icon

Rozdielne názory o mojom nástupe do práce z RD.

bebe8888
13. aug 2019

Ahojte. Potrebujem poradiť a možno vidieť aj názor niekoho iného. Syn bude mat rok v auguste a od septembra by som chcela nastúpiť do práce . Bola som na rizikovom takze som uz 16 mesiacov doma a žiada sa mi ist medzi ľudí a aj finančne si trochu prilepšiť no moj priateľ s tým nesúhlasí . Maly by isiel do jasiel. Ked začnem s touto témou tak sa stretnem len s nepochopením. On je neskutočne staromódny.

janickacrazy
14. aug 2019

@bebe8888 jasle sú problém hlavne kvoli chorobám, sestra dala malého do jaslí v roku, nemal problém si zvyknúť, bol v pohode, učiteľky si ho chválili, že je dobručký, ale po niekoľkých mesiacoch ho musela dať preč odtiaľ, lebo bol neustále chorý, predtým, ked bol doma tak vobec chorý nebýval, sestra mu potom našla opatrovateľku, lebo ona musela ísť do práce kvoli finančnej situácii

bluka2
14. aug 2019

@nickpick No aj ja pracujem v AT a som na druhej materskej a aky úrad ma mal teda upozorniť? Poisťovňa, čo vypláca KBG?

nickpick
14. aug 2019

@bluka2 poslala som spravu s viac info.....

f333
14. aug 2019

@bebe8888 kedze uz viac nereagujes na prispevky k teme,co si zalozila, tak pokladam tuto tvoju temu skor za taku vseobecnu,ktora nastava v realite dost casto
Takze sa pozime na tvoj pripad z relneho uhla pohladu.

Ty si nevydata matka s diedtatom na rodicovskej dovolenke.Pravdepodobne zdielas domacnost so svojim milencom/ s pratelom sex zvycajne namame a ani splocne deti/ a otcom tvojho dietata.
Ty nemas ziadny pravny ani fakticky narok na vyzivovanie z jeho strany ,pokial ide o teba.On ma vyzivovaciu povinnost a je rodina s vasim splocnym dietatom.Takze pravne je pre teba uplne cudzim clovekom.Kedze nie ste manzelia, nema k tebe ziadnu vyzivovaciu povinnost.Takze fakticky ,ak potrebujes si zlepsit svoju finacnu situaciu, musis pracovat .Pretoze na jeho fin .potporu ty nemas narok a teda ak by prislo k nejakej necakanej udalosti,,tak nemasprvny narok na vyzivne na seba ci finacu pomoc od neho.Vsetko zavisi od toho,ci ta bude vydrziavat finacne, ci nie...ci nie.Je to vsak prvne nevymozitelne.
Takze z akeho dovodu on teba ziada,aby si nepracovala? jedine ,ze by ti zlozil na ucet istu dohodnutzu ciastku pre teba,aby si bola finacne kryta aj fakticky ,ak nepojdes znovu do prac.pomeru.
Ty pravdepodobne ani velmi na vyber nemas. AK by si bla majetna, tak tuto situaciu ani neriesis.Bez ohladu na to,ci myslis,ze jasle su vhodne pre dieta,ci nie.
No a co sa tyka partnerskych vztahov,ak uz pred manzelstvom ma par rozdielne zivotne nahlady na dolezite okolnosti ,co sa vyskytnu v zivote,tak nadej na uspesnost takehoto vztahu sa velmi znizuje.

Tu sa rozprudila debata o vhodnosti ci nevhodnosti dat dieta do jasli
Ak by islo len o takuto otazku, tak je jasne,.ze dieta v novorodenskom ci dojcenskom veku potrebuje mat pocit bezpecia,zabezpecene dolezite zivotne potreby,nie ho zavcas rana prenasat nikde na ine miesto,
Dieta si utvara vztah asi okolo 7 mesiaca s sobou, ci osbami, ktora je mu na blizku.To ale neznamena,ze to musi byt len bio matka.
Takze ak je pri dietati damas v jeho prostredi na par hodin niekto,kto sa jeho potreby aj citove dobre postara, tak dieta bude spokojne .A neznamena to,zeby s matkou/ci uz bio ci adoptovanou/ malo mat chadny vztah
Ako si to zariadia rodicia dietata,to zavisi od nic.od ich moznosti a faktickej situacie.

tu sa spominalo,ako v usa sa vyskytuju strellby studentov a deti v skolach a dava sa to do suvislosti stym,ze matky tam skoro pracuju.
Co je uplny nezmysel.Zila som isty ca v USA.Drviva väcsina zien ak aj pracuje,tak ma pestunky pre deti.Ziadne jasle ci pod.zariadenia.Tie z nizkych vrstiev, zvycajne nepracuju ,ked maju deti v utlom veku.Ziju s davok, ci nanizkej urvni, ked deti maju zle podmienky na svoj rozvoj.
Videla sok deti majetnych vrstiev ,ako su uplne vyrovnane,hoci mali pestunky ,hoci ich matky bud pravovali/prvnicky,lekarky ,archtekty, managerky apod/ alebo boli v domacnosti a aj tak mali pestunky.

