icon

Rozdielny prístup k výchove a problémy s rodičmi

isabelltrutz
8. dec 2015

Ahojte, mám problém, s ktorým by som potrebovala poradiť, resp. aspoň počuť vaše názory. Máme dvojročnú dcérku, ktorá je od malička náročné dieťatko, ale to pozná asi veľa mamičiek. Zvládame ju ako sa dá, niekedy je to náročné, keď len celé dni mrnčí a nespí (už takmer vôbec nespáva poobede a večer ide spať aj o 22:00), ale snažíme sa. Čo mi však leží na srdci, sú vzťahy s rodičmi. Nemáme vôbec nikoho, kto by nám s ňou pomohol. Cudzích ľudí nezvláda ani kolektívne zariadenia, skúšali sme to a skončilo to zdravotnými problémami. Preto ak náhodou potrebujeme postrážiť (nie aby sme šli von, to sme ešte nikdy neboli, ale len ak potrebujeme vybaviť niečo), tak máme iba jedných starých rodičov, ktorí bývajú kúsok od nás. Malá ich má rada a veľmi dobre si zvykla, problém je však v tom, že majú úplne rozdielny prístup k výchove ako my. Všetko jej dovolia, môže sa aj hojdať na lampe, nikdy jej nepovedia nie. Ona to dobre vie a riadne ich cvičí. Bolo by mi to jedno, keby to potom nevyžadovala aj po nás. Akonáhle je so starými rodičmi, správa sa k nám neadekvátne, je strašne rozbláznená a keď jej niečo nedovolíme, robí neskutočné scény (reve a hádže sa o zem, bije nás a ničí veci). Vždy chce to, čo jej dovolili starí rodičia. Teda ak namiesto obeda zjedla dve čokolády a balík cukríkov, tak keď ja jej to nedovolím, sú z toho strašné scény. Tiež keď jej neumožním hádzať kamienky do kanála uprostred cesty, kde chodia autá, tak máme konflikt. Skrátka takýchto situácii je veľmi veľa. Ja som k nej trpezlivá, ale nemôžem jej dovoliť všetko, potom je nezvládateľná. Taktiež vyžaduje neustálu pozornosť, pretože starí rodičia sa od nej ani nepohnú, len sa s ňou hrajú a hrajú (čo je výborné, ale nevidí skutočný život, teda že treba robiť aj veci doma alebo sa aspoň najesť či ísť na WC).
Skúšala som na túto tému hovoriť so tarými rodičmi, že by sme sa mali viac zladiť a hoci ju majú radi, nemali by jej všetko dovolovať a veľmi ju rozmaznávať, pretože sa to potom vypomstí vždy nám. Ich postoj je však taký, že buď budeme akceptovať ich prístup, alebo nám malú už nepostrážia. Neviem preto, ako sa k tejto situácii postaviť. Sú to jediní ľudia, ktorým môžme dať dcérku ak potrebujeme ísť nakúpiť alebo niečo (ona nevydrží ani v obchode, nie to ešte na úrade alebo v banke), avšak bojím sa, aby to nebolo na škodu. Ako by ste sa zachovali? Za každý názor budem vďačná.

alaguema
8. dec 2015

@isabelltrutz ak rodičia nechcú rešpektovať tvoj spôsob výchovy, tak ich jednoducho neprinútiš. Neviem, akú radu v tomto smere očakávaš. Nikto nemá návod na to, aby iní robili veci tak, ako on chce. Jednoducho ak rodičia nechcú zmeniť prístup, tak máš len dve možnosti - akceptovať to a znášať následky, alebo vymyslieť inú au pair, ak teda nemôžeš to dieťa brať so sebou. Ale predpokladám, že vybavovačky neriešiš denne a ste dvaja...tak neviem, je to len príležitostné a sporadické, nie? Nejaká slečna na občasnú výpomoc?

hanka_april
8. dec 2015

@isabelltrutz a ked si rodicom povedala, ze to ohrozuje dcerino zdravie, ze je vlastne "chora" (mozes to trochu prehnat, aby si uvedomili vaznost situacie) tak na to nereaguju?

20tanicka20t
8. dec 2015

Mám syna,ktorý nemá žiadnu diagnózu..ale jednoducho vstava okolo 8 pol9.. A tiež nespráva cez obed a ide spať aj o 23tej niekedy..keď ho dam o 19tej spat tak nezaspi leži alebo pozerá rozprávku ale zaspať sa mu nedá..jednoducho sú deti ktoré nepotrebuju toľko späť stačí im aj keď si len polezia..

