Rozdielne životné vízie
Ahojte. Prosím nestalo sa vám ak áno ako ste riešili? Pochádzam spod Tatier (ale z otcovej strany som Bratislavčanka- tec je staromestan) ale neznášam to tam- zima, mentalita, nulové možnosti. V 18ke som odisla na VŠ a začala sa starať sama o seba aj financne. Do Bratislavy. Žijeme s mužom a dcérkou v Bratislave. Ja oveľa dlhšie ako on. Dcérka sa tu narodila. On však chce s bratom základat firmu. Nenapĺňa ho práca. Plus vidí víziu peňazí. Má na to aby to vyšlo. Problem je že by sme sa museli vrátiť pod Tatry. Vždy keď si na to spomeniem. Trhá má. Mne je tu v Bratislave dobre. Ten nádych kultúry, možnosti. Keby bolo na mne idem ešte viac na západ... Vždy som si myslela, že je jedno kde som keď som tam s človekom, ktoreho ľúbim. No zrazu mi to jedno nie je.. myslím si že aj pre dcerku je lepšie keď ostaneme tu. Má tú viac možností sa vyvíjať, robiť čo bude chciet. Veď pod Tatrami nie je ani len divadlo či korčuľovanie a to hovorím priamo o Poprade. Myslíte si, že náš vzťah je odsúdení na rozchod?
@domibed ja som tiez popradcanka a uplne opacny pripad ako ty. zili sme niekolko rokov s muzom v ba, ale ja som tam trpela. a uz vobec som si nevedela predstavit, ako budem v takom prostredi vychovavat svoje deti. muz o navrate domov ani pocut, lebo v tom case tu neboli ziadne normalne pracovne moznosti. nakoniec sme sa prestahovali spat do pp a vsetci sme tu spokojni, do ba by ma uz nikto nedostal. takze ak to naozaj tak necitis, ze by ti pod tatrami mohlo byt dobre, skuste sa s muzom dohodnut na nejakom kompromise ohladom jeho firmy.
@desore aha, cize kto zaraba rozhoduje?
A mozno prave v BA ma ona tie moznosti aj karierne rast. On si pojde robit svoju karieru a ju umiestni k sporaku + nech si hlada nejaky job za 700 v hrubom. Ake ma ona tam moznosti mat lepsiu pracu, viac zarabat? Ci tym ze je zena tak kinder kuche kirche?
Prepac, ale nerozumiem preco zeny takto v nasej spolocnosti dehonestujeme. Dost ze sa obetuju na par rokov a su s detmi doma, ked su velmi malicke a verim, ze to spravi mnoho zien rado lebo tie deti lubi, este aj potom ich staviame do role, ze ich kariera nie je dolezita.
Inak, dost zien dnes uz zaraba viacej ako ich partneri, napr. aj ja, ale je to aj vdaka tomu, ze mam pri sebe muza, ktory za mnou stoji, podporuje ma, miluje ma. Pravdaze to musi byt vzajomne.
@zmrzlinka2021 To som nepovedala, ze zena ma stat za sporakom. Holt, ak muz pojde do TA3, bude musiet nosit nielen suknu aj nohavice.
Ja nie som putka domaca, dokazem zarobit slusne peniaze, ale ked je dieta chore, vzdy vsetko zostava na pleciach matky.
Ake velke su tvoje deti?
@eternity24 áno ale všetko je to mimo Poprad. Napr. ja som ako dieťa snívala o krasokorčuľovaní. Nestalo sa. Neboli peniaze aby ma vozili rodičia denne alebo niekoľkokrát do týždňa do SNv. V BA chodí autobus každú minútu niekde.. zatiaľ čo keď som pre asi tromi rokmi chcela ísť v sobotu autobusom z PP d KK a nemala dostupné auto išiel až jeden za doobedie 🤭
@zmrzlinka2021 no mojou ambíciou by bolo otvoriť súkromnú škôlku, lebo iná možnosti na východe nie sú... Na miesto v štátnej kde po deťoch vrieskaju učiteľky sa čaká kým dôchodkyne nejdú do dôchodku. Tam sú miesta plne.. zatiaľ čo v BA hľadajú učiteľku na každom kroku.
@matovicova teoreticky nemusí.. chodil by na tyDnocky len som nechcela brat malej čas s otcom.. predsa len je rozdiel keď s ňou bude každý deň a rozdiel keď len dve a pol dňa v týždni... A kým nie je dostávam diaľnica tak kaDy deň by nedal cestovať 7 hodín..
@benit nie .. respektíve pre neho je top argument naše zabezpečenie a vízia firmy. Tým že som učiteľka tak mňa tabuľka karierovo nepustí.. iba ak by som otvorila nejakú škôlku súkromnú... Ale.ani tých miest nie je v Poprade veľa.. tam je úplná. Iná situácia ako v BA kde kaDa škola hľadá učiteľa ... On sa proste cíti ako hlava rodiny, ktorá chce zarábať na nás... Tým že sme chceli viac detí, a teda na dlhšie by som mala byť bez príjmu...
@benit nedá. Jeho baví tvoriť, s bratom robia drevostavby, altánky, drevodomy, profily.. každykrst keď sme doma robí s ním na zákazkách. Tu v BA nemajú priestory na dielňu, drevo je tu drahšie, hala na uskladnenie by bola tak isto nevýhodná.. zákazkovo sa expandovať dá. Ale výrobnou nie, nebolo by to výhodné.
@lucia147852 preto som sa pýtala tu. Chcela som vedieť čo najviac skúseností .. lebo sa obávam aby sme tym riesenim ktoré nájdeme sa navzájom neodcudzili. Samozrejme teraz nejdem žiadať o rozvod alebo neviem čo. Len mám obavu z toho či časom nebudeme ako dvaja cudzí ľudia, ktorých sny sa proste rozchádzajú...