Ale videla som aj deti menej majetnych vrstiev,ked matky boli doma,ale pre slabe podmetne prostredie a nevyrovnanost matiek/fin. a ine problemy/ tie deti boli nevyrovnane. To je podobne ako na sk..
Samozrejme,v oboch pripadoch sa najdu aj vynimky.ale su to len vynimky z pravidla.
A ta strelba v skolach ma uplne ine pozadie.,ako to,ze matky idu skoro do prace.

V zap.europe konkretne v de, zeny majetnejsich vrstiev ak aj pracuju,maju tiez pestunky,ci davaju deti tzv. tagesmutter.. to znamena,zene,co sa o maly pocet deti... 2-3 stara u nej doma...
Tie zo zien,co nebuduju karieru, pracuju napol.uväzku alebo su v domacnosti,pokial hlavne su deti v predskolskom c mensom skolskom veku.Len potom je problem sa zamestnat,ak je pauza v prac.procese velka... a PRETO AJ MAJU DOST NIZKE DOCHODKY POTOM...
Tie,ktore nerobia nejaku karieru,a maju nizsi prijem,davaju ano aj deti do jasli..a to v uplne utlom veku A ano, tie co si mozu viac finacne dovolit,davaju deti k tagesmutter... videla som uz aj matky,co davali dvomesacne baby .aj hned po porode par tyzdnov...

uplne nevhodne podla mna... ale casto z fin. ci dovodov obavy o stratu prac eneskor, , nemaju na vyber....alebo su nezamestnatelne a poberaju soc.davky....

bebe8888
autor
14. aug 2019

ano je pravda, ze voci mne nema ziadnu vyzivovaciu povinnost ale zatial zabezpecuje rodinu no su situacie ked zabuda na to, ze nemam prijem a ocakava, ze budeme fungovat ako predtym. Casto krat mu musim pripominat, ze on je ten co ma moznost zarabat a ja sa staram o dieta. Potom to nejaky cas funguje ale pride obdobie ked mu to opat musim pripomenut. Mam totiz nejake uspory a on o nich vie tak si mysli , ze ich zakazdym pouzijem. Cely zivot som bola sebestacna a teraz si pripadam ako ta, ktoru musia zivit tak preto rozmyslam o navrate do prace . Mozno keby sme manzelia tak to beriem inak. Ja viem, ze tak male dieta potrebuje mamu a samozrejme ratam a s tym, ze bude casto chore z coho mam uz Teraz stres. Rozmyslala som aj o opatrovatelke ale to sa mu tiez nepaci. Mam pocit, ze som v zacarovanom kruhu.

maminuska
14. aug 2019

@bebe8888 no možno keby ste manželia , prečo nie ste manželia ?

stela01
14. aug 2019

@bebe8888 úplne jedno či ste alebo nieste manželia nič to nemení na situáciiii , že si na materskej a nemáš taký príjem .

marca12
14. aug 2019

Zasnem,ake nazory su tu na jasle. Asi poznam len dobre jasle. Z okolia viem,ze jasle je to najlepsie miesto. Dieta sa tam vela nauci,vacsinou su uz moderne metody vyucby a budes len pozerat ako napreduhe a ze by boli deti zanedbane? To si snad robite srandu. Ale predsa rocne dieta by som nedala nikam. Najkrajsie obdobie,uzasne pokroky robia deti. Ak tak skor,ked by malo 2,5 roka. A treba brat do uvahy aj nazor otca dietata aj on je rodic,nielen ty. Ak nechce,aby si isla,zmente nejake veci u vas doma,aby si mohla obcas vypadnut a byt sama so svojim volnym casom. No na druhej strane znudena matka doma s dietatom je stokrat horsia ako pracujuca matka. Ale ani to nie je med lizat. Stihat robotu a domacnost.

marca12
14. aug 2019

A hlavne dieta este nema vybudovanu imunitu,pocitaj s tym,ze bude casto chore. Umozni ti zamestnavatel byvat doma? Aj to je dovod preco su matky s detmi doma. Zamestnavatelia netoleruju ocr ani dovolenky kvoli chorobe deti.

