icon

Rozhodnúť sa o návrhu bývalého manžela?

24. nov 2023

Prosím vás o názory, čo by ste spravili na mojom mieste. 3 a pol roka som rozvedená, chlap bol manipulátor, alkoholik a nakoniec aj neverník. Rok a pol som sa s ním snažila dohodnúť o vysporiadaní majetku. Vždy len sľuby, výhovorky, takže som to dala na súd. Ťahalo sa to vyše roka. Nakoniec sme došli k zmieru, že mi má čosi vyplatiť za hnuteľné veci (čo dodnes nevyplatil a aj pochybujem, že vyplatí, ak to nedám má exekúciu). A dom padol do podielového spoluvlastníctva, keďže vyplatiť má ani nechcel, ani nevedel, ani vyňať z hypotéky. Dom je na predaj.
Stala sa však vec, že on by mal kupca, známeho. Ktorý by to kúpil formou, že sa vyplatí zvyšok našej hypotéky a dajú ex svoj byt v hodnote cca 30 tisíc. Medzitým je aj záujemca o riadnu kúpu, ale on s tým odmieta súhlasiť. Chce aby sa to "predalo" tomu známemu. Sám mi písal, že z toho nebudem mať nič, ale aspoň nebudem už spoludlznicka. Je mi jasné, že chce so mnou vysrať. A vyhráža sa kadecim, že ak nebudem súhlasiť s jeho návrhom, tak bude ďalej bývať v dome a musím mu platiť polku hypotéky atď. Čo teda spraviť? "Vzdať" sa polky domu s vedomím že on má byť len tak zadarmo, bez hypotéky (ja som si musela zobrať hypo na kúpu bytu, s nemalou splátkou) alebo sa s ním naťahovať po súdoch? Viem že je možné podať návrh na vysporiadanie podielového majetku, čo však stojí nemalé peniaze a navyše ich nemám, keďže som samoživiteľka s dieťaťom.
Radšej by ste sa vzdali teda polky domu s vedomím, že vás už nič nespája ale ani nič z toho nemáte, alebo by ste to riešili? Ak áno, ako? Lebo s ním žiadna dohoda nie je možná. Pripadá len ten súd.

Strana
z10
soldi
27. nov 2023

@anickabasnicka ja som si zistovala ako to funguje s tymto odpredajom. kupia pre Teba nehnutelnost alebo cast nehnutelnosti, ktoru Ti potom prenajmu a do dvoch rokov musis ten podiel odkupit od nich spat. platis mesacne najomne (pri sume 100 000€ je to okolo 700€ mesacne) plus zaplatis fixny poplatok (10-12% z odkupeneho podielu). cize je to pomerne draha a nevyhodna sluzba.

veronikastrickova
27. nov 2023

Autorka a prepises aj svoju cast na dceru?

autor
28. nov 2023

@veronikastrickova samozrejme, veď stále o tom píšem. Úprimne, nechcem aby ma už s ex čokoľvek spájalo, teda okrem dcéry, lebo to zmeniť nezmenim. A netúžim zostávať vlastnícka niečoho, kde by býval on

jessicai
28. nov 2023

Laik...moj nazor.
Nesúhlasila by som s predajom a keď Ti je dĺžný neplatila by som mu ani polovicu hypotéky keď sa nechce dohodnúť. Peniaze, ktoré by si mu mala platiť si odkladaj. Môže sa stať,že jeho polovica domu pôjde do dražby a môžeš si tú jeho polovicu odkúpiť. Nevzdávaj sa ...

tairyx
28. nov 2023

@jessicai tak to aj keby si odkladala tak tolko nenasetri ani do sudneho dna.. a zas by to nevyriesilo jej situaciu s hypotekou.. zas uz no... budme kus realisti... a na co by odkupovala od neho jeho cast ked ju nechce? Aby mala potom sama problemy s predajom a s platenim vsetkeho okolo toho?

autor
28. nov 2023

@tairyx presne.

@jessicai odkladať časť aby som mohla dom odkúpiť? Aby som ho mohla vyplatiť z domu, ktorý nechcem, ktorý je od môjho súčasného bydliska vzdialený 55 km? Takže 15tisic našetriť kedy??? Vôbec by mi to nepomohlo vyriešiť moju situáciu. Absolútne.

dajanek
28. nov 2023

Tak odmietni aj ty...a co stratis? To NIC co dostanes? Dobre ta hypoteka ale to musi platit aj on... zrata si 2+2..s tvrdymi ludmi sa musi hrat tvrdo

autor
28. nov 2023

@dajanek ale stratím. A už som to tu neraz písala. Rozhodla som sa už.

tiika
28. nov 2023

Lebo stále si vlastníckou polovice domu a predpokladam, že i spoludlznickou..? To, že tam býva iba on sa týka nákladov na bývanie, energii.. a to sa netýka majetku.
Ale ja som to asi zle pochopila. Pokial on platí splátky hypo, tak by som to samozrejme ani ja neriesila.

veronikastrickova
28. nov 2023

Vyborne tak narobite este dlhy dcere, lebo ty nechces. No krasne, to si teda matka roku

joannita
28. nov 2023

@veronikastrickova ako sa da dcere narobit dlhy?

autor
28. nov 2023

@veronikastrickova dlhý na čom prosím ťa?

Strana
z10