taty
8. dec 2015

@isabelltrutz ale ja som nechcela pisat o diagnoze ci vytahovat s teba o co u vas presne ide.Asi som zle napisala svoju odpoved a tak sme sa nepochopili.To ze je urcite niekde skupinka s vasou diagnozou tak ti lepsie poradia ako zvladnut babku a dedka ako to riesia tie rodinky popripade ako zvladli zaclenit babku dedka do pomoci a podobne 😉 Vies ja mam doma introverta ale fakt takeho co keby nemusel tak z domu nepojde ani keby bomba vybuchla + je este aj narocny na stravovanie kedze je vegan. No to ze je stale v knizkach a preskakuje rocniky v skole je tiez kapitola a prave preto som si nasla na nete rodinky ktore to maju doma podobne a lahsie sa mi tam debatuje o mojom dietati kedze maju podobne skusenosti. A tiez mi poradili aj ohladom toho ako na babku ci dedka aby to dieta nenechali sediet len doma ked je tam na prazdninach lebo inak by bol mesiec zavrety doma. 😝

beatrice1607
8. dec 2015

@isabelltrutz Fiha, tak to uplne chapem.
Len skoda ze neporadim ako na starkych.. Ako dospeli by mali vediet tieto veci chapat.
Celkom nechapem ich postoju.
Zda sa mi, ze pracuju na tom, aby ste tam dcerku nedavali..

sense
8. dec 2015

@isabelltrutz mame v rodine autistu a tam plati rezim dna...pokial sa chcu vyhnut zachvatom al. Ich aspon eliminovat musi byt denny rezim dodrziavany....takze ecerke musite spravit rezim a potom sa ho snazit drzat co najpresnejsie...samozrejme sa treba plne prisposobit dietatu ...diagnodtikovany bol v troch rokoch...

sense
8. dec 2015

Takze treba s tou diagnozou oboznamit aj rodicov a anjalepsie 8ch zobrat za odbornikom ked pojdes s dietatom na kontrolu...

isabelltrutz
autor
8. dec 2015

@alaguema Nie je to samozrejme kazdy den. Len mala tazko znasa cudzich ludi, dlho si na nich zvyka, lebo neznasa nove veci. Preto neviem, ci by au pair zvladla. Ale vyskusat to mozeme.

isabelltrutz
autor
8. dec 2015

@sense Rodicia o diagnoze vedia. Niekedy ju popieraju a niekedy sami hovoria, ze treba voci malej pristupovat specificky. Babka sa aj snazi dodrziavat pravidla a rezim, ale dedko je svojsky. Jemu je rezim ukradnuty, zoberie dieta aj poobede do krcmy na pivo alebo si robi co chce. Mala mu skace po hlave, co si vypyta, to ma. Ked povie nespat, tak potom spat nejde. Ked chce namiesto obeda cukriky, tak ich ma. Este ju vzdy tak rozblazni (asi aby bol za dobreho), ze je potom cela hotova. Ja chapem urcite rozmaznavanie, ale nemusi to mat medze? Preto sa na to pytam. Zaujima ma, ako to je v inych rodinach. Ci si stari rodicia mozu robit co chcu alebo dodrziavaju urcite zasady, ktore rodicia maju (pripadne aj pravidla, ak ich dieta potrebuje ako to nase). Lebo mne sa to nepaci. Ale neviem s tym pohnut, bud to budem akceptovat alebo sa so mnou stari rodicia ani bavit nebudu.

skoricaxx
8. dec 2015

Ahoj, ja som toto prestala riešiť sú u starých rodičov ak im to oni dovolia tak prečo nie....ale ked su so mnou tak sa budu spravať tak ako vyžadujem ja. Ano deti mali na začiatku reči že dedko im dovolí hento a hento...ale ja nie som dedko a ked som bola taka ako ty tak by mi to tiež nedovoli. ......Som zla a neviem čo ano som tvoja mama. lubim ťa a ty nemáš na výber......... Aj takto sme sa s tým pasovali mi.

isabelltrutz
autor
8. dec 2015

@20tanicka20t Vidis, a podla niektorych matiek tu v uvode diskusie nie si normalna, lebo nevies vychovavat vlastne dieta. Ja takych poznam pritom viac, niektore deti toho spanku nepotrebuju tolko. Ale tie, co maju spacov, potom nadavaju na tie ostatne, ake su neschopne. Oni by si so vsetkym poradili, aj s migracnou krizou. Su to skratka supermatky.

hanka_april
8. dec 2015

@isabelltrutz a keby si im skusila nechat malu " na milost" napriklad na vikend cely? Aby bola aj cez noc? Nech si zaziju, co to je aj znasat potm vecer nasledky a nielen na par hodin? Viem, ze by si trpela najviac ty, ze by ti bolo smutno atd, ale ja by som to skusila, ak by boli ochotni...... 😕

taty
8. dec 2015

@isabelltrutz to ze nie som super matka ja nijak neriesim ,aj ked mne kazda na zaciatku to moje zavidi a to dost prudko, ale az do momentu az to moje neotvori usta 😀 -ja mam doma totiz Kosticku v muzskom podani. Takze nech ta netrapi ze to tvoje zivsie je ine,kazdy sme nejaky a to ze niekto iny to je predsa normalne;Ak ta zas bude niekto riesit a davat rady alll ako supermama tak nech si to riesi pri tom svojom.

