiel od výživného na dieťa tak účelom nie je vyrovnanie životnej úrovne s otcom dieťaťa ale s pôvodnou životnou úrovňou samotnej matky. Výšku výživného samozrejme obmedzujú majetkové pomery, schopnosti a možnosti otca dieťaťa.
Cize ucelom nie je zivit matku dietata ako v manzelstve,ked zivotna uroven manzellov ma byt rovnaka...
ide o davku .pomoci nevydatej matke spojenej s tehotenstvom a porodom... nie ,ze s stara o dieta.. ci ma spartnera ,ako otva svojho didtata aon by mal povinnost ju zivit..... cize da davka obnasaaj jej vyzivou.. vitaminy a stravu , tehotenske saty a pod. spojenu stehotenstvom porodim...a ..je to davka zeny,co tehotnela a mohol sa jej znizit tym prijem....
takze ucelom danej debaty bolo poukazat na skutocnost, ze nevydta matka nama prvne postavenie manzelky,kd esa musi sama zivit,okrem istej situiacie,spojenej s tehotenstvom apordom,ked by s ajej v tej suvislosti znizil prijem a teda nedosahovala bby zivtnu urovnej pre stehotenstvom.
Ucelom vyzivneho medzi manzelmi je dosiahnutie uplne inej situacie.
tolko moje vyjadrenie k vceci....
@f333 ako píšeš,postavenie manželky je úplne ine. Avsak zákon dbá aj na slobodné matky a hoci sú o dosť v horšom postavení ako manželky neznamená to že od neho nebude dostávať okrem výživného nič...čiže vzhľadom na situáciu autorky by mal prispievať niečo aj jej ,do 2 rokov dieťaťa,keďže nastupom na RD jej značne poklesli príjmy
@kristina2412 problém je v tom , že kým prebehne súd , tak bude dieťa mať možno aj tri roky.
@maminuska tak to máš pravdu...aj keď si myslím že pokiaľ spolu žijú a vychovávajú dieťa a ona nemôže zarábať tak by to malo byť prirodzené že chlap jej bude prispievať.
@kristina2412 vobec si nepochopila podstatu zakona..tu ide len o dobu ,spojenu s tehotenstvom a porodom..nevydatej matky.to nema nic spolocne s tym,aky vek dosiahne dieta... tam je lehota,kedy najneskor mosi takato matka sa pravne dozadovat ttohoto prispevku..... precitaj si ak dokazes pochopit judikaturu k zakonu...
a v tom,ze nejaka milenka.,ktora splodi s nejakym muzom dieta mimo manzelstva by mala mat zakonom zarucene prva,ake ma namzelkas tebou nesuhlasim.A nielen ja..
Zakon o rodine a aj ustava predovsetkym zarucuju prava manzelsemu spojemu muza a zeny
A tak je to spravne aj pravne aj moralne...
@f333 očividne sa nechápeme ,nevadí: https://ficek.sk/vyzivne-na-dieta-a-dalsie-naro...
Aha,takže je v poriadku ak chlap narobí deti kade tade ,pošle 100 € výživné a žena staraj sa?
@kristina2412 nie je to v poriadku , ale zákon mu to umožňuje, on skutočne voči nej po druhom roku života nemá žiadne povinnosti . Len voči tomu dieťaťu .
Preto tu existuje inštitút manželstva.
@kristina2412 pritom plodeni su dvaja.. preco nevydata zena sulozi s kde kym?
avyzivne sa urcuje podla vysky prijmu,majetkovymch pomerov povinneho rodica...
tak nech anepldia zeny deti s nemajetnymi...
co ti mam nakto tvoj argumet napisat?
kazda zena ak je dospela apricetnaje zodpovedna za svoje konaie aj pri sulozi a vybere partnera...
@maminuska po druhom roku,tomu chápem ale pre dieťa by to znamenalo ešte rok doma...
@f333 nemusí to byť kde kto....kolko žien malo dlhoročného partnera, ktorý sa nakoniec zachoval ako hovado...
@kristina2412 millenka je milenka..ci s nim sulozi roky ci raz..
Kazda zena ma pozivat mozog ludovo povedane, pri vybere partnera.... pretoze nikto s anezmeni len tak.okrem situacie,ak dojde k zmene osbnosti na zaklade choroby... ci urazu hlavy apod.... takze poznanie partnera, ci su ti dvaja nazorovo a hodnotovo kampatibilny je mozne poznat vo velmi kratkom case...
prvda ked zeny mnie je vyzreta,labilna,tak to dopadne tak,ako citujem,ze pises.ze neskro zisti,ze je ´hovädo´inak hrozne vulgarne slovo pozivas...
no povedz sama,ktory slusny muz by chcel zenu,co sa takto vyjadruje? ty chces muza s takou hrubostou s prejavoch?
