Rozdielne životné vízie
Ahojte. Prosím nestalo sa vám ak áno ako ste riešili? Pochádzam spod Tatier (ale z otcovej strany som Bratislavčanka- tec je staromestan) ale neznášam to tam- zima, mentalita, nulové možnosti. V 18ke som odisla na VŠ a začala sa starať sama o seba aj financne. Do Bratislavy. Žijeme s mužom a dcérkou v Bratislave. Ja oveľa dlhšie ako on. Dcérka sa tu narodila. On však chce s bratom základat firmu. Nenapĺňa ho práca. Plus vidí víziu peňazí. Má na to aby to vyšlo. Problem je že by sme sa museli vrátiť pod Tatry. Vždy keď si na to spomeniem. Trhá má. Mne je tu v Bratislave dobre. Ten nádych kultúry, možnosti. Keby bolo na mne idem ešte viac na západ... Vždy som si myslela, že je jedno kde som keď som tam s človekom, ktoreho ľúbim. No zrazu mi to jedno nie je.. myslím si že aj pre dcerku je lepšie keď ostaneme tu. Má tú viac možností sa vyvíjať, robiť čo bude chciet. Veď pod Tatrami nie je ani len divadlo či korčuľovanie a to hovorím priamo o Poprade. Myslíte si, že náš vzťah je odsúdení na rozchod?
A inak mužovi ten jeho biznis ani nemusí vyjsť, podnikanie nie je istota a potom mozete dkoncit tak ze budete kazde euro otáčať. Nech si rozbehne biznis, moze dochádzať, kopu veci robit na diaľku (bez srandy, mam aj klientov co krizuju SR hore dole doprava doľava kazdy den) a uvidite. Ak mate nebodaj v ba aj svoje byvanie a zaujmy tak presadit sa inam a potom zase späť - no ja napr nemám rada takéto "behanie". Skor by som na rd/md isla s nim príležitostne na výlet a uvidela co a ako tam a rozhodla sa neskor.
@domibed my sme sa tiez kvoli financiam vratili z BA do rodnej dedinky na strednom Slovensku. Obaja to tu neznasame, zial vratit sa do BA je pre nas nerealne. Clovek si zvykne aj na sibenicu, ale ja tu nie som stastna. Navzdy budem brat Bratislavu ako svoj domov.
Kazdopadne, neviem ci je to dovod na rozchod.
Ja som pred rokmi nahovarala muza, aby sme v BA ostali, on ma prehovoril k navratu domov a teraz to lutuje.
@domibed úplne chápem tvoj postoj. Osobne si tiež myslím, že pre budúcnosť dieťaťa/detí je lepšia voľba BA. Treba sa na to pozrieť pragmaticky. Áno, dievčatá majú pravdu, že krúžky sú všade. No dieťa rastie, v BA sú lepšie školy, dostupnosť služieb, lekárskej starostlivosti, lepšie brigády, pracovné príležitosti, lepšia dostupnosť do okolitých štátov na štúdium, prácu, rodinu a následné stretávanie sa s rodinou na SK, človek tu stretne široké spektrum rôznych ľudí kultúrne, nábožensky, sexuálne iných. To ho formuje si myslím.
Ja aj môj muž sme obaja z BA. Ja z paneláku, on z veľkého komfortného RD, kde nechýbalo nič. Aj hospodárske zvieratá chovajú. Áno v BA.
Spolu sme začali žiť v byte mojich rodičov, bez mojich rodičov. Odsťahovali sa do menšieho RD tu v BA, ktorý si poctivo budovali cez 20 rokov. Obaja sú to ľudia z dediny z veľmi zlých pomerov. Z BA odísť už nechcú.
Rozhodli sme sa pre kúpu vlastnej nehnuteľnosti. Zvažovali sme veľký priestranný byt v paneláku pôvodný stav. Rodinný dom s dostupnosťou do BA. A potom starý vinohradnícky dom okolo PK.
Na chladničke bol papier. Kde bolo plus a mínus za každú jednu možnosť.
Našťastie vyhralo rácio aj u môjho muža a zvolili sme byt v pôvodnom stave v BA. Škôlku máme pod oknom. Školu zhruba 15 min. Tá sa teraz stavia. Prácu som mala 5 min od domu muž cca 20 min. podľa cestnej premávky. Bývame v blízkosti Karpát. V meste sme zhruba za 30 min. Milujeme staré mesto, nábrežie, kultúru, podniky. Prírodu si užijeme aj tu a potom na výletoch. Len už nech prejde COVID a nech si môžme opäť užívať jeho pohostinnosť.
Z mužovej strany doteraz neprijali to že sme v paneláku. Všetkých súrodencov máme v okolitých obciach.
Keď budeme mať odrastené deti, predáme to tu a pôjdeme do niečo mini pidi priamo v BA. Kde budeme mať úplne všetko pod nosom. A áno Bratislava má aj veľa nedostatkov. Veľmi veľa. Nie každý je stvorený pre mestský život.
