icon

Rozdiely medzi vnúčatami

veronika1402
25. mar 2015

Ahojte mamičky,bývame v RD,na tom istom pozemku bývajú v samostatnom dome aj svokrovci,mám 2,5 dcéru,ich prvá vnučka,keď sa narodila,svokor hneď zahlásil,že to sa neráta,lebo to je iba vnučka.Nikdy sa o ňu nejako netrhali,svokor za ňou nebol nikdy,svokra 2x,podotýkam bývame na jednom dvore.BOLA ju 2x kocikovat,z toho raz mi ju doniesla opitá,ani si nechcem predstaviť,čo sa mohlo stať,2 raz o 2 hodiny neskôr,bola malá ešte na mlieku.odvtedy,t.j.1,5 žiaden záujem.Svokra sa vyjadrila,že sme ju stále upozorňovali,že čo robiť s malou a tak.pritom len jej priateľ povedal,že bola opitá a že nech sa nehnevá.Potom,keď ju bola kocikovat ten druhý raz.ako 8 mesačnú,jej napchala do ruk orieskovu čokoládu,a keď som ju upoZornila,že mala také ešte neje,tak som bola zlá.To je ti čo jej vadilo,nikdy som jej nič iné nepovedala.Tak odvtedy Na ňu kašle.Ja som tam chodila aj s priateľom na kavu,aj cez týždeň,aj hocikedy,aby sa udržiavali kontakty,vtedy sa malej povenovala,ale ona k nám vôbec nepríde,pritom som ju asi 30x volala,nechcem s ňou mať zle vzťahy,pred pol
rokom sa k nim domov pristahovala jej dcéra aj s vnukom,a ja keď vidím,ako nonstop s ním,dokonca svagrina nastúpila do prace a nechala malého na krkoch svokra,to má až tak nestve,ale ako vidím,že sú s ním stále na dvore,a našu si ani nevšimnu,až keď naozaj mala ide za nimi,tak potom ju tam pretrtpia.Tak mi to príde.Ja som sa minulý týždeň zatala,že už tam chodiť nebudem,veď aj oni vedia,kde bývame,tak som za
Sprostu,vy by ste to ako riešili,strašne má to štve,kvôli malej,že na nu takto seru,a venujú sa iba vnucikovi.ako by ste to riešili,resp.riešili by ste to?

tykat
25. mar 2015

@veronika1402 .... 😀 ty tiez citaj poriadne....svokrinej dcere nevadi ze jej mama (tvoja svokra) by bola pripadne ozrata 😀 ...to bola rekcia na to ze ti svokra odovzdala vnucku opita

veronika1402
autor
25. mar 2015

Baby,teraz som odpadla,min.rok dali našej malej jednu hračku,ešte po jej tatinovi,a svokor dnes prišiel,že ju máme vrátiť,lebo ju chcú dať vnukovi,klinec do rakvy prave padol🙂

radka279
25. mar 2015

@veronika1402 ja by som sa ich na rovinu opýtala čo im vadí a bez nejakého obalu... ja by som to urobila už pri odovzdávaní tej hračky (ale to už je neskoro)... a tiež by som ich veselo ignorovala ako oni malú... a priateľovi by som navrhla nech postaví plot medzi domami... aby to aj jemu konečne docvaklo...

veronika1402
autor
25. mar 2015

Taký provizorny plot už stojí,ale ešte ho asi navysime🙂 ja už sa asi bavit s nimi nebudem,len ked to bude nevyhnutne,ach jaj🙂

kajca84
25. mar 2015

@veronika1402 a co povedal tvoj priatel na tú hracku?Ja by som ju urcite nedala.Kasli na nich,pitrebujes ich k svojmu stastiu?

veronika1402
autor
25. mar 2015

Ja nie,len som nechcela aby bola malá tak okato odstrcena,ale už to nebudem riešiť,fakt nie,a keď bude mala veľká,tak pochopí.