@zmrzlinka2021 on si myslí že nám tým pomáha... Že sa budeme mať lepšie... A on sa vlastne obetoval podľa jeho slov doteraz že bol tu, že za mnou prišiel.🤷
@tomas115 tohto sa presne bojím... Že teraz je menej štastny muž. Na východe budem ja. Neviem možno si zvyknem.. hoci ťa predstava má desí... Nechcem si len tak zvyknúť.. chcem byť proste šťastná. Mne stačí hlúpa prechádzka po starom meste, vidieť tu históriu čo dýcha z budov, pocut tu multikulturu v uliciach a mám dobité baterky na celý týždeň.. v Poprade budem pocut tak maximálne turistov z Tatier a históriu chodiť čerpať do kostola sv. Egídia lebo inak Poprad nejakú extra históriu nemá, skôr to bolo priemyselné mesto, nie kráľovské..
@domibed som pôvodom z PP a odsťahoval som sa na východ. Spomínam si keď som študoval v Bratislave tiež ma veľmi očarila. Potom keď som sa po škole vrátil do PP bol som sklamaný čo je to za diera. Lebo som Poprad porovnaval so zážitkami v BA. Mentalita je v PP ozaj čudná. A to som rodený Popradčan a takto hovorím. To viac na východ je to lepšie. Prešovčania sú najsrdečnejsi ľudia. A Kosice sú blízko tam sú možnosti. Dokonca sú ako mesto krajšie ako BA. No to sú subjektívne názory. Mne napríklad na BA vadí ten ich až prehnaný materializmus a hodnoty. A namyslenosť podobne ako keď sme nadavali na Prahu. Keby tam neboli východniari tak im na východe nezáleží. A pre nich je východ aj Brezno. No nikdy by som sa Bratislavy nevzdal ako hlavného mesta. Ma to byt výstavná skriňa a patríme k ním aj keď im na nás nezáleží. Všetci múdri a úspešní sú tam takže majú niekedy aj právo byt namyslení. Najlepsi odborníci sú tam možnosti sú tam a dalo by sa pokračovať aj v superlatívach aj v hanení. Čo mi ale na BA najviac vadí je cena. Cena bývania nezodpovedá úrovni ktorú poskytuje toto mesto. Preto veľa ľudí ide do okolia. Ak vy ale máte bývanie už vyriešené tak ísť do PP je určite ísť do horšieho. Z hľadiska perspektívy pre deti. Ale nie je to zase tragédia. Už som sa zamotal napíšem ti zajtra skôr o tom ako sa vnutorne k tomu postaviť a nebudem ťa presviedčať o kvalitách východu to máš asi ujasnené.
@desore dobre, ale na vyšších pozíciách (a ani nemusia byť vyššie, často stačí odborné, proste nieco navyše vedieť okrem angličtiny a MS Word a pod.), ti nikto zvyčajne nebude hovoriť, že o ktorej máš začať, nikomu nemusíš nič extra vysvetľovať, keď si odskočis, stačí, že prídeš na dohodnuté stretnutia a spravíš prácu načas
@domibed predtym si spominala len firmu, teraz pises, ze manzel sa asi v ba neciti stastny. ja ho uplne chapem. ba nie je mesto pre kazdeho. moje skusenosti - som tiez ucitelka, tiez sme sa vracali do pp s tym, ze s robotou to bude tazke. ale nakoniec sa nasla. a poznam kopec mladych bab, co sa zamestnali ako ucitelky v skolkach. ale jasne, v ba si mozes vyberat. a co sa tyka krasokorculovania, tak tusim po cca 50 rokoch sa prave teraz aj v pp zacina rozbiehat krasokorculiarsky klub. a co sa tyka deti, my ked ideme do ba, tak moje deti sa vzdy uz tesia naspat domov pod tatry. nie su zvyknute, je to pre nich velkomesto, prilis vela ludi, ruchu. takze nezdielam nazor, ze ba dava detom viac moznosti. je to skor podla toho, kto je na co viac orientovany. pp ponuka zase ine moznosti.
to su podla mna len vyhovorky a podla mna je zvlast pod tatrami tej kultury a moznosti dost ako sa vyzit. ako tak ako si chcela zmenu ty, tak ju chce aj on a ak ma taku viziu ako hovoris, no preco to neskusit. ono je aj ine ak tam budete spolu
@domibed manželstvo a takisto partnerstvo je o kompromisoch. Manžel urobil kompromis keď ostal v Ba s tebou . Chapem ho, že si chce splniť sen a skúsiť roztočiť veľký ,,biznis" . Pozri veď to nemusí byt navždy . Ty mas dieťa malé teraz tak sa prisposob teraz ty . Aspoň na dvaja - tri roky kým budeš na materskej a potom uvidíte ako ďalej. Potom môžte ísť naspäť do Ba kde sa budeš môcť aj ty realizovať...myslím, že teraz keď mas dieťa malé je aj tak jedno kde si aj tak má dieťa režim a každý deň neviem aké výlety robiť nemôžeš. Za dva roky sa toho môže veľa zmenit. Chapem ta , že chceš byt šťastná ale zit s frustrovaným partnerom kde v každom druhom jeho pohľade budeš vidieť výčitku, že ste to aspoň neskúsili tiež nie je vyhra.A zit tak, že on bude chodit len na víkend domov je podľa mna začiatok konca každého manželstva...česť vinimkam, ktoré to ustali..

@simsalabim VŠAK PRAVE 😂 ďalej by som nešla ani omylom