Radím ti, plus a mínus. Objektívne. Aj ty a aj muž. A ja by som hlavne pozerala na záujem dieťaťa.
@domibed, podľa mňa tvoj muž neuvažuje rozumne. Výrobnu môže mať kľudne pod Tatrami, ale väčšinu zákazníkov bude mať na západe, tam budu chodiť prezentovať, uzatvárať zakazky, montovať, vybavovať reklamácie... Takže ak bude úspešný, bude to de facto vyzerať tak, že budeš sama sedieť pod Tatrami a muž večne v tramtarii.
Hmm je tazko radit, kedze na tom sa musite podielat obaja. Kazdopadne kde kolvek bude rozbiehat biznis, bude malo doma, tak by mal prihliadat aj na to, aby vam bolo dobre a mali ste po ruke vsetko co potrebujete
@simca06022011 nijak extra. Vždy mu dá protiargumenty či chcem navždy bývať v dvojizbovom byte a žiť z mesiaca na mesiac v Bratislave alebo niečo viac .. akože keď rozbehnú firmu ...
@domibed no ved nech rozbehne a pridete do vily pod Tatrami. Rozbehnut firmu a zarobit su dve rozne veci. Ja neviem, na jednej strane podporit ho v podnikaní je ok, ale stahovat sa hnes hore dole mi pride tiez zase dost...
@simca06022011 máme bývanie ale len dcojiBak. Ak by sme sa tu usadili tak by sme aj tak museli do väčšieho.on to tu nechce predať . V Poprade by sme boli v podnájme alebo poriesili starostlivosť o môjho dedka kde Vyšné bývali pri nom..
@simca06022011 že by sme akože zostali my s dcérkou v BA kým by on rozbehol biznis?
Ak je manzel sikovny tak nech ide do Popradu rozbiehat firmu a budete sa stretavat raz v PO raz v BA. Casom sa ukaze kam sa prestahujete definitivne..
Zasadne pravidlo v partnerstve je take, ze nesmiete vzajomne podupat svoje sny, cize ak chce stavat drevodomy v Poprade tak nech ide a nebrante mu v tom. A taktiez sa rodina ma prisposobit tomu kto viac zaraba ak sa nedohodnete inak.
@silvike Ja uz mam v tom chaos, koho muz robi v TA3?
@autorka Treba si to premysliet. Ty stratis prijem a tvrdis ze vela prac prilezitosti pre teba v PP nebude. On bude rozbiehat svoj business, ale ten mu tiez nemusi vyjst... je to v dnesnej dobe trochu risk. Aspon jeden by vzdy mal mat stabilny prijem...
Určite by som sa nerozdelovala, že ty Ba a muz PP. To vás ešte viac rozdelí. Sla by som s nim zit do PP, Ba je otrasne miesto na rodinu a teda vidim tu všetko, len nie pohodovy život. BA je dobra, ked si študent alebo si užívas po skole a mas dobru robotu, riesis kariéru apod. Inak otras. Kultúra? Kde, ved je furt všetko zavrete, uz druhym rokom a podla tempa ockovania to tu zatial ruzovo nevyzerá, ved ani restiky ani bary, nic. Mesto duchov. A v lete v uliciach len ozrati študenti a turisti a kooopu homelessakov. Neviem, veľmi cierno hodnotís ten východ, ako uz bolo spomenuté, sla by som za kultúrou do KE, po uvoľneniach ( hoc aj dva krat mesacne), na nakupy do Poľska a nasla by som si skrz koníčky kamosky v PP. A zacala podnikat s materskym centrom tam, aj keby si len dve deti tam mala, zo začiatku. Lenže ano, je to ťažké, ako kazdy novy začiatok. Ale nie nemožné.

@domibed a on sa ako stavia k tomu ze ty späť nechces ísť? Lebo podstatne je ako sa dohodnete vy.
Ja som v ba žila a popravde mne to tam tiež vyhovovalo. Keby som vrátila cas, nevratim sa do BB ani omylom, aj za cenu ze by moj chlap protestoval, lebo on je taký "dedincan", zil aj v inej "metropole" a jeho aktivity tam tiez boli len praca, nejaká reštaurácia a domov a vikendy u mamičky. Cize takej povahe je dobre hocikde, najlepšie tam kde nestravi hodiny cestovaním a nie je tam kopa ludi😁 ľudia sme rozni a kazdy si bude obhajovať svoje, v pripade BA sú tie názory kadejaké 😁 Ja som si veľké mesto vždy užívala a tie dedinské spory, nuda ma neskutočne stresuju...
Inak dieťaťu je to jedno, vyžitie ma aj na poslednej dedine ale napr s krúžkami je to na figu... Plus zase na obranu popradu za vyzitim viete aj cestovať, aj ked na zapade je viac možností (v kazdej oblasti), a je tam krásne okolie.