lenadka
14. aug 2019

@bebe8888 ročné dieťa zvládne jasle lepšie ako dvojročné. Osobná skúsenosť aj mi to v jasliach povedali. Malý nastúpil 2 ročný a adaptácia bola ťažká. Ročné si podajú z ruky do rúk a sú úplne v pohode. Ak máš možnosť a doma byť nechceš choď pracovať. Bude to lepšie ako byť frustrovaná na materskej. Držím palce 😘

kikusa008
14. aug 2019

@nickpick tak toto je čistý blud, jasne, ze sa do práce nemusíš vrátiť, lebo vraciaš príspevky😂😂som tu 11 rokov,, čerpám druhu materskú, ak už na pôvodné miesto nastúpiť nemôžeš, hlasis sa na úrad a spolu hľadáte riešenie.. Žiadne vracanie príspevkov 😂😂😂

maminuska
14. aug 2019

@stela01 bohužiaľ to jedno nie je. Sama pociťuje ten rozdiel .

sasa1310
14. aug 2019

@bebe8888 nedala by som do jaslí, ak by ma to financie vyslovene nedonútili urobiť. Mám deti väčšie. Ubehlo to ako voda. A tie 3 roky som rada, že som s nimi bola s každým jedným. To je nenávratný čas. Ten ti nik nevráti a 1 ročné dieťa fakt ešte kolektív nepotrebuje ako to niektoré píšu. Robiť budeš potom celý život. A tvoje dieťa bude len raz malé. Koľkokrát by som aj teraz vrátila čas a opäť bola s nimi doma. S takými maličkými.

viktorko4
14. aug 2019

@bebe8888 Deti máš male len raz. Robiť mozes cely život...

0silvia0
14. aug 2019

@viktorko4 stručné, výstižné... 👍

miui
14. aug 2019

Raz som sla okolo jasli v dazdi...pod odkvapom v kociku odparkovane babatko a tak strasne plakalo, dazd z odkvapu rovno do kocika...uz aj som im trubam zvonila ci su kompletne...a vraj najlepsie jasle v meste....nechcem vediet ako vyzeraju najhorsie...

janulicka24
14. aug 2019

Tazko povedat, no ja by som v tvojo pripade jasle neriesila a ostala by som s malym doma. To, ze chce ist ty medzi ludi, neznamena, ze dieta musi ist do jasli. Ono za to nemoze

0silvia0
14. aug 2019

@bebe8888 tvojmu partnerovi sa nič nepáči, má svoju predstavu, len škoda, že v tej jeho predstave nebola aj svadba s tebou😉

bebe8888
autor
14. aug 2019

@0silvia0 zrusil svadbu 3 mesiace pred svadbou.

0silvia0
14. aug 2019

@bebe8888 a aký mal dôvod? Ten tvoj chlap je nejaká dosť zložitá povaha 🙄

miui
14. aug 2019

@bebe8888 inak pozeram ze si tiez z Nitry...tak mam tip kam ircite dieta do jasli nedavat

danielahamar
14. aug 2019

Môj starší chodil do jaslí a dalo mu to veľa, bolo to pred 15r., je to proste vidieť, je samostatnejsi

bebe8888
autor
14. aug 2019

@0silvia0 vraj sa k nemu nespravam pekne. Vyhovorka aby sa nemusel zenit.

bebe8888
autor
14. aug 2019

@miui kam nedavat?

0silvia0
14. aug 2019

@bebe8888 no to vo vzťahu máte asi aj iné problémy ako rozdielne názory na jasle... Tak hádam sa on k tebe správa ukážkovo, keď tebe vyčíta nepekné správanie😉

bebe8888
autor
14. aug 2019

@0silvia0 idealne kazda by ho chcela 😉

salonka22
14. aug 2019

@derdia vy mate velmi zjednoduseny pohlad na svet, ak si myslite, ze nic medzitym nie je

nickpick
14. aug 2019

@kikusa008 tu nejde o to ci sa zena nemoze vratit do povodneho zamestnania, ale o dodrzani podmienky navratu do prace (povodnej ci novej) po dovrseni 2. roku dietata, mimochodom tema prispievatelky je o niecom uplne inom....

0silvia0
14. aug 2019

@bebe8888 zavideniahodne sebavedomie😬

maminuska
14. aug 2019

@bebe8888 nuž ja by som ho veru nechcela podľa toho čo si napísala. Ale tak každá má iné nároky .