veronika1402
autor
25. mar 2015

@kajca84. A tak keď si ju vypýtal,tak čo,priateľ na to povedal, ze ok,veď je to ich rodinná hračka,tak ju chcú mať doma! Jeho strašne sserie ich prístup,ale nič nepovie,lebo on chce byť zadobre:(

jeennyv
25. mar 2015

@veronika1402 ak nemaju stari rodicia vytvoreni vztah k vasej dcerke a ani si ho nechcu vytvorit, tak to nehcaj tak...nenut do navstev ich a ani ty s malou ak necitis alsku a podporu tam nechod, podla mna je zbytocne riesit takeho babku a dedko co nemaju zaujem hlavne pre dieta....

veronika1402
autor
26. mar 2015

Ďakujem,potrebovala som si to utvrdiť,asi z toho nikdy nič nebude,keď chce iba jedna strana,asi som to preto tak riešilA,lebo som zvyknutá na iný prístup starých rodičov,

veronika1402
autor
26. mar 2015

@tykat už rozumiem,🙂

ela2015
26. mar 2015

@veronika1402 ona jej to povie sama, keď bude väčšia.... a to bude rana pre svokru, detičky sú úprimné a hovria pravdu, moje dieťa si to tiež samé poriešilo so starkou ( svokrou ) citujem: " Starká a ty ma nemáš rada, keď nechodíš so mnou von ako druhá starká ? " Facka medzi oči by bola slabšia.... a starká sa aj starať začala 🙂

timea7
26. mar 2015

@veronika1402 nepamätám si, kde som to čítala, ale rodičia nemali už svojich rodičov a chceli deťom dopriať babku a dedka, tak si dali proste inzerát. Veď je veľa bezdetných starších manželských párov. A teraz majú s nimi úžasný vzťah, chodia k nim aj s deťmi na návštevu na dedinu, pozývajú ich k sebe do BA,kde oni idú s deťmi do divadla a pod. Možno aj to by bolo riešenie, aj keď má tvoja dcérka ešte druhú babku - tvoju mamu. Ale možno by si potešila malú, aj niekoho, komu nie sú vnúčatá dopriate. Moja teta (bezdetná) tak chodí aj s manželom cez pol SK do jednej rodiny, ale teda nenazývajú ich deti babka, dedko, ale teta, ujo, oni babku majú, vlastne dve, ale tie sa o ne až tak netrhajú 😠 . J

moonlight1210
26. mar 2015

@veronika1402 len klud. u nas v rodine sa prvy narodil vnuk. nasmu ujovi. o par rokov ja. vtedy ujo vyhlasil, ze by bol sklamany, keby mal "len dievca". prvy vnuk bol ofukovany, vnucka vzdy bokom.
nehovoriac o tom, ze potom neskor velmi chceli este dievcatko a maju samych synov.
az ked sa ich prvy syn ozenil, mali konecne vytuzene dievca v rodine, vnucku - ako sa jej ujo len tesil. (ostatni synovia maju zatial len chlapcov).
len maju problem, ze si ju nemozu maznat po svojom, lebo nevesta vsetko okolo svojho prvého dietata drzala pevne v rukach a teraz, ked sa ich syn rozviedol, malu vidaju velmi zriedkavo.

a co som sa dopocula, dost ich aj stve, kde su dnes ich synovia a kde je to "len dievca".

niekedy sa cloveku jeho slova aj po rokoch vratia ako bumerang.

skus prestat svokru riesit. to vies, teraz nemaju zaujem, potom nebude mat zaujem vnucka, ale vzdy sa vinnik najde a to budes ty, lebo ty si ju tak naucila, aby ich nemala az tak rada.
niekto proste brvno vo svojom oku vidiet nechce. nepomoze mu ani nastavit zrkadlo, ani poukazat na jeho ciny v minulosti, ktorými si sposobil problemy.
vzdy to otoci a obratom ti prilepi dovod, ze to bola vlastne iba jeho reakcia na to, ako si sa chovala TY.
preto sa ich uz teraz nauc prestat riesit. do konca zivota s tym budes mat len trapenie a nervy, lebo sa budes citit nespravodlivo obvinena a osocena.