evulik858
8. dec 2015
Používateľ evulik858 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od evulik858.

stari rodicia su predsa uz raz taki.. svojim detom kazali, vychovavali a teraz maju vnucence a tie chcu rozmaznavat. Treba im vysvetlit ako svoje dieta vychovavas a ze si neprajes aby ho az tak rozmaznavali 🙂

katarinapekna
Odpoveď bola odstránená
taty
8. dec 2015

@katarinapekna ty si pekna tava a to pisem este slusne lebo inak by to bolo asi zrusene adminom. Tebe asi nic nehovori sukromnie ze? Zakladatelka nechcela verejne pisat diagnozu a mala asi na toto dovod,Ty ked nevies respektovat ludi, budes dost nestastny clovek . Lutujem ta aj ked si o tebe myslim to co je nepublikovatelne verejne.

isabelltrutz
autor
8. dec 2015

@katarinapekna Skus publikovat aj to, co si napisala ty. Ja by som si v zivote nedovolila vypustit z ust, ze len ja viem nieco najlepsie a ked niekto nezvlada dieta s urcitym postihnutim, tak je debil. Ale ty mas patent na vsetko, ty by si to urcite zvladla, pretoze si dokonala. Asi si v zivote este nezazila taku situaciu a potrebujes trochu prebrat k zivotu. Ja obdivujem vsetkych rodicov, ktori vychovavaju ci uz mentalne alebo telesne postihnute deti a nikdy by som si nedovolila ich sudit. Lebo len oni vedia, ake to je tazke. Ale tato krajina je plna hrdinov, ktori by to zvladli ovela lepsie ako oni a este im to pridu vykricat na forum ako toto. Gratulujem katarinapekna, urcite si krasna (ako si si dala uz len do prezyvky, asi sa mas fakt rada) a aj uzasna mama. Skoda, ze my ostatni nie sme dokonali...

isabelltrutz
autor
8. dec 2015

@taty Dakujem taty. Ja som to nechcela prezentovat verejne, pretoze este sami nemame potvrdenu diagnozu, ale lekari uz vedia, ze je nieco v neporiadku. Ale tu sa to neda. Pretoze hned ta zacnu vsetci lincovat, aka si zla matka a nezvladas svoje dieta. Pritom robime maximum, co sa da. A nestazujeme sa, nezavidime. Len sa niekedy ocitame tiez v situacii, ktoru nevieme spravne vyhodnotit. Vychovavat take dieta je na 24 hodin denne, 7 dni v tyzdni. Napriek tomu, ze som uz skoncila v minulosti v nemocnici na infuziach kvoli celkovemu vycerpaniu, neziadam o ziadne volno na masaz alebo manikuru. Chceli sme len pomoct, ked musime nieco vybavit. A to sa nam potom vrati v spravani dcerky, pretoze ma rozhodeny rezim a pravidla, ked je so starymi rodicmi. Tot vse. V tom sme chceli poradit.

slniecko77
8. dec 2015

@isabelltrutz nereaguj na nu...v inym temach robi ''zlu krv'', tvari sa, ze vsetko vie a vsade bola 3x.

tanickaskorokubikova
8. dec 2015

@isabelltrutz Ja som ti najprv chcela napísať aby si práve naopak dávala starým rodičom malú čo najčastejšie, pretože ich by razom prestalo baviť že im malá skáče po hlave. Myslím že sa tak správajú všetci starí rodičia ktorý sú s vnúčatami málo. A dieťa rýchlo zistí čo si ku komu môže dovoliť. No potom som si prečítala že je možné že máte zdrav.problém takže v tomto prípade by si sa skôr mala poradiť s mamičkami ktoré majú detičky s rovnakým "problémom" alebo odborníkom určite ti skôr poradia ako na to a čo zaručene funguje 😉 Držím palce