@f333 ako nazves chlapa ktorý odmieta prevziať svoj podiel zodpovednosti, nechá všetku starostlivosť na ženu,v dôsledku čoho je nutena ísť hneď zarábať a dieťa je odsunute do kolektívneho zariadenia ,hoc by mu bolo lepšie s mamou...?
A ver mi že ostane ženy by ho nazvali ešte kvetnatejsie...
@kristina2412 aba rodicia maju zodpovednost za svoje deti... ak si jedne z nich neplni vyzivovaciu povinnost ci starostlivost o deti a / rodinu v pripade manzeskeho zväzku/ vje to nezodpovedny rodic... tak ho nazvem ... kultivovane.. no mozno ine nekultivovane zeny s avyjadruju ako ty pises khvetnato..Ja to nazyvam hrubostou
Co s atyka toho,ze muz nechva vsetku zoidpovednost na manzelku, takzalezi aku zodpovednost.Pretoze v manzelstve su si partneri rovni, maju s apodelat spolu ba vychove deti aj fin.zabezpeceni rodiny.Zalezi na nich, ako si ulohy zadeliaVmanzestve su finacie splocne./ak nedojde k zuzeniu ci nevzniku BSM... takze ak finacie v rodinnom rozpocte chybaju, tak je samozrejme,ze musi aj druhy z manzelov finacne vypomost
To si mali rozmysleit pred splodenim deti,ci na to maju finacie ,aby jedne rodic zostal s didtatom doma a druhy pracoval
To kdeje napisane,ze manzelka musi zostat s detmi doma a len muz musi pracovat?
Zalezi na tom,aky majetny je kazdy z partnerov,ako sa dohodnu na fungovani rodinneho zivota....
Neviem,ako si ty predstavujes fungovanie manzelstva a vychovu deti.... to si musis potom polozit otazku,ci si zladenA vo svojich nazoroch s manzelom. Ale tu otazku si musis klast pred uzatvorenim mnanzelstva a plodenim deti.Ak mate na funfovanie rodiny rozdielne nazory, tak je jasne,ze vztah,manzelstvo nebude fungovat..
Vies ,zrela zena vie,co obnasa manzlestvo,matersvo,rodina.. skor ako sa tane manzelkou,matkou...... ze to stoji vela penazi, ,casu ,,porozumenia potrebam a moznostiam druheho...
Zen ysi casto myslia,ze mat dieti je ako mat hracku... place,to tak mam depresiu.. som dama s deckom,tak mam ´ponorku..idem pracovat, tak nechcem nestiham... .chcem byt doma...nech mmanzel prinesie peniaze.anajlepsie milenec .... nech mazivi... ved som matka .-...ach jajja.
takze pre taku nezrelu zenu je lepsie este si zaobstarat babiku.nie dieta....
@sweetlife001 to ale niektoré ženy berú ako svoje sväté poslanie byť matkou na 4 plne uvazky a celý život stráviť na materskej. Poznám také prípady z môjho okolia. Jedna pracovala naposledy pred 20 rokmi. 20 rokov je na materskej!!!!! 20 rokov!!! Samozrejme, náležite jej z toho hrabe.... Však ale ako si naplánovala, tak ma. Jej to vyhovuje, že nemusí robiť a len rodí ako na bežiacom páse. (zasa, nemá ich 10 😄) ale rozvrhla si to tak, že každé ďalšie dieťa po 4 rokoch, na každé mala predĺženú rodičovskú (lebo decká vkuse choré, do škôlky samozrejme nechodili) a s posledným je doma až do 7, lebo ten je najchorejsi zo všetkých... 🤷♀️ Tak ale ona to berie ako svoje zamestnanie - rodiť deti a starať sa o nich
@0silvia0 keď som písala ten príspevok, nemala som prečítanu diskusiu, len som reagovala na pôvodný post. Zaujal ma, ale nemala som čas čítať všetky strany. Teraz to čítam postupne... Hej, no som zvedavá ci z nej zachviľu nebude slobodná mamička 🤷♀️

@f333
@bebe8888 do 2 rokov dieťaťa ma vyzivovaciu povinnosť aj voči matke dieťaťa aj keď niesu manželia, dokonca aj keď spolu nežijú.... Teda aspoň to tak bolo pred par rokmi keď som bola v takej situacii