rhoy
26. mar 2015

@veronika1402 Toto sa ťažko mení, nech už by si sa akokoľvek snažila. Mal by to riešiť predovšetkým tvoj manžel, ale ak mu je to jedno alebo sa tvári, že je to v poriadku, ty to riešiť nemusíš. Ak budú potrebovať pomoc, a poprosia teba, tak verím, že im pomôžeš, pozdravíš ich. Keď malá vyrastie, sama pochopí, kto ju má ako rád a už veľmi nebude chcieť navštevovať starých rodičov (ale ešte dosť dlhú dobu ich bude mať rada takých, akí sú tou svojou detskou bezvýhradnou láskou). Keď ti bude z toho nanič, skús porozmýšľať nad tým, koľkí by dali neviem čo za to, aby sa do nich svokra nestarala, a zasa, na druhej strane: 1. nebudú žiť večne, 2. keby kvôli tomu bolo veľmi dusno a trápilo by ťa to, ta krajná možnosť je predať to tam a odísť preč.

lorela
26. mar 2015

@veronika1402 Veru, do istého času som si aj myslela, či od dcéry alebo od syna vnúča - že bude na rovnakej úrovni. No nie je tak. Niektorí ľudia sú proste príliš tupí a plytkí na to, aby medzi svojimi vnúčatami nerobili rozdiel. Je to smutné kvôli deťom, ktoré si rozdiel v chovaní skôr či neskôr všimnú a do akej miery si ho budú pripúšťať, záležať od nás - od rodičov.

natalym
26. mar 2015

Ja som nevesta, naše deti boli vždy viac kritizované ako sestrine. Rozumej manželových sestier. Tie boli vždy naj.
Po rokoch sa situácia otočila, pretože naše deti sú slušné, vychované a aj veľmi dobré, pomáhajú atď. Takže už nie som tá blbá nevesta. Lebo som si nenechala kafrať do výchovy a síce ma mrzeli blbé poznámky a rady ale vždy som si urobila ako som ja uznala za vhodné. Takže čas ukáže, aby tie zatracované vnúčatá ešte neboli najhodnejšie.

lorela
26. mar 2015

@natalym U mňa veľmi podobne...

nela1916
26. mar 2015

@veronika1402 Veľmi z tvojho postoja cítim takú "frustráciu vzťahov na dedine". Už len ten nastavený systém"spolužitia na jednom dvore", akosi by malo byť samozrejmé, že by príbuzní mali byť k sebe milí a vzájomne sa akceptovať. Možno aj to sklamanie po zoznánení s novou rodinou - so svokrou to bolo pôvodne dobré, tak si asi očakávala, že pokračovanie vašich vzťahov bude trochu iné.

Hoci svojim spôsobom dedinský život milujem, asi som tak trochu skeptická k rôznym "povinným" príbuzenským a susedským vzťahom. Hlavne keď sa mi v živote niekoľko krát potvrdilo, že s niektorými ľuďmi vzťahy nevyriešiš inak, než len práve neriešením, resp. úplnou nekomunikáciou, to v krajnom prípade. Možno ste naozaj príliš blízko, ak by ste boli od seba ďaleko tak tri dediny, ani by ti tak nebilo do očí, že deti tvojej švagrinej sú nejak extra uprednostňované, etc, možno by si ani nepotrebovala riešiť prípadnú dcérinu frustráciu z toho, že ju babka odmieta.