alenah31
8. dec 2015

@taty prepáč, ale zakladateľka tu už viac krát dg. sama spomenula resp. napísala, že je predpoklad na autizmus nakoľko vyšetrenia stále prebiehajú. Ja sa nerada zapájam do podobných diskusií.....skús byť ale trošku objektívnejšia. Prečítala som všetko čo @katarinapekna napísala a nikde @isabelltrutz neosočuje ani som nezachytila nepekné oslovenie a pod. Na začiatku reagovala len na základe toho čo napísala zakladateľka v úvodnom príspevku - ostatne podobne reagovalo viac maminiek nielen ona a dokoca oveľa drsnejšie. Potom keď zakladateľka upresnila o čo ide NIKTO nenapísal nič neslušné, neprístojné a pod. V tom podstatnom s ňou dokonca súhlasím - nikto nedonúti druhého k tomu čo nechce - aj keď ide o pomoc vlastných rodičov vlastnému dieťaťu. Pokiaľ oni (zakladateľkini rodičia) nechápu o čo @isabelltrutz ide čo sa ich prístupu k jej dcérke týka je hlavne na nej chrániť malinkú pred ich "nepriaznivým" vplyvom.
Pokiaľ aj bola @katarinapekna trošku "ostrá" neznamená to, že sa zachovám rovnako a pokiaľ je to čo tu ona skopírovala pravda a skutočne to napísala potom sa nielen znížila na rovnakú úroveň ale hlboko ju podliezla 🙄 🙄 Na verejnom fóre sa nedočká len pozitívnych reakcií, ak založím tému musím sa pripraviť aj na to negatívne.....ak ju dokáže rozhodiť pár anonymných osôb ako zvládne reálnu konfrontáciu ohľadom malej?? @isabelltrutz tebe prajem veľa síl, nemáš to ľahké, si statočná - len to treba v sebe nájsť. My matky zvládneme všetko 😉 😉

nyusika
8. dec 2015

tak ja neviem..najskor pises o tom, ze obcas ti ju strazia, ked nieco potrebujes vybavit...potom, ze cELY den u nicj je sladkosti.
asi by si sa mala sama so sebou dohonut, ako to vlastne je.
pretoze ked pocas obcasneho strazenia na istu dobu dostane sladkost, nemoze z toho vracat cely den.
to, ze nerespektuje u teba doma nejake pravidla, nie je vina tvojich rodicov.

porozpravala by som sa s mamou, bez akehokolvek osocovania, kludne, DOSPELO, vysvetlila jej, ze dieta potrebuje rezim...a poziadala, aby dohliadla na tvojho otca a tento rezim sa nenarusoval.
neexist, aby mi vzal otec dvojrocne dieta do krcmy na pivo, to by som penila.
presne to iste plati aj u vas doma, ziadne take, ze nepojde poobede spat - pojde do osele, spat nemusim, ale pocas popoludnajsiehio kludu bude proste v postielke.
zaidne take, ze do desiatej buntosi. a podobne

isabelltrutz
autor
8. dec 2015

@nyusika Mozno som sa nespravne vyjadrila, ale celym dnom som myslela cas, kedy je mala u nich. Ono totiz aj ked vybehneme na dve hodiny, tak nikdy neprideme a rovno nejde domov. Casto sa tam este zdrzime, takze mala je s nimi v ten den viac. Je vsak jedno, ci som tam alebo prec, spravaju sa asi podobne. V

katarinapekna
8. dec 2015

@alenah31 správne, veľmi mudry postreh 🙂 zámerne som tu prekopírovala ten príspevok zakladatelky, aby bolo zrejme, ako sa verejne dokáže človek ľutovať a ťu-ťu-muťu ofukovať, ale nádavať sukromne bez jediného dovodu a ohanať sa karmou to už problém nie je. 😅 😅 😅 ked už, tak nech nádava verejne a nie sa zbabelo skrýva 😀 😀 😀 😀 mimochodom, milá mamička - zakladateľka, zapamataj si jedno, všetko zlo, čo zeláš iným sa vráti tebe, nie iným 😎

katarinapekna
8. dec 2015

@taty a dovod sukromne nadávať neznámenu človeku na to dovod mala????? 😅 😅 😅

jolly84
8. dec 2015

@isabelltrutz ja nechápem nejako.......vsak je fajn, že sa jej venujú...s tým jedenim to je divne.......aj ja dovolím všetko.......samozrejme s rozumom..........neverím, že dieťa nikde nevydrží.........to nie je o dovoleni si........vieš,čo tým myslím? Nejako to neviem napísať.......

katarinapekna
8. dec 2015

@isabelltrutz a ty o čom tocis???? Moje názory sú vsetky tu a verejné ja súkromné nepíšem nikomu,tak neviem o čom tocis🙂 jedine,že by sa ti prisnilo niečo 🙂🙂🙂

isabelltrutz
autor
8. dec 2015

@katarinapekna Ty si nielen pekna, ale aj mudra ako vidim. Co je lutovanie na tom, ze chce niekto poradit? Ale asi nema chodit na toto forum, lebo tu spravis aj z cloveka, ktory je v ovela horsej zivotnej situacii ako ty, totalneho debila. Ty asi moc sucitu nemas, preto by si myslim nemala prispievat do takychto diskusii.

mihula
8. dec 2015

@katarinapekna neda mi nereagovat.Ty musis byt velmi nestastna,ked si urobila to co si urobila a este napises,ze si to urobila zamerne.Hadam budes dnes spokojne zaspavat s usmevom na tvari ako si to pekne posrala