Môj návrh riešenia? Neriešiť, ale ani nič nesiliť, netváriť sa extra milo, nevnucovať sa, nejak sa aklimatizovať na fakt, že veci nie sú, ako by som ich práve ja chcela. Ale ani mi nepríde ako dobrý nápad "utekať" z dvora a vzájomne sa vyhýbať, ak do seba zbytočne nerýpete, možno stačí naučiť sa žiť vedľa seba. Ja viem, znie to premúdrene až hrôza, no... Inak to nevidím.

veronika1402
autor
26. mar 2015

Dnes sme sa stretli na dvore a babka zistila,že mala sa už vie bicyklovat,sľúbila jej,že ju vezme von,napriek tomu,že by ma to potešilo,neverím🙂 asi to tak bude,že kto je odstrkovany,nakoniec bude najlepší,ja som to tak mala s mojou starkou,my sme boli najhoršie vnúčatá,z ktorých nikdy nič nebude,lebo rodičia neboli studovani,ale ostatné vnúčatá boli top.po desiatkach rokov iba my,deti nevzdelaných rodičov Mama hotové VS,a iba mi k nej chodíme na návštevy,jej najlepšie vnúčatá tam idú raz za rok.V slabej chvíli priznala,že sa mylila🙂

veronika1402
autor
26. mar 2015

@ela2015 no mala ma už teraz veľké ústa,tak hádam🙂

veronika1402
autor
26. mar 2015

@moonlight1210 určite budem vinna ja,veď už v lete,keď som svokrovi povedala,že on nema záujem,tak mi povedal,že ja ju pred nimi schovavam-total blbosť.Dokonca mi bolo vycitane,že mi malú bola asi 10x kocikovat kamarátka,že prečo som sa nespytala svokry.Ja som sa však nikdy nikomu nevnucovala,kamarátka sama chcela,moja mama sama chcela,svokra nikdy neprišla sama od seba,a asi sa aj ona cítila odstrcena,ale tak už je to jedno.Ja som vínna,lebo som im ju mala nabaliť a odniesť,a na rovinu,tú ju máte🙂

veronika1402
autor
26. mar 2015

@nela1916 ja sa budem snažiť,vždy som milá,neodvravam,ale keď svokra rozpráva fakt kraviny,tak vtedy iba poviem,že ja si myslím,že je to inak.Dokonca aj nákupy som jej niekedy robila.,do mesta ju brala,no čo.Na servis budem fajn🙂u mňa je aj ten problém,že ja si nenechám skákať po hlave,môj svokor je taký rypak,nonstop vyryva,a on nie je zvyknutý,že ja si nenechám,a vŽdy hovorí,že takú ženu by doma nechcel,a ja mu vždy poviem,že ani ja jeho.Usmieva sa jak priblbly🙂

nela1916
26. mar 2015

@veronika1402 Ale jasné, a tak napríklad obľúbená dcéra mojej babky sa na svoju mamu v posledných rokoch, a teda v čase umierania úplne vy... Ako strašne radi selektujeme deti podľa našich vymyslených kritérií, že "vzdelanosť a nevzdelanosť rodičov" a pod, mňa napr. iritujú aj vyhlásenia typu "och to dieťa má talent, keby sme to vedeli už pri jej narodení..." A keby nemalo a vyrástol by z neho autista, to by už bolo na decák?

NO každopádne, je možné, že sa u vás v rodine názory dosť drasticky prehodnotia, ale to sú tie sakramentsky pomalé božie mlyny, najskôr si na také zadosťučinenie počkáš celú večnosť a možno bude prebiehať v nejakej extrémne skrytej forme. A o vynútenú priazeň by si ani nemala záujem, to naozaj len nechať svokrovcov žiť vo svojej vlastnej hlúposti a ty si ži svoj vlastný život.

nela1916
26. mar 2015

@veronika1402 Tak to ti schvaľujem, myslím, že aj tu na fórach majú ľudia problém práve s tým, že nevedia komunikovať , a že si práve nechajú skákať po hlave. NO ten tvoj svokor musí byť exot, teda. 🙂

jolly84
26. mar 2015

@veronika1402 riešila by som to tak, že kašlem aj ja ňu. Preboli a ty sa zbytočne zozieras.........

veronika1402
autor
26. mar 2015

@nela1916 on je zvyknutý že čo on povie,tak bude,že všetci budú držať hubu a krok,ale narazila kosa na kameň🙂a keď vidí ako My sem chodia kamosky,a ja tiež chodím s malou von,tak je z toho na nervy,lebo ony nechodia nikam,a k nim tiež nikto,jeho krédo je že so všetkými svätý pokoj,a v tomto sa nezhodneme🙂

nela1916
26. mar 2015

@veronika1402 No to mi pripomína manžela mojej kolegyne. To je taká kvázi "rodinná založenosť", že mimo krúžku troch ľudí ani pol človeka. 🙂 Aj mňa k tomu tak trochu viedli, ale bze úspechu.

Ale ja sa ti aj tak trochu čudujem, aspoň z tvojich príspevkov mám pocit, že vás skôr ignorujú, akože by vám mali zasahovať do života. To tým zase nechcem povedať, že máš byť vďačná za "iba ignoranciu", no ale keď čítam aj vidím, ako tie vzťahy "na jednom dvore" vedia vyzerať, a ako vedia príbuzní naozaj rozbíjať manželstvá, no, a ak je ešte aj svokor rozkazovačný a svokra občas rada pije , snáď nie je také zlé držať si ich tak trochu od tela.

veronika1402
autor
26. mar 2015

Hej nám sa nemontuju do života,ale svokor vyryval,keď tam ideme na návštevu,lebo mne to bolo blbe ich ignorovať🙂a zo začiatku ešte aj hlásil môjmu priateľovi,kedy som odišla,kedy som prišla,kto tu bol na návšteve🙂 ale priateľ mu povedal,že ja nie som ako jeho manželka:(moja svokra),že ja potrebujem ľudí🙂raž napíšem roman🙂

moonlight1210
26. mar 2015

@veronika1402 a prave preto, ze aj tak asi vzdy budes vinna ty, ich prestan riesit.

nemozes im nijak zabranit, aby ti neprotirecili, neobracali veci tak, ze vlastne iba reagovali na tvoje nepriatelske spravanie - to mas ako boj so stohlavou hydrou z antických baji. odtnes jednu hlavu, narastu dalsie dve.
mozno v par pripadoch vyhras, dokonca presvedcis ludi, aby verili tebe a nie im, oni si zas najdu ine veci, co ti budu vycitat a o tebe rozsirovat.

ty sa na tejto zabomysej vojne vycerpas, zmalomyselnies, budes frustrovana a nastvana. nic dobre z toho.

nebojuj, niekedy je lepsie nechat veci tak. dcera ti vyrastie, budes mat dalsie dieta syna, vyhras v loterii a odstahujes sa, kadeco sa moze zmenit. ich vlastna dcera ich moze nastvat, mozu sa rozhadat, zrazu im budete dobri aj vy, ... stava sa kadeco.

v podstate mas skor vyhrane, ze sa ti nemontuju do zivota. je to lepsie, ako riesit, ze ich mas kazdu chvilu v kuchyni, v obyvacke, stale ti malu beru a kibicuju do toho, ako mas vychovavat, obliekat, krmit. ked ty chces potrestat, zakazat, tak oni ju budu pred tebou branit, oni jej dovolia, ...
navyse pises, ze si doma riesia nejake problemy - nepotrebujes, aby sa riesenie prenieslo na vasu podu, do tvojej kuchyne.

mozno ti chyba obcas ta pomoc, ze ti povaruju, ale deti rastu, od cca 8-10 rokov su dost samostatne, aby boli aj chvilu sami - nebudes potrebovat pomoc.

skus vidiet v tom, co mas teraz, tie pozitiva.
tvoj dom - tvoj hrad - tvoj klud.

nela1916
26. mar 2015

@veronika1402 Tak to bol pekný odfajč, dobre mu tak. 🙂